Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

NC2S. Αυτό που κάνουν όλοι χωρίς μαθήματα.

Δεν είναι χημικός τύπος, ούτε κάποιο μοντέλο αυτοκινήτου, αεροπλάνου ή μηχανήματος. Είναι ο χορός που σχεδόν όλοι συνηθίζουν να χορεύουν, χωρίς να κάνουν κανένα μάθημα. Είναι ο πιο συνηθισμένος πρώτος χορός του ζευγαριού σε μια γαμήλια δεξίωση, συνήθως περιορίζεται σε ένα ατελείωτο αργό πλάι- πλάι, με κάποια προσπάθεια να γίνει περιστροφικό, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Παρ' όλη την απλότητα και την ευκολία του βηματισμού, το άγχος στο ζευγάρι συχνά είναι πολύ εμφανές. Επίσης εμφανέστατη είναι και η αμηχανία. Το ζευγάρι αναρωτιέται «τι κάνουμε τώρα αφού δεν χορεύουμε» και ο κόσμος απλά περιμένει να τελειώσουν, για να τους χειροκροτήσει ευγενικά για την προσπάθεια.

Πολύ λογικά όλα αυτά, χωρίς καμία καθοδήγηση, χωρίς καμία προετοιμασία και φυσικά χωρίς κανένα μάθημα από κάποιο δάσκαλο.

Εννέα στα δέκα ζευγάρια, έχοντας με την οικονομική κρίση πολλούς λόγους να αποφεύγουν τα περιττά έξοδα και μια πολύ καλή δικαιολογία για να αποφύγουν τα μαθήματα χορού, χορεύουν κάτι που μοιάζει με χορό, αλλά τελικά δεν είναι.

Το 1970 σε μία ταράτσα στην Πλάκα, στις «Καρυάτιδες», πέρναγες σε άλλη διάσταση ακούγοντας για πρώτη φορά το "Sympathy" των "Rare Birds", χορεύοντας σφιχταγκαλιασμένος κάτω από το φως του φεγγαριού, με λίγα φωτορυθμικά να φωτίζουν τα ζευγάρια στην πίστα που χόρευαν το «μπλούζ», της νέας γνωριμίας ή της πιο στενής επαφής. Ποιος θυμάται σήμερα, τους "Olympians", τους "Charms", τον «Τony Pineli". Με αυτούς μεγάλωσαν, γνωρίστηκαν, αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν οι σημερινοί «...ντάρηδες».

Ο δημιουργός του χορού Buddy Schwimmer, (Η.Π.Α.-1960), πολύ γνωστός χορευτής, χορογράφος του Swing, έχει πει ότι ο χορός αυτός του αρέσει περισσότερο από όλους, γιατί αφού χορέψεις για λίγο, μετά λες «θέλεις να πάμε μια βόλτα ή να πάμε στο σπίτι». Επίσης ότι μετά από δύο τρία ποτά όχι μόνο τον χορεύεις, αλλά νομίζεις ότι χορεύεις πολύ όμορφα. Στα πέντε ποτά, νιώθεις τέλειος χορευτής.

Δυστυχώς όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα στην πατρίδα μας, έτσι και με το "Night club two step", αυτό σημαίνουν τα αρχικά "NC2S", ένας χορός που για χρόνια διεθνώς ήταν πολύ στην μόδα, διδασκόταν σε σχολές χορού, είχε βήματα, πολύ όμορφες φιγούρες, εδώ παρέμεινε να χορεύεται πάντα με αυτό το κλασικό μονότονο πλάι πλάι, το σκέτο χωρίς καμία φιγούρα, με την ονομασία «μπλούζ» ή "Slow".

Το «μπλούζ» για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ήταν ένας πολύ όμορφος, πολύ εκφραστικός afro- Jazz χορός (Etta James, Muddy Waters, Sidney Bechet, Nina Simone) κλπ. Σαν "slow" χοροί χαρακτηρίζονται γενικά όλοι οι πιο αργοί χοροί, όπως οι απαλοί χοροί waltz και Fox, το bolero και η Rumba.

