Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Οι χορευτές δεν έχουν ηλικία. 

Παιδική, εφηβική, νεανική, μέση, τρίτη ή υπάρχει και τέταρτη ηλικία? Αλήθεια εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας? Οι φίλοι σας σε ποια κατηγορία σας τοποθετούν?

Ξεχάστε την ημερομηνία γέννησης που γράφει η ταυτότητά σας και ξεκινήστε από το πώς αισθάνεστε. Πόσο καλή διάθεση έχετε, πόσο υγιείς νιώθετε και πριν να ασχοληθείτε με τον καθρέπτη, απαντήστε.

• Μπήκατε στην τρίτη ηλικία και πάτε για την τέταρτη ή αισθάνεστε, κινήστε και ζείτε όπως όταν ήσασταν πενήντα, πενήντα πέντε ετών ή ακόμα και νεώτεροι?

• Μήπως κάνετε παρέα με πολύ πιο νέα άτομα και κάνοντας μαζί τους κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, διαπιστώνετε ότι τους συναγωνίζεστε άνετα και συχνά τους ξεπερνάτε?

• Παίρνετε είκοσι χάπια την ημέρα, πονάτε κάθε ημέρα και κάπου, είστε απογοητευμένοι και η μόνη σας ευχαρίστηση είναι ή δουλειά σας, το καφενείο, το μπαλκόνι ή το κουτσομπολιό με την γειτόνισσα?

Το πότε μπαίνουμε σε κάποια ηλικιακή ομάδα, δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ορισμένο με ακρίβεια. Αλλάζει συνεχώς, αφού αλλάζει και το προσδόκιμο ζωής.

Στην αρχαιότητα κατά τον Πυθαγόρα υπήρχε και τέταρτη ηλικία, από τα ογδόντα και μετά. Το 1900 εάν ήσουν σαράντα πέντε χρόνων σε θεωρούσαν γέρο.

Σήμερα οι νέοι μέχρι τα εικοσιπέντε, πιστεύουν ότι η τρίτη ηλικία αρχίζει στα πενήντα πέντε και η μέση ηλικία λίγο μετά τα τριάντα. Ο υπόλοιπος κόσμος, τοποθετεί τα όρια λίγο πιο ψηλά, πιστεύοντας ότι είσαι μεσήλικας λίγο μετά τα σαράντα και λίγο πριν τα εξήντα μπαίνεις στην τρίτη ηλικία.

Αυτά είναι αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία μόνο οι αρκετά ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να θεωρείσαι νέος μέχρι λίγο πάνω από τα πενήντα! Μετά από αυτά μεσήλικας και ότι η τρίτη ηλικία αρχίζει λίγο πριν τα εβδομήντα.

Το ερώτημα στην δημοσκόπηση αναφερόταν φυσικά μόνο στα στοιχεία της ταυτότητας των ατόμων και όχι στην εμφάνιση, την φυσική κατάσταση, την υγεία, την διάθεση, την ψυχολογική κατάσταση ή στις ασχολίες τους.

Δεν γράφονται τυχαία τελευταίες  "oi ασχολίες", γιατί εάν στην εξίσωση για τον προσδιορισμό των ηλικιακών ομάδων, μπουν και οι ασχολίες τους, τότε αλλάζουν πολύ τα πράγματα.

Το πότε θα βρεθεί στην πράξη, σε μία ηλικιακή ομάδα κάποιος αλλά και το πώς, το διαμορφώνουν ο τρόπος ζωής, η διατροφή, οι συνήθειες και οι ασχολίες του, παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του και την κατάσταση της υγεία του.

Η άσκηση σωματική και πνευματική, είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός, αφού θα μας κρατά υγιείς, με καλύτερη διάθεση και νεανικότερο παρουσιαστικό για περισσότερο χρόνο.

Η ενασχόληση με τον χορό που συνδυάζει και σωματική και πνευματική άσκηση αλλά και πάρα πολλά άλλα οφέλη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μένουμε και να αισθανόμαστε πάντα νέοι, υγιείς και με καλή διάθεση.

