Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Τα απαραίτητα συστατικά για καλύτερο μάθημα.

Υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση ενός δασκάλου χορού, στα οποία δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα εκπαιδευθεί. Δεν θα τα βρει γραμμένα σε κάποιο βιβλίο και πολύ πιθανό τελειώνοντας την εκπαίδευσή του θα τα αγνοεί. Φυσικά δεν θα γνωρίζει και πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν στην διδασκαλική του σταδιοδρομία.

Ένα από τα θέματα αυτά, είναι η ποιότητα του μαθήματος χορού.

Δεν αρκούν οι γνώσεις της ύλης και η χορευτική ικανότητα του δασκάλου, για να έχουμε ένα πολύ καλό μάθημα. Ούτε αρκεί η καλή αίθουσα και γενικά οι εγκαταστάσεις της σχολής, για να γίνει το μάθημα καλύτερο. Φυσικά όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν γρήγορα χορό, πρέπει να χορεύουν όμορφα, να περνούν καλά και σε κάθε μάθημα να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Να φεύγουν πιστεύοντας ότι έχουν τον καλύτερο δάσκαλο, που κάνει πάντα το καλύτερο μάθημα, με το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό που θα τους κάνει να το πετύχουν , πέρα από τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

Η συνταγή αποτελείται από κάποια βασικά συστατικά, που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την εμπειρία του δασκάλου χορού. Εάν όμως τα παραλείπει δεν θα έχει το υψηλότερο επίπεδο στο μάθημά του.

Τα συστατικά αυτά είναι:

      α. Η προετοιμασία.
Πολύ καλή προετοιμασία από κάθε πλευρά για το μάθημα, που σημαίνει:

   1. Κατ αρχήν να γνωρίζει πολύ πριν το μάθημα, με κάθε λεπτομέρεια πόσα πράγματα θα δείξει.
   2. Θα πρέπει να είναι πάντα στην ώρα του, πολύ καλά ντυμένος, με άψογη εμφάνιση. Αυτό πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις και σιγά σιγά, μαζί φυσικά και με άλλες λεπτομέρειες, φτιάχνει την εικόνα που ο μαθητής θαυμάζει και που θέλει να της μοιάσει.
   3. Η προετοιμασία φυσικά προϋποθέτει, ότι έχει μάθει πολύ καλά και τα δύο μέρη των βημάτων που πρόκειται να δείξει και μπορεί χορεύοντας να περνάει από το ένα μέρος στο άλλο εύκολα.
   4. Ο δάσκαλος θα πρέπει να προετοιμασθεί για τις απαντήσεις στις τυχόν ερωτήσεις που θα δεχθεί σχετικά με τα καινούργια βήματα.
   5. Εάν υπάρχουν τεχνικά στοιχεία που πρέπει να αναπτύξει για την σωστή εκτέλεση του βήματος να έχει σκεφθεί τον τρόπο που θα τα αναπτύξει με πια παραδείγματα κλπ..
   6. Δεν πρέπει να αφήσει στην τύχη την επιλογή της μουσικής. Θα πρέπει να έχει επιλέξει από πριν την μουσική δηλαδή τα κομμάτια, αργά ή γρήγορα που θα χρησιμοποιήσει σε κάθε μέρος του μαθήματος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ψάχνει την τελευταία στιγμή μέσα στην τάξη, για να δει τι υπάρχει για να βάλει. Με αποτέλεσμα να μην βρίσκει τα κατάλληλα κομμάτια και να καθυστερεί.

