Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Argentino Tango. Λεξικό 1, γράμματα Α ως D.

Η ορολογία του αργεντίνικου ταγκό
Οδηγός για την προφορά των λέξεων (για να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε):
Το «y» προφέρεται "ι".
Το «qu» θυμίζει το δικό μας «κ».
Το «z» προφέρεται «s».
Το «j» προφέρεται όπως το «χ», αλλά πιο παχύ.

A

Abrazo Σημαίνει «αγκαλιά» και αναφέρεται στο κράτημα του αργεντίνικου ταγκό.

Adelante Προς τα μπρος.

Adorno Στόλισμα, διακόσμηση. (βλ. firulete)

Aficionado Από τη λέξη aficion που σημαίνει «οπαδός», «υποστηρικτής». Στο ταγκό αναφέρεται σε κάθε φανατικό οπαδό του αργεντίνικου ταγκό.

Al costado Προς το πλάι.

Amague Από τη λέξη amagar που σημαίνει «κάνω απειλητικές κινήσεις». Το amague είναι μία «διακοσμητική» κίνηση την οποία οδηγεί ο καβαλιέρος ή την κάνει ένας από τους παρτενέρ από μόνος του προτού κάνουν ένα βήμα. Π.χ. το χτύπημα (frappe) ή το σήκωμα του ελεύθερου ποδιού προτού αυτό κινηθεί.

Apilado Style Σημαίνει «προσκολλημένος». Αναφέρεται στο κράτημα του αργεντίνικου ταγκού, όπου η ντάμα αγκαλιάζει τον καβαλιέρο από τον λαιμό.

Arrastre Από τη λέξη arrastrar που σημαίνει «σέρνω». (βλ. barrida)

Arrepentida Σημαίνει «αλλαγή γνώμης». Στο ταγκό, είναι μία ομάδα βημάτων που επιτρέπει στο ζευγάρι που χορεύει να αποφύγει την σύγκρουση με άλλα ζευγάρια.

Atras Προς τα πίσω.

B

Bailar Χορεύω.

Bailarin Ο επαγγελματίας ή ένας καταξιωμένος χορευτής.

Bailongo Μία λέξη της αργκό για την αναφορά χόρου όπου συγκεντρώνονταιάτομα για να χορέψουν.

Balanceo Βαθιά αλλαγή βάρους με επαναφορά. (βλ. cadencia).

Baldosa Μία φιγούρα κατά σε σχήμα τετράγωνο. Μετονομάστηκε από το ασπρόμαυρο καρό (σαν σκακιέρα) πάτωμα που συνήθως υπάρχουν στο Buenos Aires.

Barrida Το «σκούπισμα». Μία κίνηση κατά τα πόδια των παρτενέρ διασχίζουν το ένα το άλλο σε πολύ κοντινή απόσταση (έχοντας επαφή). Γνωστή και ως llevada ή arrastre.

Barrio Μία περιοχή, μία γειτονιά.

Basico Το βασικό βήμα. Υπάρχουν διάφορα βασικά βήματα, αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό με τους οχτώ χτύπους. (βλ. salida)

Bicicleta Σημαίνει «ποδήλατο». Στο ταγκό είναι μία κυκλική κίνηση των πελμάτων που καθοδηγείται από τον καβαλιέρο, ενώ τα πέλματα των παρτενέρ έχουν επαφή όπως στο barrida.

Boleo Από τη λέξη bolear που σημαίνει «πετώ». Το boleo μπορεί να γίνει ψηλά ή χαμηλά και πραγματοποιείται ως εξής: διατηρώντας επαφή μεταξύ των γονάτων, ενώ το ελεύθερο πόδι βρίσκεται πίσω, περιστρεφόμαστε πάνω στο πόδι που στηρίζει το βάρος. (βλ. latigazo)

C

Cadena Σημαίνει «αλυσίδα». Στο ταγκό είναι μία ακροβατική και έντονα θεατρική φιγούρα, κατά την οποία οι παρτενέρ περιστρέφονται με ταχύτητα στην πίστα (είτε προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά), κάνοντας διαδοχικά amagues ή ganchos. Σε μία παραλλαγή του βήματος, ο καβαλιέρος σταυρώνει τα πόδια του (σε εξωτερική πλευρά) διευθύνοντας την ντάμα σε αλλαγή κατεύθυνσης για να την κρατήσει μπροστά του, ή εναλλακτικά πηγαίνει γύρω από αυτήν φέρνοντας αντίστοιχα αυτήν γύρω από αυτόν.

