Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Όταν ο άνδρας κάνει την ντάμα στον χορό.

«Εσύ θα κάνεις την ντάμα» είναι πέντε λέξεις που μπορούν να τρομοκρατήσουν τους άντρες.

Οι άντρες νοιώθουν κάπως άβολα όταν αρχίζουν να μαθαίνουν και να χορεύουν τα γυναικεία βήματα για πρώτη φορά, σύντομα όμως συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να καταλάβουν το συναίσθημα που πρέπει να δημιουργήσουν στην ντάμα.

Η γενική αντίληψη του άντρα είναι ότι αφού φαίνεται κάτι καλό σε αυτούς, τότε θα ισχύει το ίδιο για την ντάμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Συνήθως ο καβαλιέρος δεν συνειδητοποιεί κατά πόσο επηρεάζουν οι κινήσεις του την ντάμα.

Ένας δάσκαλος χορού είναι συχνά δύσκολο να μεταδώσει στον άντρα μαθητή του το συναίσθημα του βήματος το οποίο του διδάσκει.

Παρ' όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο καβαλιέρος το συναίσθημα που προσπαθεί να εμπνεύσει στην παρτενέρ του για ένα συγκεκριμένο βήμα. Οι άντρες δεν κάνουν ποτέ κάτι αν δεν υπάρχει κάποια λογική σε αυτό. Το να του πουν ότι πρέπει να κάνει κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο δεν είναι αρκετό. Πρέπει να του δείξουν πώς επηρεάζει την παρτενέρ ο συγκεκριμένος τρόπος.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κατανοήσει είναι να το νοιώσει ο ίδιος σαν ντάμα. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι: «Δεν είχα ιδέα ότι την διεύθυνα με τέτοιο τρόπο». Ο άντρας προσεγγίζει τα πράγματα με τον πιο απλό και εμφανή τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα το συναίσθημα δημιουργείται με μία πιο εξεζητημένη προσέγγιση. Γι' αυτό και συχνά οι άντρες εκπλήσσονται με το πώς ένα φαινομενικά μικρό πράγμα μπορεί να ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή στην αίσθηση της κίνησης για την ντάμα.

Οι άντρες σκέφτονται πολύ διαφορετικά από την ντάμα όταν χορεύουν. Κατά κύριο λόγο, οι καβαλιέροι ενδιαφέρονται πρώτα για τον μηχανισμό των βημάτων (πώς πρέπει να διευθύνουν την ντάμα για να ανταποκριθεί σωστά) και έπειτα σκέφτονται την μουσικότητα των κινήσεών τους και το ύφος του χορού. Επιπλέον, ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτούν και πια θα είναι η επόμενη φιγούρα.

Και όλα αυτά ενώ προσπαθούν να χορεύουν σαν ένα με την ντάμα τους.

Αυτές είναι μάλλον πολλές υποχρεώσεις για ένα άτομο. Αν ο καβαλιέρος προσπαθήσει να επεξεργαστεί τα δεδομένα αυτά το κεφάλι του θα εκραγεί. Γι' αυτό πρέπει να σχηματιστούν όλα αυτά σε ένα συναίσθημα το οποίο θα εκφράζει πώς πρέπει να χορευτεί κάθε βήμα.

Ο καβαλιέρος πρέπει να προσπαθεί να διευθύνει την ντάμα με τέτοιο τρόπο ώστε οι κινήσεις της να απορρέουν φυσικά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο ίδιος να κάνει αφύσικες κινήσεις.

Η ντάμα πρέπει να προσπαθεί να χορέψει με φυσικότητα στα βήματα που νοιώθει ότι την διευθύνει ο καβαλιέρος. Είναι αδύνατο να κάνει αφύσικα πράγματα ο καβαλιέρος αφού αυτός ξεκινά κάθε κίνηση και δεν ακολουθεί.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο άντρας πρέπει να κατανοήσει τι θα πρέπει να νοιώθει η ντάμα κάθε φορά που διευθύνει ένα συγκεκριμένο βήμα. Θα πρέπει επίσης να ξέρει πώς θα πρέπει να αισθάνεται ο ίδιος όταν διευθύνει ένα βήμα σωστά. Αν καταφέρει να συνδυάσει και τα δύο παραπάνω στοιχεία θα κατανοήσει πραγματικά τι σημαίνει το να χορεύεις με παρτενέρ καθώς και το αίσθημα της ενότητας με αυτήν.

Περιστασιακά γίνεται και το αντίστροφο βάζοντας την ντάμα στην θέση του καβαλιέρου. Οι γυναίκες είναι μερικές φορές αυστηρές με τους καβαλιέρους επειδή δεν καταλαβαίνουν πόσα πράγματα πρέπει να κάνει ο καβαλιέρος ταυτόχρονα. Ένας άντρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μάθει το δικό του μέρος επειδή χωρίζεται σε τόσα διαφορετικά κομμάτια. Η ντάμα απλά χορεύει ακολουθώντας τον καβαλιέρο.

Ο καβαλιέρος όμως πρέπει ενώ χορεύει να προετοιμάζει και την επόμενη κίνηση που θα κάνει. Οι περισσότερες ντάμες μόλις καταλάβουν πόσα πράγματα συμπεριλαμβάνονται στην διεύθυνση συνήθως αποφεύγουν να ασχοληθούν άλλο με αυτό το κομμάτι.

Καβαλιέροι ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ. Το να κάνετε τον ρόλο της ντάμας δεν είναι κάτι κακό. Αντίθετα, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις σας στον χορό.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μάθητης -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.