Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Κοινωνικός χορός (Ballroom). Χορευτές. Τύποι, χαρακτήρες και χαρακτηριστικά.

Συμμετέχοντας ή παρακολουθώντας σαν απλός θεατής σε κάποιο party, μπορεί οποιοσδήποτε ακόμα και εάν είναι άσχετος με τον χορό, να διαπιστώσει πόσο διαφορετικά χορεύουν τα ζευγάρια στην πίστα.

Εάν το party, είναι το κλασικό party μιας σχολής χορού, "το party της Παρασκευής", σπάνια θα δει πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο που χορεύουν τα ζευγάρια. Μπορεί να διαπιστώσει διαφορές στο χορευτικό επίπεδο ανάμεσα στους χορευτές, αλλά όλοι σχεδόν χορεύουν άλλοι καλύτερα άλλοι όχι τόσο καλά, με τον ίδιο τρόπο. Η εξήγησή είναι πολύ απλή, έχουν τους ίδιους δασκάλους, δασκάλους με την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες γνώσεις, για τον χορό σε ζευγάρια.

Όπως θα παρατηρήσατε, δεν γράφομε Κοινωνικός χορός, αλλά χορός σε ζευγάρια. Η απορία σας για το ποια είναι η διαφορά, θα έχει πολλές απαντήσεις πιο κάτω.

Κάνοντας το ίδιο, δηλαδή παρατηρώντας τα ζευγάρια σε ένα ανοιχτό αυτή την φορά party σς κάποια μεγάλη αίθουσα Ballroom, όχι με μαθητές από μόνο μια σχολή χορού, αλλά με διάφορα άτομα που χορεύουν αυτούς τους χορούς και έκαναν ή κάνουν μαθήματα σε πολλές διαφορετικές σχολές, τότε θα παρατηρήσετε, ότι πολλά ζευγάρια χορεύουν διαφορετικά. Χορεύουν και άλλα ζευγάρια λίγο, άλλα πολύ, κάνουν δυσκολότερες φιγούρες, με πολύ διαφορετικό στυλ και πολύ πιο όμορφη τεχνική. Όλα τα ζευγάρια χορεύουν τους Κοινωνικούς χορούς Ballroom. Όλα τα ζευγάρια διασκεδάζουν και εξασκούνται, όμως πόσο διαφορετικά φαίνονται, πόσο διαφορετικό είναι το θέαμα για τον θεατή τους, παρόλο που όλα αυτά ζευγάρια, ξεκίνησαν κάποτε με τον ίδιο σκοπό: να μάθουν να χορεύουν τους Κοινωνικούς χορούς.

Όλοι ξεκίνησαν, ο καθένας με την δική του αφορμή, να κάνουν τα πρώτα τους μαθήματα. Γιατί όμως κάποιοι χορεύουν τόσο διαφορετικά από κάποιους άλλους, είναι θέμα ταλέντου, θέμα χρόνου, θέμα χρημάτων, θέμα δασκάλου, θέμα σχολής ή όλα μαζί.

Η απάντηση γι' αυτό το τόσο διαφορετικό θέαμα ανάμεσα στους χορευτές, δεν είναι τόσο απλή, θα χρειασθεί να δούμε το θέμα του χορού από πιο κοντά, πιο αναλυτικά.

Ο κοινωνικός χορός γνωστός και ως χοροί Ballroom, αφορά μια μεγάλη ομάδα χορών που χορεύονται σε ζευγάρια. Οι κοινωνικοί χοροί είναι γνωστοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ξεκινώντας από το Βαλς, το Fox trot και το Tango, συνεχίζοντας με το Swing και το Mambo η ομάδα των χορών μεγαλώνει συνεχώς, για να φθάσει στους πέντε απαλούς και τους πέντε Latin του αθλητικού χορού. Στις ημέρες μας στους κοινωνικούς χορούς μπορούν να συμπεριληφθούν, όλοι οι χοροί που χορεύονται ζευγαρωτά, οι πιο παλιοί όπως το Bolero, το Disco ή το Αργεντίνικο Tango και οι πιο σύγχρονοι, που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, όπως η Salsa, η Bachata και το Merengue.

