Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χορός Οριεντάλ. Το Λεξικό του χορού της κοιλιάς.

A

Al jeel - Σύγχρονη δημοφιλής αιγυπτιακή μουσική.
Almeh - Αιγυπτιακός όρος για την κύρια χορεύτρια.
Andalusian - Χορός εμπνευσμένος από την Ισπανία με σαρωτικές κινήσεις και πόζες σε σχήμα μισοφέγγαρου. Οι χορευτές συνήθως φορούν ανοιχτόχρωμα φορέματα με μακριά μανίκια και τουρμπάνι.
Arghul - Αραβικός δίαυλος που παίζεται σαν φλογέρα
Assuit - Αιγυπτιακή πόλη. Επίσης το ανάγλυφο ύφασμα Assuit με τις ασημένιες κλωστές που πήρε το όνομά του από την πόλη προέλευσής του.
Aswan - Η Νότια Αίγυπτος, γνωστή και ως Άνω Αίγυπτος.
Awwady - Ελεύθερος μουσικός αυτοσχεδιασμός από έναν μουσικό χωρίς σταθερό βασικό ρυθμό.

Β

Baladi ή Beledi -Αιγυπτιακός όρος που σημαίνει «ντόπιος» ή «εγχώριος». Το Baladi είναι δημοφιλής ρυθμός belly dance και παραδοσιακό στιλ χορού. Ξεχωρίζουν τα έντονα χτυπήματα των γοφών προς τα κάτω.
Bambi - Αραβική λέξη για το ροζ (χρώμα), αναφέρεται επίσης και στον αισθησιακό είδος belly dance, το baladi.
Bazouki - Ελληνικό λάουτο (έγχορδο μουσικό όργανο).
Bedleh - Στολή bellydance με χάντρες που χρησιμοποιείται στο στιλ Cabaret.
Bourka - Πέπλο φτιαγμένο από διχτυωτό ή αδιαφανές ύφασμα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και φοριέται από γυναίκες στην Μέση Ανατολή.

C

Candelabra - Είναι ένα αξεσουάρ που χρησιμοποιείται από χορευτές belly dance στις τελετές γάμου. Το Candelabra είναι ένα είδος κηροπηγίου με πολλά κεριά και ειδική βάση για να ισορροπείται στο κεφάλι.
Cengi - Τούρκικος όρος για την λέξη γύφτος.
Chiftetelli - Το ελληνικό είδος bellydance. Το τσιφτετέλι χορεύεται με γρήγορες κινήσεις και επικεντρώνεται κινήσεις τις λεκάνης και σε κύματα του σώματος.
Choli - Εφαρμοστό μπλουζάκι που φτάνει μέχρι το στέρνο (δεν καλύπτει την κοιλιά) το οποίο φορούν οι γυναίκες στην Ινδία κάτω από την παραδοσιακή τους ενδυμασία, το saris.

D

Dabke - Αραβικός αντρικός ή μεικτός παραδοσιακός ομαδικός χορός. Οι χορευτές φορούν πανταλόνες, κρατιούνται από τους ώμους και χτυπούν συγχρονισμένα τα πόδια τους στο έδαφος. Επίσης χορεύεται στη Συρία και στην Ιορδανία.
Danse du ventre - Γαλλικός όρος για το bellydance.
Daraba - Μαροκινός ρυθμός.
Darbuka - Τούρκικο ή Αραβικό τύμπανο φτιαγμένο από άργιλο ή μέταλο.
Darj - Ιρανικός ρυθμός που παίζεται στα 6/8.
Djinn - Αραβική ονομασία για τα πνεύματα.
Dof - Αραβικό ταμπουρίνο χωρίς τα κύμβαλα.
Doholla - Το μεγαλύτερο από τα αιγυπτιακά τύμπανα (tablas).
Dumbek - Τούρκικο μπρούτζινο τουμπερλέκι. Αναφέρεται και ως «Darbuka».

E

El Said - Επαρχία γνωστή και ως Άνω Αίγυπτος.
Eskendereya - Χορός από την Αλεξάνδρεια της Βόρειας Αιγύπτου στον οποίο χρησιμοποιείται το milaya, ένα βαρύ πέπλο που ήταν στη μόδα τη δεκαετία του 1940. Η χορεύτρια φοράει μπούρκα (διχτυωτό πέπλο που φοριέται στο πρόσωπο) και φόρεμα με φρου-φρου στο ύψος των γονάτων.

