Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ο ρυθμός επηρεάζει την αυτοπεποίθηση ή...?

Ο ρυθμός επηρεάζει την αυτοπεποίθηση ή το αντίθετο? Ασφαλώς η έλλειψη αυτοπεποίθησης επηρεάζει τον ρυθμό του χορευτή. Επίσης η κακή σχέση του χορευτή με τον ρυθμό  επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του. Μοιάζει με τον γνωστό άλυτο μυστηριώδη γρίφο των αρχαίων προγόνων μας "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα".

Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν χορεύουν ποτέ?

Εάν τους ρωτήσετε θα σας απαντήσουν λέγοντας διάφορες δικαιολογίες, όπως δεν ξέρω, δεν έτυχε να μάθω, δεν τα καταφέρνω, δεν το έχω κλπ.

Εάν επιμένετε θα μάθετε με έκπληξη ότι σχεδόν όλοι κάποτε συμμετείχαν σε μαθήματα χορού, έμαθαν και χόρεψαν σε αυτά κάποιους χορούς, κάποια στιγμή διέκοψαν και έκτοτε τα αποφεύγουν.

Κάποιοι θα σας πουν ότι δεν έχουν αίσθηση του ρυθμού, ότι αυτό είναι οικογενειακό πρόβλημα που δεν λύνεται και άλλες διάφορες δικαιολογίες, που θα τους κρατήσουν ασφαλείς, μακρυά από κάθε χορευτική δραστηριότητα.

Η κακή αντίληψη του ρυθμού είναι μια καλή δικαιολογία που κρατάει μακρυά και τους πιο επίμονους...εισβολείς που θέλουν να τους σύρουν στην πίστα.

Κάποιοι όντως μπορεί να έχουν προβλήματα με τον ρυθμό, τα οποία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ξεπερνιούνται εύκολα ή δύσκολα, με την βοήθεια ενός έμπειρου δασκάλου χορού.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ποτέ μόνο ένα εμπόδιο ανάμεσα σε αυτούς που δύσκολα χορεύουν και την πίστα. Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων που σχεδόν κατά κανόνα οφείλονται στις πρώτες αρνητικές χορευτικές ή και άλλου είδους εμπειρίες. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα μετά την κακή σχέση με τον ρυθμό.

Οι περισσότεροι αρχάριοι χορευτές, μετά από λίγα ατομικά μαθήματα με κάποιο δάσκαλο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα ρυθμού. Συχνά στα ομαδικά μαθήματα, ιδιαίτερα στους χορούς που χορεύονται σε κύκλο, εάν υπάρχει πρόβλημα μπορεί παραμείνει για πολύ καιρό, ίσως και για χρόνια. Λίγο το πλήθος αυτών που συμμετέχουν, λίγο ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να ασχοληθεί ο δάσκαλος ατομικά με κάθε χορευτή και το πρόβλημα του ρυθμού δεν λύνεται ποτέ.

Δυστυχώς κάποιοι κακοί δάσκαλοι ακόμα και σε ατομικά ακριβοπληρωμένα μαθήματα, εντοπίζοντας από την πρώτη στιγμή τη κακή σχέση του μαθητή με τον ρυθμό το παραβλέπουν. Φοβούμενοι ότι απογοητεύοντας τους μπορεί να τους χάσουν από μαθητές, δεν ασχολούνται καθόλου με αυτό. Μαθαίνοντας τους σε κάθε μάθημα, νέα βήματα, νέους χορούς και φιγούρες, χωρίς να τους βάζουν ποτέ να βρουν τον ρυθμό χορέψουν μόνοι τους και να παραμείνουν σωστά στον ρυθμό.