Cadencia Μία βαθιά αλλαγή βάρους με επαναφορά, που συνήθως διευθύνει ο καβαλιέρος στην ντάμα καθώς πατάει μπροστά και αριστερά. Είναι χρήσιμο για την αποφυγή σύγκρουσης με άλλα ζευγάρια στην πίστα και για αλλαγή κατεύθυνσης σε μικρούς χώρους. Μπορεί να αναφέρεται και σε μία ανεπαίσθητη μεταφορά βάρους από πόδι σε πόδι, που κάνει ο καβαλιέρος πριν από το ξεκίνημα του χορού για να δώσει τον ρυθμό στην ντάμα, ώστε να ξεκινήσει με το σωστό πόδι.

Caida Σημαίνει «πτώση». Στο ταγκό είναι ένα βήμα κατά το οποίο ο καβαλιέρος κάνοντας ένα βήμα πίσω βυθίζεται στο πόδι που στηρίζει το βάρος και σταυρώνει το ελεύθερο πόδι μπροστά, χωρίς να πάρει το βάρος, ενώ διευθύνει την ντάμα να κινηθεί προς τα μπρος σε εξωτερική θέση παρτενέρ, και να μιμηθεί τις κινήσεις του καβαλιέρου. Μπορεί να γίνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Calesita Σημαίνει «καρουσέλ». Στο ταγκό είναι μία φιγούρα κατά την οποία ο καβαλιέρος τοποθετεί την ντάμα στο ένα πόδι με ένα μικρό σήκωμα, και έπειτα περιστρέφεται γύρω της, φροντίζοντας να διατηρήσει το κέντρο της και περιστρέφοντάς την πάνω στο πόδι που στηρίζεται.

Caminar Σημαίνει «περπατώ». Ο βηματισμός στο αργεντίνικο ταγκό είναι όμοιος με το φυσικό βάδισμα, με τη διαφορά ότι το πέλμα πατάει στο έδαφος με τη μύτη πρώτα, και όχι με το τακούνι. Το σώμα και το πόδι πρέπει να κινηθούν μαζί για να υπάρχει ισορροπία. Ο βηματισμός στο ταγκό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και συνεχή ροή.

Canyengue Ένα πολύ παλιό στιλ αργεντίνικου ταγκό που ήταν δημοφιλές από το 1900 ως το 1940 και έμοιαζε αρκετά όσον αφορά στον ρυθμό στην σημερινή milonga.

Caricias Σημαίνει «χάδια». Στο ταγκό είναι μία απαλή κίνηση κατά την οποία το πόδι ή το παπούτσι ενός χορευτή χαϊδεύει κάποιο σημείο του σώματος (συνήθως το πόδι) του άλλου χορευτή. Μπορεί να γίνει διακριτικά ή με έντονη δραματικότητα. (βλ. adorno, firulete και lustrada)

Carousel Αναφέρεται στην φιγούρα molinete con sacadas που γίνεται στην αριστερή πλευρά του καβαλιέρου και κλείνει με ochos.

Carpa Σημαίνει «σκηνή». Είναι μία φιγούρα κατά την οποία ο καβαλιέρος διευθύνει την ντάμα έτσι ώστε να ισορροπήσει στο ένα πόδι και έπειτα απομακρύνεται με αποτέλεσμα να γείρει η ντάμα προς το μέρος του. (βλ. inclinada και puente)

Castigada Από τη λέξη castigar που σημαίνει «τιμωρώ». Στο ταγκό αναφέρεται στο σήκωμα του ελεύθερου ποδιού της ντάμας που ακολουθείται από το λύγισμα του γονάτου και το «χάιδεμα» της εξωτερικής πλευράς του άλλου ποδιού. Συνήθως αποτελεί διακοσμητική κίνηση πριν από ένα μπροστινό βήμα.

Chiche Μικρά διακοσμητικά χτυπήματα με το πέλμα του ελεύθερου ποδιού μπροστά ή πίσω από το πόδι που στηρίζει το βάρος. (βλ. adorno και firulete)

Cierre Μία ακολουθία τριών βημάτωνπου ολοκληρώνεται με τα πέλματα σε πρώτη θέση (κλειστά).

