Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ο ζεϊμπεκάς φτιάχνεται για την στιγμή που θα γεννηθεί.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για τον φίλο Π.Θ. Ένα ζεστό μήνυμά του ήταν η αιτία:

"Συγχαρητήρια πολύ ωραία και ουσιαστικά αυτά που γράφετε για το ζεϊμπέκικο στη σελίδα σας !!!
Κάπου στο youtube έγραψα σαν σχόλιο ένα στίχο του Λ. Παπαδόπουλου σε μια σχολή χορού και μου απενεργοποίησαν το σχόλιο( έλεος ), ούτε προσβλητικό ήταν, ούτε είχα σκοπό να τους θίξω. Απλά είπα την άποψή μου με έμμετρο λόγο κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. (και μάλλον το κατάλαβαν ) . Ο στίχος ήταν ο εξής :

Ο ζεϊμπεκάς δεν φτιάχνεται / γεννιέται κάποιο βράδυ .
Κάποια βραδιά που χάνεται / κι απ` την ψυχή του πιάνεται 
να διώξει το σκοτάδι !

Ευχαριστώ για το χρόνο σας 
Π. Θ."

Σοφός αυτός ο στίχος, τεράστιο μέγεθος των δημιουργών του Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς.

Το 1969 στην ταινία ¨η νεράιδα και το παλικάρι" που την μουσική είχε γράψει ο Νίκος Μαμαγκάκης και τις χορογραφίες είχε κάνει ο Γιάννης Φλερύ, ένα μέρος των στίχων αυτό που αναφέρεται στον Γρηγόρη, τον Μιχάλη και τον Σαράντο ακούγονται σε άλλο μικρότερο τραγούδι σαν ποτ πουρί με τίτλο "Κάντε τόπο να χορέψω" (μουσική Νίκος Μαμαγκάκης, στίχοι Ντίνος Δημόπουλος).

Στην ταινία χόρευε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, χοροπηδώντας με λαμέ ρούχα, σε ακόμα πιο λαμέ φθηνο-μπουζουκο-ατμόσφαιρα, δύο ενωμένα τραγούδια με τελείως διαφορετικό ρυθμό, γρήγορα και τα δυο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, επαναλαμβάνοντας κουραστικά και στα δύο τραγούδια τις ίδιες υπερβολικές άρρυθμες κινήσεις, καταφέρνοντας να μην χορέψει κανένα από τα δύο σε σωστό ρυθμό.

Βέβαια όταν υπάρχει χορογράφος, δεν φταίει ο χορευτής για τέτοιες χορευτικές χοντράδες, που βλέποντας την ταινία κανένας δεν πρόσεχε.

Ακόμα και σήμερα λίγοι γνωρίζουν τους διαφορετικούς ρυθμούς του Ζεϊμπέκικου, πόσο μάλλον την δεκαετία 60-70 που ο Φλερύ μεγαλούργησε σαν χορογράφος, σαράντα και πλέον ταινιών και των περισσότερων μιούζικαλ της εποχής. Ο ίδιος σαν χορευτής είχε κάνει μεγάλη καριέρα στον χώρο του Theater art στα πιο γνωστά καμπαρέ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσον αφορά τον τελευταίο στίχο που αναφέρεται στην γέννηση του Ζεϊμπεκά: ο στίχος αναφέρεται σε μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Μια αλήθεια που μπορεί να ζήσει ένας απλός και χωρίς πολλές ευκολίες και χορευτικές γνώσεις άνθρωπος, αλλά και ένας τέλεια εκπαιδευμένος και πολύ έμπειρος χορευτής.

Ο καλύτερος επαγγελματίας χορευτής, μετά από αμέτρητα χρόνια εξάσκησης και επαγγελματικών χορευτικών καλο- πληρωμένων εμφανίσεων, κάποιο βράδυ μπορεί να φτιαχτεί και να ξανά-γεννηθεί.

Κάποιο βράδυ να χορέψει ζεϊμπέκικο με τον ίδιο τέλειο όπως κάθε φορά για τους πολλούς τρόπο, μέσα του όμως επειδή κάποιες καταστάσεις τον φέρνουν στα όριά του, να είναι για τρία λεπτά "ζεϊμπεκάς". Ζεϊμπεκάς όπως τον Κούρκουλο σε πολλές ταινίες ή τον Αρμένη, σε μια από τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες την: " Όλα είναι δρόμος".

Οι θεατές ίσως να μην καταλάβουν την διαφορά αφού όπως πάντα χορεύει τέλεια, αλλά όσοι (συνήθως είναι μία γυναίκα) τον ξέρουν καλά, θα καταλάβουν τι συμβαίνει μέσα του.

Μην παρεξηγείτε όσους τρελαίνονται με το Ζεϊμπέκικο από το πρώτο τους μάθημα, κάνουν αμέτρητα μαθήματα, αλλάζουν σχολές χορού και δασκάλους και ψάχνουν να βρουν τον δάσκαλο που θα τους κάνει να χορεύουν σαν Ζεϊμπεκάδες.

Κάποια στιγμή χορεύοντας ίσως θα νιώσουν Ζεϊμπεκάδες, όταν το μείγμα συναισθημάτων πόνου και απελπισίας θα καθοδηγεί τις χορευτικές τους κινήσεις.

Εκείνες τις στιγμές όσο πιο καλά προετοιμασμένος είσαι, όσο πιο ελεύθερα και αυθόρμητα μπορείς να χορεύεις, τόσο καλύτερο χορευτικό θέαμα θα δουν όσοι παρακολουθούν το δράμα σου.

