Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Καλοί τρόποι στις χορευτικές συγκεντρώσεις (party).

Από όλους τους χορούς, οι χοροί ballroom είναι ίσως το πιο κοινωνικό είδος, Και γι' αυτόν το λόγο οι καλοί τρόποι είναι το ίδιο σημαντικοί όσο και το χορευτικό κομμάτι. Οι καλοί τρόποι πηγάζουν κυρίως μέσα από το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο: όταν προσπαθείς να κάνεις τους άλλους να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό, γίνεσαι και ο ίδιος καλύτερος άνθρωπος. Όπως συμβαίνει με όλα τα είδη «καλής συμπεριφοράς», η πρέπουσα συμπεριφορά στους ballroom χορούς βασίζεται στην προσπάθεια να κάνουμε τους άλλους να αισθάνονται άνετα και χαλαρά.

Τα τελευταία χρόνια οι τρόποι που απαιτούνται στους ballroom χορούς έχουν χάσει την επισημότητά τους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες «τυπικότητες» που παραμένουν σταθερές αξίες για όλους τους λάτρεις του χορού.

Κατά τη διάρκεια των συστάσεων, ο καβαλιέρος πρέπει πάντα να συστήνεται στην ντάμα, και όχι το αντίθετο. Εφόσον ο καβαλιέρος ζητάει την ντάμα σε χορό, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός, ώστε να μην φέρει την υποψήφια παρτενέρ του σε δύσκολη θέση. Θα πρέπει πάντα να δίνεται στην ντάμα η δυνατότητα να επιλέξει αν επιθυμεί ή όχι να χορέψει. Συνεπώς, ο καβαλιέρος δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που φανερώνουν οικειότητα (π.χ. να πει: χάρηκα για την γνωριμία, να προτείνει το χέρι του, κλπ.), και που «παγιδεύουν» την ντάμα δυσκολεύοντάς την να αρνηθεί.

Σε περίπτωση που ο καβαλιέρος συνοδεύει κάποια κυρία, μπορεί να χορέψει και με άλλες ντάμες, αφού πρώτα έχει σιγουρευτεί ότι δεν ενοχλείται η ντάμα του. Φυσικά, δεν θα πρέπει να αφήνει την ντάμα του μόνη για πολύ ώρα, ενώ θα πρέπει να φροντίσει να χορέψει μαζί της οπωσδήποτε τον πρώτο και τον τελευταίο χορό. Ανάμεσα στις ντάμες που θα ζητήσει σε χορό, θα πρέπει να είναι και η οικοδέσποινα του πάρτι αν υπάρχει (ιδιοκτήτρια της σχολής, οργανώτρια του πάρτι), εκτός αν είναι πολύ απασχολημένη λόγω της μεγάλης συμμετοχής στο πάρτι. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί όταν βρει την ευκαιρία, να κάνει κάποιο κολακευτικό σχόλιο για τη διοργάνωση του πάρτι στην ίδια την οικοδέσποινα.

Όταν ένας άντρας πλησιάζει μια παρέα γυναικών, θα πρέπει να έχει ήδη αποφασίσει ποια από όλες πρόκειται να ζητήσει σε χορό και να κατευθυνθεί προς εκείνη. Θα βρεθούν σε μεγάλη αμηχανία τόσο ο καβαλιέρος όσο και οι κοπέλες, αν προσπαθήσει να αποφασίσει ποια θα επιλέξει, αφού τις πλησιάσει.

Οι «καλοί τρόποι» απαγορεύουν σε οποιονδήποτε καβαλιέρο να διακόψει ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια που χορεύει. Αυτή η «τακτική» μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί εφόσον δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες ντάμες. Προκειμένου να διακόψει κάποιος ένα ζευγάρι, μπορεί να αγγίξει τον ώμο του καβαλιέρου και αφού σταματήσει να χορεύει μπορεί να ζητήσει ευγενικά από τον καβαλιέρο την ντάμα σε χορό.

Φυσικά, το να διακόψει κάποιος ένα ζευγάρι μπορεί να φανεί πολύ αγενές και πολύ επικίνδυνο για αυτόν που το επιχειρεί, ιδίως αν υπάρχει συνωστισμός στην πίστα και τα ζευγάρια κινούνται με μεγάλες ταχύτητες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ελεύθερες ντάμες που δεν χορεύουν, είναι αδικαιολόγητο το να σταματήσει κάποιος έναν καβαλιέρο που χορεύει για να πάρει την ντάμα του.

Αν είστε ντάμες, αποδεχτείτε με χαρά κάθε πρόσκληση σε χορό, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος (αν ετοιμάζεστε για να φύγετε, αν είστε απασχολημένη/ κουρασμένη, ή σας ενοχλεί ο τρόπος που σας διευθύνει ο συγκεκριμένος καβαλιέρος). Το να απορρίψετε έναν καβαλιέρο, και να δεχτείτε την πρόσκληση ενός άλλου καβαλιέρου στο ίδιο κομμάτι δείχνει μεγάλη αγένεια, και σίγουρα θα βλάψει τη δημοτικότητά σας.

