Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Η μουσική κάλυψη μιας βραδιάς με χορό.

Αποφασίσατε την ημερομηνία, βρήκατε τον χώρο και αρχίζετε σιγά σιγά την οργάνωση της εκδήλωσής σας. Εάν πρόκειται για τον γάμο σας αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της υπόθεσης «μουσική κάλυψη γάμου», αρχίζετε αρκετούς μήνες πριν, εάν πρόκειται για κάποιο πάρτι μερικές εβδομάδες ή αρκετές ημέρες πριν.

Φθάνει λοιπόν η στιγμή όπου θα αναζητήσετε και θα επιλέξετε αυτούς που θα αναλάβουν την μουσική της επιμέλεια. Να καλύψουν δηλαδή την βραδιά με τα απαραίτητα μηχανήματα αλλά και θα φροντίσουν για την μουσική επένδυση σε κάθε στιγμή της εκδήλωσης.

Με την επιλογή ενός φτηνού DJ γλιτώνουμε χρήματα αλλά ρισκάρουμε να πετάξουμε τα χρήματα που δώσαμε, χωρίς η κάλυψη να είναι ανάλογη των προσδοκιών μας για το επίπεδο της εκδήλωσής μας.

Δυστυχώς δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στην μουσική κάλυψη της εκδήλωση μας, αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο για την σχετική έρευνά μας. Παρά το ότι γνωρίζουμε και συμφωνούμε όλοι ότι η μουσική είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ή αποτυχία μιας δεξίωσης και ίσως ο σημαντικότερος στην περίπτωση ενός πάρτι, κάνομε μια πρόχειρη, βιαστική και απρόσεκτη επιλογή, με πρώτο κριτήριο το κόστος.

Θεωρούμε ότι η μουσική κάλυψη για ένα πάρτυ ή ακόμα και μία δεξίωση, είναι κάτι πού απλό που εύκολα μπορεί να γίνει  από τον οποιονδήποτε. Συχνά ξαφνιαζόμαστε και δυσανασχετούμε όταν ακούμε ένα μεγάλο ποσό για μια εγγυημένα άρτια παροχή υπηρεσίας. Βλέπετε ακόμα στη σκέψη των περισσοτέρων ο DJ δεν κάνει και τίποτα δύσκολο και σημαντικό, άρα δεν πρέπει να κοστίζει περισσότερο 150-200€

Τα κακά νέα είναι ότι αυτή η τιμή υπάρχει στην αγορά!
Αλλά όταν διαπιστώσετε γιατί είναι κακό νέο αυτή η τιμή, θα είναι δυστυχώς, πολύ αργά και η εκδήλωσή σας μουσικά δεν θα έχει γίνει όπως θα θέλατε.

Ανάλογα με το κόστος και τις υπηρεσίες μπορούμε να κατατάξουμε τους μουσικούς μας επιμελητές σε τέσσερις κατηγορίες, στις οποίες και εσείς με μια απλή ακόμα και τηλεφωνική έρευνα πολύ γρήγορα θα ξεχωρίσετε. Βέβαια δεν σας λένε όλοι τις τιμές τους από το τηλέφωνο. Σας λένε τα πάντα για τις παροχές, αλλά τις τιμές μόνο από κοντά. Ο λόγος είναι πολύ κοινός για όλα τους τομείς παροχής υπηρεσιών, ο γνωστός μας κατά 23% συνεταίρος.

1. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους ερασιτέχνες Dj. Θα τους λέγαμε "part time". Αλλά τώρα με την κρίση όλοι "part time έχουμε γίνει. Η κατηγορία αυτή φυσικά, είναι η πιο φθηνή και θα σας κοστίσει από 150 έως 300€. Για τον φόρο φυσικά επιπλέον.
2. Μια δεύτερη πιο μεσαία στο κόστος κατηγορία αποτελείται από ελεύθερους επαγγελματίες λίγο καλύτερα οργανωμένους Djs και τις σχετικά μικρές αλλά ευέλικτες σχετικά με το αντικείμενο ενασχόλησης εταιρείες, με καλό όμως για το κόστος τους επίπεδο υπηρεσιών, με τιμές από 300-500€
3. Την ακριβότερη κατηγορία των εταιριών που δηλώνουν μεγάλες, συνήθως σοβαρές και αξιόπιστες. Κάποιες από αυτές...λίγες οργανώνουν εκδηλώσεις και events μεγάλης εμβέλειας (εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια κλπ), σε αυτές, το κουστούμι είναι ολόμαλλο...θα σας κοστίσει πολλά, από 600 έως και πάνω από 1000€.
4. Υπάρχει και μια κατηγορία αυτή των Djs που σας παρέχουν στο πακέτο της δεξίωσης οι χώροι, με τις τιμές να φθάνουν και σε αυτήν την περίπτωση το χιλιάρικο, ανάλογα με την λάμψη και το όνομα του χώρου.

