Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Μαθαίνοντας διεύθυνση και ακολούθηση.

Ένα πολύ συχνό λάθος των δασκάλων χορού, ιδιαίτερα στα ομαδικά τους μαθήματα, είναι να δείχνουν στο τμήμα τους ένα, δύο ή και τρία καμιά φορά βήματα, συνήθως διαφορετικών χορών, χωρίς να φθάνουν ποτέ στο πιο βασικό σημείο της εκμάθησης των βημάτων, την διεύθυνση και την ακολούθηση.

Αφού δείξουν και τα δύο μέρη του βήματος, ανδρικό, γυναικείο και το χορέψουν μαζί τους στον καθρέπτη, χωρίς μουσική και μετά με μουσική, αμέσως μετά από μια σύντομη, δική τους συνήθως επίδειξη του βήματος σε ζευγάρι, βάζουν το τμήμα να χορέψει σε ζευγάρια, πρώτα χωρίς μουσική και μετά με μουσική.

Βοηθάνε λίγο στην εκτέλεση τα ζευγάρια που πιθανό έχουν πρόβλημα και περνάνε σε άλλο βήμα, άλλο χορό, χωρίς να ασχοληθούν σχεδόν καθόλου με την διεύθυνση και την ακολούθηση. Αυτό δυστυχώς γίνεται και σε χορούς, όπου η διεύθυνση και η ακολούθηση είναι απολύτως απαραίτητη, όπως Argentino Tango, Salsa, απαλούς χορούς κλπ.

Έτσι λοιπόν είναι πολύ συχνό θέαμα, καβαλιέροι που μόλις μαθαίνουν νέα βήματα, επιμένουν να τα χορεύουν χωρίς να γνωρίζουν, πώς να τα διευθύνουν σωστά. Δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν οι ντάμες γνωρίζουν τα βήματα αυτά, αφού συνήθως αυτοί οι καβαλιέροι, έχουν πάντα τον τρόπο να τις αιφνιδιάζουν συνεχώς με νέα βήματα, εμπλουτισμένα με βίαιες νευρικές κινήσεις, τραβήγματα και σπρωξίματα με πολύ κακό αποτέλεσμα.

Η λύση είναι μία: Η εξάσκηση.

Θα μάθουμε καλά το βήμα, μετά θα μάθουμε τον τρόπο που διευθύνεται, ζητείστε το από τους δασκάλους στα ομαδικά μαθήματα σας εάν το ξεχνούν. Επιμένετε σε αυτό το σημείο και ας βαριούνται μερικοί στο τμήμα, γιατί βιάζονται και θέλουν να μάθουν πολλά βήματα μέσα σε μία ώρα.

Το επόμενο στάδιο είναι με κάποια παρτενέρ, να εξασκηθείτε μαζί για αρκετή ώρα στην διεύθυνση και την ακολούθηση του νέου βήματος ή όσων βημάτων σας δυσκολεύουν.

Πριν να αναφερθούν κάποιοι τρόποι εξάσκησης για την διεύθυνση και την ακολούθηση, θα πρέπει να αναφερθεί και να μην το ξεχνάτε ποτέ οι καβαλιέροι, ότι στα πάρτι, πάντα χορεύουμε ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων και τον βαθμό της ικανότητας της ντάμας μας, στο να μας ακολουθήσει.

Χορεύοντας από τα πιο εύκολα βήματα στα πιο δύσκολα προοδευτικά, θα πρέπει να της αφήνουμε και κάποιο χρόνο ανάμεσα, για να βρίσκει την ηρεμία της. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στο να διακρίνουμε γρήγορα, εάν η ντάμα ακολουθεί ή απλώς μαντεύει την πρόθεσή μας και χορεύει ανάλογα τα βήματα. Μόλις καταλάβουμε ότι υπάρχει δυσκολία σταματάμε και ας γνωρίζουμε πολύ περισσότερα βήματα. Θα μείνουμε επαναλαμβάνοντας αυτά τα βήματα που εκτελέσθηκαν καλά Στη συνέχεια πολύ ήρεμα, μπορούμε να ξανακάνουμε άλλη μια πολύ προσεκτική απόπειρα σε κάτι δυσκολότερο. Εάν πετύχει συνεχίζουμε προοδευτικά μέχρι να τελειώσει το τραγούδι.
Φυσικά πεσίματα, πόζες και ακροβατικά απαγορεύονται.

