Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Το τρέξιμο και ο χορός μπορούν να συνυπάρχουν?

Οι χορευτές και οι δάσκαλοι χορού μεγαλώνοντας, γεμίζουν τα κενά στον χρόνο και τα ενδιαφέροντά τους με διαφορετικούς τρόπους άσκησης, όπως το γυμναστήριο, το pilates, την γιόγκα και κάποιοι, οι λιγότεροι από αυτούς με το τρέξιμο.

Ενώ για τα πρώτα είδη άσκησης διακρίνει κάποιος εύκολα την συμπάθεια τους, για το τρέξιμο θα διακρίνει από τους χορευτές μια αντιπάθεια, ένα φόβο.

Επικρατούν διάφορες αποτρεπτικές για το τρέξιμο απόψεις, όπως:

Θα πιαστείτε, θα αποκτήσουν όγκο οι μυς, θα χαθεί η ελαστικότητα και το χειρότερο από όλα: θα καταστραφούν οι αρθρώσεις. Μην τρέχετε, κίνδυνος.

Είναι λυπηρό ότι αυτές οι κατάρες για το τρέξιμο, δεν ακούγονται από γυμναστές, γιατρούς ή απλούς ανθρώπους που λένε την γνώμη τους, αλλά από χορευτές και δασκάλους χορού.

Τρέχοντας και χορεύοντας συστηματικά πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, πιστεύω ότι μπορούμε ασφαλέστατα να τα κάνουμε και τα δύο, από την αρχή.

Μεγαλώνοντας ίσως πρέπει απαραιτήτως να τα συνδυάζουμε και τα δύο, αν θέλουμε να χορεύουμε μέχρι τα γεράματά μας, παίρνοντας όμως κάποιες προφυλάξεις.

1. Σωστά παπούτσια. Μαλακά, ελαστικά, άνετα παπούτσια που θα υποστηρίξουν σωστά τα πέλματά σας και θα περιορίσουν την επίδραση των κραδασμών στα γόνατα, στους αστραγάλους, στην, μέση και την πλάτη σας. Συμβουλευθείτε έμπειρους δρομείς και οπωσδήποτε αποφύγετε τα φθηνά επιμένοντας στην ποιότητα.

2. Κατάλληλη επιφάνεια εδάφους. Μπορείτε σίγουρα να τρέξετε παντού, στο πάρκο, στο βουνό, ακόμα και στον δρόμο, μπροστά στην σχολή ή το σπίτι σας. Λάθος μεγάλο. Διαλέξτε το σωστό και το ασφαλέστερο, που είναι το ειδικό ταρτάν σε ένα στάδιο, με κανονικούς διαδρόμους όπου θα τρέχετε πολύ άνετα στον δικό σας επιθυμητό ρυθμό, χωρίς να στραβοπατάτε, σε πέτρες, πεζοδρόμια, φρεάτια, παγκάκια, σκύλους, μικρά η μεγάλα παιδιά και άλλα εμπόδια.

Το τρέξιμο συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών μας και την ενδυνάμωση των μυών μας, αλλά πρέπει να ξεκινήστε χαλαρά, με μικρότερες αποστάσεις και χαλαρές ταχύτητες, ξεπερνώντας προοδευτικά τα όρια σας. Μην τα δώσετε όλα από την αρχή.

Το τρέξιμο βοηθάει στην οικοδόμηση αντοχής ακόμα και στην αρχή που σε ρυθμό jogging, σαν άσκηση μοιάζει λίγο χαλαρή. Στην συνέχεια θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη αντοχή και στην διάρκεια του χορού.

Τέλος μην ξεχάσετε δύο τρία πραγματάκια που τα γνωρίζετε καλά αλλά ίσως τα ξεχνάτε. Το απαραίτητο ζέσταμα με λίγες ασκήσεις ευλυγισίας, αποθεραπεία και ενυδάτωση μετά.

Τελικά οι χορευτές μπορούν ή πρέπει να τρέχουν?

Το τελικό συμπέρασμα είναι πρέπει να τρέχετε για να διατηρήστε υγιείς και να μπορείτε να χορεύετε καλύτερα για πολλά πολλά ακόμα χρόνια.

Όπως αποκτήσατε τεχνική στον χορό, θα αποκτήσετε τεχνική και στο τρέξιμο, θα μάθετε να νιώθετε το σώμα σας και να βρίσκετε τα όριά σας. Για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις και ανησυχίες:

Αρχίστε το τρέξιμο σε μία περίοδο διακοπών. Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, έτσι θα μειώσετε τους φόβους για πιάσιμο, φουσκάλες, σπασμένα νύχια και άλλους εφιάλτες που θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα στον χορό.

Σίγουρα το τρέξιμο και ο χορός γυμνάζουν και καταπονούν διαφορετικές ομάδες μυών, με διαφορετικούς τρόπους. Πιθανόν ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών ασκήσεων, ίσως προκαλέσει κάποια ανισορροπία, γι 'αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση και πολύ αργότερα την ταχύτητα.

Αν για πολλά χρόνια χορεύατε μόνο, χωρίς να κάνετε κανένα συνδυασμό με άλλου είδους άσκηση, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε με κάποιες ασκήσεις στο γυμναστήριο πρώτα.