Ξεκινώντας μόνο οι επτά στους δέκα μαθητές δεν χρειάζονται επιπλέον προσοχή και βοήθεια στον ρυθμό από τον δάσκαλο τους. Μετά από λίγα ή περισσότερα σωστά μαθήματα, ούτε πέντε στους εκατό δεν θα έχουν πλέον τέτοιο πρόβλημα.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να ασχοληθεί ο δάσκαλος χορού μετά την κακή σχέση με τον ρυθμό.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης συχνά κρύβει και χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να συνδυάζεται και με την κακή γνώμη για την εμφάνιση π.χ. τα περισσότερα κιλά, το ύψος, ακόμα και για πράγματα που δεν έχουν σχέση με την εμφάνιση, όπως την ομιλία, την προφορά, την μόρφωση, την καταγωγή, το κοινωνικό επίπεδο και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχει κανένας τομέας στην ζωή στον οποίο η απόδοσή μας δεν επηρεάζεται από την έλλειψη ρυθμού. Ιδιαίτερα στον αθλητισμό και σε πολλές τέχνες που έχουν ή δεν έχουν σχέση με την μουσική αλλά και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, ο καλός ρυθμός είναι πολύ σημαντικός.

Ο καλός ρυθμός είναι εξ' ίσου απαραίτητος σε έναν μπασκετμπολίστα, σε ένα πυγμάχο σε ένα κολυμβητή αλλά και σε ένα κομμωτή ή μία δακτυλογράφο. Η έλλειψη ρυθμού επηρεάζει άμεσα την απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους και τους γεμίζει άγχος και δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Εάν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση κάποιος νομίζει ότι οι πράξεις του δεν θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα, αντιμετωπίζοντας την συγκεκριμένη κατάσταση δεν έχει αυτοπεποίθηση.

Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση μιλώντας σε ένα συνέδριο σε πεντακόσιους επιστήμονες. Μπορεί να πετάει με πολλή σιγουριά ένα αεροπλάνο με τριακόσιους επιβάτες. Μπορεί να μανουβράρει σε ένα στενό λιμάνι ένα κρουαζιερόπλοιο με δύο χιλιάδες επιβάτες, αλλά: Όταν έλθει η ώρα να συμμετέχει σε ένα ομαδικό μάθημα χορού, να νιώθει πολύ άβολα, να μην έχει καθόλου εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, να πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει και στο τέλος θα γελοιοποιηθεί, αφού όλοι οι άλλοι θα τα καταφέρουν καλύτερα.

Κάποια άτομα που έχουν επιτυχία σε άλλους τομείς αλλά δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στον χορό, κάνοντας μεγάλο λάθος απλοποιούν τα πράγματα. Το παίρνουν απόφαση και δεν ασχολούνται καθόλου με τον χορό, όσο και αν τους αρέσει.

Μέχρι που κάποιος θα τους πιέσει λίγο παραπάνω, θα δείξει την απαραίτητη υπομονή για να ξεπεραστούν διάφορα μικρά ή μεγάλα προβλήματα ρυθμού, ισορροπίας, ευλυγισίας κλπ, θα τους ενθαρρύνει και σε λίγο θα έχουν και αυτοί γνώσεις, ικανότητες και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να απολαμβάνουν χορευτικές δραστηριότητες.

Μιλώντας για πιο απλές κατηγορίες ανθρώπων χωρίς τις ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες πιλότων, καπετάνιων ή επιστημόνων τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται πιο δύσκολα.

Εάν η αποτυχία και η έλλειψη αυτοπεποίθησης επαναλαμβάνεται συχνά και σε πολλές και διάφορες καταστάσεις, τότε σίγουρα θα οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε μια γενικά κακή εντύπωση που δημιούργησαν για τον εαυτό τους.

Αντίθετα η πίστη που έχει κάποιος για το πόσο ικανός είναι για θετικό αποτέλεσμα σε μία κατάσταση ή σε όλες, αυτό τον κάνει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση.
Δεν πρέπει να συγχέουμε την έλλειψη αυτοπεποίθησης με άλλα πράγματα.

