Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

American style λάτιν χοροί. Τα χαρακτηριστικά του Swing.

Σήμερα, στο American Style υπάρχουν μόνο δύο χοροί Swing που κατατάσσονται στην κατηγορία Ballroom, το Swing της Δυτικής (W.C. Swing) και το Swing της Ανατολικής Ακτής (E.C. Swing).

Το Swing της Δ.Α. έχει πλέον εξελιχθεί σε είδος Country χορού, που χορεύεται σχεδόν επιτόπου με συνοδεία αργής, λάγνας μουσικής.

Αντίθετα, το Swing της Α.Α. ( που είναι και το πλέον δημοφιλές) έχει ενσωματώσει τους μουσικούς ρυθμούς όλων των υπόλοιπων ειδών Swing, όπως είναι το Jitterbug, το Lindy-Hop, το Boogie-Woogie, το Whip, το Shag, κλπ. Συνεπώς, μπορεί να χορευτεί σε απλό, διπλό, τριπλό ή σε Lindy ρυθμό, δηλαδή σχεδόν σε οποιαδήποτε ταχύτητα.

Οι πολλαπλοί ρυθμοί του E.C. Swing, το καθιστούν ευμετάβλητο χορό, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τα διάφορα μετρήματα του χορού. Διαφορετικά, όταν χορεύουμε θα αισθανόμαστε πάντα ότι τρέχουμε για να προλάβουμε τον ρυθμό.

Το πιο χρήσιμο μέτρημα είναι αυτό του τριπλού ρυθμού. Πολλοί καβαλιέροι ξεκινούν να χορεύουν την ντάμα τους σε τριπλό ρυθμό και αν καταλάβουν ότι δεν χορεύει άνετα μειώνουν την ταχύτητα του χορού χορεύοντας σε διπλό ρυθμό. Δεν υπάρχει μουσική η οποία να είναι πολύ γρήγορη σε διπλό ρυθμό.

Όσον αφορά στον απλό ρυθμό, χρησιμοποιείται συνήθως από αρχάριους μαθητές που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν συνηθίσει να χορεύουν σε διπλό ή τριπλό ρυθμό. Οι πιο έμπειροι χορευτές το αποφεύγουν, λόγω της πολύ αργής ταχύτητας.

Ας δούμε λοιπόν όλους τους ρυθμούς κατά σειρά δυσκολίας/ταχύτητας:

Απλός ρυθμός: Περιλαμβάνει δύο απλά βήματα και μία αλλαγή βάρους. Κάθε απλό βήμα διαρκεί δύο χτύπους. Το μέτρημα είναι: πάτημα μύτη-αργά (1,2), πάτημα μύτη-αργά (3,4), αλλαγή πίσω-γρήγορα (5), βήμα μπροστά-γρήγορα (6).

Από την περιγραφή του απλού ρυθμού καταλαβαίνουμε ότι το Swing της Α.Α. χορεύεται σε έξι χτύπους, με μουσικό χρόνο 4/4, έτσι κάθε βήμα (6 χτύποι) καταλαμβάνει ενάμισι (1 ½) μουσικό μέτρο.

Διπλός ρυθμός: Περιλαμβάνει δύο αγγίγματα και μία αλλαγή βάρους (αντίθετα από τον απλό). «Άγγιγμα» είναι όταν το πέλμα αγγίζει το πάτωμα χωρίς να πάρει το βάρος του σώματος (πατάει μόνο η μύτη του πέλματος) και έπειτα μεταφέρεται όλο το βάρος σε αυτό το πέλμα. Το μέτρημα είναι: μύτη-γρήγορα (1), πάτημα-γρήγορα (2), μύτη-γρήγορα (3), πάτημα-γρήγορα (4), αλλαγή πίσω-γρήγορα (5), βήμα μπροστά-γρήγορα (6).

Τριπλός ρυθμός: Περιλαμβάνει δύο τριπλά βήματα και μία αλλαγή βάρους. Τριπλό βήμα είναι ουσιαστικά τρία βήματα τα οποία διεξάγονται σε δύο μουσικούς χτύπους. Αυτά τα τρία βήματα δεν έχουν το ίδιο μέτρημα. Ενώ τα δύο πρώτα βήματα του τριπλού ρυθμού καταλαμβάνουν από μισό χτύπο το καθένα, το τρίτο βήμα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο μουσικό χτύπο (μέτρημα 1 & 2). Είναι λάθος να μετράμε το τριπλό βήμα ως 1, 2, 3, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δυσκολευόμαστε πολύ να διατηρούμε τον ρυθμό σε ένα γρήγορο κομμάτι, αφού δεν θα προλαβαίνουμε να μετρήσουμε!

Το πιο σωστό μέτρημα για ένα ολόκληρο βήμα είναι 1, &, 2, 3, & 4, 5, 6. Όπως όμως και αν το μετράτε μέχρι να μάθετε το σωστό μέτρημα, σημασία έχει να κατανοήσετε ότι πρέπει να γίνουν δύο βήματα μέσα σε έναν μόνο χτύπο.

Lindy ρυθμός: Περιλαμβάνει ένα τριπλό βήμα, δύο αργά βήματα, ένα τριπλό βήμα και μία αλλαγή βάρους. Το μέτρημα είναι: 1, &, 2, 3, 4, 5, &, 6, 7, 8. Όπως παρατηρείτε, ένα ολόκληρο βήμα στον ρυθμό Lindy διαρκεί οχτώ μουσικούς χτύπους ή αλλιώς δύο μέτρα.

Το Swing της Ανατολικής Ακτής ανήκει στους Latin χορούς όπως το Cha Cha και η Rumba που σημαίνει ότι χορεύεται με την χαρακτηριστική Latin κίνηση των γοφών και ότι το βασικό footwork είναι με βήματα στο ball/toe.

Όπως σε όλους τους Latin χορούς, το σώμα κινείται από το στέρνο και κάτω, ενώ το επάνω μέρος του σώματος (πάνω από το στέρνο) παραμένει σταθερό, χωρίς να επηρεάζεται από τις κινήσεις των ποδιών και της λεκάνης. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν οι χορευτές να χορεύουν σε μεγάλες ταχύτητες χωρίς να χάνουν τον ρυθμό.

Η κλειστή θέση στο Swing της Α.Α. είναι στην πραγματικότητα μία κλειστή θέση promenade, όπου το δεξί χέρι του καβαλιέρου τοποθετείται όμοια με το Waltz και το Foxtrot, αλλά το αριστερό του χέρι τοποθετείται χαμηλά, περίπου στο ύψος της μέσης, με τον αντίχειρα να βρίσκεται πάνω στην εξωτερική πλευρά της δεξιάς παλάμης της ντάμας.

Εκτός από την δυσκολία που συναντούν οι χορευτές στον ρυθμό, ένα άλλο πολύ δύσκολο κομμάτι στο Swing είναι η διατήρηση της σύνδεσης μεταξύ των παρτενέρ, εξαιτίας των συχνών εναλλαγών στην τοποθέτηση των χεριών.
Το Swing της Α.Α. είναι σίγουρα ένας χορός που πρέπει να μάθετε.

Το γεγονός ότι μπορεί να χορευτεί σε τόσες διαφορετικές ταχύτητες και καταλαμβάνει λίγο χώρο στην πίστα το καθιστούν ιδανικό χορό για τις στενές πίστες των κλαμπ όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.