Οι κοινωνικοί χοροί από τον τρόπο, την αιτία ή τον σκοπό που χορεύονται, μπορούν να ξεχωρίσουν σε κάποιες διαφορετικές κατηγορίες.

1. Ερασιτεχνικά. Οι Ballroom χοροί χορεύονται με αυτόν τον τρόπο, από αυτούς που θέλουν να περάσουν καλά, να διασκεδάσουν και να μάθουν να χορεύουν αυτούς τους χορούς.
2. Αθλητικά, από αυτούς που θέλουν να ανταγωνισθούν, να κερδίσουν διακρίσεις και μετάλλια σε διαγωνισμούς αθλητικού χορού.
3. Επαγγελματικά από αυτούς που θέλουν να κάνουν το χομπυ τους επάγγελμα. Δηλαδή να βγάζουν χρήματα κάνοντας χορευτικές επιδείξεις, να διδάσκουν χορό ή να γίνουν επιχειρηματίες ανοίγοντας κάποια σχολή χορού.

Οι κατηγορίες που μπορούμε να χωρίσουμε αυτούς που ασχολούνται με τους κοινωνικούς χορούς, από τον τρόπο, την αιτία ή τον σκοπό που χορεύουν, δημιουργούν αντίστοιχα κάποιους τύπους και χαρακτήρες χορευτών αυτών των χορών. Οι διαφορετικοί τύποι και χαρακτήρες χορευτών των κοινωνικών χορών, είναι αυτοί:

Ο Ερασιτέχνης χορευτής, ο δάσκαλος χορού, ο επαγγελματίας χορευτής επιδείξεων και ο αθλητής χορού. 

1. Ερασιτέχνης χορευτής.
α. Αυτός που ασχολείται όχι πολύ συχνά, περισσότερο για λόγους διασκέδασης και κάνει ή σπάνια ή πολύ λίγα μαθήματα, συνήθως ομαδικά ή μαθαίνει όσα γνωρίζει στα διάφορα πάρτι.
β. Κάνει τακτικά μαθήματα, αρκετά κατά καιρούς, πηγαίνει στα πάρτι αλλά δεν δίνει πολύ σημασία στην εξέλιξή του.
γ. Αυτός που έχει αρκετές γνώσεις, έχοντας κάνει και συνεχίζει να κάνει αρκετά μαθήματα, ασχολείται πολύ συχνά με τον χορό, πηγαίνει σε πάρτι, συμμετέχει σε επιδείξεις, σκέπτεται την συμμετοχή του σε διαγωνισμούς ή σε εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων.
δ. Έχει αποφασίσει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με τον χορό ή τουλάχιστον να εκπαιδευθεί γι αυτόν τον σκοπό και ασχολείται συνέχεια με τον χορό. Θέλει να συμμετάσχει ή συμμετάσχει σε διαγωνισμούς χορού.
ε. Κάνει τακτικά μαθήματα, εξασκείται σχεδόν καθημερινά και έχει αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τον αθλητικό χορό.

2. Ο επαγγελματίας χορευτής.

Α. Ο δάσκαλος χορού.
α. Έχει περάσει όλα ή σχεδόν όλα τα στάδια του ερασιτέχνη, έχει κάνει σοβαρή εκπαίδευση, έχει δώσει εξετάσεις, κατέχει σχετικό δίπλωμα ή διπλώματα και εργάζεται σε σχολές χορού, παίρνει μέρος σε αγώνες αθλητικού χορού, χορεύει επαγγελματικά κάνοντας επιδείξεις με κάποιον παρτενέρ ή κάποια ομάδα. Το όνειρό του και ο μελλοντικός του σκοπός, είναι να αποκτήσει κάποτε την δική του σχολή χορού.
β. Αυτός που έκανε όλα τα της προηγούμενης παραγράφου, αλλά δεν κατάφερε να έχει σταθερή δουλειά σαν δάσκαλος ποτέ και δεν πληρώθηκε ποτέ για να χορέψει και γρήγορα εγκατέλειψε την προσπάθεια.
γ. Αυτός που επίσης έκανε τα πάντα, αλλά δεν έχει μια μόνιμη επαγγελματική χορευτική ασχολία, δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια.
δ. Αυτός που ασχολήθηκε λίγο ή πολύ λίγο ερασιτεχνικά και αποφάσισε αμέσως να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό, κάνει αμέσως επαγγελματικές σπουδές χωρίς να διαπιστώσει ο ίδιος ότι έχει τα προσόντα, φθάνει ακόμα και μέχρι την απόκτηση διπλώματος, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο κάποιες φορές ότι θα πετύχει.
ε. Αυτός που με λίγες γνώσεις και λιγότερη εμπειρία, επωφελείται από κάποια ευκαιρία, δουλεύει σαν δάσκαλος χορού, χωρίς να έχει ούτε τις κατάλληλες γνώσεις, ούτε τα απαραίτητα διπλώματα, συχνά ανοίγει γρήγορα και την δική του σχολή χορού και πολύ γρήγορα την κάνει και αλυσίδα.
ζ. Αυτός που χωρίς καθόλου γνώσεις η εμπειρία, έχοντας τα χρήματα ανοίγει μία ή πολλές σχολές χορού, σύντομα χωρίς να κάνει ποτέ εκπαίδευση, βλέποντας ότι κάνουν οι δάσκαλοι του, αποφασίζει ότι μπορεί εύκολα να διδάξει και ο ίδιος.

