Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Paso Doble. Διαφορές και ομοιότητες.

Το Paso Doble, ένας από τους πέντε Latin αγωνιστικούς χορούς στο International style, είναι πολύ διαφορετικός από τους άλλους τέσσερις Latin χορούς της κατηγορίας.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν, ότι το Paso Doble δεν έχει τίποτα κοινό με κανένα άλλο αγωνιστικό χορό. Επίσης θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν είναι καν χορός πόσο μάλλον αθλητικός.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι πέντε αυτοί χοροί αποτέλεσαν την ομάδα των Latin χορών, οι διοργανωτές, οι ομοσπονδίες γενικά όλοι οι φορείς με πολύ σεβασμό, διατήρησαν το ύφος και τα χαρακτηριστικά των χορών αυτών. Τεχνικές και άλλου είδους μικρές αλλαγές πάντα θα υπάρχουν, όλα όμως συναποφασίζονται και γίνονται, με πολύ σεβασμό στην ιστορία και την ιδέα του Αθλητικού χορού.

Ο χορός σίγουρα είναι ο πιο θεατρικός από όλους τους χορούς του Αθλητικού χορού Latin και απαλούς. Σε θεατρικότητα πέρα από τον αθλητικό χορό, σίγουρα δεν ξεπερνά το Flamenco. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα είδος Flamenco.

H μουσική του Paso, είναι η μουσική της εισόδου των ταυρομάχων στην Αρένα.

Ο χορός γεννήθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τις χώρες με τις ταυρομαχίες στην καθημερινότητα των κατοίκων. Πολλά μουσικά θέματα έχουν πάρει το όνομα κάποιων ταυρομάχων που υπήρξαν λαϊκά ινδάλματα για χρόνια. Πέρα από το Flamenco, με το οποίο ομοιότητες είναι αρκετές, όσον αφορά την θεατρικότητα μόνο το Argentino Tango από τους ζευγαρωτούς χορούς και το δικό μας Ζεϊμπέκικο στους solo ή ομαδικούς το ανταγωνίζονται.

Η ταυρομαχία είναι το θέμα του χορού, αυτό παρουσιάζουν οι χορευτές. Ο άνδρας είναι ο Ταυρομάχος, η ντάμα αλλάζοντας συνεχώς ρόλους από φιγούρα σε φιγούρα, θα γίνει η μπέρτα του ταυρομάχου, ο ταύρος, αλλά και κάποιες στιγμές ο βοηθός του ταυρομάχου στη αρένα. Το θέμα του Paso Doble λοιπόν αποκλείει κάθε ομοιότητα με τους άλλους Latin και όχι μόνο με αυτούς χορούς.

H μουσική επίσης είναι εντελώς διαφορετική, ένα εμβατήριο παρέλασης, χωρίς ιδιομορφίες και ποικιλία χρωμάτων και...ρυθμικών σχεδίων, ένα θριαμβευτικό εμβατήριο. Ξεχασμένο για την μοντέρνα μουσική μόδα, έτσι δεν υπάρχουν πολλά μουσικά κομμάτια στο είδος αυτό.

Σαν χορευτική διαδικασία, κινητικά έχει περισσότερες ομοιότητες με τους...απαλούς χορούς λόγω της κίνησης περιμετρικά σε γραμμή χορού. Από τους Latin χορούς, μόνο η Samba κινείται με αυτόν τον τρόπο.

Η στάση του σώματος των χορευτών διαφέρει κατά πολύ από τους άλλους Latin αφού υπάρχει από την πρώτη στιγμή έντονη πίεση προς το πάτωμα και η δημιουργία ενός έντονα τοξοειδούς σχήματος από τα σώματα των χορευτών, το οποίο διατηρείται σε όλη την διάρκεια του χορού.

Το κράτημα στις φιγούρες, είναι ως επί το πλείστον σε κλειστή θέση αλλά, με πιο ανοιχτό οβάλ σχήμα.

Τα πατήματα στο τακούνι, ο εντελώς διαφορετικός, ιδιόμορφα σπρωχτός βηματισμός του Paso Doble, δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τους άλλους Latin. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζει πολύ λίγο με τον ανδρικό τρόπο βηματισμού στο Ευρωπαϊκό Tango. Το ζευγάρι στο Paso Doble δεν κινείται, με την ντάμα να κάνει πίσω βηματισμούς σε κλειστή θέση όπως το Tango.

Τελευταίο έμεινε να αναφερθεί ότι στον χορό αυτό, δεν υπάρχει καμία κίνηση στους γοφούς, με κανένα τρόπο. Εδώ η απόσταση με τους άλλους Latin χορούς μεγαλώνει πολύ, αφού όλοι έχουν κίνηση στους γοφούς. Με διαφορετικούς τρόπους αλλά έχουν σχεδόν σε κάθε κίνηση.

Ψάχνοντας λοιπόν για ομοιότητες με τους άλλους Ballroom χορούς θα βρούμε μόνο διαφορές.

Παραμένει όμως η σημαντική παρουσία του χορού στους διαγωνισμούς αθλητικού χορού. Μοναδική, ιδιαίτερη στιγμή, όταν αναγγέλλεται η κατηγορία.

Η εντυπωσιακή παρουσία των χορευτών, παρόλο του ότι αδικείται από την έλλειψη λόγω των κανονισμών ειδικών στολών μόνο γι αυτό τον χορό, ξεσηκώνει τον κόσμο. Η εντυπωσιακή μουσική προκαλεί ανάταση των θεατών και των χορευτών, το θέαμα σου κόβει την ανάσα και σε ταξιδεύει για λίγο στη Ισπανία.

Εδώ η ταυρομαχία όμως είναι δίκαια, με πολύ αυστηρούς κανόνες, ίδιους για όλους. Ο ταύρος ευτυχώς λείπει, αλλά ακόμα και έτσι δοξάζεται και κατά κάποιο τρόπο, αφού στο τέλος δεν ανοίγει ούτε μύτη, δικαιώνεται. Eviva Εspania

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:

E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.