Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Argentino Tango. Λεξικό, γράμματα Ε ως M.

Οδηγός για την προφορά των λέξεων (για να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε):
Το «y» προφέρεται "ι".
Το «qu» θυμίζει το δικό μας «κ».
Το «z» προφέρεται «s».
Το «j» προφέρεται όπως το «χ», αλλά πιο παχύ.

E

Embutido Σημαίνει «γεμίζω» ή «ποικίλω». Στο ταγκό είναι η αιώρηση του πέλματος προς τα πίσω μετά από ένα enrosque.

Engnache Σημαίνει «γάντζωμα» ή «ζευγάρωμα». Στο ταγκό, είναι το τύλιγμα του ποδιού του ενός παρτενέρ γύρω από το πόδι του άλλου.

Enrosque Από τη λέξη enrosque που σημαίνει «στρίβω». Στο ταγκό, είναι η περιστροφή που πραγματοποιεί ο καβαλιέρος γαντζώνοντας το ελεύθερο πόδι πίσω από το πόδι που εκτελεί την στροφή, ενώ η ντάμα πραγματοποιεί μία molinete (βλ. παρακάτω).

Entrada Σημαίνει «είσοδος». Στο ταγκό αναφέρεται σε ένα μπροστινό βήμα ή στην τοποθέτηση του ποδιού που κινείται ανάμεσα στα πόδια του παρτενέρ, χωρίς να τα μετακινεί.

Entregarme Σημαίνει «παραδίνομαι». Στο ταγκό είναι η «παράδοση» της ντάμας στη διεύθυνση του καβαλιέρου.

Espejo Σημαίνει «καθρέφτης». Στο ταγκό αναφέρεται στην μίμηση της κίνησης του άλλου παρτενέρ, όπως στα ochos en espejo, όπου και οι δύο παρτενέρ πραγματοποιούν ταυτόχρονα μπροστινά ochos.

F

Fanfarron Το ρυθμικό χτύπημα του πέλματος στο πάτωμα που προσδίδει θεατρικότητα και συναίσθημα στον χορό. (βλ. golpecitos)

Firulete Σημαίνει «διακόσμηση», «στόλισμα». Στο ταγκό είναι πολύπλοκες κινήσεις που χρησιμοποιούν οι χορευτές για να επειδίξουν τις ικανότητές τους και να γεμίσουν τη μουσική. (βλ. adorno και lapiz)

Freno Το σταμάτημα ή το κράτημα (σε σχέση με τη μουσική).

G

Gancho Σημαίνει «γάντζο». Στο ταγκό αναφέρεται στο τύλιγμα του ποδιού ενός παρτενέρ γύρω από το πόδι του άλλου. Η κίνηση αυτή είναι κοφτή και επιτυγχάνεται με το λύγισμα και την επαναφορά του γονάτου σε επαφή με το πόδι του άλλου παρτενέρ. Μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε παρτενέρ, είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά από το πόδι του.

Giro Σημαίνει «στροφή». Στο ταγκό, είναι η περιστροφή που πραγματοποιεί ο καβαλιέρος τοποθετώντας το ελεύθερο πόδι (με τη μύτη) μπροστά από το πόδι που θα πραγματοποιήσει την στροφή, ενώ η ντάμα πραγματοποιεί μία molinete (βλ. παρακάτω). Η στροφή αυτή είναι απότομη και κοφτή.

Club Style Ένα είδος αργεντίνικου ταγκό, όμοιο με το milonguero style.

Golpecitos Μικρά χτυπήματα με τα δάχτυλα. Ρυθμικό χτύπημα των δαχτύλων του ποδιού στο πάτωμα, ενώ βρίσκεται ολόκληρο το πέλμα στο έδαφος. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητική κίνηση στον χορό. (βλ. fanfaron)

Golpes Χτυπήματα με τα δάχτυλα, ενώ το πέλμα βρίσκεται κάθετο προς το έδαφος. (βλ. picados)

Cucharita Σημαίνει «κουτάλι». Στο ταγκό είναι μία κίνηση κατά την οποία ο καβαλιέρος σηκώνει απαλά το πόδι της ντάμας τοποθετώντας το πόδι του κάτω από το πέλμα της. Συνήθως πραγματοποιείται στα μπροστινά ochos για να «στολιστεί» η κίνηση με το τίναγμα του ποδιού της ντάμας.

