Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Η διαδικασία βαθμολόγησης.

Η διαδικασία βαθμολόγησης είναι αρκετά πολύπλοκη, αφού κάθε θέση που καταλαμβάνει το ζευγάρι, λαμβάνει κάποιους βαθμούς ανάλογα με την θέση που κατέλαβε στον αγώνα.

Το 1ο ζευγάρι θα πάρει 1000 βαθμούς, το 2ο 900, το 3ο 800, το 4ο 700, το 5ο 600, το 6ο 500, το 7ο 400, το 8ο 350, το 9 300, το 10ο 250, το 11ο 200 και το 12ο ζευγάρι 150 βαθμούς.
Τα ζευγάρια που καταλαμβάνουν τις θέσεις από 13 έως 24 θα πάρουν 100 βαθμούς.
Τα ζευγάρια στις θέσεις από 25 έως 48 θα πάρουν 50 βαθμούς.

Οι βαθμοί αυτοί θα πολλαπλασιασθούν με ένα συντελεστή, ανάλογα με το επίπεδο (level) δυσκολίας του κάθε διαγωνισμού.

Κάθε επίσημος διαγωνισμός διαβαθμίζεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο χορού (WDC) σε κάποιο επίπεδο και δίνει ένα ανάλογο συντελεστή. Το (WDC) είναι ο επίσημος διεθνής φορέας για τον Παγκόσμιο επαγγελματικό χορό.

Για να συμμετάσχει ένα ζευγάρι, θα πρέπει να είναι καταχωρημένο σε σχετικό μητρώο επαγγελματιών αθλητών χορού, σε χώρα που είναι επίσης επίσημα καταχωρημένο μέλος του οργανισμού WDC.

Τα επίπεδα των διαγωνισμών και οι συντελεστές- πολλαπλασιαστές των βαθμών της κατάταξης είναι:

Επίπεδο 1 :Open World Championships συντελεστής 2.5.
Επίπεδο 2 : World Super Series Events συντελεστής 2.
Επίπεδο 3: World Series Event συντελεστής 1.
Επίπεδο 4: World Series Events συντελεστής 0.75.
Επίπεδο 5: World Series Events με μικρή συμμετοχή συντελεστής 0.5.

Για παράδειγμα το επίπεδο του British Open Championships στο Blackpool Αγγλίας έχει συντελεστή 2. Οι βαθμοί της θέσης π.χ, 1η θέση 1000 βαθμοί, επί τον συντελεστή επιπέδου του αγώνα 2 (1000Χ2=2000).

Το Hong Kong International Open έχει συντελεστή 2, το Italian Open Cervia, στην Iταλία συντελεστής 1.

Ένα ζευγάρι που θα βγει 1ο (1000 βαθμοί) σε ένα διαγωνισμό με συντελεστή 2, θα προσθέσει στην κατάταξή του 2Χ1000, 2000 βαθμούς, εάν στον επόμενο διαγωνισμό που θα χορέψει βγει δεύτερο θα πάρει 900 επί των συντελεστή του διαγωνισμού π.χ. 2, θα προσθέσει ακόμα 900Χ2,5= 2250 βαθμούς και θα έχει στην γενική κατάταξη με δύο αγώνες σύνολο βαθμών 4250.

Στο τέλος της χρονιάς θα προστεθούν όλοι οι βαθμοί που πήρε το ζευγάρι σε κάθε διαγωνισμό πολλαπλασιασμένοι με το σχετικό συντελεστή, το αποτέλεσμα από το άθροισμα όλων των αγώνων της χρονιάς, δίνει την τελική παγκόσμια κατάταξη και τους πρωταθλητές της χρονιάς.

Στην κατάταξη των πρωταθλητών στον επαγγελματικό χορό στην κατηγορία Latin για την χρονιά που πέρασε, την πρώτη θέση κατέλαβαν το ζευγάρι Yulia Zagoruychenko  Riccardo Cocchi με 19500 βαθμούς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ.

Πώς κατάφεραν οι Donnie Burns & Gaynor Fairweather να κερδίσουν την πρώτη θέση δεκατέσσερις φορές σε δεκαπέντε χρόνια? Πόσα χρόνια πριν προετοιμαζόντουσαν, δύο, τρία η πέντε, μας κάνει μια εικοσαετία γεμάτη τεράστιες προσπάθειες, ασταμάτητες προπονήσεις, άπειρα ταξίδια, κουστούμια, ρούχα, χωρίς να υπολογίσουμε τις επιδείξεις, τα σεμινάρια και ότι άλλο έκαναν επαγγελματικά για να στηρίξουν αυτή την εικοσαετή προσπάθεια.

