Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Πως ο χορός επηρεάζει την καρδιά μας?

Οι λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον χορό είναι πολλοί.

Πολλοί θα ασχοληθούν γιατί θέλουν να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο τους χρόνο, άλλοι για να διασκεδάζουν περισσότερο, άλλοι για να γνωρίσουν ανθρώπους και να κάνουν νέους φίλους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γυμνάσουν το σώμα τους και θα χάσουν βάρος, με πιο ευχάριστο από την γυμναστική τρόπο.

Λίγοι από όσους ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με το χορό σκέπτονται και μία άλλη ξεχωριστή ιδιότητα της άσκησης με χορό.

Χορεύοντας χρησιμοποιούμε συνεχώς κάποιες ομάδες μυών, περίπου με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε όταν περπατάμε βιαστικά, τρέχουμε χαλαρά ή έντονα.

Μπορεί ο χορός να είναι μια πιο διασκεδαστική διαδικασία από το γρήγορο περπάτημα ή το τρέξιμο, δεν σημαίνει όμως ότι χωρίς να το καταλαβαίνετε, η καρδιά σας δεν ανταποκρίνεται για να καλύψει τις ανάγκες των πνευμόνων και των μυών που κινούνται. Ο καρδιακός σας ρυθμός μεταβάλλεται, επιταχύνει και μένει σε υψηλότερο ρυθμό από αυτόν που έχετε σε ηρεμία.

Για όσο χρόνο χορεύετε η καρδιά σας δεν σταματά να λειτουργεί εντονότερα, αυτό που ίσως θα καταλάβετε είναι κάποιο ελαφρό ή μεγαλύτερο λαχάνιασμα.

Νιώθετε όμως τόσο ευχάριστα συνεπαρμένοι από τον ρυθμό, την μουσική και τις διάφορες φιγούρες. που το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί είναι αυτό το μικρό λαχάνιασμα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν περπατάτε γρήγορα σε μία ανηφόρα ή όταν τρέχετε στο γήπεδο.

Ίσως αυτές οι περιπτώσεις σας φαίνονται σκληρή άσκηση και για πολλούς αρκετά βαρετή.

Η καρδιά μας το πιο σημαντικό μας όργανο, είναι μια θαυματουργή αντλία μικρή όσο η γροθιά μας. Λειτουργεί ασταμάτητα τροφοδοτώντας όλο μας το σώμα με τα περίπου πέντε λίτρα αίματος που διαθέτουμε. Με ρυθμικές συσπάσεις που γίνονται λίγο πάνω από μία σε κάθε δευτερόλεπτο, αντλεί περίπου τριακόσια λίτρα αίμα σε μία ώρα, σπρώχνοντάς το στα πάνω από εκατό χιλιόμετρα μήκους αιμοφόρα αγγεία.

Ο ρυθμός της λειτουργίας της καρδιάς μας σε ήρεμη κατάσταση, θεωρείται φυσιολογικός όταν είναι περίπου 60 με 100 παλμούς ανά λεπτό.

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χορού ή οποιασδήποτε άλλης αερόβιας άσκησης, βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς και την διατηρεί σε καλύτερη κατάσταση. Χορεύοντας συχνά η καρδιά μας είναι πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί με ευκολία σε αυξημένες απαιτήσεις.

Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες για διάφορες καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, τις σημαντικότερες ίσως αιτίες πρόωρου θανάτου.

Μία συχνή αερόβια άσκηση όπως ο χορός, ευεργετεί την καρδιά πρακτικά με δύο τρόπους. Ισχυροποιεί το μυοκάρδιο και ενισχύει γενικά το δίκτυο αιμάτωσης.

Επιβραδύνει τον ρυθμό λειτουργίας μειώνοντας την συχνότητα των παλμών της.

Όσοι χορεύουν συχνά και αρκετά έντονα, αποκτούν κάποια λειτουργικά χαρακτηριστικά που έχουν οι περισσότεροι συστηματικοί δρομείς.

Φυσικά αν η καθημερινή ενασχόληση με τον χορό συνδυασθεί με τρέξιμο ή κολύμπι, τα αποτελέσματα μακροχρόνια θα είναι ευεργετικότερα για την καρδιά και την υγεία τους γενικότερα. Η καρδιά των ανθρώπων που δεν γυμνάζονται αερόβια, ατροφεί, αδυνατίζει, εκφυλίζεται όπως κάθε μυς που δεν χρησιμοποιείται συχνά.

