Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ο πιο μεγάλος εχθρός είναι ο εγωισμός. Ποιος κινδυνεύει, τα συμπτώματα και η θεραπεία.

Από τους αρχαίους Έλληνες κληρονομήσαμε πολλά και ιδιαίτερα χρήσιμα αποφθέγματα. Ο Μένανδρος, ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, θα μας θυμίζει για πάντα ότι,"Ουκ έστις ουδείς, όστις ουχ αυτόν φιλεί", δηλαδή: Δεν υπάρχει κανένας, που δεν αγαπά τον εαυτό του. Το ίδιο με διαφορετικά λόγια επιβεβαιώνει και ο μεγάλος Αριστοτέλης:"Είναι φυσικό να αγαπά καθένας τον εαυτό του".  Ο Αριστοτέλης όμως αποκαλύπτει και την αρνητική πλευρά της φιλαυτίας: "Ο εγωισμός είναι ένα πάθος ολέθριο".

Οι χορευτές και γενικά όσοι ασχολούνται με τον χορό, ίσως έχουν ένα λόγο παραπάνω να αγαπούν τον εαυτό τους, κινδυνεύοντας να γίνουν περισσότερο εγωιστές.

Ο εγωισμός όσων ασχολούνται με τον χορό, είτε απλά για χόμπι είτε επαγγελματικά, είναι κάτι πολύ ύπουλο που εμφανίζεται και μεγαλώνει μέσα τους, σιγά σιγά από τα πρώτα τους χορευτικά βήματα, είναι πολύ τοξικός και εξαπλώνεται μέσα τους, μεταβάλλοντας εντελώς τον χαρακτήρα τους.

Όσο μεγαλώνει ο χρόνος απασχόλησης με τον χορό, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να μεγαλώσει ο εγωισμός τους. Όση αναγνώριση λαμβάνει ή νομίζει ότι λαμβάνει ο χορευτής, τόσο αυξάνεται και ο εγωισμός του.

Πολύ συχνά η ταχύτητα μεγέθυνσης του εγωισμού, είναι δυσανάλογη της χορευτικής προόδου και κάποιες φορές εντελώς αδικαιολόγητη.

Καθώς ο εγωισμός αυτού που ασχολείται με τον χορό μεγαλώνει, δημιουργεί πολλές αρνητικές παρενέργειες, με συνέπεια η πρόοδος του να μειώνεται συνεχώς και σιγά- σιγά, όσο συνεχίζει να ασχολείται με τον χορό, τον κάνει άτομο με πολύ αρνητική παρουσία, όπου και εάν συμμετέχει χορευτικά.

Ποιός κινδυνεύει: Όλοι γενικά οι χορευτές διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν εγωιστικό σύνδρομο, αλλά αν ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες ο κίνδυνος είναι πολύ αυξημένος.

• Αν ο χρόνος που ασχολείται με τον χορό ξεπερνά τον ένα χρόνο.
• Αν έχει σταματήσει να κάνει σωστά μαθήματα, σε σχολή χορού και από πιστοποιημένους δασκάλους.
• Αν έχει καταφέρει να γίνει αρκετά δημοφιλείς σε άλλα άτομα του ιδίου ή του αντίθετου φίλου.
• Αν κάποιοι τον έχουν επιβραβεύσει για την χορευτική του επίδοση, ειλικρινά, κολακευτικά ή επειδή δεν έχουν ιδιαίτερες χορευτικές γνώσεις με συνέπεια όλα όσα κάνει να τους φαίνονται τέλεια.
• Αν επιλέγει ο ίδιος να συναναστρέφεται με άσχετα με τον χορό ή εντελώς αρχάρια, γιατί του αρέσει να του λένε καλά λόγια.
• Αν έχει υψηλές χορευτικές φιλοδοξίες και πιστεύει ότι μπορεί να τις αποκτήσει χωρίς μαθήματα και κόπο.
• Αν πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα χαρισματικός, ότι είναι φυσικό ταλέντο με μεγάλο βαθμό αντίληψης και δεν χρειάζεται πολλά μαθήματα.
• Αν αποφεύγει τα δύσκολα μαθήματα που θα του ανεβάσουν το επίπεδο και προτιμά να μένει σε αυτά που γνωρίζει, ακούγοντας τα μπράβο από αυτούς που γνωρίζουν πολύ λιγότερα.