Colgada Μία περιστροφική κίνηση που εκτελείται από ένα ζευγάρι στο τέλος ενός barrida, όπου οι χορευτές γέρνουν μακριά ο ένας από τον άλλο και περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα μέχρι να σταματήσει ο άντρας πατώντας προς τα πίσω.

Compadrito Αλήτης, κακούργος, άνθρωπος του δρόμου. Αυτοί επινόησαν το αργεντίνικο ταγκό (με τη μορφή που το γνωρίζουμε).

Contrapaso Ένα βήμα που γίνεται όταν ο χορευτής κλειδώνει το ένα πόδι πίσω από το άλλο (π.χ. το δεξί πόδι πατάει μπροστά, το αριστερό κλειδώνει πίσω του, έπειτα το δεξί πατάει ξανά μπροστά). Μπορεί να γίνει σε κανονικό ή διπλό χρόνο. (βλ. rabona και traspie)

Corrida Από τη λέξη correr που σημαίνει «τρέχω». Στο ταγκό είναι μια σύντομη ακολουθία γρήγορων βημάτων.

Corrida Garabito Ένα βήμα της milonga, κατά το οποίο οι παρτενέρ προσπερνούν διαδοχικά ο ένας τον άλλο, ο άντρας με το δεξί πόδι και η ντάμα μιμούμενη την κίνησή του με το αριστερό σε espejo, και έπειτα περιστρέφονται ταυτόχρονα πάνω στο πόδι που στηρίζονται για να ξαναβρεθούν απέναντι. Μπορεί να γίνει με επαναλήψεις.

Corte Σημαίνει «κοφτός». Στο ταγκό, το corte είναι η διακοπή της μουσικής είτε προσθέτοντας ένα μουσικό χτύπο στην κίνηση, είτε παραμένοντας σε μία χορευτική πόζα για μερικούς χτύπους.

Cruzada Σημαίνει «σταυρώνω». Cruzada, στο ταγκό, ονομάζεται το σταύρωμα του ενός ποδιού μπροστά ή πίσω από το άλλο.

Cuadrado Σημαίνει «τετράγωνο». Στο ταγκό είναι ένα βήμα σε σχήμα τετράγωνο. (βλ. baldosa)

Cuartas Σημαίνει «πόζες». Στο ταγκό είναι χορευτικές πόζες που προσδίδουν ένα δραματικό στοιχείο στο τέλος του χορού. Πιο εντυπωσιακές (θεατρικές) και με μεγάλη διάρκεια χρησιμοποιούνται στο tango fantasia. Στο salon style tango οι πόζες είναι πιο απαλές, ενώ στην milonga απουσιάζουν εντελώς. (βλ. corte)

Cuatro Μία φιγούρα κατά την οποία η ντάμα τινάζει το ελεύθερό της πόδι στην εξωτερική πλευρά του άλλου ποδιού, διατηρώντας επαφή ανάμεσα στα γόνατά της, σχηματίζοντας προσορινά τον αριθμό τέσσερα. (βλ. amague)

Cunita Σημαίνει «λίκνο». Στο ταγκό είναι μία επιτόπου κίνηση προς τα μπρος και προς τα πίσω που χρησιμεύει στις αλλαγές κατεύθυνσης. Η κίνηση μπορεί να γίνει περιστροφικά προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά (με το αριστερό ή το δεξί πόδι μπροστά και μπορεί να επαναληφθεί.

D

Dedo Δάχτυλο (του ποδιού και του χεριού).

Derecha Δεξιά.

Derecho Στητός, όρθιος, ευθύς. (βλ. postura)

Desplazamiento Σημαίνει «μετατόπιση». Στο αργεντίνικο ταγκό είναι η μετατόπιση του ελεύθερου ποδιού του ενός παρτενέρ από το ελεύθερο πόδι του άλλου παρτενέρ. (βλ. sacada)

Dibujo Σημαίνει «σχέδιο» ή «ζωγραφιά». Στο ταγκό, το dibujo πραγματοποιείται διαγράφοντας κύκλους ή μικρές κινήσεις στο πάτωμα με τα δάχτυλα του ελεύθερου ποδιού. (βλ. firulete, lapis, rulo)

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.