Β. Ο επαγγελματίας χορευτής.
α. Έχει περάσει όλα ή σχεδόν όλα τα στάδια του ερασιτέχνη, έχει κάνει σοβαρή εκπαίδευση, έχει δώσει εξετάσεις, κατέχει σχετικό δίπλωμα ή διπλώματα, εργάζεται και σε σχολές χορού, παίρνει μέρος και σε αγώνες αθλητικού χορού, χορεύει επαγγελματικά κάνοντας επιδείξεις με κάποιον παρτενέρ ή κάποια ομάδα. Το όνειρό του και ο μελλοντικός του σκοπός, είναι να αποκτήσει κάποτε την δική του σχολή χορού ή να αποκτήσει πολλά χρήματα κάνοντας εμφανίσεις στην τηλεόραση, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και να αποσυρθεί πλούσιος.
β. Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με τον χορό, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές και διπλώματα, χορεύει κάποια στιγμή με κάποιον παρτενέρ ή μια ομάδα και σιγά σιγά ασχολείται μόνο με αυτό ή και με αυτό. Εάν χαθεί ο παρτενέρ ή διαλυθεί η ομάδα η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη. Σε κάποιες περιπτώσεις παρότι δεν είχε κάνει ποτέ σοβαρές σπουδές, επωφελούμενος από τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, γίνεται γνωστός και κάνει καριέρα και χρήματα.

3. Ο αθλητής χορού.
α. Έχει περάσει όλα ή σχεδόν όλα τα στάδια του ερασιτέχνη, έχει κάνει σοβαρή εκπαίδευση, έχει δώσει εξετάσεις, κατέχει σχετικό δίπλωμα ή διπλώματα και εργάζεται σε σχολές χορού. Παίρνει μέρος πολύ συχνά σε αγώνες αθλητικού χορού, διεκδικώντας πάντα πρώτες θέσεις σε σοβαρές κατηγορίας για να γίνει γνωστότερος. Χορεύει και επαγγελματικά κάνοντας επιδείξεις με κάποιον παρτενέρ ή κάποια ομάδα. Το όνειρό του και ο μελλοντικός του σκοπός, είναι ο πρωταθλητισμός σε πολύ υψηλό διεθνές επίπεδο, οι επαγγελματικές εμφανίσεις με υψηλή αμοιβή και προβολή και η απόκτηση της δικής του σχολής χορού.
β. Αυτός που ασχολήθηκε για λίγο ή καθόλου ερασιτεχνικά με τον χορό και αποφάσισε να ασχοληθεί αμέσως με τον αθλητικό χορό, συμμετέχει μια ή λίγες φορές και μετά εξαφανίζεται.
γ. Αυτός που ασχολήθηκε λίγο ή πολύ λίγο ερασιτεχνικά με τον χορό και αποφασίζει γρήγορα να ασχοληθεί με τον αθλητικό χορό. Συνήθως έχει παρασυρθεί ή από την φιλοσοφία της σχολής ή των δασκάλων του ή από κάποιον παρτενέρ. Μόλις περάσει τις πρώτες επιτυχίες σε εύκολες κατηγορίες συνήθως εγκαταλείπει και δεν θέλει ούτε να το θυμάται. Πολύ σπάνια συνεχίζει, με πολλά μαθήματα και περισσότερη εξάσκηση και μένει να ασχολείται με τον αθλητικό χορό για αρκετό καιρό, γίνεται και δάσκαλος και επαγγελματίας χορευτής, ανοίγει κάποτε και την δική του σχολή.
δ. Αυτός που ασχολήθηκε για λίγο ή καθόλου ερασιτεχνικά με τον χορό και αποφάσισε να ασχοληθεί αμέσως με τον αθλητικό χορό, συμμετέχει μια ή λίγες φορές παρασύρεται από τις πρώτες επιτυχίες, το χειροκρότημα και τα μπράβο των φίλων, αρχίζει να διδάσκει ή ανοίγει την δική του σχολή. Φυσικά χωρίς γνώσεις, διπλώματα και εμπειρία η μελλοντική του επιτυχία δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.