Η τελική μας συμβουλή λοιπόν για την έρευνα και την τελική σας επιλογή είναι:
Επιλέξτε μουσική κάλυψη και DJ με την ίδια λογική που θα επιλέξετε όλα τα υπόλοιπα θέματα της εκδήλωσή σας, προσεχτικά, χωρίς περικοπές, παζάρια, τσιγκουνιές και συμβιβασμούς στο επίπεδο της εξυπηρέτησης.
Κάντε προσεκτική επιμελημένη έρευνα. Μην εντυπωσιάζεστε από βαρύγδουπα ονόματα και λαμπερά λογότυπα. Ψάξτε, εξακριβώστε εάν πίσω από το λαμπερή φίρμα, υπάρχει  ο ανάλογος εξοπλισμός και εμπειρία. Μετά κρίνετε την τιμή. Συγκεντρώστε σε μία κατάσταση τις επιλογές που έχετε ανάλογα με τα χρήματα που θέλετε και μπορείτε να ξοδέψετε.

Αποφασίστε ήρεμα ξεχωρίζοντας δύο - τρεις καλύτερες περιπτώσεις.
Από αυτές επιλέξετε αυτή που σας φαίνεται η πιο αξιόπιστη, όχι η πιο φθηνή.

Δυστυχώς Οι πιο πολλοί DJs  στην Ελλάδα είναι χομπίστες. Είναι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική, αποκτώντας μια μουσική συλλογή και κάποια μηχανήματα, μπαίνουν στον πειρασμό πολλές φορές παρακινούμενοι από φίλους να γίνουν DJ ‘s σε κάποια φιλικά πάρτι στην αρχή, στον γάμο του φίλου τους στην συνέχεια και στο τέλος δηλώνουν επισήμως επαγγελματίες. Λίγες κάρτες, μια ιστοσελίδα, ένα φαντασμαγορικό λογότυπο, μια συνεργασία με κάποια ταβέρνα «η αίθουσα διατίθεται» και θα βρεθούν εύκολα από τους πρώτους στην λίστα σας, λόγω...τιμής.

Οι πιο πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν πώς να χειριστούν μια γαμήλια δεξίωση ή ένα πάρτι. Δύσκολα θα οργανώσουν μουσικά το πρόγραμμά σας, δεν θα σας προτείνουν τις καλύτερες επιλογές, δεν έχουν στη συλλογή τους τα πάντα ή δεν γνωρίζουν την ύπαρξή  των τραγουδιών που τους ζητάτε.

 • Κάποιοι από αυτούς ίσως δεν είναι νόμιμοι και πιθανόν δεν μπορούν να σας κόψουν απόδειξη ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.
 • Δεν μιλάμε καθόλου φυσικά για ασφάλιση και κάλυψη αστικής ευθύνης.
 • Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα σας εξασφαλίσουν γραπτώς για τους όρους της συμφωνίας σας.
 • Λίγοι από αυτούς έχουν ενημερωμένη δισκοθήκη, ικανή να καλύψει τα γούστα όλων των καλεσμένων.
 • Λίγοι θα ασχοληθούν με το τι λένε οι στίχοι ενός κομματιού κι αν είναι κατάλληλο για την συγκεκριμένη περίσταση.
 • Είναι πολύ πιθανό είναι ο ηχητικός εξοπλισμός τους να μην μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά μια μεγάλη δεξίωση ή ένα πάρτι σε μεγάλο χώρο με πολλούς καλεσμένους, πιθανότατα να ακούγεται άσχημα ή ακόμα και να σταματήσει εντελώς κάποια στιγμή, λόγω ζημιάς και έλλειψης εναλλακτικών για την περίπτωση λύσεων.
 • Υπάρχει πάντα κίνδυνος να μην να μην εμφανιστούν ποτέ την ημέρα της δεξίωσης ή του πάρτι σας. Σπάνιο, αλλά έχει συμβεί αρκετές φορές.

