Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ο φθόνος και η ζήλια στην ζωή των χορευτών.

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που κυνηγούν τις συνειδήσεις των ανθρώπων επί αιώνες, τα βρίσκουμε και σήμερα να συμβαίνουν γύρω μας, κάποιες φορές στον κοντινό περίγυρό μας και συχνά, σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις.

Κάποια από αυτά, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, βασανίζουν και την συνείδηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον χορό, των μαθητών, των χορευτών, ερασιτεχνών ή επαγγελματιών.

Αλαζονεία- απληστία- λαγνεία- λαιμαργία- οκνηρία -οργή και ο φθόνος. Δεν αφήσαμε τυχαία τελευταίο τον φθόνο.

Ο φθόνος είναι κάτι που ο χορευτής, σαν μαθητής, σαν αθλητής, σαν χορευτής ή σαν δάσκαλος χορού, βιώνει πολύ συχνά. Είναι πολύ λογικό να υπάρχει φθόνος, ανάμεσα σε ανθρώπους που εξασκούν κάποια τέχνη. Είναι λογικό να υπάρχει φθόνος μέσα σε ομάδες μαθητών, χορευτών, αφού υπάρχει, ανταγωνισμός και προσπάθεια για διάκριση.

Συνήθως ο φθόνος γεννιέται για ότι υπάρχει κοντά μας γύρω μας. Σπάνια φθονούμε κάποιον που ζει στην άλλη άκρη του πλανήτη. Επίσης δεν φθονούμε τους πολύ ξεχωριστούς, τους καταξιωμένους, αυτούς τους θαυμάζουμε και τους έχουμε σαν πρότυπα.

Ο άνθρωπος συνήθως φθονεί τον πλησίον του, το συμμαθητή με τους καλύτερους βαθμούς, τον συνάδελφο για την προαγωγή. Τον συναθλητή για τις επιτυχίες του.

Εάν δούμε τον χορό σας άθλημα, ο φθόνος δεν έχει καμία θέση εκεί. Πρέπει να υπάρχει μόνο ο όμορφος ανταγωνισμός, η δίκαια αναγνώριση του καλύτερου, χαρά και θαυμασμός για αυτόν.

Ο χορός είναι σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από ένα άθλημα. Είναι η πιο όμορφη τέχνη και το αποκορύφωμά της είναι η ανάδειξη και του καλύτερου χορευτή, του καλύτερου ζευγαριού, της καλύτερης χορογραφίας, της καλύτερης ομάδας, της καλύτερης παράστασης.

Δεν πρέπει να φθονούμε αυτόν που χορεύει δίπλα μας, μαζί μας για τον ίδιο σκοπό. Εάν χορεύει καλύτερα ή έστω κάνει κάτι καλύτερα από εμάς, θα προσπαθήσουμε περισσότερο για να του μοιάσουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Εάν είναι πολύ καλός, ακόμα καλύτερα! Θα τον έχουμε σαν πρότυπο και θα προσπαθήσουμε κάποια μέρα να τον ξεπεράσουμε.

Εάν πολλοί γύρω σας χορεύουν καλύτερα, δεν πειράζει, περισσότερη προσπάθεια και καλή συμπεριφορά προς όλους. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρνετε πάντα περισσότερα, γιατί οι καλύτεροι από εσάς θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις αδυναμίες σας και να τους φθάσετε και να γίνετε καλύτεροι. Ο φθόνος δημιουργεί εχθρότητα, οργή και δεν βοηθά σε τίποτα.

Κανένας δεν φθονούσε τον Donnie Burns, τον Fred Αstaire ή τον Νίκο Γκάλη. Όλοι τους θαύμασαν! Όσοι είχαν την τύχη να είναι κοντά τους, συνεργάστηκαν μαζί τους και έγιναν καλύτεροι. Μην ξεχνάτε κανένας δεν γεννιέται και είναι σαν αυτούς. Όλοι οι σπουδαίοι έγιναν αυτό που είναι με πολύ κόπο, με συνεχή προσπάθεια και πολλές θυσίες.

