Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις. 

Μπορώ να μάθω μόνος μου να χορεύω Ζεϊμπέκικο?

Πριν από κάποια χρόνοι μπορούσαμε να μάθουμε πολύ λίγα πράγματα χωρίς βοήθεια από κάποιον δάσκαλο. Υπήρχαν οι μέθοδοι “άνευ διδασκάλου” σε βιβλία, κασέτες κλπ. που συνήθως αφορούσαν ξένες γλώσσες, Το αν, σε πόσο χρόνο και πόσο καλά θα μάθαινες την ξένη γλώσσα ήταν ένα ερωτηματικό. Κάποιοι τα κατάφερναν να μάθουν να συνεννοούνται σε αυτήν την ξένη γλώσσα, φυσικά μόνο για τις καθημερινές τους συνεννοήσεις.

Επίσης όλοι θυμόμαστε βιβλιαράκια τύπου “Μάθετε Σκι ή καράτε σε λίγες ημέρες”, χρήσιμα για να πάρεις μια ιδέα, αλλά όχι για να κατέβεις μια πλαγιά με Σκι, ούτε για να νιώθεις πολύ σίγουρος για το...πόσο ξύλο θα φας.

Σήμερα με την ευκολία του Ίντερνετ και του You tube, βρίσκει κάποιος άφθονη βοήθεια για να μάθει να κάνει μόνος του τα πάντα.

Μπορεί να μάθει όλες τις γλώσσες του κόσμου, να μάθει πως να αλλάζει μία βρύση, λάδια στο αυτοκίνητό του, να τοποθετήσει μία πόρτα, να μαγειρέψει τα πιο δύσκολα φαγητά.

Το αποτέλεσμα βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καλό, αλλά βοήθεια υπάρχει άφθονη για τα πάντα.

Το ίδιο ισχύει και για τον χορό. Υπάρχουν τα πάντα για όλους τους χορούς, όλα τα είδη χορού, με τεχνική για τα χέρια, για τα πόδια, για τα πάντα.

Πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε κανένα βοήθημα, δωρεάν, φθηνό ή ακριβό. Τίποτα.

Τα Ελληνικά βιβλία που είχαν γραφτεί για τον χορό, δεν γέμιζαν όλα μαζί μια σχολική τσάντα.

Ο κόσμος για να μάθει κάτι παραπάνω από χασαποσέρβικο, συρτό ή κάποιο άλλο εύκολο χορό, έπρεπε να πάει σε κάποιο δάσκαλο ή σε μια σχολή χορού.

Σήμερα λοιπόν υπάρχουν πολλά βοηθήματα και εντελώς δωρεάν, αλλά:

Μπορείτε να μάθετε μόνος σας οποιονδήποτε χορό?

Μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε κάποιους χορούς εντελώς μόνος σας, χωρίς να χρειασθεί να επισκεφθείτε μία σχολή χορού ή να κάνετε μάθημα με κάποιο δάσκαλο χορού.

Το πόσο σωστά μάθατε ή το πόσο όμορφα χορεύετε αυτούς τους χορούς, θα το μάθετε μόνο όταν θα τους χορέψετε μαζί με άλλους χορευτές.

Όπως και να έχει ακόμα και για τους χορούς με πολύ απλά και εύκολα βασικά βήματα, αν θέλετε να τους χορεύετε πιο εντυπωσιακά, με όμορφες πολύπλοκες φιγούρες, σίγουρα θα χρειασθείτε βοήθεια από κάποιο δάσκαλο.

Κάποιοι χοροί είναι τόσο απλοί στο βηματισμό και στον ρυθμό, που για κάποιους δεν χρειάζεται να κάνουν προετοιμασία στο σπίτι. Τους μαθαίνουν επί τόπου. Βλέποντας τους άλλους χορευτές αντιγράφοντας τις κινήσεις μαθαίνουν το βασικό βήμα. Γρήγορα αποκτούν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να σηκώνονται ακούγοντας τις πρώτες νότες της μουσικής και να ανοίγουν τον χορό, μπαίνοντας και πρώτοι, αν πρόκειται για χορούς που χορεύονται σε κύκλο ή να σηκώνουν μία ντάμα και να χορεύουν πρώτοι από τα άλλα ζευγάρια.

Για να συμβεί αυτό ακόμα και για τους πιο απλούς χορούς, είναι απαραίτητο να διαθέτουν κάποιες ευκολίες όπως το να έχουν καλή αίσθηση του ρυθμού και να μην έχουν πρόβλημα να εκτεθούν κάνοντας κάποιο λάθος στα πρώτα βήματα.

Πολλοί άνθρωποι στις χορευτικές συγκεντρώσεις νιώθουν τόσο πολύ σίγουροι που χορεύουν τα πάντα, προσπαθώντας να αντιγράψουν τις κινήσεις των άλλων, χωρίς να έχουν πρόβλημα αν κάνουν συνεχώς λάθος βήματα ή δεν έχουν καμία σχέση με τον ρυθμό.

