Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χοροί Ballroom χωρίς μαθήματα ή μαγεία?

Τα τελευταία δύσκολα για όλους μας χρόνια, μαζί με όλα τα άλλα πράγματα που άλλαξαν στην ζωή μας, άλλαξε και ο τρόπος που διαθέτουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Τα περιθώρια για χόμπι, αθλήματα και διασκέδαση, έχουν περιορισθεί πολύ, αφού εξαρτώνται από το πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε γι' αυτά. Πολλοί άνθρωποι που αγαπούσαν τον χορό και ασχολιόντουσαν συστηματικά με αυτόν, κάνοντας μαθήματα, πηγαίνοντας σε πάρτι, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς χορού κλπ, αναγκάστηκαν ή να διακόψουν τα μαθήματά τους ή και κάθε χορευτική τους δραστηριότητα. Κάποιοι, ίσως όχι πολλοί, συνεχίζουν αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό και φυσικά με διαφορετικά οικονομικά κριτήρια.

Τα πράγματα όσον αφορά τα οικονομικά γίνονται συνεχώς δυσκολότερα, η διάθεση μας όπως είναι φυσικό ακολουθεί την ίδια πορεία, η ασχολία με τον χορό είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεφεύγουμε από τις μαύρες απαισιόδοξες σκέψεις. Ο κόσμος αναζητά και βρίσκει φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για να συνεχίσει να ασχολείται με τον χορό. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις τα εβδομαδιαία πάρτι, όσα έχουν απομείνει να γίνονται, κάποιες βραδιές χορού σε club's, για Tango ή Salsa, που και πού μερικά μαθήματα και αυτά ομαδικά, αυτή είναι η μοναδική επιλογή για τους περισσότερους.

Πενία τέχνας κατεργάζεται λοιπόν, με λίγα ευρο, όλοι χορεύουν, όλοι διασκεδάζουν, όλοι μαθαίνουν χορό χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για αναρίθμητα μαθήματα, επιδείξεις, χορογραφίες, τεχνική χορού και άλλα πολλά. Μπορεί κάποιος, να αγανακτήσει να πεταχτεί από το κάθισμά του και να φωνάξει: «Καλά, εμείς τόσα χρόνια γιατί ξοδεύαμε τόσα χρήματα»! Σωστά. Γιατί? Αφού μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο και τζάμπα!

Για να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση, πρέπει να πούμε πολλά πράγματα που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά στον πολύ κόσμο.

Ο κοινωνικός χορός δεν είναι κάτι σαν γρήγορο περπάτημα ενός ζευγαριού με μουσική. Δεν είναι τo πιο δύσκολο, το πιο δυναμικό άθλημα του κόσμου. Διαφέρει όμως σε κάτι που το κάνει ένα από τα πιο δύσκολα χομπυ ή αθλήματα. Όλα τα χομπυ, όλα τα αθλήματα θέλουν κατάρτιση, γνώσεις, εξάσκηση και κάποιον να σε καθοδηγεί. Δεν είναι το ίδιο να κάνεις σχοινάκι στο μπαλκόνι, με το πηδάς άλμα επί κοντώ. Δεν είναι το ίδιο να κάνεις τον γύρο του τετραγώνου πέντε φορές τρέχοντας, με το να κατέβεις τετρακόσια με εμπόδια ή στον μαραθώνιο.

Σίγουρα δεν θέλουν όλοι να γίνουν πρωταθλητές του χορού, άρα γιατί πρέπει να έχουν δάσκαλο και να μάθουν τόσα πράγματα για να χορέψουν λιγάκι παραπάνω. Ο κοινωνικός χορός όμως έχει αυτό το κάτι παραπάνω, όταν χορεύεις λίγο ή περισσότερο, χορεύεις σχεδόν πάντα μπροστά σε κόσμο. Η παρουσία σου κρίνεται από την χορευτική σου εικόνα, η αισθητική πλευρά του τρόπου που χορεύεις κάθε χορό είναι σημαντική.

Ανέκαθεν υπήρχαν άνθρωποι, φίλοι του χορού, που πίστευαν ότι ο κοινωνικός χορός είναι κάτι απλό, δηλαδή «εάν το έχεις, μπορείς να χορέψεις, δεν χρειάζονται μαθήματα». Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι ο χορός είναι κάτι πολύ εύκολο και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν να ήταν μια επιστήμη.

