Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Επάγγελμα: Χορευτής, δάσκαλος χορού, άνεργος.

"Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά
στην αγορά στο Λαύριο
Είμαι μεγάλος με τιράντες και γυαλιά
κι όλο φοβάμαι το αύριο,
Πώς να τα κρύψεις όλα αυτά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλοι
και σε κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν γυρνάς ξανά στην πόλη",

Μας τραγούδησε πριν χρόνια ο μεγάλος Διονύσης Σαββόπουλος σε ένα υπέροχο τραγούδι, που μεταξύ άλλων μας θύμιζε ότι: " Ζούμε μέσα σ' ένα όνειρο που τρίζει..."!

Ένα πρωινό Τρίτης μέσα στις Απόκριες, την πιο γεμάτη σε κίνηση και νέες εγγραφές για τις σχολές χορού περίοδο, ρίχνοντας μια ματιά στην γνωστή μας Χ.Ε., χωρίς καθόλου έκπληξη είδαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Στην προσφορά εργασίας , στο τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δεν υπήρχε ούτε μία αγγελία για δουλειά δασκάλου χορού. Γενικά καλλιτεχνική αγγελία υπήρχε μόνο μία, για δάσκαλο...ντραμς.

Στη συνέχεια κοιτάζοντας στο τμήμα ζήτησης καλλιτεχνών για εργασία, ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών κλπ, μήπως και κατά λάθος έχουν μπει εκεί κάποιες αγγελίες για δασκάλους χορού, χρειάσθηκε να κρύψουμε τα μάτια μας για να μην τυφλωθούμε. Γιατί? Δοκιμάστε και εσείς , αλλά μην έχετε κοντά σας στο ίδιο δωμάτιο, μικρά παιδιά.

Εκτός από μία αγγελία που ζητούσε χορεύτρια RNB, με μεροκάματο 70 ευρώ, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, όλες οι άλλες αγγελίες πάνω από δέκα, αφορούσαν δουλειά σε καμπαρέ.
Λίγα παραδείγματα:

"ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ εμφανίσιμες strip show και καμπαρέ, ζητούνται, καλό μεροκάματο, ποσοστά, διαμονή - μεταφορά δωρεάν,..."
"ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ εμφανίσιμες δεσποινίδες - κυρίες ζητούνται για γνωστό strip - club μεροκάματο συν ποσοστά,..."
"ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ εμφανίσιμες strip show ζητούνται καλό μεροκάματο, ποσοστά, διαμονή, μεταφορά δωρεάν, αποστολή βιογραφικών στο e-mail..."
"CLUB ζητάει, κοπέλες με σταθερό μεροκάματο και ποσοστά, και χορεύτριες. Δίνεται σταθερό μεροκάματο και ποσοστά,..."
"ΔΑΣΚΑΛΟΣ χορού οριεντάλ, ζητεί κοπέλα Ελληνίδα όμορφη, καλλίγραμμη για oriental & freestyle, ανύπαντρη και ελεύθερη, για εργασία σε club και τηλεοπτικό show, 27-30 ετών αυστηρά, μόνο σοβαρές προτάσεις..."
"ΧΟΡΕΥΤΕΣ νεοι εμφανισιμοι και καλλιγραμοι για νυκτερινο κεντρο διασκεδασις (strip)...."

Υπήρχαν και άλλες, πολλές! Ενδιαφέρον είναι ότι είχαν και αρκετές εκατοντάδες...επισκέψεις, μία μάλιστα είχε πάνω από τρεις χιλιάδες επισκέψεις. Ουρά δηλαδή στο κατάστημα για δοκιμαστικό. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αυτό ισχύει από την αρχαιότητα και θα ισχύει πάντα. Αλλά!

Δεν περνάει ημέρα που να μην πάρουμε κάποιο μήνυμα από νέες και νέους που μας ρωτούν για θέματα επαγγελματικού χορού και τρόπους πιστοποίησης. Αρκετά από αυτά τα μηνύματα προέρχονται από νεαρά άτομα που έχουν ασχοληθεί λίγους μήνες ή και καθόλου με τον χορό.

Αρκετά από αυτά έχουν σταλεί από την επαρχία και από περιοχές που δεν υπάρχουν σχολές χορού.

Σχεδόν ένα στα τρία μηνύματα αφορά ερώτημα για πιστοποίηση δασκάλου σε...ένα μόνο χορό.

