Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Στήσιμο και κράτημα. Ποίο χορό θα χορέψουν?

Συμβαίνει συχνά παρακολουθώντας ένα χορευτικό θέαμα μαζί με φίλους μας που δεν είναι φανατικοί φίλοι του χορού, να βρισκόμαστε στη ευχάριστη και σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολη θέση, να προσφέρουμε τις χορευτικές γνώσεις μας σε αυτούς. Οι φίλοι μας έχοντας όπως είναι φυσικό πολλές απορίες, στρεφόμενοι σε εμάς που αφού ασχολούμαστε έστω και λίγο καιρό με τον χορό θα πρέπει να γνωρίζουμε γι αυτούς τα πάντα, να ρωτούν για οτιδήποτε σχετικό με τον χορό, ακόμα και όταν δεν βλέπουν τίποτα.

Μια συνηθισμένοι ερώτηση τους, είναι ποιο χορό χορεύουν τώρα οι χορευτές ή ποιο χορό πρόκειται να χορέψουν. Εμείς σαν ειδικοί και παντογνώστες για τους φίλους μας, θα πρέπει από την θέση των χορευτών στην πίστα, από κράτημα, από το ύφος από κάτι τέλος πάντων, να μαντέψουμε τι θα χορέψουν οι χορευτές, για να μας αφήσουν ήσυχους, να παρακολουθήσουμε το θέαμα.

Το στήσιμο και το κράτημα των δύο παρτενέρ σε πολύ λίγους χορούς είναι αρκετό για να καταλάβουμε τι πρόκειται να χορέψουν.

Ακόμα και εάν βρισκόμαστε σε ένα διαγωνισμό Αθλητικού χορού, σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα καταλάβουμε από την στάση, το στυλ, το ύφος, το στήσιμο, το κράτημα το είδος της μουσικής που σε λίγα δευτερόλεπτα θα ακουστεί για να αρχίσουν οι διαγωνιζόμενοι να χορεύουν. Στους επίσημους αγώνες αθλητικού χορού ευτυχώς, ανακοινώνεται ο χορός λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίσει η μουσική. Έτσι οι θεατές γνωρίζουν τι θα χορέψουν οι διαγωνιζόμενοι. Οι πιο σχετικοί με το άθλημα και τον χορό βέβαια γνωρίζουν και με ποια σειρά χορεύονται οι χοροί της κάθε κατηγορίας αγωνίσματος.

Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις το στήσιμο και το κράτημα, (Poise, Hold, Frame) είναι κοινό, ο χορευτές ξεκινούν κρατώντας ο ένας τον άλλο με το ίδιο τρόπο, χωρίς κανένας εύκολα να καταλάβει τι θα χορέψουν από το στήσιμο και το κράτημα. Τέτοιοι χοροί είναι το Fox Trot και το Waltz και ακολουθούν οι πιο γρήγοροι σε ρυθμό χοροί το Βιεννέζικο Βαλς και το Quick Step.

Στους Λάτιν αγωνιστικούς χορούς λόγω της ανοιχτής θέσης χορού που έχουν οι χορευτές όταν ξεκινούν, το τι πρόκειται να χορέψουν οι αθλητές μπορεί κάποιος να το καταλάβει από την προδιάθεση που δείχνουν οι χορευτές, από την έκφρασή και από την μεταξύ τους επικοινωνία, που συνήθως μας δείχνει πολύ έντονα ποιόν χορό θα χορέψουν.

Όσον αφορά τον κοινωνικό χορό, όσο πιο κοινωνικά χορεύουν τα ζευγάρια, τόσο πιο απλά κρατιούνται οι χορευτές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις για τεχνική να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές όχι μόνο είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος θεατής, όχι μόνο τι θα χορέψουν στο ξεκίνημα τους, αλλά ακόμα και ποιόν χορό χορεύουν στην συνέχεια, όταν τον χορεύουν, με τον τρόπο που τον χορεύουν. Φυσικά αναφερόμαστε στους απαλούς χορούς Slow- Fox και Slow Waltz.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις χορών, όπως η Salsa και Argentino Tango, χοροί που χορεύονται σε πολλά διαφορετικά στυλ, όπου το στήσιμο διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από το στυλ που χορεύουν οι χορευτές. Στην περίπτωση της Salsa οι χορευτές έχουν τόσοι ελευθερία, που μπορεί να χορεύουν με άλλο κράτημα στην αρχή και άλλο στην συνέχεια, αλλάζοντας το στυλ που χορεύουν. Πολλές φορές στα club's μπορεί κάποιος να δει ακόμα και μεταξύ των δύο παρτενέρ να υπάρχουν διαφορές στο στυλ, ο καθένας τους να χορεύει διαφορετικό στυλ και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις να χορεύουν ακόμα και σε διαφορετικό ρυθμό.

Στους απαλούς χορούς ο χορός που το κράτημα και το στήσιμο των χορευτών διαφέρει πολύ από τους άλλους χορούς είναι το Ευρωπαϊκό Tango. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι αυτός ο απαλός χορός, διαφέρει από τους άλλους απαλούς χορούς όσον αφορά το στήσιμο και το κράτημα, λόγω της σχέσης του με το Αργεντίνικο Tango. Καμία σχέση δεν έχει το κράτημα, το στήσιμο, το στυλ, το ύφος των χορευτών του Ευρωπαϊκού Tango, με αυτό των χορευτών του Αργεντίνικου Tango. Μάλιστα θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε αντίθετη με το μοναδικά αυστηρό στυλ του Ευρωπαϊκού Τανγκό, το Αργεντίνικο Τανγκό λόγω των πολλών διαφορετικών στυλ που χορεύεται σε όλο τον κόσμο, διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους και οι τρόποι που οι δύο παρτενέρ κρατιούνται στο ξεκίνημα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι κρατήματος (Embrace) ανοιχτό, κλειστό κλπ. Αυτά με την σειρά τους διαφέρουν ανάλογα με το στυλ των χορευτών ( Salon , club style, Milonguero style, fantasia κλπ).

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε όρκο για το τι πρόκειται να χορέψουν οι χορευτές, εάν δεν ακούσουμε προσεκτικά την μουσική.

Φυσικά εάν πρόκειται να απαντήσουμε στις ερωτήσεις της παρέας μας, που κρέμεται από το στόμα μας για να μορφωθεί χορευτικά, θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στο τι θα απαντήσουμε,. για να μην εκτεθούμε μόλις αρχίσει η μουσική και αρχίσουν οι χορευτές τον χορό τους.

Εάν έχουμε δηλώσει με πολύ σιγουριά, ότι θα χορέψουν άλλο χορό και χορεύουν άλλο, τότε θα επέλθει καταστροφή του «image» μας, με την πλήρη αμφισβήτηση των χορευτικών μας γνώσεων και στην συνέχεια και των χορευτικών μας ικανοτήτων. Περιμένετε την μουσική και καλού κακού μετρήστε και κανένα οχτάρι σαν να χορεύατε και εσείς.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.