F

Fayoum Oasis - Επαρχία της βορειοδυτικής Αιγύπτου.Fellaha - Αγρότισσα, ο όρος προήρθε από τον αγροτικό χορό Fellahi.
Fellahi - Εορταστικός αγροτικός χορός με γρήγορο ρυθμό και shimmies. Οι χορεύτριες φορούν χωριάτικα φορέματα και παίζουν ντέφι ενώ χορεύουν.
Figure-eights - Φιγούρα στο belly dance κατά την οποία οι γοφοί ή το στήθος σχηματίζει οχτάρια.

G

Ghawazee - Τσιγγάνοι που εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο, από τον όρο «καρδιοκατακτητές». Επίσης, είναι ένας ζωηρός τσιγγάνικος χορός κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται κύμβαλα δαχτύλων και γίνεται εστίαση στις κινήσεις των γοφών. Οι χορεύτριες φορούν εφαρμοστά καφτάνια ή μπλούζες, με φαρδιές φούστες και πανταλόνες.
Guedra - Ιεροτελεστία με την οποία οι φιλές Berber (φυλές της Βόρειας Αφρικής) ευλογούν την γη. Οι χορευτές χορεύουν γονατιστοί τινάζοντας τα χέρια και τους καρπούς τους.

 H

Habibi - Αραβική λέξη που σημαίνει «αγάπη» ή «λατρεία» (για πρόσωπο). Χρησιμοποιείται πολύ σε ερωτικά τραγούδια bellydance.
Hafla - Αραβικός όρος για πάρτι ή γιορτή. Συχνά οργανώνεται από δασκάλους χορού για να μπορέσουν οι μαθητές τους να χορέψουν μπροστά στους φίλους και τους συγγενείς τους. Συχνά παρευρίσκονται στην γιορτή πωλητές ειδών bellydance για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους.
Hagalla - Εορταστικός παραδοσιακός χορός της Δυτικής Ερήμου που περιλαμβάνει κυρίως κινήσεις των γοφών. Οι χορευτές φορούν βαριά μαύρα καφτάνια και υφαντά πέπλα στο πρόσωπο.
Henna - Διακοσμητικό κόκκινο, καφέ ή μαύρο τατουάζ που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, που προέρχεται από το φυτό henna. Συχνά χρησιμοποιείται σε γάμους και αραβικές γιορτές.

K

Karsilama - Τούρκικος ομαδικός παραδοσιακός χορός με ρυθμό 9/8 που περιλαμβάνει και δύο βήματα σε έναν χτύπο. Οι χορευτές φορούν παραδοσιακές στολές με πανταλόνες και συνήθως παίζουν κύμβαλα δαχτύλων.
Kawala - Τούρκικο καλαμένιο φλάουτο, που αρχικά ήταν μουσικό όργανο που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για το «ποιμενικό κάλεσμα», επίσης γνωστό ως Kavala στα Αραβικά.
Khaleegee - Χορός από τον αραβικό Κόλπο κατά τον οποίο οι χορευτές φορούν πολύ μακριά καφτάνια με χρυσά κεντήματα τα οποία κρατούν στα χέρια τους ενώ χορεύουν. Περιλαμβάνει προσεγμένο, ρυθμικό footwork, κινήσεις των χεριών και τίναγμα των μαλλιών.
Khawals - Αθίγγανοι που ντύνονταν σαν γυναίκες και παρίσταναν χορεύτριες.

L

Lakoum - Όρος για ένα τούρκικο γλύκισμα. Είναι επίσης φιγούρα στο bellydance.

M

Malemma - Η αρχηγός του χωριού.
Malfuf - Γρήγορος αραβικός ρυθμός που παίζεται κατά την είσοδο των χορευτών, συχνά παίζεται σαν εισαγωγή κλασικών ενορχηστρωμένων συνθέσεων ειδικά για χορό Oriental.
Maqsoum - Ζωηρός αραβικός ρυθμός τυμπάνων, που συνήθως παίζεται στην μουσική baladi.
Mata Hari - Διάσημη χορεύτρια και κατάσκοπος από τη Δανία γνωστή για τις εξωτικές στολές bellydance και τον χορό της.
Mastika - Κυριολεκτικά σημαίνει «το τραγούδι που πίνει» και αποτελεί απομίμηση τούρκικου γρήγορου χορού. Περιλαμβάνει σηκώματα της λεκάνης προς τα μπρος και προς το πλάι.
Mazhar - Μεγάλο ντέφι με κύμβαλα.
Mervlana - Στροβιλιζόμενοι δερβίσηδες (γνωστοί και ως Tanoura).
Maya - Μία φιγούρα του bellydance κατά την οποία οι γοφοί σχηματίζουν ένα κάθετο οχτάρι προς τα έξω (στα Αραβικά σημαίνει «νερό».
Milaya il'laff - Ένα είδος μεγάλου πέπλου που χρησιμοποιείται σε έναν αιγυπτιακό χορό από την Αλεξάνδρια.
Mizmar - Αραβικό μουσικό όργανο που παράγει έναν εκκωφαντικό ήχο όμοιο με κορνάρισμα. Συχνά χρησιμοποιείται στην κλασσική μουσική bellydance.

