Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Το όφελος της γνώσης της τεχνικής του χορού.

Η τεχνική των ballroom χορών είναι το θεμέλιο προκειμένου να αποδοθεί σωστά το κατάλληλο συναίσθημα που είναι μοναδικό σε κάθε χορό. Τα βασικά στοιχεία τεχνικής είναι αυτά που ξεχωρίζουν το Tango από το Foxtrot, τη Rumba από τη Samba, κ.τ.λ. Διαφορετικά όλοι οι χοροί θα είχαν την ίδια αίσθηση.

Η γνώση κάποιων βημάτων είναι σημαντική για να χορέψει κάποιος ballroom, αλλά δεν είναι αρκετή. Τα βήματα από μόνα τους είναι απλά και βαρετά σχήματα πάνω στο πάτωμα, γιατί αν δεν συνδυαστούν με την τεχνική που απαιτεί κάθε χορός φαίνονται όλα το ίδιο.

Ο στόχος ενός χορευτή ballroom είναι μέσα από εξάσκηση και εμπειρία να καταφέρει να χορεύει κάθε χορό με την βασική τεχνική που του αντιστοιχεί ώστε να μπορεί να διακρίνει κάποιος ποιον χορό χορεύει ακόμα και αν δεν μπορεί να ακούσει την μουσική ή να αναγνωρίσει χαρακτηριστικά βήματα του χορού. Η χρήση της τεχνικής είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει τον αρχάριο από τον έμπειρο χορευτή.

Εκτός όμώς από την ταυτότητα του κάθε χορού, η τεχνική καθορίζει και την σχέση των παρτενέρ ως ένα σύνολο. Μέσω της χρήσης της τεχνικής επιτυγχάνεται ο δυναμισμός, η κίνηση, ο έλεγχος, η μουσικότητα, η ομόνοια και όλα τα χαρακτηριστικά που δένουν ένα ζευγάρι.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία τεχνικής των χορών ballroom είναι η διατήρηση του βάρους σε ένα πέλμα κάθε φορά, η άντληση δύναμης από το πόδι που στηρίζει το βάρος, η τοποθέτηση του κεφαλιού, η μετατόπιση του βλέμματος, το footwork, η άρση και η πτώση στο Waltz, το sway όπου υπάρχει, η κλίση και η κάμψη του θώρακα στο Waltz και στη Samba.

Ενώ πιο προχωρημένα θέματα τεχνικής είναι σωματική και η νοητική σύνδεση των παρτενέρ, το CBM, η συνέχεια της κίνησης, η περιστροφή με τη χρήση των μυών, της τοποθέτησης των πελμάτων και τα swivel, η μελωδικότητα, η άντληση δύναμης από τον παρτενέρ, η κουβανέζικη κίνηση, η σωστή χορευτική ερμηνεία του ύφους κάθε χορού, οι αλλαγές κατεύθυνσης και η δύναμη των κινήσεων.

Πολλά από τα στοιχεία τεχνικής που αναφέρθηκαν μπορεί να μην γίνονται εύκολα κατανοητά χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Κάθε ένα από αυτά χρειάζεται να εφαρμοστεί πρακτικά στον χορό πολλές φορές προκειμένου να γίνει πλήρως κατανοητό. Σκοπός των χορευτών είναι να ενσωματώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες στον χορό τους και κατ' επέκταση να μπορέσουν να τις συνδυάσουν με τις γνώσεις του παρτενέρ τους, ώστε να μαζί να εκφράζουν το σωστό συναίσθημα για κάθε χορό.

Το σύνολο των τεχνικών εννοιών συνθέτει το σύστημα της επικοινωνίας ανάμεσα στους παρτενέρ, επιτρέποντας στον καβαλιέρο να παρέχει δυναμική και άνετη, για την ντάμα, διεύθυνση και διευκολύνοντας την ντάμα να ακολουθεί σωστά και με ευκολία τον καβαλιέρο της.

Η τεχνική των χορών δεν έχει στατικό χαρακτήρα. Εξελίσσεται μαζί με τους χορούς και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής. Χρειάζεται πολυετής εκπαίδευση και προσωπική προσπάθεια, ωσότου καλύψει κάποιος όλα τα θέματα τεχνικής των ballroom χορών και ποτέ δεν θα είναι τέλειος, γιατί πάντα θα προστίθεται κάτι καινούριο.

Είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να κατανοήσει και να εφαρμόσει χορευτικά κάποιος τα στοιχεία τεχνικής των ballroom χορών, χωρίς να κάνει μάθημα με κάποιον έμπειρο δάσκαλο χορού. Το απρόσωπο «μάθημα» που παρέχουν τα DVD και τα βίντεο δεν μπορούν να βοηθήσουν τον νέο χορευτή να αντιληφθεί πλήρως πώς λειτουργεί η τεχνική στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο παρτενέρ όταν χορεύουν. Απουσιάζει ένα βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας: η επικοινωνία και η προσωπική επαφή με τον δάσκαλο, γι' αυτό και σίγουρα DVD χορού δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον δάσκαλο χορού.

Επιπλέον, στα ομαδικά μαθήματα (ακόμα και τα ολιγομελή) ο δάσκαλος δεν έχει τη δυνατότητα ή τον χρόνο για να διδάξει στους μαθητές κάτι περισσότερο από απλά βήματα. Ο αριθμός των μαθητών, ο ανεπαρκής χρόνος, η ανομοιότητα του επίπεδου των μαθητών, και η ανισότητα ανάμεσα στον αριθμό γυναικών και αντρών, εμποδίζουν τον δάσκαλο να προχωρήσει στη διδασκαλία των πιο περίπλοκων τεχνικών θεμάτων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει κάποιος χορευτής την σωστή τεχνική και το ιδιαίτερο ύφος κάθε χορού είναι με ιδιωτικά μαθήματα, ή μαθήματα σε ζευγάρι, όπου ο δάσκαλος έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί κατ' αποκλειστικότητα με τον μαθητή του, διαθέτοντας όλο τον χρόνο και την προσοχή του σε αυτόν.

Αν είστε νέος χορευτής μην βιαστείτε να μάθετε πολλά βήματα. Η χορευτικές σας επιδόσεις θα βελτιωθούν με την εκμάθηση της τεχνικής και την απόδοση του κατάλληλου ύφους σε κάθε χορό. Αν παρακολουθείτε τακτικά μαθήματα χορού 2-3 φορές την εβδομάδα και κάνετε συχνά εξάσκηση, η βελτίωση και η πρόοδός σας στον χορό θα είναι άμεση.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.