Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χοροί που κάνουν όλο τον κόσμο να χορεύει.

Η εικόνα της άδειας πίστας σε ένα γεμάτο με κόσμο χώρο διασκέδασης, δεν είναι πολύ ευχάριστο θέαμα.

Μία μεγάλη καλοφτιαγμένη πίστα άδεια από κόσμο λίγο πριν την έναρξη μιας χορευτικής εκδήλωσης είναι πολύ εντυπωσιακή, εξάρει την φαντασία μας και ανοίγει την όρεξή μας για τον ασταμάτητο χορό που θα ακολουθήσει σε λίγο. Ο χώρος γεμάτος κόσμο που πίνει το ποτό του, η πίστα φωτισμένη και η χορευτική μουσική με έντονο ρυθμό να ακούγεται δυνατά αλλά η πίστα παραμένει άδεια. Δεν μπορεί κάτι γίνεται, κάτι λείπει. Ο DJ παίζει τα καλύτερά του, αλλά και πάλι τίποτα.

Εάν παρατηρήσετε λίγο πιο προσεκτικά τους θαμώνες και είστε λίγο έμπειρος στην νυχτερινή ζωή, δεν θα έχετε καμία απορία.

Η πίστα είναι άδεια όταν λείπουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες ακόμα και αυτές που συνοδεύονται από τον πιο βαρύ σύζυγο, δεν θα αντέξουν, θα παρασυρθούν από τον ρυθμό και τις πιο ξεθαρρεμένες, φίλες, γνωστές, άγνωστες, ασυνόδευτες ή όχι και η πίστα σε πέντε λεπτά θα είναι φίσκα. Η πριν λίγο άδεια και κρύα πίστα, έγινε καυτή και ξεχειλίζει, από ρυθμό, ενθουσιασμό, χαμόγελα χαράς, ικανοποίησης. Στα ξαναμμένα, περιποιημένα πρόσωπα, βλέπεις ευτυχισμένες γυναίκες που για λίγη ώρα ζουν την ζωή που ονειρεύονταν από πιτσιρίκες, να χορεύουν με τις φίλες τους.

Μα που πήγαν τα αγόρια, οι άνδρες και λείπουν, πάντα έλειπαν από αυτό το όμορφο όνειρο των γυναικών. Ίσως στα παιδικά κοριτσίστικα όνειρα, να υπήρχε ο τέλειος χορός με το αγόρι, αλλά στην πραγματικότητα, σχεδόν πάντα το πάρτι τελείωνε, με τα αγόρια στην γωνία να κοιτάζουν τα κορίτσια να χορεύουν ασταμάτητα.

Όπως όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους, υπήρχαν και πάντα υπάρχουν οι τυχεροί που το έχουν. Κάποια αγόρια που ξεχώριζαν και είχαν το θάρρος να πηδήξουν στα κάρβουνα, να περπατήσουν χορεύοντας πάνω σε αυτά, λίγο πιο άρρυθμα από τα κορίτσια στην αρχή, πολύ πιο συνεσταλμένα, λιγότερο εκφραστικά, αλλά συγχρονίζονται και τελικά τους αρέσει, αφού βλέπουν ότι τα καυτά κάρβουνα τις πίστας, όχι μόνο δεν καίνε, αλλά τους κάνουν να φαίνονται στα μάτια των κοριτσιών καλύτεροι, πιο συμπαθητικοί, πιο επιθυμητοί και γενικά πιο δημοφιλείς.

Για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για τις εξαιρέσεις. Εάν σχεδόν όλα τα κορίτσια χορεύουν ή θα ήθελαν να μπορούν να χορεύουν όμορφα, πόσα αγόρια χορεύουν ή θα ήθελαν να χορεύουν έστω και τα απαραίτητα.
Τα περισσότερα αγόρια δύσκολα χορεύουν, γιατί δεν μπορούν ή πιστεύουν ότι δεν πρέπει ή δεν τους πάει και θα φαίνονται...κάπως.

