Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Argentino Tango. Λεξικό 4, γράμματα R ως Z.

Οδηγός για την προφορά των λέξεων (για να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε):
Το «y» προφέρεται "i".
Το «qu» θυμίζει το δικό μας «κ».
Το «z» προφέρεται «s».
Το «j» προφέρεται όπως το «χ», αλλά πιο παχύ

R

Rabona Τριπλός βηματισμός με σταύρωμα. (βλ. traspie)

Resolucion Σημαίνει «κατάληξη». Στο ταγκό αναφέρεται στο κλείσιμο μίας φιγούρας. Γίνεται στους χτύπους 6, 7, and 8 και συνήθως σχηματίζει μισό τετράγωνο, αλλά μπορεί να γίνει και με στροφή.

Ronda Η γραμμή χορού (La ronda). Αναφέρεται στον κανονισμό που ισχύει και στο αργεντίνικο όταν χορεύεται προοδευτικά σε γραμμή χορού. Οι χορευτές πρέπει να κινούνται αριστερόστροφα στην πίστα, ακολουθώντας τις νοητές γραμμές χορού γύρω από το δωμάτιο.

S

Sacada Μετατόπιση. (βλ. displazamiento)

Salida Σημαίνει «έξοδος» ή «ξεκίνημα». Στο ταγκό salida ονομάζεται η βασική φιγούρα η οποία μπορεί να αποτελέσει τόσο το ξεκίνημα, όσο και το τέλος μίας φιγούρας.

Salida cruzada Το ξεκίνημα ενός βήματος με σταύρωμα των ποδιών. (π.χ. βήμα δεξιά και σταύρωμα με το αριστερό πόδι, βήμα αριστερά και σταύρωμα με το δεξί πόδι)

Saltito Ένα μικρό άλμα.

Sandwichito Το πόδι του ενός παρτενέρ κλείνεται ανάμεσα στα πέλματα του άλλου παρτενέρ.

Seguidillas Μικροί και γρήγοροι βηματισμοί. (βλ. corridas)

Seguir Ακολουθώ.

Sentada Το κάθισμα.

Stork Αναφέρεται σε μία θέση κατά την οποία το ελεύθερο πόδι της ντάμας στηρίζεται πάνω στο πόδι που κρατάει το βάρος σχηματίζοντας τον αριθμό τέσσερα (δεν χρησιμοποιείται συχνά). (βλ. calesita και quatro)

Sube y Baja Σημαίνει «πηγαίνω πάνω και κάτω». Στο ταγκό είναι ένα βήμα της milonga κατά το οποίο το ζευγάρι κάνει ένα βήμα προς τα μπρος (με κλείσιμο των ποδιών) και προς τα πίσω (με κλείσιμο των ποδιών), σε δεξιά πλευρά (θέση σώματος), με κίνηση των γοφών όμοια με εκκρεμές. (βλ. ven y va)

T

Tanguero-a Αναφέρεται σε κάθε παθιασμένο λάτρη του αργεντίνικου ταγκό. Από την ιστορία του, τη μουσική και τους στίχους του, μέχρι και τον ίδιο τον χορό. (βλ. aficionado)

Tango de Salon Κομψό και κοινωνικό στιλ αργεντίνικου ταγκό, που χαρακτηρίζεται από αργές μετρημένες και απαλές κινήσεις. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά βήματα του ταγκό και οι χορευτές στοχεύουν στην ακρίβεια και την απαλότητα των βημάτων, καθώς και στην σωστή ακολούθηση της γραμμής χορού. Το κράτημα δεν είναι τόσο κοντινό όσο σε άλλα στιλ και είναι πολύ ελαστικό, έτσι ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με την φιγούρα που χορεύουν οι παρτενέρ.

Tango Fantasia Είναι ένα κράμα των αυθεντικών βημάτων του αργεντίνικου ταγκό, του μπαλέτου, των ballroom χορών, ακόμα και του skating στον πάγο! Εκτός από τις βασικές φιγούρες του ταγκό, το Tango Fantasia περιλαμβάνει βήματα, όπως τα ganchos, τα sacadas, τα boleos, και τα sentadas, αλλά και κλωτσιές, στροφές, άλματα, σηκώματα, και γενικά οτιδήποτε οι χορευτές και ο χορογράφος θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Κανονικά αυτό το στιλ ταγκό χορεύεται μόνο σε σόου. Περιστασιακά όμως χορεύεται και σε milongas με καθόλου καλή τεχνική και συνήθως από κακότροπους χορευτές που το μόνο που επιθυμούν είναι να κάνουν επίδειξη χωρίς να ανησυχούν που μπορεί να τραυματίσουν τα υπόλοιπα ζευγάρια που συμμετέχουν στην milonga.

