Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Οι χοροί και η μουσική στα ballroom parties.

Διαφορετικοί άνθρωποι θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις στην ερώτηση αυτή. Το σίγουρο είναι ότι οι χοροί ballroom δεν είναι απλά χοροί για παρτενέρ. Κάποιος ο οποίος έχει ξεκινήσει να ασχολείται με τους χορούς ballroom και έχει αποκτήσει κάποιες γνώσεις πάνω σε αυτούς θα δώσει έναν διαφορετικό και πιο εκτεταμένο ορισμό. Αλλά παράλληλα με την αντίληψή του για τους ballroom χορούς θα αλλάξουν και οι προσδοκίες του. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα: από την έκταση της πίστας και τον αριθμό του πλήθους ως τη μουσική.

Όταν πηγαίνουμε σε ένα ballroom πάρτι αναμένουμε τρία βασικά πράγματα: η πίστα να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να υπάρχει η γραμμή χορού στους απαλούς χορούς (Foxtrot, Tango, Waltz, κλπ.), η μουσική να έχει ευδιάκριτο και σταθερό ρυθμό και να παιχτούν τουλάχιστον οι έξι βασικοί χοροί (Foxtrot, Waltz, Tango, Swing, Cha Cha και Rumba).

Πολλά αυτοαποκαλούμενα «Ballroom συγκροτήματα» είναι στην πραγματικότητα «swing συγκροτήματα» και παίζουν ως επί τω πλείστον μουσική για Swing και λίγο για Foxtrot. Στην πραγματικότητα όμως, ένα συγκρότημα ballroom χορών πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις για να έχει δικαίως τον τίτλο. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Να παίζουν τουλάχιστον τους βασικούς Ballroom χορούς (πιο επαγγελματικά συγκροτήματα παίζουν Quickstep, Βιεννέζικο Waltz και Samba).

2. Ο ρυθμός της μουσικής πρέπει να είναι σταθερός, που σημαίνει ότι η ταχύτητα της μουσικής (μέτρα ανά λεπτό) δεν αλλάζει και ότι κάθε χορός έχει ξεχωριστό και συγκεκριμένο ρυθμό (μέτρα ανά λεπτό).

Πολλοί μουσικοί πιστεύουν ότι ακολουθώντας έναν σταθερό ρυθμό καταστρέφεται η δημιουργικότητα και η ικανότητά τους στον αυτοσχεδιασμό. Αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρει, αλλά προκειμένου να εμπνέει ένα τραγούδι το σωστό συναίσθημα για κάθε χορό στους χορευτές θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο ρυθμό και ταχύτητα.

Κάθε χορός έχει διαφορετικό συναίσθημα και προσωπικότητα που καθορίζεται από την κίνηση του σώματος και τον ρυθμό και την ταχύτητα της μουσικής. Από τους latin χορούς, για παράδειγμα, η Rumba έχει αργό ρυθμό και είναι γεμάτη ρομαντισμό και δύναμη, ενώ αντίθετα το Cha Cha είναι γρήγορος χορός γεμάτος ζωντάνια.

Από τους απαλούς χορούς το Tango έχει πολύ ευδιάκριτο ρυθμό και χαρακτηρίζεται από κοφτές και δυναμικές κινήσεις, ενώ το Waltz χαρακτηρίζεται από την συνεχή άρση και πτώση και τις απαλές κινήσεις πάνω στη μουσική. Ο καθένας από τους υπόλοιπους χορούς έχει μοναδικό χαρακτήρα και εμπνέει ένα ξεχωριστό συναίσθημα.

Για να μην απογοητευτείτε όταν πάτε για πρώτη φορά σε ένα ballroom πάρτι βρείτε από πριν πληροφορίες για το μέγεθος της πίστας, τον αριθμό του κόσμου που αναμένεται να παρευρίσκεται στο πάρτι και την μουσική (τους χορούς) που θα παίζεται.

Σε περίπτωση που πρόκειται να παρευρεθείτε σε κάποιον γάμο, πάρτι γενεθλίων κλπ. όπου θα παίζει κάποιο συγκρότημα να έχετε υπόψη ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παίζουν δημοφιλή μουσική για free style χορό ή μόνο συγκεκριμένη μουσική για latin χορούς εξαιτίας του μεγέθους της πίστας.

Επιπλέον, τα περισσότερα συγκροτήματα και οι DJ δεν μπορούν να παίξουν μουσική όταν κάποιος την ζητάει με βάση το είδος της (π.χ. Rumba, Cha Cha κλπ.), αλλά με βάση τον τίτλο του τραγουδιού. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πάντα το είδος του χορού από τον τίτλο ενός τραγουδιού.

Τα αυθεντικά συγκροτήματα ballroom είναι πάρα πολύ σπάνια. Ακόμα και σε διαγωνισμούς χορού τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν CD που περιέχουν μουσική ballroom με σταθερό ρυθμό και είναι ηχογραφημένα για τον σκοπό του διαγωνισμού. Παρ' όλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία ζωντανή μπάντα Ballroom χορών.