Πολλοί άνθρωποι με πολλές γνώσεις και ιδιαίτερες ικανότητες, είναι χαμηλών τόνων, μετριόφρονες, ευγενείς, διακριτικοί, ντροπαλοί, ταπεινόφρονες και δεν δείχνουν εάν δεν υπάρχει λόγος τις ιδιαίτερες τους γνώσεις και ικανότητες, γιατί το θεωρούν επίδειξη ή πιστεύουν ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους άλλους που δεν τα καταφέρνουν καλά.

Στον χορό αφήνουν όλους τους άλλους να χορεύουν, σπάνια χορεύουν οι ίδιοι, αλλά όταν αποφασίζουν να χορέψουν καταπλήσσουν τους πάντες. Όχι μόνο με τις ικανότητές τους, αλλά με το στυλ, το μπρίο και την έκφραση τους, που δεν έχουν καμία σχέση με την γενική χαμηλών τόνων ήρεμη εικόνα τους.

Αυτοί οι χορευτές δεν έχουν καμία έλλειψη, έχουν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά δεν θέλουν να την επιδεικνύουν.

Αυτοί το είδος χορευτών είναι σπάνιο, όσο και ο γενναίος "αντιρρησίας συνείδησης" της ταινίας του Mel Gibson. Πιο συνηθισμένο είναι το ακριβώς αντίθετο.

Η περίπτωση του συνδρόμου της στρουθοκαμήλου που κρύβει το κεφάλι της στο χώμα για να μπορούν να την δούν. Κάπως σαν το παράδειγμα του συμπαθούς πτηνού, λειτουργούν πολλά άτομα με τρομερή έλλειψη στο θέμα του ρυθμού.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ότι δεν είναι ποτέ σχεδόν σωστά στο ρυθμό, αλλά συνεχίζουν να χορεύουν δείχνοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση, συχνότατα πολύ έντονα, κάνοντας το πρόβλημά τους πολύ πιο φανερό, αφού τονίζουν τις κινήσεις τους...αλλού για αλλού, σαν να ακούν άλλο τραγούδι.

Αυτοί οι χορευτές είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, αφού αγνοώντας της συμβουλές, τις παρατηρήσεις και τις διορθώσεις φίλων και δασκάλων, αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε βοήθεια, αφού πιστεύουν ότι το "μικρό" ρυθμικό πρόβλημα τους περνάει απαρατήρητο. Πιστεύουν ότι κανένας δεν θα καταλάβει τίποτα, αφού η έντονη χορευτική τους συμπεριφορά και οι πολλές περίπλοκες φιγούρες θα το εξαφανίσουν, σαν το...υπόλοιπο σώμα της στρουθοκαμήλου δηλαδή.

Αυτή ίσως δεν είναι η μοναδική περίπτωση, που η υπερβολική αυτοπεποίθηση ενός χορευτή κάνει κακό στην εικόνα του.

Όποιος ασχολείται πολλά χρόνια με τον χορό, σίγουρα θα έχει δει αυτοδίδακτους χορευτές, χορευτές του video, του dvd, του βιβλίου, του You tube και κάθε άλλου είδους αυτοδίδακτους χορευτές που έχοντας άγνοια της μέτριας χορευτικής τους εικόνας, συμπεριφέρονται σαν να γνωρίζουν τα πάντα, με μεγάλη αυτοπεποίθηση μάλιστα.

Τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε παντού. Συχνότατα σε εκπομπές χορευτικού περιεχομένου στην τηλεόραση αλλά ακόμα και σε...διαγωνισμούς αθλητικού χορού.  Πριν βγάλουμε νύχια, ξυράφια, μαχαίρια , τσεκούρια και σφήνες για να τους σταυρώσουμε πρέπει αν λάβουμε υπ όψιν το ένα μοναδικό πολύ μεγάλο ελαφρυντικό τους.  Χορεύουν, διασκεδάζουν και το απολαμβάνουν!