Προσοχή ακόμα και εάν η ντάμα μας το ζητάει, δεν δείχνουμε ποτέ πώς εκτελείται κάποιο βήμα στην μέση της πίστας. Είναι πολύ κακόγουστο. Εάν είναι απαραίτητο να το κάνετε πηγαίνετε σε μια άκρη όπου δεν εμποδίζετε και δεν σας βλέπουν πολλοί και δείξτε το σύντομα και διακριτικά. Εάν σας βγαίνουν τάσεις δασκαλίστικες, πολύ ωραία, εκπαιδευθείτε πάρτε και τα διπλώματα σας και καλή επιτυχία. Αλλά όχι στο πάρτι, στη μέση της πίστας, ποτέ!

Προχωρώντας στους τρόπους εξάσκησης λοιπόν έχουμε:

1. Θα μάθουμε πολύ καλά και οι δύο παρτενέρ πως εκτελείτε το βήμα, όλη την ρουτίνα, ο καθένας το μέρος του. Μην βάλετε μουσική μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλα γίνονται σωστά και άνετα.
2. Χορέψτε χωρίς μουσική μετρώντας αργά εάν είναι δυνατόν το βήμα, με την λιγότερη δυνατή επαφή, χωρίς διεύθυνση και ακολούθηση, εάν μπορείτε χωρίς καθόλου επαφή. Απλά χορεύετε το βήμα αντικρυστά, ο καθένας μόνος του.
3. Αρχίστε με πολύ ελαφρές μικρές κινήσεις να το διευθύνετε. Στις σωστές θέσεις σώματος και κρατήματος, με όσο γίνεται μικρότερη επαφή.
4. Σιγά σιγά βρεθείτε και χορέψτε με κανονική επαφή.
5. Επαναλάβετε την διαδικασία και τελειώνοντας θα έχετε μάθει ότι χρειάζεται για την σωστή διεύθυνση και την ακολούθηση του βήματος (αντίσταση κλπ).
6. Δοκιμάστε επαναλαμβάνοντας πολλές φορές με μουσική και με πλήρη διεύθυνση.

Κάνοντας συχνά το ίδιο με όλα τα βήματα που γνωρίζετε, τότε θα καταλαβαίνετε πλέον πολύ εύκολα όταν χορεύετε και με άλλους παρτενέρ, τον τρόπο ακολούθησης και διεύθυνσης τους.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι, ότι οι ασκήσεις για να εκτελεσθούν σωστά και να έχουν αποτέλεσμα, απαιτούν και από τους δύο παρτενέρ, καλό στήσιμο και καλό κράτημα. Εάν ο ένας από τους δύο είναι χαλαρός και έχει κακή στάση, τότε τίποτα δεν θα πάει καλά.

Για τους καβαλιέρους υπάρχει και μια άλλη σπουδαία μέθοδος εκμάθησης και εξάσκησης της διεύθυνσης των βημάτων:

1. Αρπάξτε την ντάμα σας και χορέψτε ασταμάτητα με την ταχύτερη μουσική.
2. Χορέψτε όσα βήματα ξέρετε συνέχεια μέχρι η ντάμα σας να παραιτηθεί ή μέχρι να τελειώσει το τραγούδι.
3. Εάν αυτή η ντάμα αποτύχει μην πτοείσθε, αρπάξτε μια άλλη και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο.
4. Επαναλάβατε όσο χρειασθεί, μέχρι να τελειώσουν οι ντάμες και το πάρτι.

Φυσικά εσείς οι άπειροι καβαλιέροι, μην εφαρμόσετε αυτήν την μέθοδο μέχρι να μάθετε και εσείς τόσο...καλά, όσο αυτοί.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο-περιοχή) δεν θα απαντηθούν.