Δεν είναι βέβαια σίγουρο ότι όλα τα άτομα, που εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα γίνουν εγωιστές, αλλά καλό είναι να τα προσέξουν και να προσπαθήσουν να αλλάξουν συμπεριφορά πριν αλλάξει ο χαρακτήρας τους.

Τα συμπτώματα: Τα πιο συχνά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν όσοι αρχίζουν να εμφανίζουν το εγωιστικό χορευτικό σύνδρομο είναι:

• Παρασύρονται και με κάθε ευκαιρία δείχνουν πράγματα στους πιο αρχάριους. Έχουν την τάση να διδάξουν χορό, χωρίς να γνωρίζουν καθόλου πως πρέπει να γίνει αυτό.
• Συχνά θα το κάνουν και στο ομαδικό μάθημα στον ή στην παρτενέρ τους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον δάσκαλό τους.
• Πολύ συχνότερα το κάνουν και στην διάρκεια του ενός πάρτι, στην μέση τη πίστας, χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο αστείοι φαίνονται.
• Είναι υπερβολικά επικριτικοί για τους άλλους χορευτές, την ίδια στιγμή δεν δέχονται καμία κριτική από τους άλλους, για τον τρόπο που εκείνοι χορεύουν.
• Συχνά δεν δέχονται και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν, τις παρατηρήσεις, διορθώσεις των δασκάλων τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή αυτοί να πάψουν ασχολούνται μαζί τους.
• Προτιμάνε να χορεύουν μόνο με τους καλύτερους παρτενέρ, πιστεύοντας ότι αυτό τους πρέπει. Αν χορέψουν με πιο αρχάριους τους κάνουν χάρη, αφού τελικά τους...διδάσκουν, μεταδίδοντας την σοφία τους ή την υψηλή τους τεχνική.
• Στην τάξη όταν συμμετέχουν σε κάποιο μάθημα, θεωρούν ότι είναι πολύ καλύτεροι χορευτές από τους υπόλοιπους.
• Αποφεύγουν κάθε ευκαιρία για να μάθουν κάτι καλύτερο και δυσκολότερο που όμως θα τους ανεβάσει το χορευτικό επίπεδο. Γενικά αποφεύγουν να εκτεθούν στον κίνδυνο να φανεί ότι δεν ξέρουν πολλά ή τα πάντα.
• Όταν συμμετέχουν σε κάποια χορευτική ομάδα, σε μάθημα η κάποια παρουσίαση πολύ γρήγορα θα εμφανίσουν καταπιεστική συμπεριφορά προς τους άλλους συμμετέχοντες, προσπαθώντας να ελέγχουν πάντα την κατάσταση με σκοπό να πετύχουν ότι θεωρούν καλύτερο για τους ίδιους, αδιαφορώντας για το καλό του ή την αντίθετη γνώμη του συνόλου.
• Συχνά όταν δεν καταφέρουν να επιβάλουν τα θέλω τους με την καταπιεστική τους συμπεριφορά, τότε θα προσπαθήσουν να θυματοποιηθούν. Θα αποσυρθούν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ενοχικά συναισθήματα στους άλλους ή εκβιάζουν ότι θα αποσυρθούν ώστε να ματαιωθεί ο σκοπός της ομάδας.
