Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ο χασάπικος χορός.

Ο χασάπικος, ή αλλιώς «το χασάπικο», είναι ο πλέον διαδεδομένος Ελληνικός χορός στο εξωτερικό.
Συχνά οι ξένοι το μπερδεύουν με το συρτάκι.

Στην Ελλάδα σήμερα, παρ όλο που αρέσει και ακούγεται παρά πολύ, χορεύεται λίγο. Ο βασικός λόγος είναι ο τρόπος που χορεύεται. Χωρίς να είναι δύσκολος, απαιτεί όσοι τον χορεύουν στην ίδια γραμμή να κάνουν κάθε στιγμή την ίδια κίνηση και στον ίδιο ρυθμό.

Ο ρυθμός του δεν είναι σταθερός: κάθε φιγούρα έχει δικό της ρυθμό.

Η γραμμή του χασάπικου δεν κινείται κυκλικά, αλλά μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά με μέτωπο προς τους θεατές. Αυτό τον κάνει ιδιαίτερα θεαματικό, αλλά και δύσκολο.

Ο χασάπικος έχει πολίτικη καταγωγή. Η ύπαρξη του οφείλεται στον βυζαντινό χορό των μακελάρηδων, ο οποίος χορευόταν στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως από χασάπηδες στις γιορτές. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ατίθασοι και κυκλοφορούσαν επιδεικνύοντας προκλητικά τα όπλα τους και όλοι τους έτρεμαν.
Στην συνέχεια με τα ρεμπέτικα, του Βαμβακάρη και των άλλων λαϊκών συνθετών, εξελίσσεται μέχρι την σημερινή του μορφή που είναι περισσότερο ερωτική.

Ο ρυθμός: Ο ρυθμός του δεν είναι σταθερός. Κάθε φιγούρα έχει δικό της ρυθμό.

Περιγραφή: Χορεύεται σε ευθεία γραμμή από ομάδα χορευτών που κρατιούνται από τους ώμους. Υπάρχει ένας βασικός βηματισμός, ο οποίος εναλλάσσεται με εντυπωσιακές φιγούρες. Ο μουσικός του χρόνος είναι τα 4/4. Η χορογραφία απαιτεί συγχρονισμό, πειθαρχία και ακρίβεια.
Η γραμμή του χασάπικου δεν κινείται κυκλικά, αλλά μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά με μέτωπο προς τους θεατές.

Τα βασικά βήματα του Χασάπικου:

1. Εισαγωγή. (Περιγραφή)
Πλάϊ το δεξί σε αργό (δύο χτύποι μουσικής), μαζί το αριστερό.
Οι δύο πρώτες κινήσεις επαναλαμβάνονται προς τα αριστερά και ξανά προς τα δεξιά με έξι συνολικά αργές κινήσεις (πλάϊ-μαζί, πλάϊ-μαζί, πλάϊ-μαζί).

2. Βασικό. (Περιγραφή)
(1) Το αριστερό βήμα εμπρός (γρ.), (2) χτύπημα της μύτης του δεξιού πίσω από την φτέρνα του αριστερού (γρ.), (3) χαλαρή κλωτσιά του δεξιού (αργά), (4) βήμα του δεξιού πίσω από το αριστερό και ταυτόχρονη χαλαρή κλωτσιά του αριστερού (αργά), (5) πίσω βήμα του αριστερού (γρ), (6) σταύρωμα του δεξιού δίπλα στο αριστερό τα δάχτυλα ακουμπούν κάθετα (γρ), (7) βήμα το δεξί εμπρός (γρ), (8) βήμα μικρότερο σαν αλλαγή βάρους με το αριστερό μπροστά (γρ).
(9) μεταφορά του βάρους πίσω στο δεξί (γρ), (10) σταύρωμα του αριστερού δίπλα στο δεξί (γρ) και τέλος τους βασικού με το αριστερό πλάί σε θέση ανάπαυσης (αργά).

Τα βήματα του Χασάπικου: (Στην πλέον διαδεδομένη τα τελευταία σαράντα χρόνια παραλλαγή)

Εισαγωγή
Βασικό
Προοδευτικά σταυρωτά
Καθίσματα
Ψαλίδια
Μέσα έξω
Ναυτικό
Κλωτσιές
Μέσα έξω μεταβολή χαιρετισμός
Κορτέ
Στροφή Βασικού
Αργό μέσα έξω.
Τα φινάλε (Α-Β)

Ολοκληρώνοντας το Χασάπικο μπορείτε μα μάθετε αργότερα και το Συρτάκι. (Ζορμπάς)

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Η ιστoσελίδα "pro-dance", με εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις παροχές, προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει χρήσιμα για τον χορό πράγματα, κάνοντας τον χορό προσιτό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με τον χορό ή κάποιο πρόβλημα τους κρατάει μακριά από αυτόν.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.