Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Η εξέλιξη ενός χορευτή Ballroom.

Η εκμάθηση των χορών ballroom είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί όρεξη, προσπάθεια και κάποια οικονομική άνεση. Όταν ο μαθητής αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τον χορό, θέτοντας υψηλούς στόχους (όχι απαραίτητα επαγγελματικούς, τότε το μάθημα παύει να αποτελεί έναν τρόπο διασκέδασης και εκγύμνασης, και ο χορός γίνεται άθλημα και σπουδή.

Όπως συμβαίνει στην εκμάθηση κάθε αθλήματος, ο μαθητής πρώτα μαθαίνει πώς λειτουργεί μηχανικά, και αργότερα αναπτύσσει πιο απαλές και φυσικές κινήσεις μέσα από πολλή εξάσκηση. Αλλά και ως σπουδή, ο χορός απαιτεί μελέτη για την καλύτερη κατανόηση της ορολογίας του χορού και την εφαρμογή της.

Αυτό που κάνει όμως τον χορό μοναδικό, είναι ότι ο μαθητής δεν λειτουργεί ατομικά, αλλά μαθαίνει να σκέφτεται και να λειτουργεί σαν δύο σιαμαία άτομα, έτσι αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο κινείται.

Η διαδικασία εκμάθησης είναι διαφορετική για τους καβαλιέρους και τις ντάμες. Σε γενικές γραμμές, οι καβαλιέροι μαθαίνουν να εκτελούν τα βήματα μηχανικά στο πάτωμα. Αντίθετα, οι ντάμες μαθαίνουν πρώτα να αισθάνονται τη μουσική και δεν απασχολούνται τόσο με την ακριβή και σωστή εκτέλεση των βημάτων. Ο ρόλος του καβαλιέρου είναι να διευθύνει σωστά και να αναδεικνύει την ντάμα του. Ο ρόλος της ντάμας είναι να ακολουθεί τον καβαλιέρο της ενεργητικά και συμπληρωματικά, δίνοντας ένταση και το ανάλογο ύφος σε κάθε χορό.

Για την ντάμα, η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Όταν ο καβαλιέρος είναι ικανός, η ντάμα πρέπει να απλώς να βασίζεται στο κράτημά τους για να αισθάνεται τις κινήσεις του, και να συμμετέχει στον χορό. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η διεύθυνση του καβαλιέρου δεν είναι καλή, πρέπει να αλλάξει τελείως τον τρόπο που λειτουργεί κανονικά, και να προσπαθεί να μαντέψει τι πρέπει να κάνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει να διευθύνει η ντάμα τον καβαλιέρο, και όχι το αντίστροφο. Η θέση της ντάμας στο ζευγάρι είναι τέτοια ώστε να εξαρτάται άμεσα από την επίδοση του καβαλιέρου. Όσο καλή και αν είναι η ντάμα, η χορευτική της εικόνα θα είναι ανάλογη με αυτή του καβαλιέρου που τη διευθύνει.

Αντίστοιχα, και ο καβαλιέρος συναντά δυσκολίες ως προς τη διεύθυνση. Πρέπει να ξεκινά αυτός την κάθε κίνηση πάντα, να χορεύει σωστά πάνω στον ρυθμό, να προσδίδει το κατάλληλο ύφος σε κάθε χορό, να σχεδιάζει την επόμενη κίνησή του, και να κινείται προσεχτικά στην πίστα, χωρίς να εμποδίζει τα υπόλοιπα ζευγάρια, και παράλληλα να διευθύνει σωστά την ντάμα του, κάνοντάς την να αισθάνεται άνετα. Σταδιακά, μέσα από εξάσκηση, ο χορευτής κάνει κτήμα του τις ικανότητες αυτές και τις εφαρμόζει στον χορό του χωρίς κόπο.

Ακόμα και όταν ένας καβαλιέρος μάθει να εκτελεί σωστά ένα βήμα, θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να καταφέρει να χορεύει άνετα με κάποια ντάμα. Συνήθως, πρώτα μαθαίνουμε πώς γίνεται κάτι θεωρητικά, και μαθαίνουμε σταδιακά να το εφαρμόζουμε, μέσω της πρακτικής εξάσκησης, ώσπου κάποια στιγμή, το κάνουμε αυτόματα, χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντάμες είναι διαφορετικά. Τις περισσότερες φορές, οι ντάμες έχουν συνηθίσει να γνωρίζουν εξ' αρχής τι πρέπει να κάνουν. Έτσι, το γεγονός ότι πρέπει να αφεθούν σε ένα άλλο πρόσωπο φαντάζει δύσκολο και κάπως άβολο. Στους χορούς ballroom η ντάμα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, ώστε να ανταποκρίνεται στη διεύθυνση του καβαλιέρου και να μην προσπαθεί να καθορίσει η ίδια τις κινήσεις της. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς είναι να χορεύεις με ικανό παρτενέρ.

Οι χοροί ballroom δεν είναι κάτι που μαθαίνεται άμεσα. Χρειάζεται χρόνο και εμπειρία για να εξελιχθεί ένας χορευτής ballroom. Ακόμα και πρωταθλητές χορευτές θεωρούν ότι δεν γνωρίζουν τα πάντα. Όσο περισσότερα γνωρίζει κάποιος για τον χορό, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί ότι έχει ακόμα πολλά να μάθει.

Η εξέλιξη κάθε μαθητή στον χορό είναι διαφορετική. Κάποια πράγματα τα μαθαίνουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα, και κάποια άλλα μας δυσκολεύουν λίγο περισσότερο. Σημασία έχει να προσπαθούμε και να μην το βάζουμε κάτω και θα διαπιστώσουμε ότι κάθε φορά θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Αν αγαπάτε τον χορό και θέλετε να μάθετε σωστά και να γίνεται καλοί χορευτές, μην βιάζεστε. Απολαύστε την εκπαιδευτική διαδικασία, γιατί είναι μεγάλη. Το αποτέλεσμα των μαθημάτων θα γίνεται ορατό σε εσάς και τους γύρω σας μέρα με τη μέρα και σύντομα θα δείτε ότι όσο πιο πολλά μαθαίνετε, τόσο πιο πολύ θα απολαμβάνετε τον χορό.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.