Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Πώς θα κάνετε μαθήματα χορού σαν ζευγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μόνο για ζευγάρια: Οδηγίες για να κάνετε μάθηματα Ballroom χωρίς να ... σκοτωθείτε.

Η διδασκαλία ζευγαριών είναι πολύ διαφορετική από τα ατομικά μαθήματα. Πολλές φορές ο δάσκαλος χορού νοιώθει ότι πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του διαιτητή για να εμποδίσει τα ζευγάρια από το να τσακωθούν. Ευτυχώς τέτοιες καταστάσεις δεν ισχύουν πάντα. Εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να τις αποφύγετε και να κάνετε το μάθημα πιο ευχάριστο και να απολαμβάνετε μαζί με τον/την παρτενέρ σας αυτό το όμορφο χόμπι.

1. Μην το παίζετε δάσκαλος/α!  Συχνά ο ένας παρτενέρ μαθαίνει πιο γρήγορα από τον άλλο και είναι φυσικό ο πιο προχωρημένος από τους δύο να θέλει να βοηθήσει τον άλλο και να τον συμβουλεύσει πάνω στο υλικό που έχει διδάξει ο δάσκαλος. Μην το κάνετε! Τις περισσότερες φορές (αν όχι πάντα) ο παρτενέρ σας το σιχαίνεται αυτό. Τα πιο πολλά άτομα θέλουν να νοιώθουν ίσοι με το ταίρι τους, έτσι όταν ένας από τους δύο προσπαθεί να διδάξει τον άλλο, αυτό διαταράσσει τις ισορροπίες στην σχέση (το φαινόμενο αυτό είναι ψυχολογικά αποδεδειγμένο). Πληρώνετε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για τα μαθήματά σας, μην τα σπαταλάτε τα χρήματά σας. Να θυμάστε ότι ο δάσκαλός/α σας είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να διδάσκει, ενώ εσείς όχι. Ανεξάρτητα από τις καλές σας προθέσεις και τις χορευτικές σας ικανότητες και γνώσεις, είναι καλύτερα να αποφύγετε να διδάσκετε τον/την παρτενέρ σας. Το μόνο που μπορεί να καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο είναι να καταστρέψετε μία πάρα πολύ όμορφη εμπειρία και για τους δύο. Εκτός αυτού, υπάρχει κίνδυνος να διδάξετε κάτι λάθος και να εξελιχθεί σε «κουσούρι» που δύσκολα διορθώνεται.

2. Πάνω απ' όλα επιμονή. (Μην κρίνετε!)

Για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν μπορεί ο πιο προχωρημένος στο ζευγάρι να χάσει την υπομονή του με τον/την παρτενέρ του, είτε επειδή δυσκολεύεται να μάθει, είτε επειδή αργεί να προχωρήσει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και τον ίδιο. Αυτή η ανυπομονησία όμως, μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο πιο «αργός» παρτενέρ νοιώθει ότι πιέζεται φοβερά και αυτό αντανακλάται και στον δάσκαλο. Κάτω από τέτοιες συνθήκες πίεσης και άγχους ούτε ο μαθητής μπορεί να προχωρήσει, ούτε ο δάσκαλος να διδάξει. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μάθημα, τα οποία μπορεί να προχωρήσουν και στη σχέση σας με τον παρτενέρ σας. Κάθε φορά, λοιπόν, που νοιώθετε την υπομονή σας να εξαντλείται με τον/την παρτενέρ σας, θυμηθείτε πόσο νοιάζεστε γι' αυτό το άτομο και πως δεν θέλετε να το πληγώσετε και να χαλάσετε τη σχέση σας. Δεν υπάρχει «νικητής» σε μια σχέση όταν ο ένας ασκεί κριτική. Η σχέση δεν είναι ανταγωνισμός.

3. Παρακολουθείτε ομαδικά μαθήματα και πηγαίνετε στα πάρτι.