• Τα κριτήρια
◊ Ο Ερασιτέχνης χορευτής, ο δάσκαλος χορού ο επαγγελματίας χορευτής επιδείξεων και ο αθλητής χορού με πολύ διαφορετικό τρόπο, θα βρεθούν αντιμέτωποι σε κάποια θέματα και θα κριθούν από πολλά διαφορετικά κριτήρια. Ο ερασιτέχνης θα κριθεί μόνο από τον παρτενέρ του , ίσως και από όσους τον βλέπουν όταν χορεύει.
◊ Ο αθλητής χορού από τους κριτές, από τους θεατές, τον παρτενέρ του και τον προπονητή του.
◊ Ο δάσκαλος από τους μαθητές του και τους γονείς για το καλό αποτέλεσμα και όσους τον παρακολουθούν για τον τρόπο χορεύει.
◊ Ο Επαγγελματίας από τους πελάτες του θεατές και τον εργοδότη του.

• Η συμπεριφορά
◊ Για τον ερασιτέχνη αρκεί να είναι κοινωνικός, ευγενικός και φιλικός για να έχει άριστη παρουσία.
◊ Για τον αθλητή η φιλικότητα και το Fair play είναι πολύ σημαντικά. Ο τρόπος που μπαίνει στην πίστα είναι πολύ κρίσιμος. Ο τρόπος που δέχεται το αποτέλεσμα, η συμπεριφορά του προς τον παρτενέρ του επίσης. Πολύ σημαντική είναι εάν είναι δυνατή η επικοινωνία με τους θεατές.
◊ Ο επαγγελματίας θα κάνει ότι μπορεί πάντα για να εξασφαλίζει την επικοινωνία με το κοινό και την συμπάθειά του, θα πρέπει να είναι εντυπωσιακός αλλά και χαμηλών τόνων. Πολύ δύσκολη η θέση του, αφού κάθε φορά τον βλέπει διαφορετικό κοινό με απαιτήσεις, αφού έχει πληρώσει για να τον δεί.
◊ Ο δάσκαλος χορού πρέπει να έχει πάντα πολύ σοβαρή συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και ευχάριστος. Ο δάσκαλος χορού πρέπει να έχει μια ήρεμη σιγουρία, μιά εικόνα αυτοπεποίθησης. Μπορεί να γνωρίζει τα πάντα, αλλά θα πρέπει για να έχει καλό αποτέλεσμα, να κερδίζει πάντα με την συμπεριφορά του την εκτίμηση και τον σεβασμό των μαθητών του.

