Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χορός στον ρυθμό χωρίς μουσικότητα.

Ο χορός δεν είναι μόνο μια σύνθεση από χορευτικές κινήσεις, που εκφράζουν τα συναισθήματα του χορευτή. Ίσως να ήταν στην αρχική του μορφή στην αρχαιότητα, όταν ήταν αποτέλεσμα μιας έκρηξης δυνατών συναισθημάτων, που πηγάζοντας από την στηγμιαία διάθεση του χορευτή, ασυγκράτητα ξεχείλιζαν μέσω του σώματος του και συνέθεταν σκηνές απέραντης μεθυστικής χαράς, βαθιάς λύπης ή αδιέξοδης απελπισίας και οργής. Ξεκινώντας από την ποίηση και το θέατρο ο χορός συνεχίζει με τις πολύ απλές ρυθμικά μορφές μουσικής, με τα μουσικά όργανα της κάθε εποχής και του κάθε τόπου, εξελίσσεται αδιάκοπα μέσα από τους αιώνες, σφιχταγκαλιασμένος με την μουσική και τον ρυθμό.

Για τον χορευτή στο ξεκίνημά του, αλλά και κάθε φορά που χορεύει το πρώτο εμπόδιο που συναντάει είναι και το μέσο που θα τον αποθεώσει. Ο ρυθμός κατ' αρχήν και η "μουσική" γενικά στην συνέχεια. Αν σήμερα δεν νοείται χορός χωρίς μουσική, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί χορευτής κάποιος εάν δεν μπορεί να βρει τον ρυθμό για να ξεκινήσει, αλλά και να μπορεί να είναι πάντα συγκεντρωμένος και να μένει μέχρι τον τελευταίο χτύπο της μουσικής σωστά στον ρυθμό.

Κατ' αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε χορευτή όποιον βγαίνει στην μέση, στο κέντρο, στην πίστα , στο φως, χορεύει και τραβάει τα βλέμματα των θεατών, γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ή περνάει απαρατήρητος. Μόνος, σαν ζευγάρι, σαν ομάδα, σε κύκλο ή σε γραμμές χορού, αφού μπορεί και χορεύει μπροστά σε κόσμο σωστά, είναι χορευτής.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι επαγγελματίας χορευτής, δάσκαλος ή αθλητής χορού, για να κριθεί αρνητικά από αυτούς που τον βλέπουν, εάν δεν ξεκινά σωστά, δεν είναι ή δεν μένει στον ρυθμό. Στον βαθμό του τι δηλώνει ότι είναι, στο πόσα χρόνια εκπαιδεύεται και χορεύει, στον ποιόν είχε δάσκαλο, σε ποια ομάδα ανήκει, με ποιόν παρτενέρ χορεύει, αναλογικά σε κάθε περίπτωση κρίνεται.

Ας φαντασθούμε τον χορό σαν ένα τραίνο που με τρομερή ενέργεια και πάνω σε σταθερές πολύ όμορφες ράγες θα μας πάει παντού, μέχρι τον ουρανό και τον παράδεισο. Ο ρυθμός είναι απαραίτητος για να ξεκινήσει και να κινηθεί το τραίνο σωστά πάνω στις ράγες. Οι ράγες και το τραίνο μας θα μας οδηγήσουν απαλά, βελούδινα, χωρίς τραντάγματα και αναταράξεις στον παράδεισο, μόνο όταν ο χορευτής, το ζευγάρι, η ομάδα έχει μουσικότητα.

Ξεκινώντας και μένοντας στον ρυθμό, σημαίνει ότι ο χορευτής έχει και μουσικότητα? Βεβαίως όχι άλλο πράγμα είναι ρυθμός (rhythm) και άλλο η μουσικότητα (musicality).

Ο ρυθμός είναι μόνο ένα κομμάτι της μουσικότητας. Αν για ένα αρχάριο χορευτή ίσως αρκεί να έχει καλή σχέση με τον ρυθμό. Για έναν έμπειρο χορευτή, για ένα αθλητή χορού, για ένα επαγγελματία ο υψηλός βαθμός μουσικότητας που τον χαρακτηρίζει είναι πολύ σημαντικός και απαραίτητος. Ένας αρχάριος, άπειρος χορευτής, θα κριθεί με επιείκεια όχι μόνο όταν δεν έχει αρκετή μουσικότητα, αλλά ακόμα και όταν χάσει κάποια στιγμή τον ρυθμό ή δεν ξεκινήσει σωστά.

Για τον επαγγελματία, τον αθλητή, τον έμπειρο χορευτή η έλλειψη μουσικότητας είναι πολύ απογοητευτική, αλλά και πολύ συνηθισμένη στον αθλητικό χορό και στα τηλεοπτικά χορευτικά show υπόθεση.

