Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

H τέχνη δεν κάνει διακρίσεις. Χορός και Α.Μ.Ε.Α.

Για κάποιους ανθρώπους ακόμα και τα απλά καθημερινά πράγματα είναι μια δοκιμασία. Άνθρωποι με σωματικές βλάβες και δυσλειτουργίες, νοητική στέρηση, αυτισμό, και άλλου είδους αναπηρίες είναι μικροί ήρωες που παλεύουν στον αγώνα της ζωής χωρίς τα πλεονεκτήματα των υπόλοιπων ανθρώπων.

Γι' αυτούς τους ανθρώπους κάθε επιτυχία, όσο μικρή κι αν είναι, είναι πολύ σημαντική, πόσο μάλλον όταν αφορά σε δραστηριότητες που απαιτούν προσωπική προσπάθεια και αφοσίωση, όπως ο χορός.

Άτομα σε αναπηρική καρέκλα μπορούν να παίξουν μπάσκετ, άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους είναι πρωταθλητές στο βόλεϊ, άνθρωποι με παραπληγίες έχουν μετάλλια στην κολύμβηση, γιατί αυτά τα άτομα να μην μπορούν να χορέψουν;

Έπειτα από μελέτες διαμορφώθηκαν βηματολόγια για τα περισσότερα είδη χορού με εξειδικευμένες προσαρμογές για κάθε μορφή αναπηρίας. Οι προσαρμογές στα βηματολόγια έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και τις δυνατότητες κάθε ατόμου και όχι το τι δεν μπορεί να κάνει.

Με αυτόν τον τρόπο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες μπορεί να χορέψει μπαλέτο, jazz, σύγχρονο, κλακέτες, ballroom, hip hop, oriental, flamenco, και σχεδόν κάθε χορό, ιδίως αυτούς όπου χρησιμοποιούνται βοηθητικά όργανα (μπατόν, κεριά, ζίλια, κλπ).

Α.Μ.Ε.Α. χωρίς κινητικά προβλήματα, όπως άτομα με νοητική στέρηση, αυτισμό, σύνδρομο down και άλλα νοητικά προβλήματα δεν έχουν κανέναν περιορισμό ως προς το είδος του χορού και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τροποποιήσεις στα βήματα και την τεχνική τους.

Με τον χορό έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, γνωρίζουν το σώμα τους, αποκτούν αυτοεκτίμηση και μαθαίνουν να πειθαρχούν τον εαυτό τους και τα ξεσπάσματά τους.

Όσον αφορά σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, οι προσαρμογές που γίνονται είναι ανάλογες του προβλήματός τους. Άτομα που στηρίζονται σε πατερίτσες μπορούν να μαθαίνουν και να εκτελούν τα βήματα του χορού της αρεσκείας τους με τη βοήθεια μια μπάρας μπαλέτου. Για τα άτομα που κινούνται με αναπηρική καρέκλα υπάρχουν ειδικά καροτσάκια που είναι ελαφρύτερα από τα απλά και επιτρέπουν τις στροφές, τον χορό με παρτενέρ και τους ομαδικούς σχηματισμούς, ενώ μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον κορμό και τα χέρια τους.

Η μέθοδος εκμάθησης και διδασκαλίας είναι διαφορετική για άτομα που πάσχουν από κώφωση ή τύφλωση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα ακοής στην αντίληψη του ρυθμού αντιμετωπίζονται με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας, το οπτικό μέτρημα και σύγχρονα ηχο-συστήματα. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τους χτύπους μέσω των σημάτων που κάνει η δασκάλα τους για να υποδείξει το μέτρημα, ενώ καταλαβαίνουν τον ρυθμό από τους κραδασμούς της μουσικής στο πάτωμα. Οι μαθητές με προβλήματα όρασης μπορούν να μάθουν πιο εύκολα, αρκεί να γνωρίζουν τις διαστάσεις τις πίστας ή της αίθουσας και να προσανατολιστούν στον χώρο διδασκαλίας με τη βοήθεια του δασκάλου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της διδασκαλίας είναι να μην γίνουν αλλαγές στον χώρο του μαθήματος που θα μπερδέψουν τον μαθητή.

Η διδασκαλία με τη χρήση εξειδικευμένων βηματολογίων δίνει την ευκαιρία σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, να απολαύσει την μαγεία του χορού μαζί με όλα τα οφέλη που προσφέρει. Διασκέδαση, χαλάρωση, εκγύμναση, πνευματική ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση, πειθαρχεία, και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Η εκπαίδευση των Α.Μ.Ε.Α. στον χορό μπορεί να γίνει και σε επαγγελματικό επίπεδο, ώστε να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δασκάλου χορού ή του επαγγελματία χορευτή. Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες δάσκαλοι χορού με ειδικές ανάγκες, όπως και χορευτές σε διάφορα είδη χορού, που χορεύουν είτε μόνοι, είτε σε ζευγάρι, ή σε ομάδες.

Ο χορός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των υγιών ατόμων. Ο χορός είναι τέχνη, και η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι μπορούν να χορέψουν και να εκφραστούν μέσα από αυτόν, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.