Όσον αφορά την άποψη ότι το τρέξιμο θα σας κάνει να χάσετε την ελαστικότητα και τη ευλυγισία σας. Δε είναι εντελώς λάθος, αφού πολλούς δρομείς τους χαρακτηρίζει κάποια έλλειψη ελαστικότητας, κάποια σκληράδα. Μην ανησυχείτε όμως, αυτοί δεν κάνουν ποτέ ασκήσεις ευλυγισίας και χορεύουν σπάνια ή ποτέ.

Σε σχέση με άλλα είδη αερόβιας άσκησης, όπως το κολύμπι, η κωπηλασία, το ποδήλατο ή τα ομαδικά αθλήματα με μπάλα, το τρέξιμο ταιριάζει περισσότερο με τον χορό, αφού σε αυτά χρησιμοποιούνται κοινές ομάδες μυών.

Επιπλέον οι χορευτές με το τρέξιμο μπορούν, να έχουν αμεσότερα αερόβια οφέλη, από οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι χορευτές πρέπει να τρέχουν:

1. Θα είναι πάντα σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

2. Θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην σκηνή, την πίστα ή τους αγώνες.

3. Θα έχουν μακροχρόνια καλύτερη υγεία.

4. Θα είναι πάντα πιο ήρεμοι, αφού τρέχοντας θα βάζουν σε τάξη ότι τους απασχολεί.

5. Θα καταπολεμούν το άγχος, ιδιαίτερα πριν από σημαντικές χορευτικές εμφανίσεις.

6. Θα ελέγχουν καλύτερα τον ρυθμό τους αφού θα έχουν προοδευτικά χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς.

7. Θα δυναμώσουν τα πόδια τους και θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στα άλματα.

8. Εάν κάνουν και σπριντ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εκρηκτικότητα.

9. Θα μπορούν να τρώνε άφοβα περισσότερο και ότι τους αρέσει και θα μπορούν αν χρειάζεται να χάσουν βάρος ευκολότερα, χωρίς μεγάλες θυσίες.

10. Θα μπορούν να γυμνάζονται κοντά στην φύση και όχι μέσα σε μια κλειστή αίθουσα όπως στον χορό.

Ξεκινώντας θα χρειασθεί οπωσδήποτε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και η σωστή επιλογή της τοποθεσίας.

Να είναι καλό το έδαφος, ταρτάν κατά προτίμηση σε γήπεδο, για να μην υπάρχουν ποτέ απρόοπτα με σκυλάκια, μικροατυχήματα κλπ. Θα είναι ιδανικός ο χώρος αυτός, να είναι κοντά σε κάποιο πάρκο, δάσος ή κοντά στην θάλασσα, σε κάθε περίπτωση μακριά από καυσαέρια.

Εάν είναι η πρώτη σας φορά, αφού κάνετε λίγες διατάσεις για ζέσταμα, ξεκινήστε εναλλάσσοντας γρήγορο περπάτημα και χαλαρό τρέξιμο, μέχρι να συνηθίσετε.

Στην αρχή τα είκοσι λεπτά είναι υπεραρκετά. Αφήστε μια ημέρα για ανάπαυση και το επαναλαμβάνετε. Όταν θα νιώθετε έτοιμοι αυξήστε, την απόσταση, τον χρόνο και την ταχύτητα, πάντα με μέτρο.

Αν δεν υπερβάλλετε και ακολουθήσετε πιστά της οδηγίες, δεν θα νιώσετε ποτέ πιάσιμο και δεν θα τραυματιστείτε. Γρήγορα θα δείτε τα ευεργετικά οφέλη που θα σας χαρίσει αυτή η παράλληλη με τον χορό δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε να κάνετε λίγα λεπτά αποθεραπεία και χαλάρωμα με διατάσεις και εάν τρέχετε πολύ ώρα, βάλτε τα πόδια σας ψηλά για λίγα λεπτά, θα νιώσετε πολύ καλύτερα. Το άφθονο νερό, χυμοί ή κάποιο φρούτο π.χ. μία μπανάνα, είναι απαραίτητα και δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχνάτε.

Εάν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα χορευτικών υποχρεώσεων, μπορείτε να παραλείπετε για λίγες ημέρες το τρέξιμο.

Εάν έχετε κάτι σημαντικό να κάνετε το απόγευμα, μην τρέξετε εκείνο το πρωί.

Επίσης εάν την προηγούμενη χορέψατε έντονα με πολλά άλματα, εργασθήκατε πολλές ώρες ή δεν κοιμηθήκατε καλά, καλύτερα να ξεκουραστείτε την επομένη, αφήνοντας το τρέξιμο μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Είναι παράξενο να προσπαθείς να πείσεις ένα χορευτή πόσο διασκεδαστικό είναι το τρέξιμο, αφού ο χορός είναι η κορύφωση της διασκέδασης.

Φορώντας τα ακουστικά σου, ακούγοντας μια αγαπημένη μουσική με τέμπο σχετικό με το τρέξιμο σου, είναι απόλαυση.

Προσωπικά τρέχοντας σχεδόν καθημερινά πέντε ή δέκα χιλιόμετρα κοντά σε δάσος, ακούγοντας Salsa που ταιριάζει απόλυτα στον βηματισμό, είναι απόλαυση, όχι σαν τον χορό, αλλά αρκετά διασκεδαστικό.

Χορός και τρέξιμο δοκιμάστε το, δεν θα το μετανιώσετε ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr 
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.