Η

Habanera Μία ακολουθία βημάτων (πλάι, μαζί, πλάι, μαζί) που εισάγεται με ένα πλαϊνό chasse. Συνήθως χρησιμοποιείται από τον καβαλιέρο για την καθοδήγηση των πίσω ochos (για την ντάμα).

Ι

Inclinada Γέρνω. (βλ. carpa και puente)

Izquierda Αριστερά.

J

Junta Από τη λέξη juntar που σημαίνει «ενώνω» ή «φέρνω μαζί-κλείνω». Στο ταγκό αναφέρεται στο κλείσιμο των πελμάτων, καθώς είναι απαραίτητο να κλείνουν καλά τα πέλματα στο τέλος μίας φιγούρας και να περνάνε πολύ κοντά το ένα από το άλλο κατά τη διάρκεια του χορού για λόγους ισορροπίας και φινέτσας.

L

La marca Η μετάδοση της διεύθυνσης, του ρυθμού και του χώρου, που αφορούν στην κίνηση που θα ακολουθήσει, από τον καβαλιέρο στην ντάμα.

Lapiz Σημαίνει «μολύβι». Τα νοητά κυκλικά σχέδια που σχηματίζουν οι χορευτές στο πάτωμα με τα δάχτυλα ή με το εσωτερικό του πέλματος του ελεύθερου ποδιού, κατά την διάρκεια της στροφής ή ενώ στηρίζονται στο άλλο πόδι. Μπορεί να είναι είτε υπερβολικά, είτε πιο διακριτικά και μπορεί να γίνουν για να στολίσουν μία molinete. (βλ. dibujo και firulete)

Latigazo Σημαίνει «μαστίγωμα». Στο ταγκό αναφέρεται στο κοφτό χτύπημα του ποδιού στο έδαφος, όπως στο boleo.

Llevada Από τη λέξη llevar που σημαίνει μεταφέρω (βλ. barrida).

Lustrada Από τη λέξη lustrar που σημαίνει «λουστράρω», «γυαλίζω». Στο ταγκό αναφέρεται στο τρίψιμο του παπουτσιού της ντάμας στο πόδι του καβαλιέρου.

M

Marcar Διευθύνω. (βλ. la marca)

Media Luna Σημαίνει μισοφέγγαρο. Στο ταγκό είναι μία σαρωτική, κυκλική κίνηση του ποδιού, κατά την οποία το πέλμα βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με το πάτωμα. Συνήθως χορεύετε από την ντάμα (συνήθως την διευθύνει ο καβαλιέρος με ένα sacada στο πόδι της ντάμας που θα κινηθεί). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακολουθήσει ένα gancho από την ντάμα.

Media vuelta Μισή στροφή που συνήθως πραγματοποιείται με ελεύθερό το αριστερό πόδι για τον καβαλιέρο και το δεξί πόδι για την ντάμα. Ο καβαλιέρος κινείται μπροστά με το δεξί του πόδι διευθύνοντας την ντάμα να κινηθεί προς τα πίσω με το αριστερό πόδι και έπειτα να πραγματοποιήσει άλλα δύο βήματα στρίβοντας μισή στροφή.

Milonga Μπορεί να αναφέρεται στη μουσική ή στο είδος χορού που προϋπήρχε του αργεντίνικου ταγκό και είχε μουσικό χρόνο 2/4. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στην αίθουσα χορού ή στη γιορτή όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν και χόρευαν ταγκό.

Milongueros Έτσι ονομάζονται οι άνθρωποι που συχνάζουν στις Milongas και θεωρούνται φανατικοί του αργεντίνικου ταγκό.

Molinete Σημαίνει «ανεμιστήρας». Στο ταγκό, molinete ονομάζονται τα μπροστινά και τα πίσω ochos που γίνονται κυκλικά (με περιστροφή).

Mordida Από τη λέξη morder που σημαίνει «δαγκώνω». Στο ταγκό είναι μία φιγούρα όπου το πόδι του ενός παρτενέρ εσωκλείεται μεταξύ των πελμάτων του άλλου παρτενέρ. Αν τα πόδια του πρώτου παρτενέρ είναι σταυρωμένα, η κίνηση ονομάζεται «Reverse Mordida». (βλ. sandwich.

Mordida Alto Μία παραλλαγή του mordida κατά την οποία ο ένας χορευτής πιάνει το γόνατο του παρτενέρ του ανάμεσα στα δικά του γόνατα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.