Στη Αμερική και σε όλο τον κόσμο, ο χορός αυτός με την ονομασία "two steps" είχε γράψει ιστορία, όντας μέχρι και την εποχή του Disco (1965- 1990), πρώτος στις προτιμήσεις του κοινού και απαραίτητος στα πάρτι και στα club.

Ο χορός αυτός και σήμερα που όλος ο κόσμος έχει άπειρες χορευτικές επιλογές, στις Η.Π.Α., αλλά και σε άλλες χώρες χορεύεται πολύ και έχει φανατικούς φίλους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι χοροί που έγιναν μετά πιο γνωστοί και σήμερα είναι αρκετά δημοφιλείς, αντέγραψαν πολλές φιγούρες του χορού αυτού. Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος, ομοιότητες ανάμεσα στη Cumbia, στην Rumba, στο Disco, στην Salsa και στο Merengue.

Όπως σε όλους τους χορούς ο άντρας διευθύνει και είναι αυτός που επιλέγει τις κινήσεις του ζευγαριού. Περνώντας σύντομα από τον ρυθμό "slow-slow" σε ρυθμό "quick -quick slow" , σπάνια και ανορθόδοξα ρυθμικά κατά τον δημιουργό του Buddy Schwimmer σε ρυθμό «slow quick quick", ο καβαλιέρος είναι υπεύθυνος και για την συναισθηματική απόδοση του τραγουδιού.

Σύμφωνα με τον πρόγονό του χορό: το "Blues" της Jazz, στον οποίο με την ευθύνη του Leader το ζευγάρι χορεύοντας, εκτελεί εκφραστικά μαζί με τους μουσικούς το τραγούδι που παίζει η ορχήστρα, οι χορευτές είναι σαν να είναι μέλη της ορχήστρας.

Το χαρακτηριστικά του χορού, όπως η έλλειψη γραμμής χορού, ο μικρός χώρος που απαιτεί κάθε ζευγάρι για να χορέψει, το πολύ εύκολο βασικό βήμα, ο εύκολος ρυθμός και ίσως το ότι μπορείς εάν θέλεις χορεύοντας να περνάς απαρατήρητος, χωρίς να κρίνεσαι για τις χορευτικές σου ικανότητες, ήταν η αιτία ώστε αυτός ο χορός για εμάς να μείνει σε αυτό που είναι και σήμερα, ακόμα και σαν πρώτος χορός του ζευγαριού στον γάμο τους. Κάτι εύκολο που κάνουν όλοι χωρίς μαθήματα.

Φανταστείτε όμως ένα ζευγάρι στον πρώτο του χορό, να χορεύει τρία λεπτά μόνο το βασικό βήμα της Rumba, με ένα τραγούδι όπως το "Amado mio" ή Tango γύρω γύρω στην πίστα με ένα τραγούδι όπως την "Comparsita" ή «το άρωμα γυναίκας».

Τα τρία πιο αμήχανα για το ζευγάρι και πιο βαρετά για τον κόσμο λεπτά.

Να σημειωθεί εδώ, ότι όπως και στους άλλους Ballroom ή Latin χορούς, ο δάσκαλος και το ζευγάρι μπορούν να επιλέξουν από τουλάχιστον 30-40 χορευτικές κινήσεις ρουτίνες και να χορέψουν μια χορογραφία, που δεν θα ζήλευε τίποτα από κάποιον άλλο χορό όπως Rumba, Waltz, Tango, Fox κλπ.

Όμως πέρα από τις φτωχές εντυπώσεις που αφήνει σαν ο πρώτος χορός του ζευγαριού, εάν γίνει έτσι απλά, χωρίς φιγούρες- βήματα, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και μαθήματα, είναι ένας πολύ βολικός εύκολος τρόπος για να βρεθούν στην πίστα και να χορέψουν όλοι οι καλεσμένοι, να γνωρισθούν μεταξύ τους και να διασκεδάσουν σαν μια μεγάλη παρέα.