Από όλα τα είδη χορού οι κοινωνικοί χοροί που χορεύονται σε ζευγάρια, προσφέρουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση και για πολλούς λόγους υπερέχουν των Παραδοσιακών ή των Λαϊκών κοινωνικών χορών. Μέσα στα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ξεχωριστούς, είναι και οι ποικιλία τους. Αφού σε αυτούς συγκαταλέγονται πολλοί διαφορετικοί χοροί.

Διαφορετικοί όσον αφορά τον ρυθμό, την ταχύτητα το στυλ, αλλά και τον βαθμό της δυσκολία τους σαν άσκηση, σαν γυμναστική.

Οι κοινωνικοί χοροί είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη μορφή γυμναστικής. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί όλος ο κόσμος ανεξαρτήτως ηλικίας να μάθει να τους χορεύει.

Για την νεότητα και την μέση ηλικία, κανένας δεν αμφιβάλει ότι την τεράστια προσφορά και πολλά πλεονεκτήματα των κοινωνικών χορών, μπορούν εύκολα να τα απολαύσουν όλοι και να παραμείνουν χορεύοντας νεώτεροι και υγιέστεροι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Στο εξωτερικό ο αθλητικός χορός είναι πολύ πιο διαδεδομένος. Στους αγώνες είναι πολύ συνηθισμένη η εικόνα ενός λεπτοκαμωμένου ζευγαριού με κάτασπρα μαλλιά, που χορεύουν με πολλή ζωντάνια, άψογο στυλ και απίστευτες φιγούρες, κάνοντας τους κατά πολύ νεώτερους τους να ζηλεύουν.  Φαίνονται πάνω από εξήντα, εβδομήντα, μπορεί και ογδόντα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ίσως ούτε και ο γιατρός τους, εάν τον χρειασθούν καμιά φορά. Το χαμόγελο, η διαύγειά και η απίστευτη ζωντάνια τους, κρύβει την ηλικία που γράφει η ταυτότητά τους.

Οι κοινωνικοί χοροί είναι ευλογία ιδιαίτερα για όσους μετά από πολλά χρόνια εργασίας, βγουν στην σύνταξη και τους περισσεύει επί τέλους αρκετός χρόνος για προσωπικές ευχάριστες στιγμές.

Εάν οργανωθούν και βρουν τον τρόπο να χορεύουν κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα, η ζωή τους θα γίνει πολύ ευχάριστη. Η απώλεια της απασχόλησης και οι αλλαγές που φέρνει στις συνήθειες στην ζωή ενός εργαζόμενου που γίνεται συνταξιούχος, συχνά δημιουργεί αλλαγές στην ψυχολογία του και διάφορα άλλα προβλήματα.

Η ενασχόληση με τους κοινωνικούς χορούς, μια τόσο ευχάριστη αλλά και τόσο δημιουργική άσκηση, προσφέρει πάρα πολλά. Πρωτόγνωρα συναισθήματα για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ξανά με αυτούς τους χορούς. Θα κάνει νέους φίλους, γνωριμίες με άτομα του αντίθετου φύλου και εάν είναι μόνος ή μόνη, θα νοιώσει είναι ξανά μέσα στο πιο όμορφο παιχνίδι της της ζωής το φλερτ.

Σε σύγκριση με τους Παραδοσιακούς και τους Λαϊκούς χορούς, που είναι αυτονόητο ότι όλοι μας έπρεπε να γνωρίζουμε και να χορεύουμε κάποιους από αυτούς από παιδιά, οι ξένοι κοινωνικοί χοροί έχουν και ένα επιπλέον βασικό...υγιεινό πλεονέκτημα:
Οι απαλοί οι λάτιν η salsa ή το Argentino Tango ποτέ δεν συνοδεύονται από τις άφθονες, ρακές τις τσικουδιές και τα κρασιά, ούτε από παϊδάκια, σουβλάκια, πίτες και όλα όσα είναι σύνηθες να καταναλώνεις πριν και μετά από κάθε χορό.