Τον να μην δείξει κάποιος στην ζωή του ποτέ φθόνο για κάτι, σημαίνει ότι είναι άνθρωπος με πολλά και πολύ σημαντικά προσόντα και χαρίσματα. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα όμως, οι προικισμένοι άνθρωποι νιώθουν συχνά τα αποτελέσματα από τον φθόνο των άλλων. Οι ανώτεροι άνθρωποι δεν δείχνουν ποτέ φθόνο και ξεπερνούν τον φθόνο των άλλων. Οι χορευτές δεν πρέπει να φθονούν, πρέπει να χαίρονται που έχουν την τύχη να ασχολούνται με κάτι τόσο όμορφο όσο ο χορός. Οι χορευτές πρέπει να χαίρονται όταν κάποιοι τους φθονούν, αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτεροι.

Οι χορευτές έχουν λοιπόν να ξεπεράσουν και να βρουν τρόπο να καταπολεμήσουν, τον δικό τους φθόνο. Τον φθόνο που πιθανόν να νιώσουν κάποιες φορές για αυτούς που είναι γύρω τους και κάνουν καλύτερα από τους ίδιους κάποια πράγματα. Έχουν επίσης να αντέξουν και τον φθόνο των άλλων για τους ίδιους ή τα αποτελέσματα του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα δύο πράγματα που έχουν να αντέξουν ή να ξεπεράσουν.

Ο φθόνος, αυτός της ομάδας των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων, δεν πρέπει να συγχέεται με τον πραγματικό μεγάλο εχθρό των χορευτών, την ζήλια.Για τα δύο συναισθήματα συχνά χρησιμοποιούμε την ίδια λέξη. Ο φθόνος δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ζήλια. Ζήλια αισθανόμαστε όταν φοβόμαστε ότι θα χάσουμε κάτι, κάποιο πρόσωπο εξ αιτίας κάποιου ή κάποιας που εμφανίζεται σαν ανταγωνιστής. Η ζήλια γεννά την καχυποψία.

Φθόνο αισθανόμαστε όταν κάποιος κερδίζει, κατακτά, αποκτά, κάτι που και εμείς θα θέλαμε πολύ να είναι δικό μας. Στην χειρότερη περίπτωση του φθόνου, θέλουμε το κακό αυτού που πήρε αυτό που θέλαμε και εμείς να έχουμε ή έστω να μη το έχει κανένας, αφού δεν μπορούμε να το έχουμε εμείς. Δηλαδή να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, αφού δεν έχουμε λεφτά για να αγοράσουμε και εμείς κατσίκα.

Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι ο φθόνος και η αντιπαλότητα που δημιουργείται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι κατά την διάρκεια των μαθημάτων τους. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για όλους ιδιαίτερα για τον δάσκαλο που θα πρέπει να κάνει τον διαιτητή και να βρει τρόπους να ξεπεραστεί. Η αντιπαλότητα και ο φθόνος, μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργικό κίνητρο, μπορεί να φέρει και την απόλυτη καταστροφή: Το ζευγάρι να σταματήσει τα μαθήματα, αυτό συμβαίνει συχνά σε αρχάριους μαθητές που αποφασίζουν να κάνουν μάθημα σαν ζευγάρι. Τα πιο προχωρημένα ζευγάρια όπως οι αθλητές χορού, στην χειρότερη περίπτωση θα αλλάξουν παρτενέρ.

Στα ζευγάρια που έχουν και άλλου είδους σχέση μεταξύ τους, συνήθως ο φθόνος και η αντιπαλότητα είναι πολύ μικρής έντασης, εύκολος στο χειρισμό από ένα έμπειρο δάσκαλο και σπάνια γίνεται η αιτία για την διακοπή των μαθημάτων. Σε αυτά τα ζευγάρια ιδιαίτερα στα πρώτα τους μαθήματα, δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα ερωτικής ζήλιας, με αιτία τον δάσκαλο την δασκάλα. Όταν ξεπεραστεί το πρώτο διάστημα που είναι και οι δύο αρχάριοι και άπειροι στα θέματα χορευτικής συμπεριφοράς, το φαινόμενο της ζήλιας γίνεται πάρα πολύ σπάνιο.

Η πιο συνηθισμένη μορφή ζήλιας, με τα πιο ακραία αποτελέσματα, είναι η ερωτική ζήλια. Μετά το κέρδος και την απιστία είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για ανθρωποκτονία. Τρελάθηκε από την ζήλια, τυφλώθηκε από την ζήλια, τον ή την έφαγε η ζήλια.

