Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χαρακτηριστικά βήματα του χορού jazz.

Η jazz ως χορός επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό και ενθαρρύνει την ελεύθερη ερμηνεία και την ιδιαίτερη εκτέλεση των κινήσεων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα και στοιχεία τεχνικής που χρησιμοποιούνται από όλους τους χορευτές jazz και προσδίδουν στον χορό τον μοναδικό χαρακτήρα του.

Κάποια πολύ χαρακτηριστικά βήματα της jazz είναι τα εξής:

Ball Change Ένα ball change περιλαμβάνει περίπλοκο footwork και γρήγορες εναλλαγές βάρους. Η λέξη «ball» αναφέρεται στο μετατάρσιο του πέλματος, ενώ η λέξη change σημαίνει «αλλαγή». Στην jazz τα ball changes εκτελούνται συνήθως σε συνδυασμό με βήματα ή/και κλωτσιές. Σε ένα kick ball change, για παράδειγμα στηριζόμενος στο αριστερό πόδι ο χορευτής εκτελεί μία μικρή κλωτσιά με το δεξί πόδι, και έπειτα με το ίδιο πόδι κάνει ένα βήμα πίσω. Το «change» (η αλλαγή) επιτυγχάνεται με την γρήγορη μεταφορά του βάρους του σώματος από το δεξί στο αριστερό πόδι.

Chassé Είναι ένα βήμα που προέρχεται από το μπαλέτο. Το chasse (κυνήγι) είναι ένα βήμα κατά το οποίο το ένα πόδι «κυνηγά» το άλλο: το ένα πόδι κινείται μπροστά και το άλλο ακολουθεί σταυρώνοντας πίσω από το πρώτο, ενώ αμέσως το πόδι που κινήθηκε πρώτο απομακρύνεται προς τα μπρος.

Isolations Μία από τις πιο βασικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας χορευτής jazz είναι το να μπορεί να κινήσει ξεχωριστά τα διάφορα μέλη του σώματός του. Εκτός από τα χέρια και τα πόδια, τα οποία είναι εύκολο να κινηθούν χωριστά από το υπόλοιπο σώμα, τα isolations (απομονώσεις) στην jazz περιλαμβάνουν και τον θώρακα και τους γοφούς και περιλαμβάνονται πάντα σε κάθε προθέρμανση πριν από τον χορό.

Jazz Layout Αυτό το περίπλοκο χορευτικό βήμα συνδυάζει το λύγισμα της μέσης προς τα πίσω με ταυτόχρονη κλωτσιά του ποδιού στον αέρα. Στα εντυπωσιακά layouts στην jazz, το πόδι ανυψώνεται όσο το δυνατόν πιο ψηλά, και η πλάτη λυγίζει τόσο ώστε να σχηματίζει μεγάλη καμπύλη.

Jazz Square Είναι μία κίνηση που περιλαμβάνει πολλά βήματα κατά τα οποία ο χορευτής σχηματίζει χαλαρά στο πάτωμα με τα πέλματά του ένα τετράγωνο. Το βήμα αυτό έχει πολλές παραλλαγές και μπορεί να γίνει με ή χωρίς κινήσεις των χεριών και να συνδυαστεί με πολλά άλλα βήματα. Στο πρώτο βήμα, το ένα πόδι σταυρώνει μπροστά ή μερικές φορές πίσω από το άλλο και μπορεί ξεκινήσει με οποιοδήποτε πόδι. Αν υποθέσουμε ότι σταυρώνουμε με το δεξί, έπειτα το αριστερό πόδι κινείται προς τα πίσω και το δεξί κάνει ένα βήμα στο πλάι. Τέλος, το αριστερό πόδι κάνει ένα βήμα μπροστά για να ολοκληρωθεί το τετράγωνο (square). Από αυτή τη θέση μπορεί να ξεκινήσει ένα ακόμα τετράγωνο με το ίδιο πόδι που ξεκίνησε και το προηγούμενο.

Jazz Walk Το jazz walk είναι ένα είδος βηματισμού που ενσωματώνει την θέση plié.

Jazz Run Το jazz run είναι μία πιο γρήγορη και πιο έντονη εκδοχή του jazz walk.

Lunges Ένα lunge μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους, Βασικό χαρακτηριστικό όλων των εκτελέσεων είναι ότι τουλάχιστον ένα γόνατο είναι λυγισμένο και ο χορευτής βρίσκεται σε θέση καθίσματος. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μία θεατρική οριζόντια κίνηση των χεριών σε συνδυασμό με λυγισμένη μέση προς τα πίσω. Μπορεί να εκτελεστεί με κάθισμα στα δύο πόδια (full lunge), ή με προβολή του ενός μόνο ποδιού προς τα μπρος σε θέση καθίσματος (half lunge).

Πολλά βήματα της jazz θυμίζουν βήματα άλλων χορών, εξαιτίας της επιρροής που έχει δεχτεί από διάφορα χορευτικά είδη. Έτσι, σε χορογραφίες jazz συναντάμε πολύ συχνά πιρουέτες, στροφές, κλωτσιές, άλματα, πεσίματα και πολλά άλλα είδη κινήσεων τα οποία ερμηνεύονται με το ιδιαίτερο ύφος που χαρακτηρίζει την jazz ως χορό.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.