      β. Η παρουσίαση.
Η σωστή παρουσίαση των βημάτων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία ενός μαθήματος. Η αρχική παρουσίαση ενός βήματος πρέπει να είναι πολύ εντυπωσιακή. Αναδείξτε το βήμα δείχνοντας το με όλα τα τεχνικά του στοιχεία. Όπως θα το χόρευε ένας επαγγελματίας ή ένας αθλητής χορού. Φυσικά θα εξηγήσετε από τους μαθητές ότι δεν θα το χορέψουν αμέσως έτσι, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την εικόνα για το πώς θα χορεύουν και αυτοί στο μέλλον, εάν παραμείνουν μαθητές σας. Όταν η παρουσίαση τελειώσει, καλό είναι ο δάσκαλος χορού να παραμένει πιο απλός. Είναι καλό όμως μέσα στο μάθημα να φαίνεται κάποιες στιγμές, η τελική συμπληρωμένη εικόνα των χορευτικών βημάτων, αλλά και η τεχνική και η χορευτική ικανότητα του δασκάλου. Δείξτε ενθουσιασμό στην παρουσίαση, κάντε τους να εντυπωσιασθούν να γίνουν ανυπόμονοι στο να μάθουν και αυτοί αυτό το καινούργιο χορευτικό βήμα που τους δείξατε. Πολλές φορές, όχι σπάνια οι μαθητές χειροκροτούν εντελώς αυθόρμητα τον δάσκαλό τους, σε μια απλή παρουσίαση των βημάτων που πρόκειται να μάθουν εκείνοι σε λίγη ώρα. Προσπαθήστε να το πετύχετε και εσείς αλλά μην το παρακάνετε.

      γ. Βελτίωση της εικόνας.
Βελτιώστε, στολίστε αυτό που τους μάθατε. Εδώ θέλει κάποιο μέτρο ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών, δεν πρέπει να τους κουράσετε με πολύ τεχνική ανάλυση και πολύωρη επανάληψη. Εδώ θα πρέπει να υπάρχει και σωματική επαφή στην διάρκεια, θα πρέπει να κρατάτε πάντα το χέρι του μαθητή εάν του δείχνετε πράγματα στον καθρέπτη. Η διεύθυνση και η ακολούθηση των νέων βημάτων, είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε να δείχνετε στο μάθημά σας.

      δ. Έλεγχος του αποτελέσματος.
Χωρίς μουσική, με αργή μουσική, με κανονική μουσική οι μαθητές θα πρέπει να χορέψουν πολλές φορές τα καινούργια βήματα. Ο δάσκαλος από κοντά θα πρέπει ή να χορεύει μαζί τους και να διορθώνει τυχόν λάθη. Εάν είναι ζευγάρια σε κάθε ζευγάρι χωριστά, θα παρατηρεί και θα διορθώνει τις λεπτομέρειες, μέχρι το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

      ε. Ερωτήσεις, απορίες απαντήσεις.
Ο δάσκαλος θα ζητήσει από τους μαθητές να του πουν εάν έχουν απορίες και θα απαντήσει τις ερωτήσεις τους με πολύ υπομονή και φαντασία.

      ζ. Κλείσιμο του μαθήματος, απολογισμός προετοιμασία του επομένου μαθήματος.
Πολύ σημαντικό κομμάτι του μαθήματος είναι και το κλείσιμο. Ο δάσκαλος αφού όλοι έχουν μάθει και έχουν χορέψει το βήμα:

   1. Θα απαριθμήσει ότι καινούργιο έμαθαν στο μάθημα αυτό, θα κάνει μια μικρή αναφορά στο τι έχουν πετύχει μέχρι τώρα και ποιος είναι επόμενος στόχος.
   2. Θα αναφέρει τι περίπου θα κάνουν στο επόμενο μάθημα χωρίς να τους το παρουσιάσει χορευτικά.
   3. Θα τους ζητήσει να κάνουν εξάσκηση στα καινούργια βήματα.
   4. Εάν εργάζεται σε σχολή που γίνονται πάρτι, θα τους υπενθυμίσει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη σε αυτό και θα τους ζητήσει να κάνουν εξάσκηση χορεύοντας και τα καινούργια βήματα που τους έμαθε.
   5. Τελειώνοντας θα τους υπενθυμίσει το επόμενό τους μάθημα και...
   6. Φυσικά δεν θα ξεχάσει να τους αποχαιρετήσει.

Μελετήστε προσεκτικά τα συστατικά της συνταγής για ένα τέλειο μάθημα χορού. Δοκιμάστε να τα εφαρμόσετε στο μάθημά σας. Εάν το αποτέλεσμα είναι καλό, κρατήστε την συνταγή, τηρήστε την πιστά, προσθέστε και δικά σας πράγματα. Το αποτέλεσμα θα το εισπράξετε και θα το εισπράττετε σε όλη την χορευτική σας διδασκαλική πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Στείλτε μας μ ένα e-mail γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.