Αποφύγετε να μονοπωλήσετε τον χρόνο οποιουδήποτε ατόμου αποκόβοντάς την από τους υπόλοιπους χορευτές. Προσπαθήστε να χορέψετε με όσες περισσότερες ντάμες μπορείτε.

Όταν ένα ζευγάρι συγκρουστεί κατά λάθος με κάποιο άλλο, ο καβαλιέρος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και να συνεχίσει να χορεύει με την ντάμα του. Η ντάμα δεν χρειάζεται να απολογηθεί, αφού τις περισσότερες φορές δεν ευθύνεται η ίδια για την σύγκρουση, εκείνη απλά χορεύει όπου τη διευθύνει ο καβαλιέρος.

Όταν τελειώσει ο χορός, ο καβαλιέρος θα πρέπει να συνοδέψει την ντάμα του μέχρι τη θέση της ή ως την παρέα με την οποία ήρθε στο πάρτι. Μπορεί είτε να περπατά δίπλα της, είτε να της προσφέρει το μπράτσο του, για να τυλίξει το χέρι της γύρω του (αγκαζέ). Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να την τραβήξει κρατώντας από το χέρι, ή να την σπρώχνει περνώντας το χέρι του γύρω από τη μέση της. Και ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν πρέπει να την εγκαταλείψει στη μέση της πίστας αφήνοντάς τη να γυρίσει ασυνόδευτη στη θέση της.

Αν οι χορευτικές σας ικανότητες δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλατε, δεν χρειάζεται να απολογείστε στον/στην παρτενέρ σας. Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο είναι να φέρετε τον/την παρτενέρ σας σε δύσκολη θέση, καθώς δεν θα ξέρει πώς να απαντήσει. Απλώς χορέψτε τα βήματα που γνωρίζετε έχοντας καλή διάθεση. Είτε είστε καβαλιέρος, είτε είστε ντάμα, προσπαθήστε να δείχνετε χαρούμενοι όχι μόνο όταν χορεύετε με κάποιο πολύ κοντινό σας πρόσωπο, αλλά με κάθε παρτενέρ. Μία ντάμα που εκφράζει δυσφορία όταν χορεύει με συγκεκριμένους παρτενέρ μπορεί να γίνει πολύ αντιπαθητική στους καβαλιέρους.

Κατά τη διάρκεια του χορού, μην πιάσετε κουβέντα στον/στην παρτενέρ σας. Αν είστε καβαλιέρος, μετά το τέλος του χορού μην αγνοήσετε την ντάμα σας συνομιλώντας με κάποιον γνωστό σας, ιδίως αν η συζήτηση είναι καθαρά ανδρικού ενδιαφέροντος. Η ντάμα σας παραμένει παρτενέρ σας μέχρι τη στιγμή που θα την γυρίσετε στη θέση της.

Ποτέ μην κάνετε κακόβουλα σχόλια για κανένα άτομο που βρίσκεται στο πάρτι. Είναι πολύ πιθανό να σας ακούσει κάποιος τρίτος και να το μεταφέρει στο πρόσωπο στο οποίο αναφερόσαστε ή να σας ακούσει ο ίδιος ο δέκτης. Εκτός του ότι θα γίνετε αντιπαθείς, μπορεί εύκολα να πληγώσετε άλλα άτομα.

Αν συναντήσετε κάποιον γνωστό που έχετε να δείτε χρόνια, προσπαθήστε να αποφύγετε ερωτήσεις όπως: «Δεν με θυμάσαι, έτσι δεν είναι;». Αν έχετε κάποια αμφιβολία για το αν το άτομο αυτό θα σας θυμάται, μπορείτε απλώς να συστήσετε ξανά τον εαυτό σας και να του υπενθυμίσετε από που γνωρίζεστε.

Κατά την αποχώρησή σας από το πάρτι, καλό θα ήταν να χαιρετήσετε τον διοργανωτή, ιδίως αν τον γνωρίζετε.

Είτε χορεύετε στο πάρτι κάποιας σχολής χορού, είτε σε κάποιο κλαμπ, προσπαθήστε να αποφύγετε τους καυγάδες με άλλα άτομα για οποιονδήποτε λόγο. Και ειδικά σε χώρους, όπως κλαμπ, ποτέ μην αφήσετε την κοπέλα που συνοδεύετε μόνη.

Πίσω από κάθε συμπεριφορά, θα πρέπει να υπάρχει η πραγματική επιθυμία να ευχαριστήσετε τους άλλους. Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να ξεπεράσετε τον εγωισμό σας και να αναπτύξετε κατανόηση και ενδιαφέρον για τους γύρω σας. Μην ξεχνάτε ότι ένα βλέμμα, μία έκφραση του προσώπου ή ο τόνος της φωνής, μπορεί να προδώσουν την κάθε σας σκέψη. Γι' αυτό φροντίστε όποτε βγαίνετε για να χορέψετε να είστε ευδιάθετοι και να σκέφτεστε όμορφα για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.

Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας, πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.