Δυστυχώς αυτή η κατηγορία αυτοδίδακτων “χορευτών” είναι η πιο συνηθισμένη στην πατρίδα μας, αφού το κέφι και η γενική ασχετοσύνη δημιουργεί ένα είδος άλλοθι.”Έλα μωρέ, όλοι έτσι χορεύουν” ή “Ποιος θα το καταλάβει”. Εννοείτε τα μπράβο και το χειροκρότημα των φίλων, ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση και έχουν την επιβεβαίωση ότι χορεύουν τέλεια και δεν θα χρειασθούν ποτέ κανένα μάθημα.

Μόνο αν κάποια στιγμή, βρεθούν σε κάποια σχολή χορού, κάνουν μαθήματα με κάποιο δάσκαλο και δουν τους άλλους μαθητές να χορεύουν σωστά τους χορούς που μέχρι τότε εκείνοι χόρευαν όπως όπως, προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

Αν είναι δύσκολο να μάθει κάποιος να χορεύει όμορφα και χωρίς λάθη ένα χορό, είναι πολύ πιο δύσκολο, σχεδόν ανέφικτο να μάθει χωρίς δάσκαλο και συνεχή καθοδήγηση, κάποιους δύσκολους χορούς.

Δύσκολοι χοροί υπάρχουν σε όλα τα είδη χορών.

Αυτό ισχύει ακόμα και για τους Παραδοσιακούς μας χορούς, αφού για πολλούς από αυτούς ο ρυθμός και το βασικό βήμα απαιτούν την βοήθεια στην αρχή της εκπαίδευσης τους και την παρουσία δασκάλου για αρκετές ώρες στην συνέχεια.

Για τους ξένους ζευγαρωτούς χορούς η καθοδήγηση τους δασκάλου είναι απαραίτητη σχεδόν σε όλους, ακόμα και για τα πιο απλά βασικά βήματα.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αν θέλουμε να χορεύουμε σωστά και όμορφα, κάποια στιγμή θα χρειασθούμε οπωσδήποτε την βοήθεια κάποιου δασκάλου.

Η παρουσία και οι οδηγίες του δασκάλου από την αρχή, θα κάνει την διαδικασία πιο εύκολη και με καλύτερο σε λίγο χρόνο αποτέλεσμα.

Εννοείτε πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρείτε τον καταλληλότερο για κάθε είδος χορού έμπειρο δάσκαλο χορού. Είναι αυτονόητο ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι δάσκαλοι όλα τα είδη χορού. Δεν μπορείτε να ζητήσετε από την εξαδέλφη σας που έκανε κάποτε μπαλέτο, να σας μάθει Samba. Ούτε από τον θείο σας τον γυμναστή να σας μάθει κλακέτες.

Αφού κάναμε ένα μεγάλη βόλτα και μάθαμε πόσο δύσκολο μπορεί κάποιος να μάθει να χορεύει μόνος του χωρίς δάσκαλο, είναι ώρα να μιλήσουμε για το Ζεϊμπέκικο.

Αν αφήσουμε τους μύθους που λένε ότι ο χορός δεν έχει βήματα, είναι της ψυχής και τα λοιπά και τα λοιπά, προσγειωνόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα. Το Ζεϊμπέκικο έχει και βήματα και φιγούρες, όπως όλοι οι χοροί.

Είναι ατομικός χορός και όταν χορεύεις δεν έχεις βοήθεια από πουθενά, ούτε από το παρτενέρ σου, ούτε από τον διπλανό σου στον κύκλο, ούτε από τον απέναντι.

Καμία βοήθεια και έναν δύσκολο αντίπαλο. Τον ρυθμό, που στις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά μπερδεύει τους αρχάριους χορευτές.

Εκτός από τον ρυθμό έχεις να αντιμετωπίσεις και τον κόσμο, που ασχέτως αν σε ενθαρρύνει χτυπώντας παλαμάκια, σχεδόν κατά κανόνα σε λάθος ρυθμό, στο τέλος αφού σε χειροκροτήσει θερμά, θα σε κρίνει σκληρά, γιατί έκανες πράγματα που δεν σου ταιριάζουν ή υπερβολές ή απλά χωρίς λόγο, γιατί δεν γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνεις.

Το πρώτο εμπόδιο που ο πολύς κόσμος αγνοεί την αναγκαιότητά του λόγω των μύθων, είναι κάτι που δύσκολα κάποιος μπορεί να ανιχνεύσει: Την διάρκεια και την σύνθεση του μέτρου του ρυθμού, χωρίς κάποιο δάσκαλο ή έστω κάποιο άλλο βοήθημα πχ. βίντεο, όσο καλή σχέση και να έχει με την μουσική.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος με την ευκολία που διαθέτει στην μουσική και κάποια βοήθεια, ακούει, βρίσκει εύκολα και μένει σε όλη την διάρκεια ενός τραγουδιού στον ρυθμό, θα πρέπει στην συνέχεια να μπορεί να το κάνει μετρώντας τον με έναν ιδιαίτερο τρόπο που πρέπει να μετράει κάποιος που θέλει να χορέψει ζεϊμπέκικο.

