Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διαλέγετε μουσική?

Ακούγοντας ένα τραγούδι πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ακόμα και αρκετά έμπειρος χορευτής το είδος του χορού που ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Όσο και εάν ακούγεται παράξενο οι περισσότεροι επαγγελματίες ακόμα και οι πιο έμπειροι ντισκ τζόκεϊ όταν έχουν να επιλέξουν χορευτικά ballroom κομμάτια πελαγώνουν και τις περισσότερες φορές εάν το κοινό τους έχει σχέση με το είδος αυτό των χορών εκτίθενται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα και οι πιο εξειδικευμένοι επαγγελματίες που συνήθως παίζουν μουσική στα πάρτι ήτις εκδηλώσεις των σχολών, δεν ξεχωρίζουν λάθος μουσική.

Πολλές φορές αυτοί που τους αρέσει να ανακοινώνουν με μικρόφωνο και το είδος του χορού με ανάλογη εισαγωγή και την σχετική σάλτσα, εκτίθενται περισσότερο βάζοντας του χορευτές σε ρυθμικές περιπέτειες.

Όλα αυτά τα προβληματάκια είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Εάν σκεφθούμε ότι ο μουσικός- συνθέτης τις περισσότερες φορές δεν έχει σχέση με τον χορό ή έχει χορέψει ελάχιστα. Επίσης πέρα από το μεράκι για την τέχνη του υπάρχει η εμπορικότητα που θα πρέπει να έχει το κομμάτι, το ακουστικό ενδιαφέρον, η μόδα κλπ.

Το τραγούδι δεν γράφεται λοιπόν με σκοπό να εξυπηρετεί τον χορευτή. Πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό, όλοι ξέρουμε τις δισκογραφικές εταιρίες (casa musica, dance life κλπ) που έχουν αυτό τον σκοπό. Οι μουσική τους είναι τέλεια για χορό, αναφέρονται για όλα τα τραγούδια οι χτύποι, ο ρυθμός τα μέτρα το tempo.

Οι περιπτώσεις που μπορούν να δυσκολέψουν κάποιον είναι πολλές:

1.Το τραγούδι δεν έχει έντονα μουσικά χαρακτηριστικά (όργανα, γλώσσα, στυλ) του χορού που ταιριάζει τέλεια στον ρυθμό του. Αυτό θα μπερδέψει τον αρχάριο χορευτή και θα το αποκλείσει. Τα παραδείγματα άπειρα στον χορό Rumba. Υπάρχουν πάρα πολλά μοντέρνα κομμάτια χωρίς τίποτα το λάτιν στην μουσική εκτός από τον ρυθμό του. Ο στίχος είναι Αγγλικός, Γαλλικός, Ελληνικός τα όργανα δεν είναι τα γνωστά που προσδίδουν λάτιν έκφραση στο τραγούδι, αλλά το τραγούδι στον ρυθμό είναι η τέλειο για να χορέψει κάποιος Rumba.

2. Ο ρυθμός ακούγεται αχνός, τον καλύπτουν τα λόγια, η μελωδία και τα φωνητικά. Ένα τραγούδι πολλές φορές μπορεί να μοιάζει για Rumba, αλλά να μοιάζει και με Foxtrot.

3. Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική στο να μπερδέψει τον χορευτή. Έτσι, ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να θυμίζει κάτι σαν γρήγορη Rumba ή αργό Cha-cha, αλλά να μοιάζει και λίγο με Mambo.

4. Tο τραγούδι είναι mendley. Δηλαδή αρχίζει σαν Rumba και κάπου στην μέση θα γίνει Cha-cha και πάλι από τη αρχή. Εδώ ο ρυθμός μπορεί να ακούγεται τέλεια και στους δύο χορούς, αλλά πόσοι χορευτές μπορούν να ακολουθήσουν αυτό τον ρυθμό, να καταλάβουν έγκαιρα την αλλαγή και διευθύνοντας την ντάμα τους σωστά χωρίς να τα χάσει να συνεχίσουν σε κάθε αλλαγή?

5. Το τραγούδι μοιάζει με πολλούς ρυθμούς, αλλά στον κάθε ρυθμό που θα δοκιμάσετε να το χορέψετε πάντα κάτι δεν σας πάει καλά, πιθανότατα το τραγούδι μοιάζει με πολλούς ρυθμούς γιατί δεν είναι τίποτα από αυτά, είναι απλώς μια μπαλάντα ή ένα απλό ροκάκι ακουστικό.

¨Όπως βλέπετε οι περιπτώσεις είναι πολλές, γι' αυτό στο επόμενο πάρτι που θα ακούσετε και θα δείτε με άσχετη μουσική να χορεύουν άσχετο χορό, μην τα βάλετε με τον ντισκ τζόκεϊ, όλοι κάνουμε λάθοι. Πόσο μάλλον κάποιος που προσπαθεί να ζωντανέψει το κέφι με εντυπωσιακή ξεσικωτική μουσική και φρέσκα κάθε φορά ακούσματα. Επίσης θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι ρυθμοί έχουν συγγένειες μεταξύ τους.

Σε υψηλό επίπεδο (silver- gold) στις φιγούρες ο ρυθμός δεν είναι σταθερός, οι χορευτές χορεύουν χρησιμοποιώντας άπειρες παραλλαγές (variations) βημάτων, κάνουν πολλές μίξεις τμημάτων από βήματα (amalgamations) και μπορούν να χορεύουν τα πάντα όμορφα με οποιοδήποτε ρυθμό.

Το βασικό στοιχείο της μουσικής που δεν πρέπει ποτέ να αλλάξει είναι ο μουσικός χρόνος. Όλοι οι χοροί που έχουν ρυθμό 4/4 και τα 2/4 μπορεί να χορευτούν με την ίδια μουσική αλλάζοντας το tempo τους. Το ίδιο και η χοροί στα ¾ (τα βαλς αργό και γρήγορο). Ο ρυθμός είναι φυσικά σημαντικός για το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος έμπειρος χορευτής δεν μπορεί να χορέψει τους πλέον απίθανους συνδυασμούς.

Κάποιος έμπειρος χορευτής μπορεί να χορέψει με μουσική Disco, το Merengue, το Cha-cha, την Samba, το Paso doble με την ίδια μουσική και να προσθέσει κινήσεις ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Tango. Tα Nuevo Tango χορεύονται το ίδιο εύκολα Rumba και Tango Argentino. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το Mambo και το Συρτό, και με το Χασάπικο και το Cha-cha επίσης. Σας φαίνονται ακραία, αλλά υπάρχει και χειρότερο παράδειγμα: Με μουσική Ζεϊμπέκικου χορεύεται και Tango.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο

Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο Κοινωνικός χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Η ιστoσελίδα "pro-dance", με εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις παροχές, προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει χρήσιμα για τον χορό πράγματα, κάνοντας τον χορό προσιτό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με τον χορό ή κάποιο πρόβλημα τους κρατάει μακριά από αυτόν.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.