Ο χορευτής για να έχει μουσικότητα πρέπει να έχει απόλυτη αρμονική σχέση με όλη την μουσική. Η μουσική φυσικά έχει ρυθμό, έχει χτύπους, έχει χρόνο, έχει χρονικές αξίες χτύπων και μουσικά μέτρα, πράγματα που αφορούν τον ρυθμό, αλλά έκτός αυτών έχει και φράσεις, έχει συνδετικές αρθρώσεις, έχει στίχους, έχει μελωδικά μοτίβα, έχει εξάρσεις, έχει φανερές εκφραστικές αποχρώσεις, έχει νοήματα αλλά και υποκείμενα, υπονοούμενα, κρυφά εσωτερικά μηνύματα. Ο έμπειρος χορευτής, κάθε φορά που χορεύει ελεύθερα ένα τραγούδι, είναι ο ίδιος και χορογράφος.

Η μουσικότητα, όπως κι η ευκολία στον ρυθμό είναι έμφυτη, είναι αυτό που λέμε ταλέντο. Βεβαίως μπορεί να αποκτηθεί ή να βελτιώνεται. Με την εξάσκηση, με την εμπειρία αλλά και με την καθοδήγηση, έμπειρων δασκάλων, προπονητών ή χορογράφων. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τον χορό, ακόμα και δάσκαλοι, αθλητές, χορευτές, όχι μόνο αγνοούν την σπουδαιότητα της μουσικότητας, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να βελτιωθούν σε αυτόν τον τομέα και όχι σπάνια χάνουν ακόμα και το πιο βασικό, δηλαδή τον ρυθμό.

Αν για να είσαι στον ρυθμό πρέπει να γίνεις και να φαίνεσαι σαν να είσαι ένα όργανο της ορχήστρας, έχοντας μουσικότητα είσαι όλη η ορχήστρα, μαζί με τον μαέστρο και τον συνθέτη. Είσαι το πιάνο, το βιολί, το φλάουτο, το σαξόφωνο, οι τραγουδιστές, είσαι το σύνολο της μουσικής που ακούγεται, αλλά και τα βιώματα, τα συναισθήματα του συνθέτη ή του ποιητή που προκάλεσαν την σύνθεσή αυτής της μουσικής. Πράγματα που δεν ακούγονται, αλλά που μπορεί να νιώσει αυτός που σε βλέπει όταν χορεύεις τέλεια με αυτήν την μουσική.

Ένας καλός ξεχωριστός μουσικός με το όργανό του ή ένας έμπειρος τραγουδιστής με την φωνή του, έτσι και ο χορευτής με την μουσικότητα του, θα κάνει τον θεατή να νιώσει καλύτερα το τραγούδι και να βιώσει περισσότερα συναισθήματα.

Όπως κάποιος πολύ καλός, μεγάλος τραγουδιστής, έτσι και ένας πολύ έμπειρος χορευτής ή ένα ζευγάρι μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε διαφορετικά με ένα τραγούδι που έχουμε ξανακούσει ή χορέψει. Έχουμε ακούσει τους θρύλους της μουσικής μας, που δεν είναι μαζί μας πλέον, που στα τελευταία χρόνια της ζωής τους κάθε φορά που τραγουδούσαν χιλιοειπωμένα τραγούδια, μας καθήλωναν, μας έκαναν να κλάψουμε και να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.

Οι αρχάριοι μαθητές χορού συχνά δεν μπορούν να βρουν τον ρυθμό σε κάποιους ή και σε όλους τους χορούς. Ίσως λόγω κάποιας αδυναμίας στο να ακούν όλες τις συχνότητες, μην βρίσκοντας τα μπάσα ή τα κρουστά όργανα που κρατούν συνεχώς τον ρυθμό στην μουσική. Παρασύρονται λοιπόν και ξεκινούν να χορεύουν πάνω στα έντονα σημεία της μελωδίας ή του στίχου. Προσοχή αυτό δεν είναι μουσικότητα. Είναι αδυναμία εύρεσης ή παραμονής στον ρυθμό. Για να ασχοληθεί και να προσπαθεί να βελτιώσει την μουσικότητα στον χορό του ή για να την αποκτήσει, θα πρέπει να σιγουρευθεί ότι έχει πάντα την ικανότητα να βρίσκει και να μένει στον ρυθμό.

Η μουσικότητα είναι το ανώτερο, το πιο λεπτό, το πιο ευαίσθητο, το απόλυτο κριτήριο του χορευτή. Είναι σαν το τα πολλά αστέρια στο πιο παλιό, το πιο πολύτιμο, το πιο σπάνιο brandy. Για αυτό τον λόγο οι θεατές μεθούν παρακολουθώντας τα μεγάλα αστέρια του χορού σε ένα μεγάλο διεθνή αγώνα αθλητικού χορού ή σε μία ξεχωριστή παράσταση μπαλέτου, σύγχρονου, Tango αλλά και κάθε άλλου είδους χορού για να μην αδικήσουμε κανένα. Άλλωστε η μουσικότητα είναι το απαραίτητο πανάκριβο στολίδι των χορευτών σε όλους τους χορούς.


Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:

E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.