• Η αμοιβή
◊ Ο ερασιτέχνης δεν αμείβεται όταν χορεύει, η καλύτερη ανταμοιβή γι αυτόν, είναι η ικανοποίηση, η δική του και του παρτενέρ του, σπάνια ή συχνά το αυθόρμητο ή απλά ευγενικό χειροκρότημα των θεατών και οι γνώσεις που αποκτά για τους κοινωνικούς χορούς.
◊ Για τον αθλητή χορού η μεγαλύτερη αμοιβή είναι η διάκριση, το κύπελλο ή το μετάλλιο, σπάνια και κάποιο χρηματικό έπαθλο. Το ζεστό χειροκρότημα και οι επευφημίες των θεατών όπως σε όλα τα ευγενή αθλήματα είναι μια σημαντική ανταμοιβή, όπως το μπράβο του προπονητή ή των συναδέλφων του χορευτών.
◊ Για τον δάσκαλο χορού η καλύτερη ανταμοιβή είναι το καλό αποτέλεσμα των μαθημάτων του. Να βλέπει τους μαθητές του να χορεύουν όμορφα και να χαίρονται την ζωή τους. Φυσικά τα συγχαρητήρια των γονιών, των μαθητών, των συναδέλφων και του ιδιοκτήτη της σχολής.
◊ Για των επαγγελματία χορευτή η καλύτερη ανταμοιβή είναι οι αντιδράσεις των εντυπωσιασμένων από τον χορό του θεατών. Η εξασφάλιση της επαγγελματικής του συνέχειας, και περισσότερη αυτοπεποίθηση για αυτήν.

• Οι προσδοκίες του άλλων
◊ Για τον ερασιτέχνη που χορεύει πρωτίστως για να διασκεδάσει και να μάθει να χορεύει καλύτερα, αυτός που μπορεί να προσδοκά το κάτι παραπάνω, είναι ο παρτενέρ του, αυτού που χορεύουν πλάι του περιμένουν απλώς να συμπεριφέρεται πάντα με τους καλούς τρόπους ενός χορευτή, να μη τους ενοχλεί, να μην εμποδίζει τον δικό τους χορό. Το κοινό που παρακολουθεί μόνο εάν έχουν γίνει γνωστές οι χορευτικές του επιδόσεις, θα έχει την προσδοκία να βλέπει ένα πολύ ωραίο θέαμα κάθε φορά που τον βλέπει στην πίστα με κάποιο παρτενέρ εξίσου καλό.
◊ Για τον αθλητή οι προσδοκίες των κριτών και των θεατών, όσο πληθαίνουν οι συμμετοχές και η φήμη του, θα αυξάνονται ανάλογα. Κανένας κριτής, δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από κάποιο πρωτοεμφανιζόμενο ζευγάρι και στην περίπτωση καλής εμφάνισης, θα το επιβραβεύσει με την βαθμολογία του. Οι θεατές θα ξαφνιαστούν ευχάριστα και θα το χειροκροτήσουν με ενθουσιασμό.
◊ Για τον επαγγελματία το όνομά του και η φήμη του, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών των θεατών που αφού πληρώνουν για να τον δουν, περιμένουν κάποιο σπουδαίο θέαμα ή κάτι που δεν έχουν ξαναδεί. Εάν οι θεατές δεν δείξουν απόλυτα ικανοποιημένοι, τότε και οι προσδοκίες του εργοδότη του θα χαθούν, μαζί με το αραιό ευγενικό χειροκρότημα του κοινού.
◊ Ο δάσκαλος πρέπει να πείσει τους μαθητές του και να τους κάνει γρήγορα καλούς χορευτές, αυτό προσδοκούν οι μαθητές, εκτός από το να περνούν καλά στο μάθημα και να χορεύουν. Οι γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους ικανοποιημένα, χαρούμενα και με γρήγορη πρόοδο στον χορό. Ο σχολάρχης περιμένει από τον δάσκαλο να κρατήσει και να αυξήσει, με την φήμη του και το καλό του μάθημα τους μαθητές και να έχει καλές σχέσεις με τους γονείς. Να τους δημιουργεί την επιθυμία τους για συμμετοχές σε επιδείξεις και αργότερα στο αθλητικό χορό και να τους φτιάχνει όμορφες χορογραφίες. Γενικά να αυξάνει την φήμη και τα κέρδη της σχολής του.

Τα κοινά σημεία και οι διαφορές των χορευτών από τον ερασιτέχνη, τον αθλητή τον επαγγελματία ή τον δάσκαλο χορού δεν τελειώνουν ποτέ.