N

Nawari - Λιβανικός ρυθμός τύμπανου.
Netumun - Ο τάφος του Φαραώ των Θηβών, διάσημος για την παράσταση που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές, «το Συμπόσιο» (1400 π.Χ.).
Ney - Καλαμένιο φλάουτο.
Nubian - Ζωηρός παραδοσιακός χορός από την Νουβία με αφρικανικούς τονισμούς στον ρυθμό. Οι χορευτές συνήθως φορούν λευκά βαμβακερά καφτάνια με πολύχρωμα κεντήματα.

O

Oriental - Όρος για το κλασσικό στιλ του αραβικού bellydance. Στο oriental φοριέται στολή αποτελούμενη από δύο μέρη, ενώ χρησιμοποιούνται έντονα τα χέρια, στροφές εμπνευσμένες από το μπαλέτο και σύνθετη κίνηση των γοφών. Ο χορός χαρακτηρίζεται από έντονο αισθησιασμό και θεατρικότητα και συχνές αλλαγές στην έκφραση. Συχνά συνοδεύεται από ενορχηστρωμένα μουσικά κομμάτια.
Orientalism - Είδος τέχνης, ποίησης και εικόνων εμπνευσμένο από τον ρομαντισμό της εξωτικής Αιγύπτου. Ο χορός και η μουσική της Ανατολής κρύβουν ένα μυστήριο που γοητεύει τους πάντες.
Oud - Αραβικό λάουτο, που κυριολεκτικά σημαίνει «ελαστικό ραβδί» γιατί η απόληξη του εγχόρδου λυγίζει προς τα πίσω.
Ouled Nail - Περιθωριακοί χορευτές από την περιοχή της Αλγερίας που ταξίδευαν φανατικά το 1900. Επίσης, χορός από τις γυναίκες της φυλής Ouled Nail. Οι χορεύτριες φορούν παραφορτωμένες παραδοσιακές στολές με βαριές φούστες με πολλά επίπεδα και στολισμένες με νομίσματα.

P

Persian motreb - Κομψός ιρανικός χορός κατά τον οποίο ο χορευτής φορούν καφτάνια με φαρδιά μανίκια και κρατάει μαντήλι. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κίνηση των γοφών και στην τοποθέτηση των πελμάτων.

Q

Qanoon - Αραβικό σαντούρι με 48 χορδές.

R

Rababa - Μουσικό όργανο φτιαγμένο από κέλυφος καρύδας που παίζεται όμοια με το βιολί, με τη διαφορά ότι τοποθετείται στο έδαφος και κρατιέται κάθετα (όπως το βιολοντσέλο).
Rakkass - Τούρκικος όρος για τη λέξη «χορός». Φανταχτερό είδος cabaret bellydance που περιλαμβάνει πολλές κινήσεις τις λεκάνης, ιδίως σηκώματα και shimmies.
Raks (ροκς) - Σημαίνει «χορός».
Raqs sharqi - Αραβικός όρος που σημαίνει «χορός της Ανατολής» και το cabaret στιλ belly dance.
Req - Μικρό ντέφι με μεμβράνη και κύμβαλα.
Rompi - Η τούρκικη εκδοχή ενός τσιγγάνικου χορού, λέγεται και «rompi-rompi».

S

Sagat ή Zagat - Αραβικός όρος για τα κύμβαλα δαχτύλων.
Saiidi - Παραδοσιακά είναι αντρικός χορός με μπαστούνι που θύμιζε πολεμική τέχνη και προέρχεται από το El Saiid στην Άνω Αίγυπτο. Ονομάζεται και Taktib. Σήμερα η μορφή του έχει αλλάξει και χορεύεται και από γυναίκες.
Santoor - Σαντούρι.
Saz - Τούρκικο λάουτο (έγχορδο μουσικό όργανο).
Shaa'bi - Μοντέρνα εκδοχή ενός αστικού αιγυπτιακού λαϊκού χορού που μοιάζει με το baladi, αλλά χορεύεται σε μουσική με πιο ζωηρό ρυθμό.
Shamadan - Χορός με κηροπήγιο στο κεφάλι.Shikhat - Εορταστικός παραδοσιακός γυναικείος χορός με πολλές κινήσεις που μιμούνται τελετή γέννησης. Παλιότερα ήταν ο χορός της γαμήλιας δεξίωσης.
Spoons - Ξύλινα κουτάλια που χρησιμοποιούνται ως αξεσουάρ στο τούρκικο bellydance.