Αργότερα οι περισσότεροι από αυτούς θα χορέψουν τα πάντα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο ή αντιγράφοντας τις κινήσεις ο ένας του άλλου, Free style.

Έτσι ξεκίναγαν άλλωστε πάντα όλα τα πάρτι. Με κάτι εύκολο που κάνουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν κάνουν μαθήματα, πρώτοι οι ξεθαρρεμένοι, τελευταίοι οι ντροπαλοί. Πάντως όλοι χόρευαν, όλοι την είχαν την ευκαιρία τους, στο φλερτ, στην γνωριμία, στην πρώτη επαφή.

Για να θυμηθούμε και τον δημιουργό του NC2S, με τον ίδιο τρόπο τελείωναν όλα τα πάρτι: χορεύοντας με τα ανεπανάληπτα, μπλουζ των Pink Floyd κλπ, για να πάμε μετά ένα περίπατο, μια βόλτα με το αυτοκίνητο (σπάνια υπήρχε τότε) ή στο σπίτι. Είναι κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει ή συμβαίνει πολύ σπάνια στα σημερινά πάρτι.

Ο κόσμος σήμερα έρχεται στα Ballroom- latin πάρτι ή στα clubs, τσακίζεται για ώρες στον χορό ιδροκοπώντας μόνος ή με την παρέα του και φεύγει όπως ήλθε. Εάν δε τύχει, ο DJ να κάνει το λάθος και βάλει κανένα μη σχετικό με τους πολύ γνωστούς χορούς κομμάτι, όλοι των κοιτάζουν λοξά, εάν επιμένει θα χάσει και την δουλειά του.

Δεν θα συνέβαινε όμως αυτό, εάν μαζί με όλα τα άλλα είδη χορού, ο κόσμος μάθαινε λίγα πράγματα για αυτόν τον τόσο φαινομενικά απλό χορό. Εάν διδασκόταν στις σχολές με τη ίδια επιμέλεια, όπως π.χ.την Bachata ή το Waltz, δεν θα ένιωθαν αμήχανα οι μαθητές χορευτές, κάθε φορά που ο DJ έπαιζε κάποια από τα χιλιάδες ανεπανάληπτα τραγούδια, που θα μένουν για πάντα αχόρευτα από τους ειδικούς στην πατρίδα μας. θα χόρευαν λοιπόν όλοι οι παριστάμενοι και φυσικά θα είχαν το κίνητρο να μάθουν περισσότερα βήματα, αλλά το πιο σημαντικό θα πέρναγαν όλοι καλά, όχι μόνο οι μαθημένοι.

Το διαφορετικό λοιπόν στοιχείο αυτού του χορού, αυτό που τον κάνει να μπορεί εύκολα να ταιριάζει με το γούστο όλων των ανθρώπων, είναι η απλότητα.

Οι κινήσεις του χορού είναι πολύ φυσικές, δεν έχουν καμία σχέση με το ύφος που βγάζουν οι χορευτές στους ballroom χορούς ή τον δυναμισμό και τον αισθησιασμό που απαιτούν από τους χορευτές οι καθαρόαιμοι latin χοροί.

H εικόνα που έχει ο θεατής, είναι ενός ζευγαριού που απολαμβάνοντας την ΜΟΥΣΙΚΗ, χορεύει, επικοινωνεί, κοιτάζεται, συζητά, φλερτάρει και χορεύει κάνοντας πολύ όμορφες φιγούρες, χωρίς τις υπερβολικές για πολλούς κινήσεις των γοφών και των χεριών που συνήθως υπάρχουν σε όλους τους άλλους χορούς.