• Τα άτομα με έντονα εγωιστικά συμπτώματα σχεδόν πάντα θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μία κλίκα, μία μικρή αντιδραστική υποομάδα, που θα αλληλουποστηριχθούν όταν υπάρξει σύγκρουση.
• Παρά την επιμονή τους τα εγωιστικά άτομα έχουν μεγάλη ανασφάλεια. Σκεπτόμενοι την αποτυχία, την κακή επίδοση σε σχέση με τους άλλους χορευτές της ομάδας. Θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια, βρίσκοντας κάποια δικαιολογία, έλλειψη χρόνου, τραυματισμό, ασθένεια κλπ. Ποτέ όμως δεν θα δηλώσουν ότι δεν μπορούν γιατί οι άλλοι ίσως είναι πιο ικανοί, πιο γνώστες, πιο έτοιμοι να πετύχουν τον κοινό σκοπό.
• Ο εγωιστής χορευτής, έχει την δική του λογική, παραποιεί πράγματα και καταστάσεις, δίνει την δική του πολύ επιεική για τον εαυτό του άποψη και δεν θα παραδεχθεί ποτέ ότι έκανε λάθος.
• Το χειρότερο σύμπτωμα, που θα εμφανίσει ένα εγωιστικό άτομο είναι ή έντονη ζήλια. Η ζήλια είναι κάτι πολύ καταστροφικό που σιγοβράζει μέσα στον χορευτή και μπορεί να τον οδηγήσει σε πολύ κακές ενέργειες. Επιζήμιες συχνά και για τους ίδιους.
• Το τελευταίο χαρακτηριστικό του εγωιστή χορευτή, είναι λιγότερο φανερό αλλά εξίσου κακό για τους άλλους, είναι η φιλοδοξία, η ευκολία να ξεπερνά τους κανόνες. Η φιλοδοξία και η χαλαρή κρίση, γρήγορα θα οδηγήσει κάποιον χορευτή με ελάχιστες γνώσεις και πολύ μικρή εμπειρία, ζηλεύοντας την φήμη και ότι απολαμβάνει ένας επαγγελματίας δάσκαλος χορού. Χωρίς να μπει σε καμία διαδικασία επαγγελματικής εκπαίδευσης, πιστεύοντας ότι οι γνώσεις και οι ικανότητες αρκούν, αφού υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζουν τίποτα, αλλά τους αρέσει ο χορός. Στην χώρα που βρίσκεις σε τύπου τα πάντα "μαϊμού" γυμναστές, καθηγητές, δικηγόρους ακόμα και γιατρούς, μπορείς να είσαι ότι δηλώσεις. Δηλώνουν χωρίς δεύτερη σκέψη δάσκαλοι χορού, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες, την πειθώ ή την άγνοια των άλλων. Σύντομα βρίσκονται να διδάσκουν και να μαθαίνουν σε άλλους χορό, μαθαίνοντας όπως το...μπαρμπερόπαιδο στου κασίδη το κεφάλι. Δυστυχώς αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο, στα γυμναστήρια, στους συλλόγους αλλά και σε πολλές σχολές χορού, θα βρεις εύκολα να διδάσκουν άτομα με καμία επαγγελματική εκπαίδευση και φυσικά χωρίς κανένα δίπλωμα.