• Η τεχνική και τα συγκεκριμένα ή υποχρεωτικά βηματολόγια
◊ Ομοιότητες και διαφορές υπάρχουν στα βηματολόγια, που είναι απλά πιο χαλαρά όσον αφορά την τεχνική και το στυλ για τον ερασιτέχνη, συγκεκριμένα, αυστηρά ή υποχρεωτικά για τον αθλητή χορού.
◊ Για τον επαγγελματία ο σκοπός τους είναι η εντύπωση που θα προκαλέσουν στους θεατές, τα επιλέγει όμως ο ίδιος ή ο χορογράφος του και θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
◊ Ο δάσκαλος πρέπει να εκπαιδεύεται συνεχώς και να μαθαίνει τα πάντα για τα βηματολόγια και την τεχνική τους, για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε επιπέδου μαθητές. Εύκολους ή δύσκολους μαθητές χορού, πρέπει ο σκοπός του πάντα να είναι να τους κάνει συνεχώς καλύτερους.

• Η χορογραφία
◊ Όσο και εάν ακούγεται παράξενο, ένας καλός ερασιτέχνης χορευτής, πρέπει να έχει κάτι σαν χορογραφία στο μυαλό του. Ένα είδος χορογραφίας που όμως δεν είναι υποχρεωμένος να εκτελεί πάντα με τον ίδιο τρόπο. Η χορογραφία του για κάθε χορό που χορεύει, θα είναι φτιαγμένη για να βοηθά τον παρτενέρ του, αφού ακολουθεί συνεχώς μια προοδευτική σειρά με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Η χορογραφία εάν η ντάμα δεν ακολουθεί εύκολα στα βήματα, θα πρέπει να διακοπεί και να περιορισθεί στα βήματα που η ντάμα μπορεί να ακολουθεί άνετα, χωρίς να φαίνεται αγχωμένη. Φυσικά στην περίπτωση του ερασιτέχνη η χορογραφία είναι δουλειά μόνο του καβαλιέρου, εκτός και εάν το ζευγάρι χορεύει σε κάποια προετοιμασμένη επίδειξη χορού.
◊ Για τους αθλητές χορού, όλα αρχίζουν από μία χορογραφία και για τους δύο παρτενέρ. Κάθε φορά που χορεύουν υπάρχει χορογραφία, κάθε φορά η χορογραφία θα παίξει τον μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο ρόλο στην βαθμολογία τους. Η χορογραφία προετοιμάζεται αρκετό χρόνο πριν, εξασκούνται συνέχεια σε αυτή και την βελτιώνουν. Φυσικά σε κάθε νέα συμμετοχή η χορογραφία αλλάζει γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή.
◊ Το ίδιο ισχύει περίπου για τον επαγγελματία, χορεύει πάνω σε χορογραφίες, τις βελτιώνει ή τις αλλάζει ανάλογα με την περίπτωση. Φυσικά δεν κρίνεται από κριτές, ούτε βαθμολογείται, αλλά όπως σε όλα τα άλλα, κρίνεται από το αποτέλεσμα. 
◊ Ο δάσκαλος χορού απλά πρέπει να είναι και καλός χορογράφος.

• Το άγχος και η κρισιμότητα της κάθε περίστασης
◊ Για τον ερασιτέχνη, όταν ξεφύγει από την περίοδο που είναι αρχάριος, μόνο όταν χορεύει δίπλα σε πολύ καλούς χορευτές ή όταν χορεύει για πρώτη φορά με κάποιο με σούπερ παρτενέρ ή όταν συμμετέχει σε κάποια επίδειξη μπορεί να υπάρχει άγχος.
◊ Για τον αθλητή χορού κάθε συμμετοχή του σε διαγωνισμό χορού είναι κρίσιμη και είναι πολύ λογικό να του φέρνει άγχος. Φυσικά εάν είναι για πολλά χρόνια ο πρωταθλητής σε όλα, θα είναι πολύ λιγότερο.
◊ Ο επαγγελματίας εάν είναι πολύ έμπειρος, μόνο στην πρεμιέρα ίσως νιώθει άγχος, μετά όλα γίνονται μια εύκολη ρουτίνα.
◊ Ο δάσκαλος, έχει δεν έχει άγχος την ώρα του μαθήματος, πρέπει να το εξαφανίσει. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα αγχωμένο δάσκαλο. Ο δάσκαλος μπορεί να έχει λίγο άγχος, όταν μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο ομαδικό μάθημα ή όταν πηγαίνει τους μαθητές του σε εξετάσεις. Επίσης όταν δίπλα του κάνει μάθημα στον ίδιο χώρο, ένας πού σπουδαίος και πολύ έμπειρος δάσκαλος, όταν κάποιος τέτοιος ή ο σχολάρχης ή κάποιοι παράξενοι γονείς, ή όλοι μαζί παρακολουθούν το μάθημά του.

