Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χορός της κοιλιάς. Οριεντάλ. Η στολή του Belly dance και τα αξεσουάρ της.

Με την πάροδο του χρόνου, το belly dance έχει αποκτήσει έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς έχει ενταχθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό. Οι ρίζες του ξεκινούν 5000 χρόνια π.Χ. στην Αίγυπτο (ίσως προϋπήρχε και δεν υπάρχουν τεκμήρια) ως ένα είδος θρησκευτικής τελετουργίας και εξαπλώνονται σε όλη την Μέση Ανατολή, στην Τουρκία, στην Ινδία, και πιο πρόσφατα, στην Ελλάδα (και τώρα πια στην υπόλοιπη Ευρώπη) και στην Αμερική, ενώ έχουν δημιουργηθεί πολλά και διαφορετικά είδη του συγκεκριμένου χορού. Θα ήταν λοιπόν, μάλλον παράδοξο ο να υπάρχει αποκλειστικά ένα είδος στολής για όλα τα είδη belly dance.

Οι επαγγελματικές στολές που χρησιμοποιούνται στα σόου παρουσιάζουν διαφορές, ως επί το πλείστον, στο ύφασμα κατασκευής, στα χρώματα, σε κάποια αξεσουάρ (μπαντάνες, κοσμήματα, κλπ.) και στο πόσο αποκαλυπτικά είναι. Τα βασικά μέρη τα οποία συνθέτουν μία στολή belly dance (με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το είδος) είναι τα εξής:

Το εφαρμοστό μπούστο και μία επίσης εφαρμοστή ζώνη (συνήθως στολισμένα με κεντήματα και νομίσματα), και μία μακριά φούστα (και συχνά πανταλόνα από κάτω). Η ζώνη μπορεί να είναι είτε ξεχωριστό κομμάτι, είτε ραμμένη στη φούστα.

Τα πιο γνωστά και συνηθισμένα χορευτικά αξεσουάρ/βοηθήματα είναι:

Το μπούστο (Bra) που καλύπτει το στήθος ή όλο το μπούστο (θώρακας). Το μπούστο (που δεν πρέπει να συγχέεται με το γυναικείο εσώρουχο) μπορεί να έχει τη φόρμα στηθόδεσμου ή πολύ κοντής μπλούζας. Σε αντίθεση με το μπούστο-μπλούζα, ο στηθόδεσμος είναι πάντα στολισμένος (άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο) με κεντημένες κλωστές, χάντρες και νομίσματα και συνήθως έχει έντονα, ζωηρά χρώματα.

Η ζώνη ( belt) που συνήθως είναι ενωμένη με διαφανές ύφασμα που σκεπάζει τους γοφούς και τα πόδια εμπρός, πίσω και πλάι. Η ζώνη είναι ένα φαρδύ κομμάτι υφάσματος που φοριέται χαμηλά στη μέση, στηριζόμενη πάνω στους γοφούς. Το σχήμα της μπορεί να είναι ίσιο ή με κάποιες γωνίες ή με καμπύλη στο μπροστινό, αλλά και στο πίσω μέρος. Η ζώνη συνήθως ταιριάζει με το μπούστο.

Η φούστα (skirt) συνήθως είναι διαφανής κοντή ή μακριά. Οι φούστες είναι συνήθως αέρινες με πολλαπλά επίπεδα υφασμάτων και είναι φτιαγμένα από ημιδιαφανή υφάσματα, όπως το σιφόν και η εφαρμοστή λίκρα. Το μήκος της φούστας φτάνει μέχρι και το ύψος του αστραγάλου και ανάλογα με το είδος belly dance, μπορεί να καλύπτει ολόκληρα τα πόδια, ή να έχει σκισίματα.

Η πανταλόνα (harem pants) που αντικαθιστά συνήθως την φούστα. Η κλασσική πανταλόνα είναι φουσκωτή (λιγότερο στη λεκάνη, περισσότερο στις γάμπες) και σουρώνει στους αστραγάλους, αλλά υπάρχουν και άλλες παραλλαγές. Η πανταλόνα φοριέται συνήθως κάτω από τη φούστα και όχι μόνη της (ιδίως στα σόου).

Το σάλι (shawl) , που καλύπτει τους γοφούς ή και τις πλάτες.

Η τιάρα (Tiara) αξεσουάρ για το κεφάλι στολίζει τα μαλλιά της χορεύτριας.

Βραχιόλι για τα μπράτσα (Armband) Φοριέται ψηλά και στολίζει τα μπράτσα της χορεύτριας.

Κολιέ κόσμημα για τον λαιμό (Necklace), καλύπτει την περιοχή πάνω από το στήθος και τον λαιμό.

Βραχιόλι για τον καρπό (Bracelets) τυλίγει τον πήχη και τον καρπό της χορεύτριας.

Βραχιόλι για τον αστράγαλο (Anklets) τυλίγει τον αστράγαλο.

Πέπλο (veil) αξεσουάρ σε διάφορα μεγέθη για την εκτέλεση του χορού με belly dance με πέπλο.

Μπαστούνι (cane, stick) για την εκτέλεση του χορού με belly dance με μπαστούνι. Τα μπαστούνια για τον χορό τον ανδρών διαφέρουν είναι πιο βαριά και πιο μεγάλα.

Κύμβαλα δακτύλων (finger cymbals, zils, sagats) το γνωστό αξεσουάρ που παράγει και ήχο εμπλουτίζοντας την μουσική του belly dance.

Σπαθί (sword) για τον χορό με σπαθί.

Φτερά (wings) για τον χορό με φτερά.

Φτερά της Ίσιδος (Isis wings) συνήθως είναι χρυσά μεγάλα και πού εντυπωσιακά.

Κηροπήγια (candlelabrum, candlelabra, shamadan) για τον χορό με κηροπήγια. Καντιλιέρα με πολλά κεριά 4-6 κλπ.

Σκευή διάφορα κεριά, μονά κηροπήγια, δάδες, βάζα κλπ αποτελούν αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση του χορού belly dance.

Τουμπελέκι Το βασικό μουσικό όργανο toy belly dance.

Ντέφι Μουσικό όργανο και αυτό του Oριεντάλ χορού.

Φίδι (snakes) Βόες, πύθωνες. Οι ζωντανοί συνεργάτες, παρτενέρ και πρωταγωνιστές κατά την παράδοση στο χορό του belly dance.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.