Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Argentino Tango. Λεξικό, γράμματα L ως P.

Οδηγός για την προφορά των λέξεων (για να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε):
Το «y» προφέρεται "ι".
Το «qu» θυμίζει το δικό μας «κ».
Το «z» προφέρεται «s».
Το «j» προφέρεται όπως το «χ», αλλά πιο παχύ.

O

Ocho Σημαίνει «οχτώ». Στο ταγκό είναι μία κίνηση κατά την οποία η ντάμα διαγράφει οχτάρια με τα πόδια της στο πάτωμα. Στο αργεντίνικο ταγκό τα πέλματα στο τέλος κάθε ocho βρίσκονται σε τρίτη θέση (καμάρα με φτέρνα), σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ταγκό όπου το ελεύθερο πόδι μένει ανοιχτό προς τα πίσω και προς το πλάι.

Ocho Adelante Ένα ocho προς τα μπρος. Λέγεται και ocho defrente.

Ocho Atras Ένα ocho προς τα πίσω.

Ocho Cortado Σημαίνει «κοφτό οχτάρι». Στο ταγκό ονομάζεται έτσι ένα molinete ή ένα ocho το οποίο σταματά και επαναφέρεται στην αρχική θέση. Χρησιμοποιείται κυρίως στο club style tango για την αποφυγή συγκρούσεων στην πίστα.

Ochos en Espejo Σημαίνει «ochos στον καθρεύτη». Και οι δύο παρτενέρ πραγματοποιούν ταυτόχρονα μπροστινά ochos.

Orillero Style Το αυθεντικό και το πιο δημοφιλές είδος αργεντίνικου ταγκό. Χαρακτηρίζεται από γρήγορους βηματισμούς και μικρά άλματα (συνήθως από τον καβαλιέρο).

P

Palanca Σημαίνει «ανασηκώνω». Στο ταγκό είναι η διακριτική βοήθεια που δίνει ο καβαλιέρος στην ντάμα κατά τη διάρκεια των αλμάτων και των σηκωμάτων, όπως στο tango fantasia (βλ. T)

Parada Από τη λέξη parar που σημαίνει «σταματώ». Στο ταγκό αναφέρεται σε ένα σταμάτημα το οποίο κάνει ο καβαλιέρος στην ντάμα, συνήθως καθώς σταυρώνει τα πόδια της προς τα πίσω (σε ένα ocho, ή ένα molinete), ασκώντας πίεση στη μέση και στο χέρι της, εμποδίζοντάς την από το να κινηθεί. Αν η διεύθυνση είναι σωστή, η ντάμα θα πρέπει να έχει σταματήσει με τα πόδια της σε διάσταση, μπρος και πίσω, και το βάρος της στο κέντρο. Έπειτα, ο καβαλιέρος μπορεί να απλώσει το πόδι του για να αγγίξει το μπροστινό πόδι της ντάμας για να «διακοσμήσει» την κίνηση ή μπορεί να κάνει pivot στο ένα πόδι για να καθρευτίσει την στάση της ντάμας (fallaway).

Parejas Το ζευγάρι, οι παρτενέρ στο ταγκό.

Pasada Το πέρασμα πάνω από κάτι. Στο ταγκό συμβαίνει όταν ο καβαλιέρος έχει σταματήσει την ντάμα με το ελεύθερό του πόδι έχοντας επαφή με το πόδι που στηρίζει το βάρος της, και την οδηγεί να κινηθεί μπροστά πάνω από το πόδι του. Συνήθως χρησιμοποιείται στο τέλος ενός molinete ή ενός mordida. Η ντάμα μπορεί είτε να περάσει πάνω από το πόδι του καβαλιέρου, είτε να το προσπεράσει από το πλάι κάνοντας κύκλο με την μύτη του ποδιού της. Η Pasada ειναι ένα βήμα το οποίο δίνει την ευκαιρία στην ντάμα να προσθέσει διακοσμητικές κινήσεις, ανάλογα με το αν και πόσο χρόνο θα της δώσει ο καβαλιέρος πριν την διευθύνει προς τα μπρος.

Paso Το βήμα.

Patada Η κλωτσιά.

Pausa Το σταμάτημα, το κράτημα (αναφέρεται στην κίνηση των χορευτών σε σχέση με τη μουσική). (βλ. titubeo)

Picados Το τίναγμα της φτέρνα προς τα πάνω ( γίνεται και με παράλληλη περιστροφή του κορμού) πριν από ένα βήμα προς τα μπρος. Συνήθως χρησιμοποιείται ως διακοσμητική κίνηση πριν από ένα ocho. (βλ. golpes)

Pie Το πέλμα.

Pierna Το πόδι.

Pisar Βηματίζω.

Piso Πάτωμα.

Pista Η πίστα.

Planeo Ένα pivot (στροφή στο ένα πόδι) ή «γλίστρημα». Κατά τη διάρκεια αυτού το βήματος, ο καβαλιέρος πατάει μπροστά, συνήθως με το αριστερό πόδι, και στρίβει πάνω σε αυτό, ενώ το άλλο πόδι γλιστρά στο πάτωμα ακολουθώντας την κατεύθυνση της στροφής. Μπορεί να γίνει και από τους δύο παρτενέρ.

Postura Σημαίνει «στήσιμο». Η σωστή στάση στο αργεντίνικο ταγκό είναι όρθια και κομψή με τους ώμους χαλαρούς και πάνω από την λεκάνη, ενώ το κέντρο του σώματος γέρνει προς τον/την παρτενέρ. (βλ. derecho)

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.