T

Tabul - Μεγάλο τύμπανο με μεμβράνες και στις δύο πλευρές.
Tak - Η ονομασία που έχει δοθεί στον ψηλό ήχο που παράγει το τουμπερλέκι (tabla).

Takht - Έγχορδο και πνευστό μουσικό όργανο παράλληλα, όμοιο με μπουζούκι, αλλά με στόμιο στο σημείο που συνήθως ρυθμίζεται η ένταση των χορδών.
Taktib - Το όνομα του ξύλου και του μπαστουνιού που χρησιμοποιούν οι άντρες σε χορό της άπω Ανατολής (Saidi).
Tanoura - Αιγύπτιοι στροβιλιζόμενοι δερβίσηδες.
Taxim ή Taqsim - Μουσικός ή χορευτικός αυτοσχεδιασμός χωρίς συγκεκριμένο ρυθμό.
Toura - Πολύ μεγάλου μεγέθους κύμβαλα δαχτύλων που παίζονται σε ορχήστρα.
Tremolando - «Τρεμάμενη» νότα που παράγουν συνήθως τα έγχορδα μουσικά όργανα.

Tribal - Ένα είδος χορού με στοιχεία από τις χορευτικές κινήσεις και τις στολές των φυλών Berber, Ouled Nail και Ghawazee. Δίνεται έμφαση στην έννοια της φυλής και της ομάδας.
Tuareg - Μία φυλή Μαροκινών Berbers που είναι γνωστοί και ως «μπλε άνθρωποι», επειδή λερώνεται το δέρμα τους από τα μπλε τουρμπάνια και τα πέπλα που φορούν στο πρόσωπο.

V
Veil - Χρησιμοποιείται στον χορό της Μέσης Ανατολής ως εισαγωγικό αξεσουάρ και συνήθως οι χορευτές το πετούν στο πάτωμα πριν ξεκινήσει το βασικό κομμάτι της χορογραφίας. Οι χορευτές bellydance στην Αμερική ήταν οι πρώτοι που ενσωμάτωσαν το πέπλο καθ' όλη τη διάρκεια της χορογραφίας τους.

W

Wahda el'kebira - Ρυθμός μεγάλης διάρκειας, κυριολεκτικά σημαίνει «μεγάλος».
Wahda wa noss - Αραβικός ρυθμός με δύο ευδιάκριτα μέρη που σημαίνει «ένα και μισό» και χρησιμοποιείται στο αιγυπτιακό baladi belly dance.

Z

Zaafen - Ομαδικός χορός από την Υεμένη που χορεύεται στους γάμους και στις γιορτές. Οι άντρες κάνουν πολύ ζωηρά βήματα όμοια με τον παραδοσιακό αραβικό χορό dabke, αλλά με αθλητικά καθίσματα - ‘οπως ο χορός των Κοζάκων. Οι γυναίκες χορεύουν μία πιο ήπια εκδοχή.
Zaar - Αιγυπτιακός trance χορός και τελετή πνευματικής κάθαρσης που περιλαμβάνει κουνήματα ολόκληρου του σώματος και τινάγματα των μαλλιών. Μερικές φορές ο χορευτής κρατάει και θυμίαμα σε μπρούντζινο στήριγμα, και ο χορός ξεκινά αργά, και εξελίσσεται σταδιακά σε μία trance κατάσταση έκστασης, με δυναμικές κινήσεις του κεφαλιού.
Zaffah - Αραβικός όρος για τον γάμο. Επίσης χαρακτηριστικός ρυθμός για την είσοδο της γαμήλιας πομπής, συνήθως παίζεται από πολλούς παίκτες τυμπάνων και mizmar (ένα είδος φλάουτου) και συνοδεύεται από μία ομάδα παραδοσιακών χορευτών στο κέντρο του εορτασμού.
Zaghareet - Το Zaghareet είναι ένας αλαλαγμός που παράγεται με τη γλώσσα και χρησιμοποιείται ως ένδειξη επιδοκιμασίας για την χορεύτρια bellydance (αντίστοιχα με τα παλαμάκια).
Zeffa - Αραβική γαμήλια πομπή.
Zills - Τούρκικος όρος για τα μπρούντζινα κύμβαλα δαχτύλων.