Η γυμνασμένη καρδιά μεγαλώνει σε σύγκριση με μια αγύμναστη λόγω της συχνής άσκησης. Το μέγεθός της σε όγκο, μπορεί να γίνει ίσως και πάνω από μισή φορά μεγαλύτερο από μιας αγύμναστης. Έτσι αυξάνεται κατά πολύ και η συσταλτική της ικανότητα, στέλνοντας σε κάθε παλμό περισσότερο αίμα στο σώμα μας.

Η γυμνασμένη καρδιά είναι μία μεγαλύτερη, δυνατότερη και πιο αποδοτική αντλία. Ο όγκος του αίματος που αντλεί ανά παλμό μπορεί να φθάσει να είναι τριπλάσιος από αυτόν της αγύμναστης καρδιάς.

Αυτή η επιπλέον αποκτηθείσα ικανότητα, κάνει την καρδιά να ανταποκρίνεται στην ανάγκες του χορευτή- αθλητή πιο εύκολα, με μικρότερη συχνότητα παλμών.

Η καρδιακή συχνότητα των αθλητών είναι κατά κανόνα μικρότερη. Ένας μέτρια αερόβια ασκούμενος άνθρωπος μπορεί να έχει κατά μέσο όρο γύρω στους 70 παλμούς σε ηρεμία.

Ένας αθλητής μπορεί να φθάσει ακόμα και τους 40-45 παλμούς. Οι περισσότεροι συχνά ασκούμενοι δρομείς, έχουν παλμούς κάτω του φυσιολογικού κάτω ορίου των 60 παλμών.

Για τους ανθρώπους που δεν γυμνάζονται αυτό θεωρείται μία επικίνδυνη κατάσταση που λέγεται βραδυκαρδία. Για τους δρομείς φυσικά δεν ισχύει αυτό. Έχουν βραδυκαρδία που είναι πολύ ευνοϊκή για τον οργανισμό τους και πιθανότατα θα τους εξασφαλίσει άριστη υγεία και μακροζωία.

Η καρδιά ενός αγύμναστου ανθρώπου που κάνει καθιστική δουλειά κάνει πάνω από 75 παλμούς το δευτερόλεπτο.

Με απλά μαθηματικά αν κάνουμε κάποιες συγκρίσεις. Η καρδιά ενός τακτικά ασκούμενου χορευτή αθλητή, γλυτώνει μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες παλμούς! Σε μία εβδομάδα πάνω από εκατό χιλιάδες παλμούς. Αυτό μας κάνει πάνω από πέντε εκατομμύρια παλμούς τον χρόνο.

Επιπλέον οικονομία παλμών σημαίνει ανάπαυση. Δηλαδή περίπου πενήντα ημέρες τον χρόνο. Δηλαδή περίπου ένα χρόνο για κάθε επτά χρόνια. Μπορούμε έτσι να φαντασθούμε πόσα χρόνια επιπλέον ζωής και καλής υγείας εξασφαλίζει η συχνή αερόβια άσκηση.

Μελέτη Σουηδικού Πανεπιστημίου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει ότι οι αυξημένοι παλμοί τη καρδιάς συνδέονται με μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε επιπλέον χτύπος της καρδιάς μετά τους 75 παλμούς σε ήρεμη κατάσταση, σχετίζεται με 3% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, με 1% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και με 2% μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Είναι καλό για τους χορευτές, για πολλούς λόγους να συμπληρώνουν την άσκησή τους με τρέξιμο και ασκήσεις ευλυγισίας. Οι επαγγελματίες αθλητές- χορευτές γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο στοιχείο της προετοιμασίας τους.

Εάν είστε χορευτής προσθέστε στην καθημερινότητά σας λίγη περισσότερη αερόβια άσκηση τρέχοντας αρκετά συχνά.

Εάν σας αρέσει το τρέξιμο, βάλτε και τον χορό στην ζωή σας, θα γίνει πολύ πιο όμορφη.

Οι άνθρωποι που χορεύουν νιώθουν και φαίνονται νεώτεροι, έχουν μικρότερο βάρος, δεν ξέρουν τι είναι οι περισσότερες ασθένειες και ασκούνται περισσότερο διασκεδάζοντας.

Εάν δεν κάνατε μέχρι τώρα τίποτα, γιατί το τρέξιμο σας φαίνεται κουραστικό και βαρετό, ο χορός θα αλλάξει την ζωή σας από το πρώτο μάθημα. Μην το σκέπτεστε αρχίστε από σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.