Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Τα στιλ του Αργεντίνικου Τάνγκο.

Tango Orillero
Είναι ουσιαστικά το γνήσιο και αυθεντικό είδος ταγκό που γεννήθηκε στα σοκάκια γύρω από τα μπαρ του Orillas (προάστιο του Buenos Aires). Είναι ένα ακατέργαστο είδος χορού που δεν απαιτεί μεγάλο χώρο. Οι παρτενέρ αυτοσχεδιάζουν, χορεύοντας πολύπλοκες φιγούρες σχεδόν επιτόπου, «πλέκοντας» τα πόδια τους πραγματοποιώντας τις πιο αισθησιακές φιγούρες, καθώς περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους. Το κράτημα μπορεί να είναι ανοικτό ή κλειστό (αλλά αρκετά ελαστικό), ενώ τα σώματα των χορευτών είναι εντελώς κατακόρυφα. Η βασική διαφορά ανάμεσα στο tango orillero και το tango de salon είναι ότι το πρώτο περιλαμβάνει πολλά παιχνιδίσματα με τα πόδια και φιγούρες που καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο με αποτέλεσμα να μην ακολουθείται επακριβώς η γραμμή χορού.

Tango de Salon
Καθώς το αργεντίνικο ταγκό βρέθηκε από τους δρόμους του Buenos Aires, στις αίθουσες χορού της υψηλής κοινωνίας, απέκτησε μία πιο επίσημη και πιο εκλεπτυσμένη όψη. Ενσωματώθηκαν στο ταγκό βήματα, έτσι ώστε να γίνει προοδευτικός χορός, σύμφωνα με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών χορών. Το tango de salon χορεύεται με κλειστό κράτημα (όχι πολύ κοντινό), ενώ οι χορευτές έχουν ίσιο το σώμα τους (η ντάμα δεν γέρνει προς τον καβαλιέρο) ενώ το βλέμμα τους είναι στραμμένο στα χέρια τους (στο κράτημα). Φυσικά, το κράτημα δεν παραμένει άκαμπτο, αλλά «αναπνέει» ανάλογα με την φιγούρα που χορεύουν οι παρτενέρ. Γνωστό και ως salon style.

Show Tango
Αυτό το είδος ταγκό ενώνει το Tango Orillero και Tango de Salon σε μία πανδαισία χορογραφιών αργεντίνικου ταγκό, για τις εξαιρετικά δημοφιλείς περιοδείες ταγκό που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Στο show tango χρησιμοποιείται κλειστό κράτημα, χωρίς πολύ κοντινή επαφή μεταξύ των παρτενέρ. Καθώς παρουσιάζεται σε σόου, οι κινήσεις που χορεύονται είναι έντονα ακροβατικές και πολύ εντυπωσιακές. Γνωστό και ως tango fantasia.

Tango Vals
Μία πολύ χαριτωμένη παραλλαγή του αργεντίνικου ταγκό, οπού τα βήματα του ταγκό χορεύονται στον ρυθμό του βιεννέζικου βαλς. Γνωστό και ως tango waltz.

Milonga
Διασκεδαστική και γεμάτη ζωντάνια, η Milonga υπήρξε πρόδρομος του αργεντίνικου ταγκό, από την οποία το ταγκό δανείστηκε τις περισσότερες κινήσεις του. Σήμερα, οι λάτρεις του είδους μπορούν να απολαύσουν την Milonga ως μέρος ενός συνηθισμένου προγράμματος αργεντίνικου ταγκό. Στη milonga, οι χορευτές γέρνουν ελαφρώς ο ένας προς τον άλλο, από τη μέση και πάνω ενώ χρησιμοποιούν κλειστό κράτημα (σαν αγκαλιά), που ονομάζεται apilado. Το αριστερό χέρι της ντάμας τυλίγεται γύρω από τον λαιμό του καβαλιέρου και από αυτό προκύπτει η κλίση των χορευτών προς τα μπρος (είναι αρκετή ώστε να υποστηρίξει το κράτημα). Στη Milonga το κράτημα δεν προσαρμόζεται στις κινήσεις των παρτενέρ. Η πιο χαρακτηριστική φιγούρα του στιλ είναι το ocho cortado (βλ. O). Γνωστό και ως milonguero style, apilado style, café style, και confiteria style.