• Εάν βρεθείς κάπου να χορέψεις σε ένα πάρτι ή μία Milonga, θα πιεις το πολύ ένα ποτό και άφθονο νερό.
• Πηγαίνοντας σε ένα γλέντι για να χορέψεις τα Παραδοσιακά σου, θα μυρίσεις και θα βρεθείς μπροστά σε τόσους πειρασμούς, που τελικά φεύγοντας θα είσαι κατά δύο κιλά βαρύτερος. Με λίγες τέτοιες χορευτικές συναθροίσεις σύντομα δεν θα σου κάνουν τα ρούχα σου.

Δεν υπάρχει κανένας απαλός ή Λάτιν χορός που δεν μπορεί να χορέψει κάποιος με κάποιον άλλο. Στην αρχή οι πιο γρήγοροι χοροί φαίνονται δύσκολοι και κουράζουν τους νεοεισερχόμενους. Μπορούν όμως να τους αποφύγουν και να παραμείνουν μέχρι να νοιώσουν έτοιμοι και γι αυτούς, με τους πιο αργούς και λιγότερο κουραστικούς χορούς , όπως το Βαλς, το Φόξτροτ, την Ρούμπα η το Τανγκό.

Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με κάποιο δάσκαλο χορού.

Εάν η ηλικία είναι μεγαλύτερη, ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι αρκετά έμπειρος αφού το μάθημα θα πρέπει να γίνεται πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει καλή κατάσταση της υγείας και η κατάλληλη φυσική κατάσταση την ώρα του μαθήματος.  Θα πρέπει να γίνονται αρκετά διαλείμματα και σε περίπτωση κόπωσης ή έντονου λαχανιάσματος να γίνεται άμεσα διακοπή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα ηλικιωμένα και με αρκετά επιβαρυμένη υγεία άτομα οι γιατροί συνιστούν περπάτημα και ελαφριά άσκηση. Κάποιοι κοινωνικοί χοροί μπορεί να συγκριθούν εύκολα με χαλαρό περπάτημα με μουσική στην αρχή.

Για την συνέχεια και το βαθμό δυσκολίας την ευθύνη την έχει ο δάσκαλος του χορού, ο οποίος σε αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να λειτουργεί τόσο υπεύθυνα όσο και ο γιατρός.

Για τις δύσκολες ηλικιακά και με προβλήματα υγείας περιπτώσεις τα μαθήματα πρέπει να είναι για πολλούς λόγους ατομικά, ιδιωτικά.

Για τις μεγάλες σχετικά ηλικίες τα ομαδικά μαθήματα σε σχολές χορού, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, αφού σε αυτά συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών, που συνήθως αρέσκονται σε γρήγορους και αρκετά εξαντλητικούς χορούς.

Τα τελευταία χρόνια σε πολλά γυμναστήρια, αλλά και σε πολλές σχολές χορού δυστυχώς, υπάρχουν ομαδικά τμήματα χορού Zumba, στα οποία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Στα τμήματα αυτά γίνονται από άπειρα σχετικά άτομα, κορίτσια συνήθως που χορεύουν μπροστά σε ένα πλήθος που συμμετέχει όπως μπορεί πίσω τους με την συνοδεία γρήγορης λάτιν μουσικής. Φυσικά κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της χορογραφίας, κανένας όσο καλά εκπαιδευμένος γυμναστής, χορευτής ή δάσκαλος Zumba και να είναι δεν μπορεί να δει την συμβαίνει στις πίσω γραμμές.

Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος νέος αλλά υπέρβαρος ή κάποιος μεσήλικας με κάποιο γνωστό ή άγνωστο πρόβλημα υγείας, προσπαθώντας να ακολουθήσει τον κατά κανόνα γρήγορο ρυθμό, δεν μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο.

Για τα μεγαλύτερα άτομα με παραπάνω κιλά, χωρίς καλή υγεία και χωρίς τέλεια φυσική κατάσταση η συμμετοχή σε τμήματα Zumba η οποιασδήποτε άλλης έντονης αεροβικής γυμναστικής είναι πολύ επικίνδυνη.