Πολλά ερωτήματα αφορούν εξωτικούς χορούς, όπως η Bachata και φυσικά πρώτη στις προτιμήσεις είναι η "Ζούμπα"!

Ζούμπα στην ζούγκλα, η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό και αμέσως μετά η διαφήμιση του γνωστού αριθμού: "Αδικαιολόγητος και...απροστάτευτος. Αφού δεν πήρες το...11κλπ και ταλαιπωρήθηκες".

Πριν είκοσι- τριάντα χρόνια, δεν υπήρχε καμία πηγή ενημέρωσης, σήμερα όμως υπάρχουν πάρα πολλές. Καλές και κακές βέβαια, αλλά κανένας δεν σε εμποδίζει να το ψάξεις, να ρωτήσεις και μετά να κρίνεις εσύ, τι θα κρατήσεις και τι θα πιστέψεις.

Ανέκαθεν υπήρχαν πολλά ζηλευτά επαγγέλματα. Λαμπερά επαγγέλματα της τηλεοπτικής μόδας. Πριν χρόνια πολλοί θα ήθελαν να εργασθούν σαν καπετάνιοι ή γιατροί στο...πλοίο της αγάπης (The love boat). Σήμερα πολλοί θα ήθελαν να είναι παρουσιαστές στο "Voice" ή στο "Survivor", άλλοι να γίνουν ηθοποιοί, μοντέλα ή τραγουδιστές. Η τηλεόραση έκανε αρκετά δημοφιλές τελευταία και το επάγγελμα του χορευτή, του χορογράφου, του αθλητή ή του δασκάλου χορού.

Είναι φυσικό κάποια νεαρά άτομα, που δεν έχουν βρει ακόμα τον δρόμο τους ή βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής σπουδών για την μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση, να μαγεύονται από την εικόνα των χορευτών στην τηλεόραση.

Ο χορός είναι μία απαιτητική τέχνη και δεν αρκούν μόνο οι σπουδές για να σου εξασφαλίσουν εισόδημα και φήμη. Η διαδικασία αναζήτησης εύκολων μαγικών σπουδών είναι μάταιη και επικίνδυνη. Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες και δυστυχώς ούτε οικονομικές σπουδές στον χορό.

Πάντα για να φθάσουμε στο όνειρό μας χρειάζεται υπομονή, χρόνος, κόπος, χρήματα, ταλέντο και σε κάποιες περιπτώσεις τύχη και άλλες ιδιαίτερες ικανότητες. Στον χορό, τίποτα δεν γίνεται εύκολα.

Δέκα πέντε χρόνια τουλάχιστον επίμονης σοβαρής ασχολίας με τον χορό θα χρειασθούν για να γίνει κάποιος χορευτής κλασσικού χορού. Από τις μικρότερες ηλικίες είναι χιλιάδες τα άτομα που μπαίνουν σε αυτή την μακρόχρονη διαδικασία.

Οι περισσότεροι στην πορεία θα εγκαταλείψουν. Πολλοί από αυτούς στρέφονται με επιτυχία σε άλλα είδη χορών. Περίπου πεντακόσιοι από αυτούς κάθε χρόνο δίνουν εξετάσεις, περίπου τριακόσιοι επιτυγχάνουν και κατέχουν την πιο επίσημη και μοναδική κρατική πιστοποίηση, χορευτή, χορογράφου, καθηγητή χορού.

Όσον αφορά τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς, η διαδικασία είναι γνωστή αφού απαιτεί κατ' αρχήν επιτυχία στις εισαγωγικές Πανελλαδικές εξετάσεις, που περιλαμβάνει και κάποιες μίνιμουμ αθλητικές επιδόσεις. Στην συνέχεια η φοίτηση και το πτυχίο στα ΤΕΦΑΑ.

Τουλάχιστον πέντε χρόνια σοβαρής ενασχόλησης θα χρειασθούν και αυτοί που θα ασχοληθούν με άλλα είδη χορού Latin- Ballroom κλπ, οι περισσότεροι χωρίς να πάρουν κάποια πιστοποίηση, θα προσπαθήσουν για ένα διάστημα της ζωής τους να ασχοληθούν επαγγελματικά με τους Κοινωνικούς. τους Αθλητικούς ή και άλλους χορούς.

