Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Συρτάκι η ο χορός του Ζορμπά.

Από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς χορούς, ιδιαίτερα από τους ξένους σε όλο τον κόσμο, χάρις στην αθάνατη μουσική του Θεοδωράκη στην ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας» που γυρίστηκε το 1964.

Από τότε δεν υπάρχει σημείο στον πλανήτη που να μην έχει ακουστεί η μουσική και να μην έχει παρασύρει τον κόσμο σε ένα αδιάκοπο χειροκρότημα...

Δεν έχει καμία σχέση όπως το Χασάπικο και το Ζεϊμπέκικο με την παλιά  Eλληνική μουσικη και χορευτική παράδοση. Η ύπαρξή του οφείλεται στην μουσική της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας». Είναι ένας χορός που χορέυεται σε μία χορογραφία με κινήσεις από χασάπικο, το χασαποσέρβικο και μια παραλλαγή καλαματιανού. Σε ένα συνδυασμό αργών και γρήγορων κινήσεων -χορεύεται σε συνεχής εναλλασσόμενους σχηματισμούς γραμμών και κύκλων από τους χορευτές, με πιο δημοφιλείς τους σχηματισμούς γραμμών (ακορντεόν).

Οι χορευτές, όταν δεν κινούνται ελεύθερα, κρατιούνται από τα μπράτσα των διπλανών τους. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού είναι η συχνή εναλλαγή ρυθμού από τα αργά μέρη της μουσικής σε γρήγορα.

Χορεύεται ακόμα και από τους Έλληνες σαν χασαποσέρβικο. Δυστυχώς, ακόμα και οι Έλληνες δεν γνωρίζουν να  χορεύουν την χορογραφία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κάποια στιγμή καταφέρνουν να το  χορέψουν έστω και μία φορά σωστά, αφού για να μπορέσουν να τον χορέψουν θα πρέπει να μάθουν πρώτα καλό χασάπικο και χασαποσέρβικο. Επίσης να έχουν αντοχή και να θυμούνται και μετρούν βηματισμούς και εναλλαγές μίας πολύ γρήγορης στο φινάλε χορογραφίας περίπου τεσσάρων λεπτών.

Το όνομα «Συρτάκι» προέρχεται από τη λέξη «Συρτός».

Το φημισμένο "sirtaki dance" του Ζορμπά αποτέλεσε το πιο αποτελεσματικό μέσο τουριστικής προβολής της χώρας μας.

Η φήμη του Ζορμπά ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εξαπλώνεται αδιάκοπα, αφού η μουσική ακούγεται σχεδόν σε κάθε εκδίλωση στο εξωτερικό που θυμίζει Ελλάδα.