Μια πολύ φυσική παρουσία για κάθε είδους χώρο, για κάθε είδους εκδήλωση. Χωρίς τον κίνδυνο να χαρακτηριστείς κάπως από κάποιους χορεύοντας σε ένα πολύ σοβαρό χώρο, όπως είναι ένα Ξενοδοχείο, μια κρουαζιέρα ακόμα και σε μια απλή φιλική συγκέντρωση σε κάποιο σπίτι. Κανένα δεν θα χαλάσει εάν κάποιο ζευγάρι σηκωθεί ξαφνικά και χορέψει, ένα Two steps ή μπλούζ όπως είναι γνωστό σε εμάς.

Αντίθετα εάν κάποιος χορέψει Rumba ή cha-cha, ή οποιονδήποτε Ballroom ή Latin χορό σε μία ανάλογη περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν να κακοχαρακτηρισθεί από κάποιους, που θα το θεωρήσουν σαν επίδειξη, ειδικά εάν χορεύουν πολύ όμορφα.

Το μπλουζ ή Two step, είναι τόσο απλό σαν χορός, που ακόμα και με πολλές φιγούρες, σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με επίδειξη.

Η λέξη μουσική με ΚΕΦΑΛΑΙΑ δεν γράφτηκε τυχαία. Ο χορός χορεύεται με χιλιάδες τραγούδια, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Τα πιο όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, χορεύονται σαν μπλούζ. Οι μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες από τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες, χορεύονται πολύ όμορφα από αυτούς που γνωρίζουν λίγα βήματα του χορού αυτού. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στις μουσικές επιλογές, όταν αποφασίζεις τι θα χορέψεις σε ένα γάμο ή σε ένα πάρτι.

Ο χορός αυτός είναι η ιδανική επιλογή για ένα ζευγάρι στο γάμο του για πρώτος χορός.

Εκτός από την ομορφιά της μουσικής, αλλά και την συναισθηματική ατμόσφαιρα που απαιτεί η στιγμή του χορού του ζευγαριού, εκτός από την έλλειψη υπερβολής στις κινήσεις, την φυσικότητα στις φιγούρες, την τρυφερότητα, την επικοινωνία:

• Η δυσκολία στις κινήσεις λόγω του νυφικού ή του ανάλογου με την περίσταση φορέματος, είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που θα κάνει το ζευγάρι να προτιμήσει αυτόν τον χορό για πρώτο χορό.

• Επίσης εάν ο διαθέσιμος χώρος δεν είναι αρκετός για χορό, ο χορός αυτός είναι ο ιδανικότερος.

Σωστά επιλέγεται λοιπόν το μπλουζ ή two steps σαν ο πρώτος γαμήλιος χορός. Αλλά, όχι όπως τον χορεύουν συνήθως τα περισσότερα ζευγάρια.

Επιλέγουν την τελευταία στιγμή ένα όμορφο τραγούδι, σχεδόν κατά κανόνα πρόταση του DJ, ανάμεσα σε 50 το πολύ, γνωστά τραγούδια και χωρίς κανένα μάθημα, χωρίς καμία καθοδήγηση, χωρίς καμία προετοιμασία, βρίσκονται στο κέντρο της πίστας, μέσα στα φώτα, ανάμεσα στους πολλούς καλεσμένους, να πρέπει να...χορέψουν!

Να χορέψουν λουσμένοι στον ιδρώτα, αμήχανοι, χωρίς να ξέρουν τι κάνουν, αυτοσχεδιάζοντας για να παρουσιάσουν την τρυφερή εικόνα ενός ζευγαριού που μόλις παντρεύτηκε και χορεύει ευτυχισμένο. Όχι γιατί πρέπει να χορέψει επειδή έτσι είναι το έθιμο ή για να ικανοποιηθούν οι καλεσμένοι, αλλά επειδή ο ένας θέλει πολύ να αγκαλιάσει, να νιώσει, να χορέψει με τον άνθρωπο που επέλεξε να ζήσει την υπόλοιπη του ζωή. Θέλει πολύ να χορέψει το αγαπημένο του τραγούδι. Θέλει να θυμάται για πάντα αυτές τις στιγμές. Όχι να τις ξεχάσει, όσο πιό γρήγορα γίνεται, όπως συχνά συμβαίνει στα ζευγάρια με τον πρώτο τους χορό.

