Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

To λεξικό της Salsa. Γράμματα ABC

A

Ahí-namá/Ahí Na' Má Ισπανική φράση. Κυριολεκτικά σημαίνει «αυτό και τίποτα άλλο». Χρησιμοποιείται συνήθως από τους μουσικούς salsa με την έννοια «αυτό είναι!» ως ένδειξη ενθουσιασμού.

B

Bandurria Έγχορδο μουσικό όργανο όμοιο με το λάουτο. Συνήθως συνοδεύει τη μουσική guajira. Αρχικά είχε τρεις χορδές, αλλά σήμερα αποτελείται από δώδεκα χορδές χωρισμένες σε δύο ομάδες έξι διπλών χορδών.

Bocu Κρουστό μουσικό όργανο με μεμβράνη που χρησιμοποιείται στην Κούβα, κυρίως στο καρναβάλι του Santiago.

Bolero Κουβανέζικο μουσικό είδος που αποτελεί μίξη ποικίλων μουσικών στιλ. Λέγεται ότι το πρώτο bolero υπήρξε το Tristeza (Λύπη), που γράφτηκε το 1885 από τον José «Pepe» Sánchez, έναν αυτοδίδακτο τραγουδιστή και κιθαρίστα και ότι έφτασε στην Αβάνα τον 20 αιώνα. Έγινε πολύ αγαπητό στην Κούβα κυρίως μέσω μουσικών και τραγουδιστών από το Oriente. Αργότερα «παντρεύτηκε» με το son, δημιουργώντας ένα νέο μουσικό είδος, το bolero-son, που έγινε δημοφιλές από μουσικά σχήματα trios και septetos.

Bombo Criollo Στρατιωτικό τύμπανο ευρωπαϊκής προέλευσης Χρησιμοποιείται στα καρναβάλια και παίζεται με mazo ή bolillo.

Bonkó Enchemiyá Παραδοσιακό τύμπανο abakua. Έχει ύψος περίπου ένα μέτρο και επιφάνεια με διάμετρο είκοσι εκατοστά.

Bongó Γνωστό κρουστό μουσικό όργανο που χρησιμοποιείται στη salsa. Αποτελείται από δύο μικρά τύμπανα που συνδέονται από ένα ξύλινο αντικείμενο. Τοποθετείται ανάμεσα στα γόνατα του μουσικού (bongosero), ο οποίος παίζει μουσική καθιστός.

Bongosero Ο οργανοπαίχτης του bongo. Στα συγκροτήματα salsa, ο bongosero μπορεί να παίζει και την campana. Σε αυτή την περίπτωση, η μουσική των bongos εναλλάσσεται με την campana καθ' όλη τη διάρκεια ενός τραγουδιού.

Boogaloo Μουσικό είδος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '60, όταν η Latin μουσική περνούσε μεγάλη κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόδα του twist και των rhythm n' blues (r'nb) άρχισε να ξεθωριάζει, έτσι τα δύο είδη αναμίχθηκαν για να δημιουργήσουν το boogaloo, που αντιπροσωπεύεται από το hit του Pete Rodríguez's «I like it like that». Έκτοτε, το boogaloo και παραλλαγές αυτού κυριάρχησαν στη Latin μουσική σκηνή μέχρι και τη δεκαετία του ‘70, οπότε παρέδωσε τη θέση του στη salsa.

Botija Πνευστό μουσικό όργανο που παράγει βαθύ ήχο. Αποτελείται από έναν αμφορέα (τύπου κρασιού) με τρύπες, που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το διπλό μπάσο. maΧρησιμοποιείται κυρίως στις son ορχήστρες.

C

Campana Ένα καμπανάκι χειρός που παίζεται με ένα ξύλινο ραβδί. Μπορεί να παράγει διάφορους ήχους, ανάλογα με το πού παίζεται, και έχει έναν χαρακτηριστικό και ευδιάκριτο ήχο, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμος στις ορχήστρες salsa. Γνωστό και ως «cencerro».

Casino Το κουβανέζικο χορευτικό στιλ salsa.

Charanga Συγκεκριμένο στιλ ενορχήστρωσης που αποτελείται από το ρυθμικό τμήμα (κόντραμπάσο, timbales, και güiro), το τμήμα των εγχόρδων (2-4 βιολιά, ή οποιονδήποτε αριθμό βιολιών και ένα τσέλο), και μία ξύλινη φλογέρα. Το 1940 προστέθηκε το πιάνο και το τύμπανο conga.

Clave Μουσικό σχήμα πέντε νότων και δύο μέτρων που αποτελεί το θεμέλιο όλων των ρυθμικών τμημάτων στη μουσική salsa. Το clave αποτελείται από ένα «δυνατό» μουσικό μέτρο, που περιλαμβάνει τρεις νότες (ονομάζεται και «tresillo»), και ένα «αδύνατο» μουσικό μέτρο που περιλαμβάνει δύο νότες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφοροι συνδυασμοί που μπορούν να ξεκινούν με οποιοδήποτε μέτρο, και ονομάζονται «τρία-δύο» ή «δύο-τρία», ανάλογα. Υπάρχουν δύο σχήματα clave που σχετίζονται με τη λαϊκή μουσική: το son clave και το rumba clave. Ένα ακόμα είδος clave είναι το 6/8 clave, το οποίο χρησιμοποιούταν αρχικά σε διάφορα ιερά μουσικά στιλ της Δυτικής Αφρικής.

Comparsa Μία μουσική συγκέντρωση με χορό και παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν χορευτές με στολές και παρουσιάζουν χορογραφίες, συνήθως με κάποιον αρχηγό.

Conga
(1) Μεγάλο τύμπανο αφρικανικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ευρέως στη salsa. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια, και παίζονται σε όρθια στάση με τα χέρια από έναν conguero.
(2) Κουβανέζικος χορός του καρναβαλιού.

Conjuntos Ένα μικρό μουσικό γκρουπ, που συνήθως αποτελείται από ένα πιάνο, το ρυθμικό τμήμα (κρουστά), ένα μπάσο, και τρομπέτες ή τρομπόνια.

Controversia Είναι ένα είδος punto, όπου δύο χορευτές ανταγωνίζονται σε ένα σύντομο τραγουδιστό και αυτοσχέδιο ποίημα. Αυτή η ποιητική «διαμάχη» συγγενεύει με τα «dozens» της Βόρειας Αμερικής και με το «toasting» στην Τζαμάικα και τη rap.

Corneta China Ένα είδος όμποε με διαπεραστικό ήχο που έφτασε στην Αβάνα από Κινέζους μετανάστες. Έκτοτε έχει ενσωματωθεί στην ενορχήστρωση του καρναβαλιού.

Cuarteto Μία ομάδα μουσικών τεσσάρων ατόμων, που αποτελείται από έναν τραγουδιστή-κιθαρίστα, έναν οργανοπαίχτη tres, έναν οργανοπαίχτη botijar και έναν τραγουδιστή-οργανοπαίχτη του clave.

Cuatro Είναι ουσιαστικά ένα tres, ενισχυμένο με μία διπλή χορδή και χαμηλότερες νότες. Χρησιμοποιείται συχνά στο Oriente, αλλά ιδίως στο son.

Cumbancha Ξέφρενη, θορυβώδης, άναρχη και αυθόρμητη εορταστική εκδήλωση.

Cumbia Η πιο συνηθισμένη κολομβιανή μίξη ινδικών, αφρικανικών και ευρωπαϊκών μουσικών στιλ. Είναι πολύ δημοφιλής και στο Μεξικό.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.

Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.