Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Διαχείριση του χώρου. Πίστα- γραμμή χορού.

Η εκμάθηση των βημάτων είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των χορών ballroom. Στην πίστα όμως, το να γνωρίζεις πώς να κάνεις ένα βήμα δεν αρκεί. Θα πρέπει να ξέρεις και πώς να το χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια του χορού.

Ένα σοβαρό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άπειροι χορευτές είναι ότι επιδιώκουν να μαθαίνουν συνεχώς καινούρια βήματα χωρίς να έχουν εμπεδώσει τα προηγούμενα. Και όμως, γνωρίζοντας δύο με τέσσερα βήματα σε κάθε χορό μπορεί ο καθένας όχι μόνο να χορέψει με άνεση και να το απολαύσει, αλλά και να εντυπωσιάσει τα πλήθη. Είναι εκπληκτικό το πόσο εντυπωσιακό μπορεί να γίνει από μόνο του το βασικό βήμα ενός χορού, αν εκτελεστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Μπορεί να έχει τύχει να παρακολουθήσετε κάποιο ζευγάρι το οποίο χόρευε εκπληκτικά, αλλά αδυνατούσατε να αναγνωρίσετε τα βήματα που εκτελούσαν. Είναι πολύ πιθανό το ζευγάρι αυτό να χόρευε μόνο το βασικό βήμα με παραλλαγές, όπως στροφές και αλλαγές κατεύθυνσης, και χρησιμοποιώντας άρτια τεχνική (κοφτές κινήσεις, έντονη κίνηση των γοφών, άψογα σταματήματα, κλπ.).

Ένα άλλο πρόβλημα που σίγουρα αντιμετωπίζουν όλοι οι χορευτές, αλλά ιδιαίτερα οι αρχάριοι είναι ο συνωστισμός στην πίστα. Η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον χορό έχουν βρεθεί στην δύσκολη θέση να συγκρουστούν κατά λάθος με κάποιο άλλο ζευγάρι ή έστω έχουν κινδυνέψει να συγκρουστούν.

Οι έμπειροι χορευτές αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις μάλλον ενστικτωδώς χάρη στην πείρα και τις γνώσεις που κατέχουν. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν ποιο βήμα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ώστε να αποφύγουν τα άλλα ζευγάρια και να μην αναγκαστούν να διακόψουν προσωρινά τον χορό τους.

Αντίθετα, οι λιγότερο έμπειροι χορευτές προσπαθούν να σκεφτούν κάποιο βήμα που θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να πανικοβάλλονται και να χάνουν τα βήματά τους ή (στην καλύτερη περίπτωση) να σταματήσουν να κινούνται.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ατόμων τα οποία δεν απασχολεί ιδιαίτερα το τι συμβαίνει γύρω τους με αποτέλεσμα να γίνονται αιτία συγκρούσεων ή παρεμπόδισης για τα άλλα ζευγάρια.

Στους Latin χορούς, που είναι κατά κύριο λόγο στατικοί χοροί (με εξαίρεση τη samba και το paso doble) δεν δημιουργείται έντονο πρόβλημα μετακίνησης πάνω στην πίστα. Στους απαλούς όμως χορούς, καθώς και στη samba και το paso doble, που είναι προοδευτικοί χοροί, το πρόβλημα γίνεται σαφώς πιο αισθητό.

Παρ' όλα αυτά, το μόνο που χρειάζεται ένας χορευτής για να κινηθεί πάνω στην γραμμή χορού χωρίς να εμποδίζει τα άλλα ζευγάρια, είναι η γνώση του βασικού βήματος, για να μπορεί να κινείται προοδευτικά, και κάποια βήματα με τα οποία θα μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση προκειμένου να ακολουθήσει την επόμενη γραμμή χορού.

Στους περισσότερους προοδευτικούς χορούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αριστερές ή δεξιές στροφές για την μετάβαση από τη μία γραμμή χορού στην επόμενη. Στο ταγκό, όπου δεν υπάρχουν αριστερές ή δεξιές στροφές, οι χορευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βήμα promenade link (στο οποίο στρίβει η ντάμα) για να αλλάξουν γραμμή χορού.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ακόμα μία φορά ότι σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.

Αν και εσείς ανήκετε στους λάτρεις του χορού, μην αγχώνεστε για τον αριθμό των βημάτων που ξέρετε. Φροντίστε όμως τα βήματα που γνωρίζετε να μπορείτε να τα χορεύετε με στιλ και άνεση στην πίστα. Και αν είστε καβαλιέροι βρείτε έξυπνους τρόπους για να μπορείτε να διευθύνετε με όσα βήματα γνωρίζετε οποιαδήποτε ντάμα απλά και με χάρη, αποφεύγοντας τις υπερβολές και φυσικά τις συγκρούσεις πάνω στην πίστα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.