Οι χορευτές συχνά φθονούν, αλλά σπάνια ζηλεύουν. Οι χορευτές συνήθως βασανίζονται από την ζήλια των άλλων. Μιλάμε για την ερωτική ζήλια, την ζήλια μεταξύ δύο ανθρώπων που είναι ή θέλουν να είναι ζευγάρι στην ζωή, έχουν μια όμορφη σχέση που συχνά κινδυνεύει, γιατί ο ένας από τους δύο είναι χορευτής ή ασχολείται με τον χορό.

Πολλές όμορφες σχέσεις που κράτησαν για χρόνια, χάλασαν ή διαλύθηκαν γιατί ο ένας από τους δύο ασχολήθηκε με τον χορό. Η αιτία είναι φυσικά η ζήλια που αρχίζει εντελώς αναίτια να νιώθει, ο σύντροφος του ανθρώπου που αποφασίζει να ασχοληθεί με τον χορό. Δεν μιλάμε για δικαιολογημένη ζήλια, η οποία θα εμφανισθεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, επειδή υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο. Δεν μιλάμε για αλλαγή της συμπεριφοράς, δεν μιλάμε για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και ανάμεσα σε ένα ζευγάρι χορευτών που ζει αρμονικά μαζί για πολλά χρόνια, έχοντας αποδεχθεί και οι δύο το γεγονός, ότι συχνά θα χορεύουν με διαφορετικούς παρτενέρ. Ακόμα και σε ένα τέτοιο ζευγάρι επαγγελματιών χορευτών, μπορεί να υπάρξει ζήλια. Στην περίπτωση αυτή όμως κάτι θα υπάρχει, κάποιο τρίτο πρόσωπο θα εμφανισθεί ή κάποιου από τους δύο η συμπεριφορά θα αλλάξει.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αναίτια ζήλια, επειδή ο καλός μου ή η καλή μου χορεύει. Χορεύει με όλους, χτυπιέται, ιδροκοπάει. Σε προσκυνά για να χορέψεις και εσύ μαζί , αλλά εσύ στο ύψος σου ή στο βάρος σου, αρνείσαι, δεν θέλεις ή δεν μπορείς.  Εσύ ζηλεύεις, όχι ένα συγκεκριμένο αφού δεν υπάρχει κανένας ή καμία να χορεύει συνέχεια μαζί του ή μαζί της, ζηλεύεις γενικά, γιατί την ακουμπάνε, τον κρατάνε, του χαμογελάνε, της φέρονται ευγενικά. Γίνεσαι Τούρκος, κόλαση το υπόλοιπο βράδυ, ορκίζεσαι ότι δεν θα ξαναπάς και δίνεις τελεσίγραφο ή εγώ ή ο χορός.

Εάν ποτέ βρεθήκατε σε αυτή την θέση, σίγουρα θα καταλαβαίνετε απόλυτα τι εννοώ όταν σας γράφω, ότι οι χορευτές βασανίζονται. Βασανίζονται εντελώς άδικα. Όμως αφού τους αρέσει ο χορός και η σχέση τους, θα πρέπει να βρούνε τους τρόπους για να μειώσουν ή να ξεπεράσουν τα βάσανά τους.

Κατ αρχήν αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με τον χορό και έχουν σύντροφο που εμφανίζει τα πρώτα δείγματα ζήλιας, θα πρέπει να προσέξουν την συμπεριφορά τους, το ντύσιμό τους και κάποια άλλα που θα πούμε παρακάτω.

Ο άνθρωπος που ξέρατε αφότου εμφανίστηκε ο χορός στην ζωή σας, δεν είναι ο ίδιος, έγινε λίγο ζηλιάρης ή ζηλιάρα. Ο άνθρωπος που ότι και να φορούσατε, όπως και να συμπεριφερόμασταν, ότι και να λέγατε ότι και να κάνατε, δεν μίλαγε, δεν ζήλευε, δεν υπάρχει πια. Ο άνθρωπος που εάν λέγατε πού και πού και κανένα ψεματάκι το ξεπερνούσε, δεν υπάρχει πια. Ο άνθρωπος ο ήρεμος, ο σίγουρος ο γεμάτος αυτοπεποίθηση τελείωσε. Τώρα ο ίδιος, ο άνθρωπός σας, δηλαδή, νιώθει άβολα, νιώθει, ανασφαλής, ζηλεύει και οργίζεται κατά παντός υπευθύνου. Τώρα πλέον τον ενοχλεί και το ντύσιμο και η συμπεριφορά και για ψεματάκι ούτε λέξη.