Αυτά για όσους υποστηρίζουν ότι ο χορός δεν είναι δύσκολο άθλημα, είναι διασκέδαση, είναι σαν να περπατάς γρήγορα με μουσική.

Οι κατηγορίες των διαγωνισμών για τους επαγγελματίες είναι τρεις:

1. Η κατηγορία Latin χορών. Τα ζευγάρια διαγωνίζονται σε πέντε χορούς Samba, Cha-cha, Rumba, Paso Doble και jive.
2. Η κατηγορία Standards χορών με πέντε χορούς Slow Fox, Slow Waltz, Tango, Quick step, και Βιεννέζικο waltz.
3. Η κατηγορία Ten dance, εδώ τα ζευγάρια χορεύουν και τους δέκα χορούς.

Σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους χορούς η μουσική δεν είναι ούτε στα ζευγάρια, ούτε στους κριτές. Έχει όμως επιλεγεί από τους διοργανωτές για να έχει καθαρό ρυθμό και το σωστό τέμπο του κάθε χορού. Σε κάπους διαγωνισμούς υπάρχει ορχήστρα κια η μουσική είναι ζωντανή.

Η διάρκεια της μουσικής είναι σχετικά μικρή περίπου 90 δευτερόλεπτα. Τα ζευγάρια έχουν ετοιμάσει και προετοιμασθεί για να χορέψουν μια δική τους μοναδική χορογραφία για κάθε χορό. Εάν η μουσική διαρκέσει περισσότερο συνεχίζουν να την χορεύουν επαναλαμβάνοντας την από την αρχής της.

Οι κριτές συνήθως είναι έξι και στις τελικές φάσεις των σοβαρών διοργανώσεων είναι φανερή.

Οι κριτές βαθμολογούν τα πρώτα έξι ζευγάρια με κάρτες από το ένα έως το έξι. Για το ζευγάρι που ο κάθε κριτής κρίνει ότι πρέπει να είναι πρώτο θα δείξει την κάρτα με τον αριθμό ένα, για το το ζευγάρι που θα κρίνει τελευταίο θα δείξει την την κάρτα με τον αριθμό έξι.

Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και για τους αθλητές και για τους κριτές, αφού όλα τα ζευγάρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα πρέπει να εκτελέσουν την χορογραφία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να κινηθούν σε όλο τον χώρο για να κερδίσουν την προσοχή όλων των κριτών για όσο δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Οι κριτές πάλι θα πρέπει σε λίγα δευτερόλεπτα να προλάβουν να παρατηρήσουν πολύ προσεκτικά κάθε ζευγάρι, ώστε να το κρίνουν και να το βαθμολογήσουν, λαμβάνοντας υπ οψιν τους πάνω απο δεκαπέντε κριτήρια.

Φυσικά σε κάθε σοβαρό διαγωνισμό οι συμμετοχές είναι πολλές, τα ζευγάρια χωρίζονται σε groups των δώδεκα, αυτά που προκρίνονται θα σχηματίσουν άλλα groups, μέχρι τα ημιτελικά και τα τελικά που θα μείνουν τα πρώτα δώδεκα και τελικά τα πρώτα έξι.(π.χ. 48-24-12-6)

Το ζευγάρι σε κάθε διαγωνισμό ανάλογα με την θέση που κατέλαβε θα πάρει κάποια βαθμολογία πολλαπλασιασμένη από κάποιο συντελεστή επιπέδου.

Το άθροισμα της βαθμολογίας του ζευγαριού από όλους τους αγώνες θα βγάλει τον πρωταθλητή κόσμου, κατατάσσοντας όλα τα ζευγάρια σύμφωνα με την βαθμολογία του από όλους τους αγώνες που συμμετείχε. Έτσι τα ζευγάρια που θέλουν να διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις θα πρέπει να χορέψουν σε πολλούς διαγωνισμούς με στόχο την πρώτη θέση σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Στις λίστες που θα βρείτε στα σχετικά θέματα είναι οι πρωταθλητές κόσμου στον επαγγελματικό χορό, από τον πρώτο μέχρι και τον περσινό διαγωνισμό (2015), σε κάθε χρονιά και με την χώρα που εκπροσώπησαν.

Η εκπροσώπηση δεν έχει σχέση ούτε με την καταγωγή, ούτε με τον τόπο διαμονής του κάθε αθλητή, είναι επιλογή του η χώρα που θέλει να εκπροσωπήσει, αρκεί η χώρα να είναι μέλος του WDC και ο ίδιος να έχει δελτίο αθλητού σε αυτήν την χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.