Αυτό συνίσταται ανεπιφύλακτα στα ζευγάρια, ανεξάρτητα από τις χορευτικές τους ικανότητες, είτε είναι και οι δύο στο ίδιο επίπεδο, είτε ο ένας «προχωράει» πιο γρήγορα από τον άλλο. Δεν έχει σημασία το πόσο καλά γνωρίζετε ένα βήμα αν δεν μπορείτε να το διευθύνετε ή να το ακολουθήσετε σωστά. Εκτός αυτού, όμως, δυσκολεύετε πολύ και τον παρτενέρ σας. Είναι πολύ λίγες οι ντάμες που δεν ενστερνίζονται την άποψη ότι «αν ο καβαλιέρος διευθύνει καλά, μπορώ να ακολουθήσω σωστά». Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές μία ντάμα νομίζει ότι διευθύνει σωστά, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να δυσκολεύει πολύ τον καβαλιέρο της. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τις αρχάριες ντάμες που δεν έχουν εξασκηθεί αρκετά στο να χορεύουν με παρτενέρ. Βέβαια, εννοείται πως αν ο καβαλιέρος δεν διευθύνει σωστά η ντάμα θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις κινήσεις του. Μία έμπειρη, όμως, ντάμα θα μπορέσει να καταλάβει πού προσπαθεί να την οδηγήσει ο καβαλιέρος της ακόμα και αν την διευθύνει χαλαρά ή με λάθος τρόπο (εκτός από έσχατες περιπτώσεις). Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της ντάμας. Η ακολούθηση είναι τέχνη και θέλει αρκετή εξάσκηση, όπως ακριβώς και η διεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διεύθυνση είναι άψογη, αλλά η ντάμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στις κινήσεις του καβαλιέρου της. Επομένως, χορεύοντας με διάφορους παρτενέρ σε διαφορετικά επίπεδα πετυχαίνετε τρία πράγματα: 1. Βελτιώνετε ραγδαία τις ικανότητές σας στην διεύθυνση ή την ακολούθηση, 2. Δίνεται η δυνατότητα στον πιο προχωρημένο από τους δύο παρτενέρ να χορέψει με έμπειρους χορευτές ώστε να δοκιμάσει πλήρως τις δυνατότητές του, 3. Κάνετε γνωριμίες με νέα άτομα που ασχολούνται με τον χορό και έτσι αποκτάτε ευκαιρίες για χορευτικές εξορμήσεις και πάρτι. Γι' αυτό το λόγο καλό θα ήταν να μην υποτιμάται τα ομαδικά μαθήματα και τα πάρτι. Είναι πολύ πιο σημαντικά απ' ότι μπορείτε να φανταστείτε.

4. Περιστασιακά κάνετε μάθημα χωριστά από τον/την παρτενέρ σας.

Οι βασικοί λόγοι γι' αυτό είναι τρεις, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Κατ' αρχάς, δίνεται στον πιο «αργό» παρτενέρ περισσότερος χρόνος για να δουλέψει τα βήματά του χωρίς άγχος, πίεση και κριτική. Αυτό φυσικά ευχαριστεί και τον πιο προχωρημένο παρτενέρ, αφού θα μπορούν πλέον να χορέψουν πιο άνετα ο ένας με τον άλλο. Δεύτερον, ο πιο προχωρημένος παρτενέρ θα μπορεί να χορέψει βήματα και τεχνική υψηλότερου επιπέδου, που σημαίνει ότι δεν θα μένει στάσιμος και δεν θα χάνει τον ενθουσιασμό του για τον χορό. Τρίτον, δίνεται η δυνατότητα στον δάσκαλο να δουλέψει περισσότερο το στιλ, κάτι που ενδιαφέρει όλους τους χορευτές και ιδίως τις γυναίκες, αλλά που δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να κάνουν όταν έχουν μάθημα μαζί με τον παρτενέρ τους. Τα χωριστά μαθήματα ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστούν προβλήματα όπως η διαφορά στο επίπεδο των παρτενέρ ή στην ταχύτητα προόδου τους. Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι για τα αποτελέσματα, απλά δοκιμάστε το. Θα καταλάβετε τη διαφορά από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.