Όλα αυτά συμβαίνουν στις πίστες όταν η μουσική δεν προσφέρεται για ζευγαρωτούς χορούς. Είναι μουσική με όμορφο ρυθμό που χορεύεται πολύ εύκολα, ελεύθερα, ούτε καν αντικριστά, χωρίς βήματα, κανόνες και τεχνικές. Το μόνο που πρέπει αυτός που θέλει να χορέψει να κάνει, είναι λίγες εύκολες κινήσεις που να ταιριάζουν με την μουσική και να κουμπώνουν σωστά με τον ρυθμό.

Ακούγεται πολύ εύκολο, αλλά γιατί οι περισσότεροι άντρες δεν το κάνουν? Είναι πολύ απλό, φοβούνται ότι θα τους χαλάσει την εικόνα. Ποια Amstel, ποια εικόνα που λέει και η διαφήμιση. Ούτε κομμωτήριο, ούτε νύχια , ούτε μοδίστρα. Ένα παντελόνι, ένα μπλουζάκι, λούσιμο άντε και ξύρισμα και...νάτος, ο κούκλος.

Είναι πολύ απλό, η εικόνα κάθε χορευτή ή του ζευγαριού στους κοινωνικούς χορούς, είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης και εξάσκησης σε κανόνες, σε οδηγίες. Ο ελεύθερος χορός δεν έχει οδηγίες και κανόνες, αφήνεσαι και λειτουργείς όπως αισθάνεσαι. Αυτό είναι εξαιρετικά άβολο για τους χορευτές που κάθε τους κίνηση και η εικόνα που παράγει αυτή σε κάθε χτύπο της μουσικής, είναι προϊόν εκπαίδευσης και εξάσκησης.

Αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ εύκολα, εάν βρεθείτε σε ένα Ballroom, ή Latin party. Εάν η μουσική δεν παίζει κάποιους από τους γνωστούς κλασσικούς χορευτικούς ρυθμούς, δεν χορεύει κανένας άντρας, όλοι περιμένουν να τελειώσει ή εντελώς...άκυρη επιλογή, για να συνεχίσουν στα σίγουρα...Rumba, foxTrot, Merengue, Bachata κλπ. Αυτό συμβαίνει συχνά στα ειδικά πάρτι αποκριάτικα κλπ, που ακούγονται συχνά κομμάτια που δεν χορεύονται σε ζευγάρια.

Σε αυτούς τους χώρους (Ballroom ,σχολές χορού) συχνά δεν χορεύουν στα ελεύθερα μουσικά κομμάτια ούτε οι γυναίκες. Τους αρέσει η μουσική, ο ρυθμός τις τραβάει αλλά αντιστέκονται και δεν χορεύουν, έχουν καλομάθει και θέλουν έναν άντρα να τις σηκώσει να τις συνοδέψει στην πίστα και να χορέψει έστω και ένα οκτάρι μουσικής μαζί τους ελεύθερα. Μετά ας εξαφανιστεί, στην σπηλιά του, εκεί που κρυβόταν πάντα πριν κάνει τα πρώτα του μαθήματα κοινωνικών χορών στον Δήμο, στο γυμναστήριο ή στην σχολή χορού.

Οι τελευταίοι άντρες που θα μπουν μόνοι τους σε μια σχολή χορού να μάθουν Ballroom ή Latin, είναι αυτοί που είχαν την επιθυμία και το θάρρος να χορεύουν ελεύθερα από παιδιά ή έφηβοι. Αυτοί οι άντρες που πάντα χόρευαν από παιδιά, ακόμα και όταν ενηλικιωθούν και οι σχέσεις τους με το γυναικείο φύλλο αποκτήσουν πιο ουσιαστικές από το απλό φλερτ πλευρές, θα συνεχίσουν να χορεύουν ελεύθερα, σνομπάροντας μάλιστα αυτούς που έχουν την ανάγκη από μαθήματα και κανόνες για να χορέψουν.

