Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

American ή International style

Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεθόδους διδασκαλίας εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Κατά καιρούς δημιουργούνται διάφορες παρανοήσεις όσον αφορά στις διαφορές των δύο στιλ, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αντιμετωπίζονται ως δύο εξ ολοκλήρου διαφορετικές έννοιες. Η αντιμετώπιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μία λανθασμένη αντίληψη όσον αφορά στην γενική εικόνα των ballroom χορών. Ας ρίξουμε μία πιο διεξοδική ματιά σε κάθε στιλ χορού ξεχωριστά.

Το American Style: εμφανίστηκε στις αρχές του 1900, την εποχή που στην Αμερική είχε επικρατήσει μία έξαρση για τους ballroom χορούς. Η απαράμιλλη χορευτική ικανότητα και δεξιοτεχνία των Arthur Murray, Fredd Astaire και Ginger Rogers τους ανέδειξε ως κορυφαίους χορευτές, δίνοντας μάλιστα, στους δύο πρώτους τη δυνατότητα να πουλήσουν σύμβαση δικαιόχρησης της εμπορικής τους επωνυμίας σε σχολές χορού σε όλη την Αμερική μαζί με ένα καθορισμένο βηματολόγιο, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε American Style.

Το International Style: την ίδια περίοδο που εμφανίστηκε στην Αμερική το American style, οι χοροί ballroom ήταν διαδεδομένοι και στην Αγγλία, όπου προσαρμόστηκαν σύμφωνα με τα αγγλικά πρότυπα, με ιδιαίτερη έμφαση στο κράτημα, τις θέσεις ποδιών, και το footwork. Ο αμερικανικής καταγωγής G.R. Anderson και η Αγγλίδα Josephine Bradley εξέπληξαν ολόκληρο τον κόσμο χορεύοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως αργό foxtrot, και κέρδισαν το βραβείο «Star Ball» στο Λονδίνο τη δεκαετία του 30. Μία πιο γρήγορη εκδοχή του foxtrot έγινε ο γνωστό σε όλους quickstep. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε ένα αγγλικό στιλ χορού με διαγώνιες γραμμές για όλους τους απαλούς χορούς. Η ανάπτυξη των Latin χορών στην Αγγλία οφείλεται στον Walter Laird. Αυτό το στιλ χορού έγινε αποδεκτό διεθνώς και έτσι έγινε γνωστό με την ονομασία «International Style».

Τελικά όμως πόσο διαφορετικά είναι τα δύο στιλ χορού; Οι βασικές διαφορές τους αφορούν στα βήματα και τις φιγούρες, αφού, όπως θα συμφωνήσει κάθε καλός δάσκαλος και κορυφαίος χορευτής, η τεχνική είναι σχεδόν ίδια, γεγονός που μπορούμε να διαπιστώσουμε εξετάζοντας κάποια βασικά θέματα των ballroom χορών.

Όσον αφορά στο κράτημα, το στήσιμο, την ισορροπία και την διεύθυνση και ακολούθηση οι διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ίσως στο American style να είναι λίγο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των παρτενέρ, προς διευκόλυνση των αρχαρίων χορευτών ή των χορευτών που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επαληθεύοντας την κοινωνική προοπτική του στιλ. Οι βασικές αρχές για το κράτημα, το στήσιμο, την ισορροπία, τη σύνδεση, τον τόνο και τη διεύθυνση και ακολούθηση είναι ίδιες και για τα δύο στιλ χορού. Ο καβαλιέρος κρατά την ντάμα απέναντι και ελαφρώς προς τα δεξιά έτσι ώστε να μην πατήσει ο ένας τον άλλο. Στους απαλούς χορούς η ντάμα είναι και ελαφρώς στραμμένη προς τα αριστερά.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μεγαλύτερες διαφορές των χορευτικών στιλ αφορούν στα βήματα και τις φιγούρες, αν και τα τελευταία χρόνια τα δύο στιλ δανείζονται συχνά βήματα το ένα από το άλλο. Πολλοί χορευτές του International χρησιμοποιούν ελεύθερα κομμάτια κατά την έναρξη της χορογραφίας τους, ενώ μπορεί να την ολοκληρώσουν με μερικές εξωτικές φιγούρες American style, προς εντυπωσιασμό του κοινού. Αντίστοιχα, πολλοί χορευτές του American style παίρνουν μαθήματα από εκπαιδευτές του International, για να βελτιώσουν την τεχνική τους και την ποιότητα του χορού τους. Παρ' όλα αυτά, στους διαγωνισμούς χορούς οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι για κάθε στιλ χορού και θα πρέπει να τηρούνται πιστά για να είναι δυνατή η επιτυχία σε αυτούς.

Η επιλογή ενός μόνο στιλ ή η ανάμειξή τους αποτελεί ελευθερία και δικαίωμα κάθε χορευτή. Ο χορός είναι ψυχαγωγία και έκφραση συναισθημάτων, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ την ποιότητα του χορού μας.

Προσοχή:
Η τεχνική χορού δεν πρέπει να απασχολεί πολύ τον χορευτή στα πρώτα του βήματα.
Η τεχνική χορού είναι απολύτως απαραίτητη στον αθλητικό χορό και φυσικά στον επαγγελματικό χορό. Ο αθλητικός χορός και ο Επαγγελματικός χορός, αυτά τα είδη χορευτικής ενασχόλησης, ίσως να φαίνονται απλά και προσιτά σε όλους, αλλά δεν είναι.
Όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τον Αθλητικό και τον επαγγελματικό χορό θα πρέπει να έχει:
Καλή υγεία και καλή φυσική κατάσταση.
Στον αθλητικό χορό το πιστοποιητικό υγείας από γιατρό είναι απαραίτητο.
Πριν λοιπόν ασχοληθείτε πιο σοβαρά με τον χορό και την τεχνική του (αθλητικός χορός, επαγγελματικός χορός), βεβαιωθείτε ότι η υγεία σας είναι σε καλή κατάσταση κάνοντας μια επίσκεψη σε κάποιο γιατρό, την οποία θα επαναλαμβάνετε όταν χρειάζεται (θα σας το πει αυτός κάθε πότε), και θα... είστε πανέτοιμος για να ασχοληθείτε με όλα τα είδη χορού και την τεχνική τους.
Στην αρχή της εκπαίδευσης του μαθητή, όσο μικρές απαιτήσεις ή στόχους και εάν αυτός έχει, η εκπαίδευση και η παρακολούθηση από δάσκαλο είναι απαραίτητη.
Το να μάθει ή να βελτιώσει κάποιος κάποια πράγματα μέσα από βιβλία ή βίντεο είναι εφικτό με την προϋπόθεση ότι αυτός που το κάνει, κατέχει ήδη κάποιες βασικές γνώσεις με τη βοήθεια δασκάλου.
Είναι πολύ σημαντικό όταν το κάνει αυτό να είναι ήδη χορευτής, έστω και μέτριος.


Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.


Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο Κοινωνικός χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Η ιστoσελίδα "pro-dance", με εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις παροχές, προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει χρήσιμα για τον χορό πράγματα, κάνοντας τον χορό προσιτό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με τον χορό ή κάποιο πρόβλημα τους κρατάει μακριά από αυτόν.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.