• Γρήγορα αντανακλαστικά και η απόφαση της στιγμής
◊ Για τον ερασιτέχνη που δεν είναι αρχάριος, όλα είναι μια πολύ χαλαρή απόφαση της στιγμής, τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι πολύ χρήσιμα, αφού ο καβαλιέρος αυτοσχεδιάζει συχνά και η ντάμα, αλίμονο της πρέπει να τον ακολουθεί.
◊ Για τον αθλητή χορού όταν όλα βαίνουν καλώς και ακολουθείται πιστά η χορογραφία, τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι αχρείαστα και δεν θα χρειασθεί καμία απόφαση της στιγμής. Είναι πολύ χρήσιμα σε περίπτωση, συγκρούσεων με άλλα ζευγάρια ή ύπαρξης εμποδίων στην γραμμή χορού ή στην πορεία κίνησης του ζευγαριού. Γενικά σε κάθε περίπτωση που διακόπτει την ροή του χορού ή την εκτέλεση της χορογραφίας.
◊ Το ίδιο ισχύει για τον επαγγελματία αλλά εάν είναι έμπειρος, έχει μάθει όχι μόνο να ξεπερνά εύκολα της δυσκολίες και τα ατυχήματα, αλλά και να τα κρύβει με τέτοιο τρόπο που να μην γίνονται αντιληπτά από κανένα.
◊ Ο δάσκαλος χορού κάθε στιγμή παίρνει αποφάσεις βλέποντας τις αντιδράσεις των μαθητών του, επίσης πρέπει να έχει και τα γρήγορα αντανακλαστικά για οτιδήποτε παρουσιασθεί στην ώρα του μαθήματος.

• Η εμφάνιση, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ
◊ Ο ερασιτέχνης απλά θα φορέσει τα καλά του για να έχει καλή εμφάνιση, επιλέγοντας ρούχα που θα του επιτρέπουν ναι χορεύει αρκετή ώρα άνετα, χωρίς να ιδρώνει πολύ. Το μακιγιάζ αφορά μόνο τις ντάμες και είναι θέμα προσωπικού γούστου.
◊ Για τους αθλητές όλα είναι σημαντικά και έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να τραβήξουν το βλέμμα των κριτών επάνω τους και να το κρατήσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Φυσικά θα παίξουν τον ρόλο τους και στον εντυπωσιασμό των θεατών. Το μακιγιάζ εδώ δεν αφορά μόνο τις ντάμες, είναι εντελώς απαραίτητο και για τους καβαλιέρους.
◊ Τα ίδια περίπου που ισχύουν για τους αθλητές ισχύουν και για τους επαγγελματίες, φυσικά όχι λόγω της κρίσιμης βαθμολογίας των κριτών.
◊ Ο δάσκαλος απλά πρέπει να είναι πάντα καλοντυμένος, καθαρός και πάνω από όλα με την εμφάνισή του να πείθει ότι είναι δάσκαλος χορού.

Κοινωνικά, αθλητικά. ή επαγγελματικά είναι θέμα επιλογής στόχου

• Το ξεκίνημα
Το συμπέρασμα λοιπόν μετά από όλα αυτούς τους τύπους, τους χαρακτήρες και τα χαρακτηριστικά των χορευτών, πιο είναι. Ότι έχουν περίπου το ίδιο ξεκίνημα, με κάποιο δάσκαλο, σε κάποια σχολή χορού. Άλλοι με πολύ εμφανείς τις χορευτικές τους ικανότητες και άλλοι με κρυφές ή πολύ κρυφές. Το πώς αποφάσισαν να εκπαιδευθούν, πόσο χρόνο να αφιερώσουν, πόσο να εξασκηθούν στον χορό είναι αυτό που έκανε και θα κάνει πάντα την διαφορά. Σίγουρα είναι και θέμα χρημάτων. Ακόμη περισσότερο είναι θέμα δασκάλων, αυτών που θα εμπνεύσουν το μαθητή, θα τον κάνει να αγαπήσει περισσότερο τον όμορφο τεχνικά χορό. Των δασκάλων που θα γίνουν το πρότυπο του μαθητή. Το πρότυπο που θα θέλει να μοιάσει, να φθάσει ή να ξεπεράσει κάποτε.