Σε ένα μικρότερο βαθμό ισχύει και για τις γυναίκες. Οι πρώτες που θα μπουν στην σχολή χορού για να μάθουν κοινωνικούς χορούς είναι οι πιο ντροπαλές, οι πιο συνεσταλμένες. Δεν υπολογίζουμε σε αυτό, όσες γυναίκες έχουν περάσει παιδικά χρόνια με μπαλέτο, σύγχρονο, jazz, Flamenco κλπ, για τις κοπέλες αυτές, μετά από τόσα χρόνια χορευτικής ενασχόλησης, ο χορός και κάθε μορφή του είναι στο αίμα τους, δεν θα πουν όχι στο να μάθουν ή να χορέψουν οτιδήποτε και θα μάθουν να το χορεύουν όμορφα και αυτό πολύ εύκολα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι κοινωνικοί χοροί λειτουργούν σαν γέφυρα που με ασφάλεια ενώνει την φουρτουνιασμένη θάλασσα με την στεριά. Τα άτομα που δεν χόρεψαν ποτέ πριν κανένα χορό στην ζωή τους, σε λίγο χρόνο θέλουν να πηγαίνουν για χορό συχνά. Όχι απλά να χορεύουν κάποιες φορές, αλλά να βρίσκονται συνεχώς στην πίστα και να χορεύουν τα πάντα.

Τα πάντα? Ε, όχι και τα πάντα είπαμε, σιγουριά! Με σιγουριά τα πάντα Tango, Salsa, disco, Βαλς κλπ, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα ελεύθερα, τίποτα χωρίς κανόνες, τίποτα έστω και αυτοί τους ελάχιστους του πολιτιστικού
συλλόγου, είναι το σωσίβιο ή ασφάλεια του "α- χόρευτου", για τα ταραγμένα νερά του ελεύθερου χορού με αυτοσχεδιασμό, με έκφραση, με συναισθήματα.

Οι κοινωνικοί χοροί κάνουν όλο τον κόσμο να χορεύει, ακόμα και τους πιο δύσκολους, τους πιο ντροπαλούς, τους πιο αρνητικούς για τον χορό, πριν το χορευτικό τους ξεκίνημα άντρες και γυναίκες. Κανένα άλλο είδος χορού δεν μπορεί τόσο γρήγορα να μετατρέψει ένα άτομο συνεσταλμένο, ντροπαλό που ποτέ δεν είχε το θάρρος ή τις ευκολίες ακόμα και όταν το επέβαλαν οι περιστάσεις να χορέψει, σε δεινό γεμάτο αυτοπεποίθηση χορευτή.

Τα τελευταία χρόνια που οι σχετικές κινηματογραφικές επιτυχίες Step up κλπ, έκαναν το Hip hop πολύ δημοφιλές, πολλά αγόρια πηγαίνουν, πάντα πολύ λιγότερα από τα κορίτσια για να μάθουν να το χορεύουν. Οι άρρενες λάτρεις του Hip hop, έχουν και αυτοί πολλούς λόγους να βρίσκονται στην πίστα, αφού οι free style χοροί ξετρελάνουν τις γυναίκες και η μουσική του ανανεώνεται συνεχώς με πολύ δυνατά ξεσηκωτικά κομμάτια. Η αριθμητική υπεροχή των κοριτσιών σε αυτό το είδος χορού είναι πολύ μεγαλύτερη, με εξαίρεση το Breack dance. Ο χώρος αυτός, σχεδόν μονοπωλείτε ίσως λόγω επικινδυνότητας από τα αγόρια.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ, ότι χωρίς τις γυναίκες οι περισσότεροι από τους άντρες, ίσως να μην χορεύαμε ποτέ κανένα χορό. Ίσως μόνο το "the final coundown", χοροπηδώντας γύρω- γύρω σαν τα αρκούδια, μετά από κανένα ωραίο γκολ, στο 5Χ5 ή επειδή πήραμε ξανά το Euro στο μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Κυρίες, δεσποινίδες, σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Να είστε πάντα καλά και να μας κάνετε να μαθαίνουμε χορό. Για να σας χορεύουμε.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:

E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.