Tango Liso Σημαίνει «απαλό ταγκό». Είναι ένας τρόπος για να χορέψει κάποιος αργεντίνικο ταγκό που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εντυπωσιακών φιγούρων και βημάτων. Χορεύονται μόνο τα βασικά βήματα (caminadas, ochos), ενώ άλλες φιγούρες (ganchos, sacadas, boleos) ή άλλες ακροβατικές κινήσεις (σηκώματα) δεν χρησιμοποιούνται.

Tijera Σημαίνει «ψαλίδι». Στο ταγκό είναι μία κίνηση που συνήθως χορεύεται από τον καβαλιέρο, κατά την οποία το ελεύθερο εκτεταμένο πόδι μαζεύεται μπροστά από το πόδι που στηρίζει το βάρος, χωρίς να πάρει βάρος, έτσι ώστε να παραμείνει ελεύθερο για να κάνει την επόμενη κίνηση. Μπορεί να αναφέρεται και στην φιγούρα κατά την οποία ο καβαλιέρος κινείται μπροστά σε εξωτερική θέση παρτενέρ (αριστερά ή δεξιά) χαϊδεύοντας το εξωτερικό μέρος του ποδιού της ντάμας με το πόδι του. Έπειτα, σταυρώνει το πόδι του προς τα πίσω αναγκάζοντας την ντάμα να σταυρώσει μπροστά. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μία φιγούρα με αλματάκι που περιλαμβάνεται στο tango fantasia, όπου η ντάμα κινεί το πόδι της ψηλά και κυκλικά, και το άλλο πόδι της σηκώνεται με το ίδιο τρόπο ενώ το πρώτο πόδι χαμηλώνει.

Titubeo Καθυστέρηση, σταμάτημα της κίνησης σε σχέση με τη μουσική. (βλ. pausa)

Trabada Σημαίνει «δεμένος (με ζώνη)». Στο ταγκό είναι ένα lock step κατά το οποίο η ντάμα σταυρώνει τα πόδια της (τα πόδια κλειδώνουν). Αυτό επιτυγχάνεται όταν, αφού ο καβαλιέρος έχει κάνει ένα βήμα με το δεξί πόδι έχοντας την ντάμα σε δεξιά πλευρά, επανέρχεται σε κλειστή θέση κάνοντας βήμα με το αριστερό πόδι.

Traspie Τριπλός βηματισμός με σταύρωμα των ποδιών. Η κίνηση γίνεται πάνω σε δύο μουσικούς χτύπους με την εξής ακολουθία: βήμα, σταύρωμα, βήμα. Το πρώτο βήμα και το σταύρωμα μοιράζονται ένα μουσικό χτύπο. Η κίνηση μπορεί να ξεκινήσει με οποιοδήποτε πόδι, και συνεπώς μπορεί να γίνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. (βλ. contrapaso και rabona)

Truco Σημαίνει «κόλπο» ή «ακροβατικό». Μπορεί να αναφέρεται σε περίπλοκες αθλητικές φιγούρες, σε σηκώματα ή και στο tango fantasia (είδος ταγκό, βλ. παρακάτω)

V

Vals Αναφέρεται στο αργεντίνικο βαλς. Είναι ένα είδος αργεντίνικου ταγκό το οποίο χορεύεται με μουσική στον ρυθμό του βιεννέζικου βαλς.

Vev y Va Μία κίνηση διαδοχικά προς τα μπρος και προς τα πίσω. (βλ. sube y baja)

Viborita Σημαίνει «φίδι». Στο ταγκό είναι μία φιγούρα κατά την οποία ο καβαλιέρος τοποθετεί το δεξί του πόδι ανάμεσα στα πέλματα της παρτενέρ του, μετατοπίζοντας (sacada) διαδοχικά, πρώτα το αριστερό και έπειτα το δεξί της πόδι.

Volcada Από τη λέξη volcar που σημαίνει «ανατρέπω». Στο ταγκό είναι ένα βήμα κατά το οποίο ο καβαλιέρος αναγκάζει την ντάμα να γείρει προς τα μπρος σχεδόν μέχρι να χάσει την ισορροπία της. Σαν αποτέλεσμα η ντάμα σηκώνει και επαναφέρει το ένα πόδι, που είναι μία πολύ όμορφη κίνηση. Για την εκτέλεση της φιγούρας αυτής χρειάζεται απαραίτητα δυνατό κλειστό κράτημα.

Voleo (βλ. boleo)

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.