Δυστυχώς τα εμπόδια δεν τελειώνουν εκεί, μάλλον αρχίζουν.

Μπορείτε να βρείτε τον ρυθμό και να τον μετρήσετε εύκολα?

Συγχαρητήρια τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τα δύσκολα δεν είναι οι φιγούρες.

Όσο περίεργο και να ακούγεται οι φιγούρες για ένα όμορφο βαρύ, μάγκικο Ζεϊμπέκικο δεν είναι τόσο δύσκολες και σε καμία περίπτωση δεν απαιτούν να είσαι τέλειος χορευτής σε όλα τα είδη χορού.

Το αντίθετο. Αν είσαι πολύ καλός χορευτής με πολύ ωραίο στυλ σε άλλα είδη χορού, θα πρέπει να ξεχάσεις όσα έφτιαξες με τόσο κόπο και να γίνεις κάποιος άλλος.

Εδώ είναι τα πολύ δύσκολα που δεν μαθαίνονται εύκολα ή με αντιγραφή από κάποιο βίντεο. Ο δάσκαλος για αυτά είναι απαραίτητος.

Ποιος δάσκαλος όμως? Υπάρχουν πάρα πολλοί απογοητευμένοι φίλοι αυτού του χορού, που δεν χορεύουν Ζεϊμπέκικο ποτέ, παρ' όλο που ξόδεψαν πολλά χρήματα, πολύ χρόνο και προσπάθησαν πολύ, για να μάθουν πολλές και πολύπλοκες φιγούρες, αλλά τελικά δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα και όλα πήγαν χαμένα.

Στο Ζεϊμπέκικο το παν είναι το στυλ που εξαρτάται από δυο τρία πολύ απλά πραγματάκια.

Αν τα αποκτήσεις από την αρχή και τα βελτιώσεις στην συνέχεια, όχι μόνο θα γίνεις ένας καλός χορευτής, αλλά θα νιώθεις πολύ όμορφα κάθε φορά που θα χορεύεις.

Πρέπει να μάθεις από την αρχή να στέκεσαι, να ισορροπείς και να βαδίζεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο, πράγματα που μόνο ένας πολύ έμπειρος δάσκαλος, με μεγάλη μεταδοτικότητα και πολύ υπομονή μπορεί να σου μάθει. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και θα χρειασθεί κάποιος χρόνος.

Το επόμενο στάδιο είναι πιο δύσκολο και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τον μαθητή και γνώσεις, εμπειρία και υπομονή από τον δάσκαλο, είναι η χρήση του κορμού.

Προσοχή του κορμού, όχι των χεριών. Για τα χέρια υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί απαραίτητοι κανόνες για την τέλεια κάθε στιγμή εικόνα του χορευτή.

Αν τελικά κάποιος με την βοήθεια ή όχι ενός δασκάλου καταφέρει να μάθει μόνος του τον ρυθμό, το μέτρημα και να αποκτήσει και το στυλ που του πάει, τότε μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια μόνος του.

Στο Ίντερνετ μπορεί να βρει άπειρα βίντεο με άτομα που χορεύουν Ζεϊμπέκικο σε κάθε επίπεδο.

Αν πράγματι έχει ευκολία στο μέτρημα του ρυθμού, μπορεί να επιλέξει κάποιες φιγούρες και να προσπαθήσει να τις μάθει σιγά σιγά να τις χορεύει. Αυτό βέβαια απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα και αρκετές γνώσεις.

Στην περίπτωση που δεν έχετε αποκτήσει αυτές τις ικανότητες, μην το προσπαθήσετε γιατί το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κακό.

Μια τελευταία συμβουλή: Αρχίστε σωστά με κάποιο δάσκαλο, που θα ψάξετε καλά, όχι βιαστικά και τυχαία.

Βρείτε ένα τρόπο για να δείτε την δουλειά του, πως χορεύουν οι μαθητές του, αν σας καλύπτει δοκιμάστε, αν δεν δείτε γρήγορα αποτελέσματα, συνεχίστε να ψάχνετε.

Ο Ζεϊμπέκικος είναι ιδιαίτερος χορός. Φαίνεται δύσκολος, αλλά αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις είναι πολύ εύκολος. Λίγες ώρες σε λίγες εβδομάδες αρκούν για να μάθετε να χορεύετε και εσείς όμορφα όποιο Ζεϊμπέκικο σας αρέσει.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. Μάθετε δωρεάν τα πάντα.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.