Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Swing και Jive: Ποια η διαφορά;

Αυτή η απορία προκύπτει σε κάποιο σημείο της εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας των περισσότερων χορευτών ballroom. Οι πιθανότητες όμως να πάρουν συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη απάντηση είναι μάλλον μικρές. Γι' αυτό το λόγο, οι δύο χοροί έχουν αποκτήσει ταυτόσημη σημασία στη συνείδηση αρκετών μαθητών χορού. Παρ' όλα αυτά, οι δύο χοροί παρουσιάζουν σημαντικές τεχνικές και ιστορικές διαφορές που αξίζει να σημειωθούν.

Στην πραγματικότητα το swing και το jive είναι οι παραλλαγές του ίδιου χορού, εξ' ου και η μεταξύ τους ομοιότητα. Και τα δύο χορεύονται σε τριπλό ρυθμό έξι χτύπων (6-count steps), ενώ περιλαμβάνουν και φιγούρες lindy, που έχουν 8 χτύπους (8-count steps). Το βασικό σημείο στο οποίο διαφέρουν είναι η ταχύτητα. Το Jive χορεύεται συνήθως σε ταχύτητα μεταξύ 35-45 mpm (μέτρα ανά λεπτό), αλλά μερικές φορές χορεύεται και στην ταχύτητα του Swing, που είναι πιο αργή (μεταξύ 25-35 mpm). Όλες οι υπόλοιπες διαφορές των δύο χορών προκύπτουν από τη βασική αυτή διαφορά.

Πιθανόν ήδη θα γνωρίζετε ότι το jive ανήκει στο International style, που αφορά κυρίως στον αθλητικό χορό, και ότι το swing συμπεριλαμβάνεται στους χορούς του λιγότερο αγωνιστικού American style. Αυτό συμβαίνει διότι η ταχύτητα του πρώτου χορού τον καθιστά πιο αγωνιστικό, ενώ αντίθετα, το swing θεωρείται πιο κοινωνικός χορός.

Η ταχύτητα επηρεάζει επίσης την προοδευτικότητα και το μέγεθος των βημάτων των δύο αυτών χορών. Το πιο αργό swing χορεύεται λίγο πιο προοδευτικά στο χώρο, καθώς η ταχύτητά του, επιτρέπει μεγαλύτερα βήματα και μεγαλύτερο (αλλά όχι υπερβολικό) sway στα chasses. Αντίθετα, τα βήματα στο jive είναι πιο στατικά, πολύ πιο μικρά και χωρίς σχεδόν καθόλου κίνηση στους γοφούς, προκειμένου να συμβαδίζουν οι χορευτές με την ταχύτητα του χορού. Αν η μουσική είναι πολύ γρήγορη τα δύο βήματα του chasse δεν μοιράζονται ισάξια στους δύο μισούς χτύπους (1&), αλλά το πρώτο βήμα καταλαμβάνει μεγαλύτερο κομμάτι του χτύπου, ενώ το δεύτερο βήμα διαρκεί για πολύ λιγότερο χρόνο (περίπου ¼ του χτύπου). Γι' αυτό και πολύ συχνά το footwork στα chasses είναι ball, ball, flat, αν το τραγούδι είναι πάρα πολύ γρήγορο.

Κατά συνέπεια, η χρήση των γονάτων (knee action) στο jive έχει κάθετο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον οριζόντιο χαρακτήρα του swing. Δηλαδή, το λύγισμα των γονάτων δεν συμβάλει στην πρόοδο της κίνησης, αλλά στη συσσώρευση ενέργειας για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ταχύτητα στον χορό. Έτσι, τα γόνατα στο jive σηκώνονται πιο ψηλά από ότι στο swing, για λόγους ταχύτητας. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στα chasses, αλλά και κατά το μάζεμα του ελεύθερου ποδιού πριν το ξεκίνημα των chasses και πριν την αλλαγή βάρους στο 5,6 ή στο 7,8 (ανάλογα τον ρυθμό). Η χρήση του knee action δημιουργεί το χαρακτηριστικό «χοροπηδητό» που διακρίνει το jive από το swing.

Μία τελευταία διαφορά εντοπίζεται στην αλλαγή βάρους, όπου η ταχύτητα της επαναφοράς στο μπροστινό πόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ρυθμού. Γι' αυτό, ιδίως στο jive, αλλά και στο swing, θα πρέπει το βάρος να παραμένει στο μπροστινό πόδι. Σε κανέναν από τους δύο χορούς το σώμα δεν κινείται προς τα πίσω κατά την αλλαγή βάρους στο πίσω πόδι. Το τακούνι του ποδιού που κινείται προς τα πίσω θα αγγίξει το έδαφος και το πόδι θα τεντώσει, αλλά το σώμα θα παραμείνει πάνω από το πόδι που βρίσκεται μπροστά.

Η ανάλυση των σημείων στα οποία παρουσιάζουν διαφορές οι δύο χοροί ρίχνει φως στο «αίνιγμα» που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως, ενώ οι χοροί αυτοί παρουσιάζουν πολλά κοινά στοιχεία, το jive είναι πιο αθλητικό, προϋποθέτοντας περισσότερη δύναμη, ενέργεια, bounce και ταχύτητα. Σε αντίθεση με το swing που σε σύγκριση με το jive είναι πιο κοινωνικό, με λιγότερες απαιτήσεις από τους χορευτές. Αν αντέχετε τις έντονες προκλήσεις δοκιμάστε και τους δύο χορούς. Είναι σίγουρο ότι θα σας συνεπάρουν.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.