  Είναι επίσης πολύ πιθανό  να μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον DJ στο γάμο σας ή στο πάρτι σας, πληρώνοντας πολύ λίγα χρήματα ή και καθόλου. Αυτό συμβαίνει, αλλά σπάνια. Θα το ρισκάρετε να πάρετε την απόφαση αυτής της επιλογής. Πρέπει, όμως, όταν θα πάρετε μια τέτοια απόφαση να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους και να δεχθείτε και τις συνέπειες.

  Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την μουσική κάλυψη μιας τόσο σημαντικής για εσάς βραδιάς; Κάποιος που το μοναδικό του εγγυημένο για σας προσόν είναι η φθηνή τιμή του.

  Ποιες και πόσες φωτογραφίες θα τραβήξει ο ακριβοπληρωμένος επαγγελματίας φωτογράφος σας που τον πληρώνετε κάθε λεπτό για να είναι εκεί, σε μια άδεια από κόσμο πίστα, όταν κανένας δεν χορεύει με τις μουσικές επιλογές του DJ σας ;

  Θα μείνουν όλοι οι καλεσμένοι σας αρκετή ώρα ώστε να απολαύσουν όσα ακριβοπληρώσατε για να τους προσφέρετε ή θα φάνε και θα φύγουν γκρινιάζοντας για την μουσική;

Αξίζει να ρισκάρετε όλη τη δεξίωση ή το πάρτι σας για λίγα ευρώ. Θέλετε για dJ κάποιον, επειδή θα σας κοστίσει λιγότερο απ' όσο τα ορεκτικά , το "welcome- Bar" ή τα καλύμματα των καρεκλών;

 • Εάν τελικά περάσει και αυτό από το μυαλό σας. Το τζάμπα δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ακόμα και αν προέρχεται από τον καλύτερο σας φίλο. Το ότι είνaι φίλος σας, αυτό δεν τον κάνει και επαγγελματία, συνεπή στις υποχρεώσεις του DJ. 

  Τι προσέχετε λοιπόν πριν συμφωνήσετε και δώσετε προκαταβολή. Πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε τα παρακάτω:
 • Εμπειρία στον τομέα της μουσικής & ηχητικής κάλυψης.
 • Απόλυτα επαγγελματικός και ποιοτικός πλούσιος εξοπλισμός.
 • Συστάσεις από φίλους που έχουν προσωπική καλή εμπειρία.
 • Υψηλό επίπεδο συνεργατών, γνωρίστε τον dj.
 • Πλήρη κάλυψη της εκδήλωσής σας σε ήχο και φως.
 • Πλήρη διασφάλισή της από οποιαδήποτε κακοτυχία, καιρός, βλάβες, διακοπές.
 • Ραντεβού (όχι ένα) στο χώρο, για τη διαμόρφωση του εξοπλισμού και του προγράμματος.
 • Γραπτή σύμβαση έργου, με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος της βραδιάς.

