Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Τα χαρακτηριστικά της μουσικής των ballroom.

Οι περισσότεροι άπειροι χορευτές μπορούν να χορέψουν ένα τραγούδι στο μάθημα ή στο ballroom πάρτι της σχολής τους, χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη δυσκολία ως προς το είδος και τον ρυθμό του τραγουδιού. Όταν όμως έρθουν οι ίδιοι σε θέση να επιλέξουν ένα μουσικό κομμάτι για εξάσκηση στο σπίτι, ή άλλο λόγο, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι τελικά τόσο εύκολο όσο φαίνεται... Στο πλαίσιο της σχολής η μουσική επιλέγεται από τους δασκάλους και υπό την καθοδήγησή τους οι μαθητές αναγνωρίζουν τους χορούς και τον ρυθμό.

Τα βήματα που περιλαμβάνονται στα βηματολόγια των χορών ballroom του International και του American style, είναι φτιαγμένα για μουσική με συγκεκριμένη ταχύτητα και ύφος, που ταιριάζει σε κάθε χορό. Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι ένα μουσικό κομμάτι είναι κατάλληλο για χορό, και πώς ξεχωρίζουμε σε ποιον χορό ταιριάζει;

Ας εξετάσουμε τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί ένα τραγούδι, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ομαδικούς διαγωνισμούς ballroom, στον κοινωνικό χορό ballroom και στην εξάσκηση:

Η μουσική που χρησιμοποιείται στους ballroom χορούς πρέπει να έχει σταθερή ταχύτητα. Η ταχύτητα ενός τραγουδιού μετριέται σε mpm (measures per minute=μέτρα ανά λεπτό) και είναι συγκεκριμένη για κάθε χορό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδίως στις κοινωνικές συγκεντρώσεις και στους διαγωνισμούς χορού, όπου οι χορευτές δεν γνωρίζουν με ποια μουσική θα χορέψουν. Έτσι, θα γλιτώσουν από την αμηχανία που προκαλείται στους παρτενέρ όταν ο ρυθμός της μουσικής αλλάζει ή χάνεται ξαφνικά.

Ένα μουσικό κομμάτι ballroom θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευδιάκριτους και μουσικούς χτύπους και καθαρό ρυθμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα για τον αρχάριο μαθητή, κάθε χτύπος της μουσικής να ακούγεται καθαρά και δυνατά, ώστε να μην συναντήσει δυσκολίες στην ακολούθηση του ρυθμού. Τα τραγούδια που χρησιμοποιούνται στον κοινωνικό χορό θα πρέπει να έχουν τονισμένο τον πρώτο μουσικό χτύπο περισσότερο από τους υπόλοιπους, ώστε να διευκολύνονται οι χορευτές, και ιδίως οι καβαλιέροι, στο ξεκίνημά τους.

Για να θεωρηθεί ένα μουσικό κομμάτι κατάλληλο για έναν χορό ballroom, θα πρέπει να εκφράζει το συναίσθημα του συγκεκριμένου χορού. Το ύφος που χαρακτηρίζει κάθε χορό είναι μοναδικό και διαφέρει αισθητά από τα υπόλοιπα είδη χορού. Αυτό που καθορίζει το είδος του χορού είναι κυρίως η ενορχήστρωσή του. Στα latin τραγούδια χρησιμοποιείται συνήθως μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων, όπως τα κρουστά. Αντίθετα, η μουσική των απαλών χορών είναι περισσότερο ορχηστική, και μπορεί να περιλαμβάνει πιάνο, βιολιά, κ.ά. Συνεπώς, ένα κομμάτι Αργό Waltz με γρήγορο ρυθμό δεν πρέπει να συγχέεται με ένα Βιεννέζικο Waltz. Αντίστοιχα, η μουσική του ευρωπαϊκό Tango χαρακτηρίζεται από κοφτό ρυθμό, με δυνατούς και ευδιάκριτους χτύπους και διαφέρει από τη μουσική του αργεντίνικου Tango, που είναι πιο μελωδική και πιο απαλή.

Η διάρκεια του μουσικού κομματιού κρίνει επίσης την καταλληλότητά του για χορό ballroom. Η μουσική για πιο γρήγορους χορούς που απαιτούν περισσότερη ενέργεια, όπως το Jive, το Swing και η Samba, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο λεπτά. Αλλά ακόμα και τα τραγούδια για πιο αργούς χορούς, όπως το Foxtrot, το αργό Waltz, η Rumba και το Tango, θα πρέπει να αγγίζουν σε διάρκεια το πολύ τα τρία λεπτά. Στις κοινωνικές συγκεντρώσεις η διάρκεια των τραγουδιών καθορίζει τον αριθμό τους, και συνεπώς την ποικιλία των χορών, ενώ περιορίζει τις γνώσεις που χρειάζεται να έχει κάθε καλεσμένος, αφού όσο μικρότερο είναι το τραγούδι, τόσο λιγότερες φιγούρες χρειάζεται να γνωρίζουν οι χορευτές, διευκολύνοντας τους λιγότερο έμπειρους χορευτές, και επιπλέον δεν κουράζει υπερβολικά τα ζευγάρια, έτσι ώστε να μπορούν να διασκεδάζουν καθ' όλη τη διάρκεια του πάρτι.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.