Canyengue
Ίσως το πιο παλιό στιλ αργεντίνικου ταγκό (1900-1940). Το στιλ αυτό είχε πολύ γρήγορο και ζωηρό ρυθμό (όμοιο με την σημερινή milonga). Οι χορευτές του canyengue χρησιμοποιούσαν κλειστό κράτημα με πολύ κοντινή επαφή, ιδιαίτερη στάση του σώματος (κλίση προς τα μπρος), αλλά και ξεχωριστό footwork (η ντάμα δεν σταυρώνει). Επειδή οι ντάμες φορούσαν μακριά, στενά φορέματα, τα βήματα που χορεύονταν ήταν μικρά, και γι' αυτό πολλοί χορευτές υπερέβαλαν στις κινήσεις τους (για να τονίσουν τα βήματά τους).

Club-Style Tango
Το Club style έχει ρυθμικά τις ίδιε ιδιαιτερότητες με την milonga, αλλά το στήσιμο και το κράτημα των χορευτών μοιάζει περισσότερο στο tango de salon. Οι χορευτές χαλαρώνουν ελαφρώς το κράτημά τους κατά τη διάρκεια των στροφών για να μπορεί να περιστρέφεται η ντάμα πιο άνετα χωρίς να περιστρέψει τους γοφούς της ξεχωριστά από τον κορμό της (σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να χαλαρώσει το κράημα). Το Club-style tango περιλαμβάνει ρυθμικές φιγούρες της milonga, όπως το ocho cortado.

Nuevo Tango
Αρχικά, το nuevo tango ξεκίνησε ως μία «παιδαγωγική» προσέγγιση του ταγκό που θα εστίαζε στην δομική ανάλυση του χορού, όσον αφορά στα βήματα και στους συνδυασμούς τους. Μέσα από αυτήν την τεχνική ανάλυση των βημάτων προέκυψε το nuevo tango, το οποίο χορεύεται με ανοιχτό, κλειστό ή ελαστικό κράτημα, ανάλογα με την κίνηση, και με ίσια στάση. Οι πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του είδους είναι τα ochos, τα cadenas, τα boleos και τα volcadas, που εκτελούνται με χαλαρό κράτημα και μεγαλύτερη, από το συνηθισμένο, στροφή. Παρ' όλα αυτά δεν θεωρείται ξεχωριστό στιλ αργεντίνικου ταγκό, αφού είναι σχεδόν ίδιο με το milonga-style, έχοντας τους ίδιους υποστηρικτές. Γνωστό και ως Nuevo Milonguero.

Liquid Tango
Το Liquid tango αποτελεί τον συνδυασμό διάφορων ειδών ταγκό, ιδίως του nuevo και του club styles. Το κράτημα που χρησιμοποιείται εναλλάσσεται ανάμεσα σε ανοιχτό και κλειστό για να είναι δυνατή η προσαρμογή των διαφορετικών ειδών ταγκό.

Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα είδη αργεντίνικου ταγκό γεννημένα σε διάφορες περιοχές του Buenos Aires, και είναι πολύ αγαπητά από τους αργεντίνους φανατικούς του ταγκό. Μερικά από αυτά είναι το Urquiza tango, το Almagro tango, το Naveira tango, και το Todaro tango. Το όνομα των στιλ αυτών μπορεί να προέρχεται από την περιοχή στην οποία γεννήθηκαν, κάποιο κλαμπ ή τον δάσκαλο που το δημιούργησε.

 Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο Κοινωνικός χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Η ιστoσελίδα "pro-dance", με εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις παροχές, προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει χρήσιμα για τον χορό πράγματα, κάνοντας τον χορό προσιτό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με τον χορό ή κάποιο πρόβλημα τους κρατάει μακριά από αυτόν.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.