Οι ευκαιρίες για να απασχοληθούν και να επιβιώσουν επαγγελματικά όλοι αυτοί οι προικισμένοι και ταλαντούχοι άνθρωποι σαν χορευτές στην πατρίδα μας είναι ανύπαρκτες. Μοναδική πιθανή πηγή εισοδήματος σχεδόν για όλους τους πιστοποιημένους ή όχι χορευτές, δασκάλους χορού, παραμένει μόνο η διδασκαλία χορού.

Όλοι αυτοί οι καλοί χορευτές, αφού ξόδεψαν χρήματα και αφιέρωσαν πολλά χρόνια από την ζωή τους για να γίνουν αυτό που είναι, θα στριμωχτούν σε μια ατελείωτη ουρά, για να μάθουν χορό σε ένα λαό που το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει πλέον, είναι να μάθει να χορεύει, αφού καθημερινά χορεύει στο...ταψί για να επιβιώσει.

Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο χορός μπήκε και στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Σήμερα υπάρχουν αρκετά ΙΕΚ, που υπόσχονται πιστοποίηση και σίγουρο μέλλον μέσω του επαγγελματικού χορού. Όλες σχεδόν οι σχολές χορού κάθε είδους, διαφημίζουν και επαγγελματικά τμήματα. To ίδιο κάνουν και οι διάφοροι φορείς, Ομοσπονδίες σύλλογοι αθλητικού χορού κλπ.

Με λίγα λόγια όλοι θέλουν να σας κάνουν επαγγελματίες χορευτές ή δάσκαλους χορού.

Ο χορός είναι κάτι πολύ όμορφο και αυτός που θα τον κάνει με επιτυχία επάγγελμα, θα ζήσει μια πολύ ευχάριστη επαγγελματική ζωή. Αυτό το όνειρο σήμερα πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιηθεί? Τι προοπτικές υπάρχουν για να βρει κάποιος σήμερα δουλειά, σαν χορευτής ή σαν δάσκαλος χορού?

Κάποτε στην χρυσή ευκαιρία, χειμώνα καλοκαίρι υπήρχαν καθημερινά πολλές νέες αγγελίες που ζητούσαν χορευτές ή δασκάλους χορού. Σήμερα καμία!

Μέσα στις απόκριες, μια εποχή που άλλοτε ο κόσμος αποφάσιζε να μπει σε μια σχολή χορού να μάθει να χορεύει Samba, Rumba , Mambo ή Tango, αγγελίες για εύρεση εργασίας δασκάλων χορού δεν υπάρχουν. Αγγελίες για χορευές υπάρχουν λίγες, αλλά έχουν χρώμα ροζ.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος όλο και λιγότερο αποφασίζει να χαλάσει χρήματα για κάτι που δεν αφορά την καθημερινή του επιβίωσή. Ο χορός είναι εντελώς έξω από το κάδρο του προγραμματισμού του και δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει στα...προσεχώς.

Οι αγγελίες που αφορούν προφορά σε μαθήματα χορού, αρχίζουν από...πέντε ευρώ την ώρα και στον...χώρο σας. Τόσο εκτιμούν σήμερα ότι αξίζει ο κόπος τους, η εμπειρία τους, οι γνώσεις τους και η...πιστοποίησή τους, οι δάσκαλοι χορού. Οι ίδιοι για να μάθουν ίσως πλήρωναν ακόμα και σαράντα ευρώ την ώρα για πολλά χρόνια, για να γίνουν δάσκαλοι, με ή χωρίς πιστοποίηση.

Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα. Δεν θέλουμε να σας χαλάσουμε και άλλο την διάθεση, αλλά κάποιες στιγμές είναι απαραίτητο να βλέπεις όλη την εικόνα πριν πάρεις κάποια απόφαση.

Η εικόνα από ψηλά σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που τραγούδησε ένας άλλος πολύ μεγάλος ο Κώστας Χατζής:
"Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά ".

Σήμερα όταν κοιτάς από...ψηλά ή όπου κοιτάς, η γη μοιάζει με μουτζούρα. Είναι θολή και δεν μπορείς να δεις πέρα από την μύτη σου. Γι αυτό μέχρι τότε κάντε μικρά βηματάκια, πιο σίγουρα, πιο σταθερά, μέχρι να πάψει η...βάρκα να κουνιέται. Να δούμε πρώτα την στεριά και μετά να την φθάσουμε.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.