Μην ξεχνάτε ότι θα ξοδέψετε για το καλό φαγητό των καλεσμένων σας ένα μεγάλο ποσό κατ άτομο, δώστε λοιπόν κάτι ανάλογα για να διασκεδάσουν και να χορέψουν με την ψυχή τους. Λάβετε υπ όψιν σας επίσης ότι οι μεγάλες ακριβές εταιρίες σαφώς αποτελούν εγγύηση για τη δεξίωσή σας. Αυτές απασχολούν μόνιμα πολλούς dJs κάθε σαββατοκύριακο και καλύπτουν πολλές δεξιώσεις. Ο κίνδυνος και η παγίδα εδώ είναι ότι, ενώ πληρώνετε τη χρέωση μιας μεγάλης εταιρείας, καταλήγετε να έχετε εκείνο το βράδυ με έναν part time dj ο οποίος απλά συνεργάζεται και με αυτή την εταιρεία. Αυτές απασχολούν μόνιμα πολλούς dJs κάθε σαββατοκύριακο και καλύπτουν πολλές δεξιώσεις. Ο κίνδυνος και η παγίδα εδώ είναι ότι, ενώ πληρώνετε τη χρέωση μιας μεγάλης εταιρείας, καταλήγετε να έχετε εκείνο το βράδυ με έναν part time dj ο οποίος απλά συνεργάζεται και με αυτή την εταιρεία.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε να συνεργαστείτε, ζητήστε οπωσδήποτε να γνωρίσετε τον dj που θα είναι μαζί σας εκείνο το βράδυ. Περάστε αρκετή ώρα μαζί του συζητώντας τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης. Προγραμματίστε κάθε τμήμα της εκδήλωσης, συμφωνείστε για όλα, Το είδος της μουσικής, την ένταση, τα συγκεκριμένα τραγούδια που θέλετε την κατάλληλη στιγμή να ακουστούν. Προσπαθήστε μέσα από την συζήτηση να καταλάβετε εάν έχει ανάλογη με τις απαιτήσεις σας εμπειρία και γνώσεις.

Δυστυχώς κατά κανόνα οι DJ's ακόμα και οι πιο ακριβοί, ακόμα και αυτοί που συνεργάζονται με μεγάλες ακριβές εταιρίες, στον τομέα της ξένης χορευτικής μουσικής έχουν «μαύρα μεσάνυχτα». Εάν ανάμεσα στους καλεσμένους σας υπάρχουν χορευτές Ballroom, latin και θέλετε στην εκδήλωσή σας να υπάρχει μουσική από όλα τα είδη των χορών αυτών, προσέξτε πολύ. Οι περισσότεροι Dj s που καλύπτουν γάμους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους ρυθμούς των χορών αυτών. Συνήθως την ώρα των «ξένων» καλύπτονται με τα γνωστά διαχρονικά των "Gipsy Kings", Abba και Boney M κλπ.. Προσοχή λοιπόν εάν θέλετε να ακουσθούν Ballroom latin κομάτια για χορό, βρείτε τα εσείς, βάλτε τα στη σειρά που θέλετε, για να είστε ήσυχοι. To καλύτερο που μπορεί να σας συμβεί, είναι συζητώντας μαζί του, να ανακαλύψετε οτι ο DJ σας, είναι ο ίδιος χορευτής των χορών Ballroom.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χώρος ή το κτήμα συνήθως προσπαθεί να σας επιβάλλει τον dj που συνήθως συνεργάζεται μόνιμα με μικρή αμοιβή και το σχετικό δικό τους καπέλο. Πιθανόν να είναι πολύ καλός, αλλά θα πρέπει να το ψάξετε, από κάποιους που τον γνωρίζουν ή παρευρισκόμενοι σε μια ανάλογη εκδήλωση στον ίδιο χώρο με τον ίδιο DJ.

Αν σας αρέσει, βεβαιωθείτε ότι στη δεξίωσή σας θα έρθει ο ίδιος κι όχι κάποιος άλλος από τους djs με τους οποίους συνεργάζεται ο χώρος.
Το μεγάλο ποσό που θα δώσετε στην κατηγορία αυτή, είναι πολύ πιθανό να πιάσει τόπο και να περάσετε υπέροχα. Τις πιο πολλές φορές, όμως, τα χρήματα αυτά τα πληρώνετε για το όνομα της εταιρείας ή του χώρου και ο dj παίρνει πολύ λίγα για την κάλυψη.

Κινηθείτε λοιπόν έγκαιρα και πολύ προσεχτικά, ξεκινώντας από τις υπεύθυνες συστάσεις των φίλων σας, κάντε έρευνα αγοράς, ψάξτε, ακούστε, συζητήστε τις λεπτομέρειες και θυμηθείτε, οι φίλοι μας δεν βάζουν μουσική, αυτό το κάνουν σωστά μόνο οι επαγγελματίες dj's.