Λίγα μαθήματα δεν βλάπτουν λοιπόν, καλό κάνουν. Πολύ καλό μάλιστα, αφού πηγαίνοντας σε ένα κατάλληλο έμπειρο στην προετοιμασία ζευγαριών για των γάμο τους, το ζευγάρι θα μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα για όλη την διαδικασία. Θα μάθει να χορεύει πολύ όμορφα, με πολλή άνεση το τραγούδι που θα διαλέξει το ζευγάρι μόνο του ή με την βοήθειά του δασκάλου, που σίγουρα πρέπει να έχει περισσότερη εμπειρία στην χορευτική μουσική από οποιονδήποτε DJ. Θα μάθει και όλους τους απαραίτητους για εκείνη την βραδιά χορούς, για να έχει μια λαμπερή παρουσία και συνεχή συμμετοχή σε ότι συμβαίνει στην πίστα με τους καλεσμένους. Είναι οι οικοδεσπότες, πρέπει να λάμπουν όλες αυτές τις στιγμές, αλλά και να νιώθουν άνετα, άνετα ώστε να διασκεδάσουν και οι ίδιοι με τους καλεσμένους τους.

Ένας έμπειρος δάσκαλος βλέποντας το ζευγάρι, θα το βοηθήσει να έχει πάντα την παρουσία που του ταιριάζει σαν ζευγάρι. Στον χαρακτήρα, στη ηλικία, στο επίπεδό, στο ταμπεραμέντο.

Λόγω της ευκολίας του χορού, λίγες ώρες μαθημάτων φθάνουν. Όλοι μπορούν με λίγα μαθήματα, να μάθουν όσα χρειάζονται για να χορέψουν την βραδιά αυτή.

Εάν έχετε προβλήματα με τον ρυθμό, ο δάσκαλος σας εάν είναι έμπειρος, θα σας βοηθήσει και θα βρει τον τρόπο, να σας κάνει να χορέψετε όμορφα στον γάμο σας.

Μην διστάζετε εάν είστε ντροπαλοί, εάν το βλέπετε σαν μια δύσκολη δοκιμασία, ο δάσκαλος σας θα σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε όλα αυτά, θα σας κάνει να νιώσετε, την απαραίτητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, για να νιώθετε άνετα και να απολαύσετε την βραδιά, διασκεδάζοντας με τους καλεσμένους σας.

Θυμηθείτε ότι ΟΛΟΙ μπορούν με λίγη βοήθεια, να μάθουν να χορεύουν και να νιώθουν άνεση χορεύοντας στην πίστα.

Μια τελευταία συμβουλή, μην τα αφήνετε όλα την τελευταία στιγμή. Ξεκινήστε νωρίς, κάνετε έρευνα αγοράς, ρωτήστε τους φίλους σας και αρχίστε τα μαθήματά σας έγκαιρα για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τον συγκεκριμένο χορό, ίσως να βρείτε δύσκολα δάσκαλο ή σχολή χορού να τον διδάσκει, λογικό αφού δεν υπήρξε ποτέ χορός της μόδας, από τότε που άνοιξαν οι πρώτες σχολές χορού στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες σχολές θα σας προτείνουν να χορέψετε κάποιον άλλο χορό, με το ίδιο τραγούδι, εάν ταιριάζει με κάποιον άλλο χορό ή με άλλο τραγούδι, που θα σας προτείνουν να διαλέξετε, αφού επιλέξετε άλλο είδος χορού.

Ότι και εάν επιλέξετε, καλή επιτυχία και η ώρα η καλή!

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.