Στο εξωτερικό οι σχολές χορού φροντίζουν να έχουν χωριστά τμήματα με αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας για τις πιο μεγάλες ηλικίες. Κάποιες σχολές στο εξωτερικό έχουν τμήματα για ειδική για αρκετά ηλικιωμένους χορευτική γυμναστική. Σε αυτά τα τμήματα όσοι συμμετέχουν χορεύουν κάνοντας γυμναστική καθιστά.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας αυτά δεν υπάρχουν και έτσι η μόνη επιλογή που απομένει στα μεγάλα σε ηλικία άτομα, είναι η εξεύρεση η του κατάλληλου για κάθε περίπτωση δασκάλου χορού για ατομικό κατ οίκον μάθημα.

Φυσικά αυτό το ιδιωτικό μάθημα στο σπίτι, είναι μια ακριβή λύση. Σε σχέση όμως με όσα θα προσφέρει σε ένα αρκετά ηλικιωμένο, με επιβαρυμένη υγεία, κουρασμένο από την ζωή απογοητευμένο άτομο, δεν είναι καθόλου ακριβό. Είναι πολύ φθηνότερο και πολύ πιο ωφέλιμο, από τα φάρμακα και την ιατρικές φροντίδες που πιθανότατα θα ελαττωθούν.

Θα ήταν μια ιδανική κατάσταση, εάν όλοι οι σύλλογοι αλλά και τα ΚΑΠΗ, δημιουργούσαν δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο, τμήματα Ξένων και Ελληνικών κοινωνικών χορών.

Οι τοπικοί σύλλογοι και τα Πολιτιστικά κέντρα των Δήμων συνήθως έχουν μικτά τμήματα Παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες.

Σίγουρα δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ευχάριστο για κάποιον να μην συμμετέχει σε όλους τους χορούς, παραμένοντας απλός θεατής, όταν το υπόλοιπο τμήμα χορεύει κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Στην χώρα μας με κοντά στα τρία εκατομμύρια συνταξιούχους, κανένας δυστυχώς δεν έχει σκεφθεί να κάνει χωριστά τμήματα χορού, ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα των ατόμων. Συνήθως υπάρχουν μόνο δύο τμήματα: Παιδικά και ενηλίκων, με αποτέλεσμα να στερεί την ευχαρίστηση αλλά και τις πολλές ωφέλιμες ιδιότητες των κοινωνικών χορών, από τα άτομα που τους έχουν για πολλούς λόγους μεγαλύτερη ανάγκη.

• Έχοντας ζήσει από κοντά σαν δάσκαλος τις θεαματικές αλλαγές που φέρνει ο χορός, σε όσους ασχολούνται με αυτόν, ιδιαίτερα στα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας.
• Έχοντας νιώσει μεγάλη χαρά, βλέποντας άτομα κοντά στα ογδόντα να ξανανιώνουν και να βρίσκουν λόγο ύπαρξης μετά από λίγα μαθήματα χορού, θα επιμένω και θα θερμοπαρακαλώ αυτούς που μπορούν να αλλάζουν τα πράγματα: Να μπουν οι κοινωνικοί χοροί σε όλα τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), σε όλους τους σχετικούς τοπικούς συλλόγους αλλά και στα δημόσια σχολεία.

Στους αγώνες αθλητικού χορού, βλέπεις οκτάχρονα ζευγαράκια φορώντας φράκο και τουαλέτα να χορεύουν τους απαλούς κοινωνικούς χορούς, με ύφος και ωριμότητα Fred Astaire και Ginger Rogers. Μπορεί να δεις και ζευγάρια κάποιας ακαθόριστης ηλικίας να χορεύουν Λάτιν χορούς, βάζοντας τα γυαλιά στον Patrick Swayze στο Dirty Dancing.

Παρόμοιες σκηνές μπορεί να δει κάποιος παντού στο εξωτερικό. Σε γάμους, σε εκδρομές, σε κρουαζιέρες, στα κέντρα διασκέδασης αλλά ακόμα και στα σπίτια. Γιατί όχι και εδώ.

Όσοι μάθουν να χορεύουν κοινωνικούς χορούς, τους χορεύουν παντού και σε κάθε ευκαιρία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Οι χορευτές κοινωνικών χορών δεν έχουν ηλικία.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.