Εάν είσαι καλός χορευτής το θέαμα είναι μοναδικό και θα μείνει αξέχαστο σε αυτούς που σε ξέρουν και γνωρίζουν τι περνάς.

Εάν δεν είσαι καλός χορευτής, θα είσαι ένας ακόμη μεθυσμένος που που προσπαθεί να μείνει όρθιος χορεύοντας Ζεϊμπέκικο.

Προσωπικά μετά από πάνω από είκοσι πέντε χρόνια επαγγελματικής ασχολίας με αυτόν τον χορό και έχοντας νιώσει χορεύοντας μόνο μία φορά "έτσι", πιστεύω ότι αυτό που νιώθεις εκείνα τα τρία λεπτά χορεύοντας, με τέλειο μείγμα συναισθημάτων και χορευτικής εμπειρίας, αξίζει για όλα τα μαθήματα και όλες τις ώρες εξάσκησης που έκανες.

Δείξτε κατανόηση σε όσους χορεύουν σε κάθε ευκαιρία, κάνοντας επίδειξη γνώσεων και ικανοτήτων. Συνήθως μπροστά σε κοινό που δεν μπορεί ούτε τον ρυθμό του Ζεϊμπέκικου με παλαμάκια να ακολουθήσει σωστά.

Κάποιο βράδυ ίσως θα έρθει και γι' αυτούς η στιγμή, που τα καζάνια τους θα είναι έτοιμα να σκάσουν από τον πολύ ατμό, θα ακούσουν το τραγούδι που θα πατήσει το κουμπί και τότε θα χορέψουν κι' αυτοί για τρία λεπτά σαν Ζειμπεκάδες.

Δεν θα σκέπτονται ούτε την σειρά, ούτε την επόμενη φιγούρα. Θα τους καθοδηγεί η μουσική, τα λόγια του τραγουδιού και ο νταλγκάς τους.

Ο πόνος τους γίνεται ο χορογράφος. Αυτός επιλέγει την κάθε κίνηση την κάθε φιγούρα. Όλες οι φιγούρες δεμένες ταιριαστά με το τραγούδι η μία με την άλλη, σαν ένα μαγικό κομπολόι μέχρι το τέλος του τραγουδιού.

Όταν τελειώσει το τραγούδι ο χορευτής θα καταλάβει την διαφορά, αφού θα νιώθει τόσο ξελαφρωμένος. Σαν να έκλαιγε μία ώρα σε μια αγκαλιά ή σαν να έσπαζε με μια βαριοπούλα παλιοσίδερα σε μία μάντρα, έτσι για να ξεσπάσει.

Αυτό είναι ο χορός. Δεν μαθαίνεις μόνο για να κάνεις επίδειξη, μαθαίνεις για τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα που άλλοτε ξεχειλίζουν δειλά και άλλοτε εκρήγνυνται όταν χορεύεις την σωστή στιγμή.

Το να μάθεις καλό "ανδρικό βαρύ" Ζεϊμπέκικο από πάντα ήταν μια πολύ ακριβοπληρωμένη συχνά κακή εμπειρία. Πάντα ήταν σπάνιο να δεις κάποιον να χορεύει ένα καλό Ζεϊμπέκικο, να χορεύει γιατί μεράκλωσε, ήρθε στο κέφι, γούσταρε ή απλά ήθελε να ξεσπάσει.

Σήμερα δυστυχώς βλέπεις επώνυμους να χορεύουν χωρίς να χορεύουν, στημένοι στο ίδιο σημείο, φέρνοντας λίγες χλιαρές συχνά άρρυθμες βόλτες στην πίστα. Πιό σπάνια θα δεις και κάποιο αστέρι φτιαγμένο σαν σε καλούπι, σε κάποια σχολή χορού, να εκτελεί ρομποτικά με πολύ συνέπεια, μία λίστα από κινήσεις, σαν και αυτή του super market και μόλις του τελειώσει, να την ξαναρχίζει από την αρχή, επιμένοντας μέχρι να τελειώσει το τραγούδι.

Θα κουραστείς φίλε μου Π.Θ., να βρεις σήμερα άνθρωπο να χορεύει σαν μάστορας, σαν Ζεϊμπεκάς, παρ' όλο που η απελπισία περισσεύει, σε άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες.

Ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σου Π.Θ.. Καλούς χορούς

Υ.Γ.: Πονεμένη ιστορία είναι και η μουσική δυστυχώς, τα καινούργια τραγούδια σπάνια είναι Ζεϊμπέκικα και ακόμα πιο σπάνια κατάλληλα για χορό. Δεν φταίνε οι τραγουδιστές φυσικά, το Ζεϊμπέκικο και το Χασάπικο έχουν αντικατασταθεί από συγνώμη...δεν βρίσκω λέξεις.
Παλιά οι δημιουργοί είχαν την έμπνευση, καθόντουσαν στο πιάνο ή σε μια άκρη με το μπουζούκι και έπλαθαν με τα χέρια τους τα τραγούδια τους, μικρές ή μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες Ποιος θέλετε να γράψει τα Ζεϊμπέκικα σήμερα? O υπολογιστής δεν πονάει, δεν πεινάει, δεν χωρίζει, δεν ξενιτεύεται, δεν αγαπάει.

Περιμένοντας και τα δικά σας μηνύματα. Καλή χορευτική συνέχεια σε όλους.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.