Ο μεγάλος εγωισμός, η υπέρμετρη φιλοδοξία και το προσωπικό συμφέρον, μπορεί να οδηγήσει τον πιο απλό χομπίστα χορευτή, σε κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται απάτη. Απάτη είναι και μεγάλη, αφού εκμεταλλεύεται την άγνοια του κόσμου που αγαπά τον χορό και το αλαλούμ που επικρατεί στον χώρο.

Η θεραπεία: Αν κάποιος χορευτής στο ξεκίνημά του, αντιληφθεί ότι παρουσιάζει τα πιο πάνω συμπτώματα, δεν πρέπει να εφησυχάσει. Το φαινόμενο δεν είναι παροδικό και δεν περνάει μόνο του. Αντίθετα μεγαλώνει συνεχώς. Ο καλύτερος τρόπος για τα αποβάλει κάποιος το εγωιστικό σύνδρομο, είναι η σοβαρή χορευτική εκπαίδευση.

• Δεν πρέπει να χάσει καμία ευκαιρία καλύτερης μάθησης. Δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι γνωρίζει καλά τίποτα, ούτε τα βασικά. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές αυτό ισχύει. Αυτοί που νομίζουν ότι γνωρίζουν πολλά, δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά σωστά.
• Αν στραφούν λίγο προς τα πίσω και διαπιστώσουν πόσες ελλείψεις έχουν, διορθώνοντας τες και χορεύοντας σωστά, θα συνειδητοποιήσουν πόσο λάθος χόρευαν τόσο καιρό και πόσο κακή ήταν η συμπεριφορά τους προς τους άλλους.
• Με αυτό τον τρόπο, αντιλαμβανόμενοι την μέχρι τώρα λάθος εικόνα και συμπεριφορά τους, θα προλαβαίνουν κάθε σύμπτωμα εγωιστικής συμπεριφοράς και θα αποβάλουν, θα ξεριζώσουν τον εγώ του χορευτή.
• Αν συμμετέχουν σε μαθήματα θα πρέπει όλη η προσοχή τους να στέφεται στο πως να βελτιώνουν τον τρόπο που χορεύουν και να μην ασχολούνται καθόλου με το πώς χορεύουν οι άλλοι στην τάξη.
• Επίσης ότι σε μία τάξη χορού το ποιοι είναι, καλύτεροι ή χειρότεροι δεν αφορά κανένα πλην του δασκάλου. Όλοι είναι εκεί για τον ίδιο σκοπό, για να μάθουν περισσότερα, για να γίνουν καλύτεροι χορευτές.
• Η διαπίστωση σε ποια σημεία θέλουν βελτίωση και ιδιαίτερη εξάσκηση, θα τους βοηθήσει πολύ στο να χαμηλώσουν τους τόνους και να μην φέρονται ποτέ εγωιστικά.
• Η συγκέντρωση συνεχώς σε κάποιο στόχο, βοηθάει πολύ και εξαφανίζει εντελώς τέτοιους είδους συμπτώματα.
• Στον τομέα της χορευτικής βελτίωσης, η αναζήτηση οδηγιών από τον επαγγελματία δάσκαλο χορού είναι απαραίτητη.

Επιστρέφοντας στον Αριστοτέλη ο εγωισμός μπορεί να ξεκινάει από απλές κακές συμπεριφορές, όπως το να σπρώξω για βρω κάθισμα στο μετρό ή στην ουρά στην τράπεζα ή να περάσει το δικό μου στην παρέα για το που θα διασκεδάσουμε, μέχρι τις πιο καταστροφικές εγκληματικές πράξεις, όπως το να παριστάνω τον γιατρό, τον καθηγητή, τον οδηγό ή τον πιλότο, χωρίς να είμαι.

Όσον αφορά τους χορευτές, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Ο εγωισμός του χορευτή μπορεί να ξεκινάει από το να χορέψει πρώτος ή τελευταίος και με ποιόν για να φανεί περισσότερο ή να φορέσουν όλοι αυτό που αρέσει μόνο σε εκείνον, μέχρι να καταφέρει να καταστρέψει μια ολόκληρη παράσταση με την συμπεριφορά του.

Στον αθλητικό χορό οι αρνητικές εγωιστικές συμπεριφορές είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Η σε κάθε περίπτωση μη τήρηση του "Ευ αγωνίζεσθαι" (Fair Play) στην διάρκεια ενός αγώνα, είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Η συνεχής επαγρύπνηση, ο έλεγχος της συμπεριφοράς μας στο μάθημα, στο πάρτι ή χορεύοντας με τους φίλους σας, θα κρατήσει μακρυά τα τόσο τοξικά χαρακτηριστικά του εγωισμού. Δεν θα τα αφήσει να δημιουργηθούν και να μολύνουν την χορευτική σας ζωή, είτε παραμείνετε απλοί ερασιτέχνες χορευτές κοινωνικών χορών, είτε συνεχίσετε σαν επαγγελματίες χορευτές, δάσκαλοι, αθλητές, προπονητές, οι κριτές χορού.

Κλείστε τα αυτιά σας στα μπράβο, όταν προέρχονται από άτομα με λίγες χορευτικές γνώσεις που εντυπωσιάζονται εύκολα. Κρατήστε και γιορτάστε με τον εαυτό σας, τα σπάνια μπράβο του δασκάλου σας μετά από μια σκληρή προσπάθειά σας.

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εγωισμός και μεγαλώνει μέσα μας. Εξαφανίστε τον. Συνεχίσετε να μαθαίνετε χορό και να χορεύετε πάντα σε χαμηλούς τόνους. Θα είστε πάντα ευτυχισμένοι και όλοι θα σας αγαπούν.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.