• Ο χρόνος είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι το παν.
Ο χρόνος δεν έχει και τόση σημασία. Άλλοι μαθητές, κάνουν λίγα μαθήματα εδώ, λίγα εκεί, σκόρπια που και που, συχνά διακόπτουν και ξαναρχίζουν πάλι με τον ίδιο τρόπο. Πάντα χωρίς κάποιους υψηλότερους στόχους. Το αποτέλεσμα όσα χρόνια και να περάσουν, εάν δεν αλλάξουν τον τρόπο που ασχολούνται με τον χορό, θα είναι ίδιο, σαν τον μουτζαλιασμένο πίνακα, ενός ερασιτέχνη, πολύ τσαπατσούλη ζωγράφου. Οι άλλοι, αυτοί που ξεχωρίζουν, ακόμα και στα μάτια του πιο άσχετου θεατή, κάποιοι από τα πρώτα τους μαθήματα, έβαλαν και πάντα έβαζαν στόχους. Υψηλότερους και δυσκολότερους, προσπάθησαν και πάντα θα προσπαθούν για την καλύτερη αισθητικά χορευτική τους εικόνα. Δεν θα γίνουν όλοι επαγγελματίες, δεν θα γίνουν όλοι διάσημοι αθλητές, δεν θα γίνουν όλοι δάσκαλοι χορού. Θα χορεύουν όμως πάντα πολύ όμορφα και θα ξεχωρίζουν όπου και να χορεύουν.

• Κοινωνικός, αθλητικός ή απλά όμορφος χορός σε ζευγάρια?
Δεν υπάρχουν αισθητικές διαφορές ανάμεσα στον κοινωνικό και τον αθλητικό χορό. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο American και το Intarnational στυλ. Η τεχνική που γνωρίζουν, η εμπειρία και το ύφος που επιλέγουν να έχουν οι χορευτές όταν χορεύουν, θα κάνει την διαφορά. Κοινωνικός ή αθλητικός χορός είναι το ίδιο πράγμα, αρκεί να γνωρίζεις πώς να χορέψεις με τον καλύτερο αισθητικά τρόπο, όλα τα βήματα, σε κάθε ένα από τους χορούς.

• Η αγάπη για την τέχνη του χορού.
Πάνω από όλα υπάρχει κάτι που θα ενώνει όλους όσους ασχολούνται με τον χορό. Ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά ή σαν αθλητές, έχουν κάτι κοινό που δεν λείπει ποτέ. Την αγάπη τους για την όμορφη τέχνη του χορού. Την αγάπη για την πολύ όμορφη ζωή των χορευτών.

• Το πιο σημαντικό είναι να χορεύεις.
Η προσωπική μου γνώμη, είναι ότι πρέπει ο καθένας μας να κάνει αυτό που του αρέσει, με όποιο τρόπο θέλει και όπως μπορεί καλύτερα. Πάντα χρειάζονται χρόνος και χρήματα γι' αυτό. Μου αρέσει πολύ να βλέπω πολύ καλούς χορευτές να χορεύουν, αλλά μου αρέσει πολύ περισσότερο να βλέπω όλους τους ανθρώπους να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να χαίρονται. Δεν ισχύει κατά την γνώμη μου για τον χορό, αυτό που λένε για το τραγούδι: «αφού δεν έχεις καλή φωνή, μην τραγουδάς ποτέ». Δεν υπάρχει «κακοχορευτιξ», ούτε και στον...Αστερίξ. Εάν είναι κάποιος, επειδή δεν χορεύει πολύ όμορφα όπως τους «άλλους», να μην χορεύει ποτέ, εγώ προτιμώ να χορεύει πάντα όπως ξέρει. Στο κάτω- κάτω, εάν δεν πατάει τους άλλους, δεν ενοχλεί κανένα.

Δεν αναφέρομαι σε εσάς βεβαίως- βεβαίως. Εσείς που "το έχετε», να κάνετε πάντα όσο μπορείτε περισσότερα μαθήματα, για να γίνεστε πάντα καλύτεροι!

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.