Είναι χρησιμότερο, αγνοώντας αυτές τις...ακραίες καταστάσεις, να ασχοληθούμε με την περίπτωση του σχετικά αρχάριου χορευτή, που ή έλλειψη ρυθμού του δημιουργεί άγχος ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά ακόμα το παλεύει.

Αυτό το είδος χορευτή αξίζει κάθε είδους συμπαράσταση από τους φίλους και βοήθεια από τους δασκάλους, πριν ο συνδυασμός έλλειψης ρυθμού και αυτοπεποίθησης, τον οδηγήσει τελικά σε χαμηλή χορευτική αυτοεκτίμηση και εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Ο κακός ρυθμός είναι καθαρά θέμα ασκήσεων, που θα πρέπει να γίνουν με την βοήθεια ενός δασκάλου, χωρίς να υπάρχουν μπροστά άλλα άτομα που ίσως κάνουν τα πράγματα πιο άβολα, για τον χορευτή που αποφασίζει να δεχθεί βοήθεια.

Η προσπάθεια για την βελτίωση της αυτοπεποίθησης, είναι μια διαφορετική διαδικασία που πρέπει να γίνει από το ίδιο το άτομο με τον εαυτό του, ξεκινώντας από την αυτοδιάγνωση. Οι παρακάτω γραμμές ίσως βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η αυτοπεποίθηση μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα και μας κάνει χωρίς να διστάζουμε καθόλου να αντιμετωπίζομε κάθε κατάσταση, χωρίς άγχος.

Η αυτοπεποίθηση θα μας φέρει κοντά στην επιτυχία. Επιτυχία σε όσα και εάν θελήσουμε να πετύχουμε στην ζωή σας και να έχουμε πάντα την καλύτερη γνώμη για τον εαυτό μας, τις ικανότητές μας και το έργο μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις νιώθουμε άγχος και ανασφάλεια για το πόσο ικανοί είμαστε για ένα θετικό αποτέλεσμα? Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε και εμείς αυτοπεποίθηση?

Για να μπορέσουμε και εμείς να περπατήσουμε πάνω στα κάρβουνα που μας χωρίζουν από την πίστα. Εκεί που όλοι οι φίλοι μας χορεύουν και διασκεδάζουν. Εκεί που θα θέλαμε και εμείς πολύ να βρισκόμαστε, αλλά δεν μπορούμε γιατί κάθε φορά πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε και στο τέλος όπως πάντα θα νιώθουμε χάλια μετά.

1. Για αρχή θα πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς ότι έχει γίνει μέχρι τώρα και να σκεφθούμε σε πόσα άλλα πράγματα αποδειχθήκαμε ικανότατοι και φέραμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Επιλέγουμε να θυμόμαστε μόνο τα θετικά, ξεχνάμε όλα τα αρνητικά, αφού πιστεύουμε ότι στο μέλλον όλα θα γίνουν καλύτερα. Πιστέψτε με είναι δοκιμασμένο και πολύ αποτελεσματικό σε πολλούς τομείς ιδιαίτερα στον υψηλού επιπέδου αθλητισμό.

2. Ξεχνάμε το αποτέλεσμα και συγκεντρωνόμαστε μόνο στην προσπάθεια. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το καλύτερο, θα πρέπει να δούμε όλη την διαδικασία σαν μία θετική εμπειρία που θα μας κάνει ικανότερους, με την βεβαιότητα ότι στην επόμενη προσπάθεια όλα θα είναι καλύτερα. Θυμηθείτε ότι ο πιο εύκολος τρόπος να μην κάνεις λάθος, είναι να μην προσπαθήσεις. Θα μάθεις μόνο εάν προσπαθήσεις και αφού προσπαθείς, κάποιες φορές θα κάνεις λάθος, μέχρι να κάνεις το σωστό. Τα λάθη μας, όσα και να είναι, είναι η προίκα μας, η μαθησιακή μας εμπειρία και είναι πολύτιμη.

3. Δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου πόσοι παρακολουθούν την προσπάθειά μας και πόσο ικανούς για καλό αποτέλεσμα μας θεωρούν. Πολλοί άνθρωποι δείχνουν πολλοί σίγουροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, χωρίς να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους. Κάποιοι μάλιστα φουσκώνουν σαν πετεινοί από την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που προσπαθούν να δείξουν, για να κρύψουν τις μέτριες γνώσεις και επιδόσεις τους ή την κακή σχέση τους με τον ρυθμό. Συχνά την έλλειψη σωστού ρυθμού δεν την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, αλλά είναι πολύ φανερή σε όσους τους βλέπουν όταν χορεύουν. Ξεχνάμε τους άλλους χορεύουμε με μοναδικό κριτή τον εαυτό μας.

4. Ένα μοναδικό "πρέπει"! Πρέπει πάντα να προσπαθούμε περισσότερο, να πιστεύουμε ότι στο μέλλον όλα θα βελτιωθούμε και όλοι θα έχουν θετική γνώμη για εμάς. Συγκεντρωνόμαστε σε ένα μοναδικό σκοπό, να γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι.

5. Για να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση μας, είναι απαραίτητο να αφήσουμε πίσω την σιγουριά και την ασφάλειά της μη συμμετοχής, επιλέγοντας να δοκιμαστούμε σε μια σειρά από ενέργειες και πράγματα που δεν έχουμε ξανά δοκιμάσει. Ότι θα υπάρχει φόβος στην αρχή είναι σίγουρο. Εξ ίσου σίγουρο είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και εμπλουτίζονται οι εμπειρίες, θα αναπτυχθεί μέσα μας μια δυνατή και διαρκής αυτοπεποίθηση.

6. Για να νιώθουμε πιο σίγουροι θα πρέπει να βελτιώνουμε τον εαυτό μας σε αυτό που κάθε φορά ασχολούμαστε. Η συνεχής εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να γίνουμε αρκετά ικανοί θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε για ένα χρονικό διάστημα σε αυτό που ασχολούμαστε, χωρίς να αποσπάτε η προσοχή μας σε άλλα πράγματα.

Θα πρέπει αναλαμβάνοντας δράση να εστιάσουμε στον στόχο μας μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να γινόμαστε καλύτεροι, πιο ικανοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η αποχή και η αδράνεια διατηρεί και μεγαλώνει τον φόβο και την αμφιβολία για τις ικανότητες μας, εξαφανίζει την αυτοπεποίθησή μας μειώνοντας και την αυτοεκτίμησή μας.

Εάν θέλουμε να νικήσουμε τους φόβους μας, ένας τρόπος υπάρχει, να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και να αποφασίσουμε ποιοί θέλουμε να γίνουμε.

Να βγούμε έξω από το καβούκι μας να αγωνιστούμε γι αυτό.

Έξω στο μάθημα, έξω στην πίστα, έξω στην χορευτική επίδειξη, έξω στον αγώνα.

Η ενέργεια και η δράση, θα μας γεμίσει θάρρος, σιγουριά,και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Ο χορός μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση σας.

Ακολουθείστε τις σύντομες παρακάτω οδηγίες:

1. Ξεχάστε ότι έχει προηγηθεί.
2. Βγάλτε από το μυαλό σας την σκέψη ότι δεν τα πάτε καλά με τον ρυθμό και ότι θα γελοιοποιηθείτε.
3. Ξεχάστε τους άλλους και ποτέ μην συγκρίνεστε μαζί τους.
4. Αν δεν έχετε καλή γνώμη για το σώμα σας, ο χορός γρήγορα θα το κάνει καλύτερο.
5. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να χορεύετε.
6. Μην ξεχνάτε τις συμβουλές των δασκάλων σας.

Σηκωθείτε και εσείς από τον...καναπέ και δράστε, μάθετε χορό σήμερα και χορέψτε. Κάνετε όσα λάθη θέλετε, συνεχίστε και σε λίγο καιρό θα είστε καλύτεροι, πιο σίγουροι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.