Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Tα χορευτικά είδη του Ζεϊμπέκικου.

Σήμερα χορεύοντας ζεϊμπέκικο με άλλους εξήντα, είναι σαν να χορεύεις τσάμικο μόνος σου.

Χορεύοντας απομονωμένος με την παρέα σου σε μια γωνιά κάτι λέει.
Χορεύοντας μόνος σου με συντροφιά την μουσική και ένα φίλο που ξέρει τον πόνο σου λέει πολλά.
Χορεύοντας εντελώς μόνος παλεύοντας με την πίκρα σου και παράπονό σου ή γιορτάζοντας την χαρά σου ή την καψούρα σου τα λέει όλα.

Κοινωνικά όταν είσαι καλός χορευτής και ο κόσμος το ξέρει και το εκτιμά, θέλει να σε βλέπει να χορεύεις και σου παραχωρεί όλη την πίστα για να χορέψεις μόνος σου.

Τότε πρέπει να χορέψεις όσο καλύτερα μπορείς, να τους ευχαριστήσεις, να τους κάνεις να μερακλώσουν, να ενθουσιαστούν, να σφυρίξουν, να ξεσπάσουν και στο τέλος, να σε χειροκροτήσουν με την ψυχή τους.

Χορεύοντας ούτε κλαις, ούτε σπαράζεις στον πόνο σου, εκφράζεσαι ανάλογα με αυτό που λέει το τραγούδι.

Το ζεϊμπέκικο δεν πρέπει να ξεχνάμε, εκτός από τα φοβερά και τρομερά που του αποδίδουν για γενίτσαρους και σφαγείς, είναι ένα μια πολύ ωραία μουσική και ένας πολύ ωραίος χορός. Δικαιούνται να τον χορεύουν, γυναίκες άντρες και παιδιά.

Για να ακριβολογούμε είναι ο πιο όμορφος και ο πιο εκφραστικός μας χορός και σε διεθνές επίπεδο, μόνο το flamenco μπορεί να συγκριθεί μαζί του.

Ο ζεϊμπέκικος σαν μπορεί χορευθεί με τρεις τρόπους:

α) Μοναχικός (ένας χορευτής μόνος του).
β) Αντικριστός (καρσί).
γ) Ομαδικά, κυκλικά χωρίς κράτημα χεριών ή πιο σπάνια με κράτημα χεριών.

Ο ζεϊμπέκικος παραδοσιακά χορεύεται σε πολλές παραλλαγές:

α) Στατικός και με ελάχιστες κινήσεις.
β) Κυκλικός, με βόλτες γύρω από το σώμα.
γ) Βαδιστός, ή "της φυλακής", με βαδίσματα σε ευθεία γραμμή μπρος και πίσω.

Ο ζεϊμπέκικος χορός είχε παλαιότερα ένα κανόνα. Ο χορός πάνω σε ένα κύκλο συνήθως αντίθετα με τη φορά του ρολογιού ή γύρω από τον άξονα του χορευτή από δεξιά προς τα αριστερά.

Ο ζεϊμπέκικος χορός σήμερα χορεύεται:

1) Μοναχικός με ένα άτομο μόνο στην πίστα.
2) Μοναχικός με πολλά άτομα στην πίστα.
3) Απτάλικος μοναχικός.
4)Απτάλικος αντικριστός.
5) Ομαδικός μόνο σε παραστάσεις.

Ο Ζεϊμπέκικος, ανάλογα με το ύφος του τραγουδιού και την έκφραση του χορευτή, σήμερα μπορεί να αποδοθεί με πολλούς τρόπους:

1) Σεμνός και μετριοπαθής, σε τραγούδια άχρωμα χωρίς πολλές εξάρσεις, με αξιοπρεπή χωρίς θεματικές φιγούρες και υπερβολές.
2) Μάγκικος, βαρύς σε ανάλογα αργά και βαρειά τραγούδια, με λίγες και καλές θεαματικές φιγούρες.
3) Μάγκικος, με εύθυμα διάθεση και κεφάτη παρουσία, σε πιο γρήγορα σατυρικά τραγούδια με αρκετά ζωηρές κινήσεις.
4) Μελοδραματικός, σε γυναικεία περισσότερο τραγούδια, με αρκετές εντυπωσιακές φιγούρες, με μάγκική βαριά η πιο ελαφριά ανάλογα με το τραγούδι και τον χορευτή εμφάνιση.
5) Ζωηρό, εντυπωσιακό με έντονο ρυθμό στο τραγούδι, δυνατές κινήσεις, δύσκολες ακροβατικές φιγούρες και γρήγορες στροφές σε αργό ή γρήγορο ρυθμό.
6) Ελεύθερα με λίγες κινήσεις και πολλές επαναλήψεις αλλά σωστά στο ρυθμό, μόνο επάνω στα όγδοα της μουσικής, μια καλή παρουσία από αυτοδίδακτους χορευτές.
7) Ελεύθερα στην τύχη χωρίς καμία σχέση με τον ρυθμό, άτσαλες, ζωηρές κινήσεις και υπερβολές, μια πολύ συνηθισμένη μορφή στα κέντρα διασκέδασης και τους γάμους.
8) Ελεύθερα στην τύχη, χωρίς καμία σχέση με τον ρυθμό, πολύ στατικά με κουραστική επανάληψη αργών βαρετών βηματισμών, ακόμα πιο συνηθισμένη εικόνα του Ζεϊμπέκικου σήμερα.

Οι φίλοι των δύο τελευταίων τρόπων είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ζεϊμπέκικος δεν έχει βήματα, δεν χρειάζεται ρυθμός απλά βγαίνεις μπροστά και...χορεύεις. Αφού σου ανοίγουν σαμπάνιες, σε ραίνουν με λουλούδια , γονατίζουν χτυπούν παλαμάκια και σε προσκυνούν γονατιστοί, είσαι θεός.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο Κοινωνικός χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Η ιστoσελίδα "pro-dance", με εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις παροχές, προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει χρήσιμα για τον χορό πράγματα, κάνοντας τον χορό προσιτό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με τον χορό ή κάποιο πρόβλημα τους κρατάει μακριά από αυτόν.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.