Αφού λοιπόν σιγουρέψουμε ότι δεν έχει κανένα, μα κανένα άλλο λόγο για να ζηλέψει ή να πει έστω κάτι, άσχετα εάν πριν λίγο τα είχε συνηθίσει και δεν έλεγε ποτέ τίποτα και ήταν και άνετος, κλείστε όλες τις χαραμάδες να μην μπει από πουθενά το σκουλήκι της ζήλιας. Στην συνέχεια συνεχώς και συστηματικά, προσπαθήστε να τον κάνετε να δείξει ενδιαφέρον για τον χορό. Βλέπετε μαζί ταινίες, πηγαίνετε μαζί σε παραστάσεις, κάντε παρέα με κάποιο ζευγάρι που ασχολούνται και οι δύο με τον χορό, εάν είναι και περισσότερα ζευγάρια ακόμα καλύτερα.

Όταν κάποια μέρα σας χρωστάει κάποια χάρη ή είναι πολύ στις καλές του, μάθετέ του κάποιο βασικό βήμα, χορέψτε μαζί του για λίγο. Την επόμενη φορά που θα τον η την σύρετε σε κάποιο πάρτι, πριν να χορέψετε με όλο τον κόσμο, ζητήστε του να χορέψει αυτό το βασικό μόνο μαζί σας. Βάλτε και τα ζευγάρια που είναι στην παρέα σας να κάνουν το ίδιο, δεν είναι καλό αφού συνοδεύεις κάποιον να του αφιερώνεις τον πρώτο σου χορό. Ζητήστε βοήθεια από την παρέα σας να χορεύουν με τον ή την συνοδό σας.

Φεύγετε μετά όλοι μαζί, πάτε κάπου για ποτό και κουβεντούλα, δύο τρία ζευγαράκια, ο καθένας κρατάει το ταίρι του από το χέρι ή αγκαλίτσα, δεν λείπει κανένας, κανένας δεν κλέφτηκε με κανένα, όλα καλά και ήσασταν σε πάρτι! Μετα από λίγες ημέρες κάποια άλλα βηματάκια, κάποιο άλλο πάρτι με παρέα φιλικά ζευγάρια πάντα, είναι σημαντικό. Πιθανόν την επόμενη φορά, το ταίρι σας από μόνο του θα σας ζητήσει να του ή της δείξετε και άλλα βήματα και άλλους χορούς. Δεν αποκλείεται καθόλου, πολύ σύντομα να σας ακολουθήσει στην σχολή χορού που πηγαίνετε και να κάνει μαζί σας ή χωριστά, με άλλο δάσκαλο ή δασκάλα μαθήματα.

Τότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να με βρείτε άμεσα και να με κεράσετε, γιατί μόλις γλίτωσα εσάς και την σχέση σας από πολύ μεγάλους μπελάδες, τελείωσαν τα βασανιστήρια, η γκρίνιες και οι καβγάδες. Στην θέση τους θα μπουν, μόνο ωραία πράγματα που θα απολαμβάνετε και οι δύο μαζί χορεύοντας.

Εάν είστε από αυτούς που στην πρώτη τους επαφή με τον χορό, διαπιστώνουν ότι το ταίρι τους διέθετε πολλά κρυφά χαρίσματα και δείχνει πολύ όμορφο, πολύ χαριτωμένο όταν χορεύει. Χαρείτε πολύ γι' αυτό, καμαρώστε και συγκρατηθείτε, η αντιπαλότητα, ο φθόνος, η ζήλια θα χαλάσει την σχέση σας. Αντίθετα εκφράστε τον θαυμασμό σας και αγαπήστε περισσότερο το ταίρι σας γα τα χορευτικά του προσόντα. Τα πλεονεκτήματα του χορού για ένα ζευγάρι δεν έχουν τέλος. Απολαύστε την ζωή σας με τον ή την σύντροφό σας, χορεύοντας παντού, συνέχεια, τα πάντα, μαζί και με όλους.
Η ζωή είναι ωραία, αφήστε τα θανάσιμα αμαρτήματα για αυτούς που δεν ξέρουν να χορεύουν.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.