Αυτοί που το πιστεύουν αυτό, οι ίδιοι δεν έχουν χορέψει ποτέ και στηρίζουν την θεωρία τους σε αυτούς που χορεύουν χωρίς να έχουν κάνει μαθήματα με δασκάλους σε σχολές χορού. Για αυτούς που έχουν σχέση με τον κοινωνικό χορό, οι πρώτοι...δηλαδή αυτοί που χορεύουν τα πάντα και με όλους χωρίς να έχουν κάνει κανένα μάθημα, φαίνονται λίγο ή πολύ γραφικοί και προκαλούν από ελαφρά χαμόγελα έως ξεκαρδιστικά γέλια. Οι δεύτεροι, αυτοί που θεωρούν το χορό εύκολο πράγμα, δεν χορεύουν ποτέ, αλλά κρίνουν και έχουν γνώμη για τα πάντα, απλώς περνούν απαρατήρητοι για τους χορευτές, σαν άσχετοι θεατές.

Ο κοινωνικός χορός είναι ένα πολύ ευχάριστο, αλλά και δύσκολο χομπυ. Εάν κάποιος ασχοληθεί με αυτό το είδος χορού, χορεύοντας αυτούς τους χορούς, χωρίς να κάνει μαθήματα χορού, θα αποκτήσει πολύ κακές χορευτικές συνήθειες, χορευτικά «κουσούρια», τα οποία όταν και εάν κάποτε αποφασίσει να ασχοληθεί πιο σοβαρά, θα είναι πολύ δύσκολο να αποβάλει. Οι κοινωνικοί χοροί έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την επικοινωνία των δύο παρτενέρ, αλλά ακόμα περισσότερες όσον αφορά την αισθητική, όταν υπάρχουν θεατές.

Σίγουρα κάθε άνθρωπος που έχει αντίληψη και είναι παρατηρητικός, ίσως μάθει πολύ εύκολα τα βασικά βήματα, τις μικρές αρχικές ρουτίνες και εάν έχει καλή σχέση με τον ρυθμό και την μουσική, να αρχίσει να χορεύει κάποιους χορούς, με κάποιους πολύ συγκαταβατικούς παρτενέρ. Χορεύοντας, σιγά -σιγά μαθαίνει κάπως να ξεκινά, να διευθύνει ή να ακολουθεί, αποκτά καλύτερη σχέση με τον χώρο και τις κατευθύνσεις, η αυτοπεποίθησή του ανεβαίνει διαρκώς και τον σπρώχνει να χορέψει όλους τους χορούς και με υψηλότερου επιπέδου παρτενέρ.

Η εικόνα του με τον χρόνο βελτιώνεται, παρατηρώντας μαθαίνει περισσότερα, αφού και η χορευτική του αντίληψη έχει μεγαλώσει, αλλά έχει μάθει και αρκετά για να καταλαβαίνει εύκολα πότε κάνει λάθος και πότε όχι. Μετά από καιρό νιώθει τόση άνεση, που αρχίζει να αυτοσχεδιάζει, να βγάζει «καινούργιες», «δικές» του φιγούρες, χορεύει με άνεση με όλους, αισθητικά έχει ένα δικό του μοναδικό στυλ, το οποίο για όσους τον βλέπουν είναι πολύ συμπαθητικό, αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται από πολύ εμφανή καλή διάθεση, χαμόγελο και πολύ ζεστασιά προς τον εκάστοτε παρτενέρ.

Ξεπερνώντας και αυτό το επίπεδο χορεύει, ξετρελαίνοντας με τις πρωτότυπες φιγούρες την παρτενέρ του, αλλά έχει αρχίσει να κρατάει και ένα μέρος της προσοχής του για όσους τον βλέπουν. Όχι μόνο κάνει ένα προσωπικό εντυπωσιακό show, αλλά επικοινωνεί και με όσους τον βλέπουν, τους χαμογελά, τους «παίζει». Με τον πρώτο του χορό, αιχμαλωτίζει τους θεατές και στους επόμενους χορούς, όλα τα μάτια ψάχνουν να βρουν αυτόν στην πίστα.
Λατρεύοντας τον χορό, κάποια στιγμή αρχίζει να ζηλεύει την άψογη εικόνα, τις γραμμές, την ακρίβεια των έμπειρων χορευτών, των αθλητών και των δασκάλων χορού.

Πιστεύοντας πως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί και λίγο με την τεχνική του χορού, αποφασίζει να βρει κάποιο δάσκαλο ή σχολή χορού, για να βελτιωθεί. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και γι αυτόν, αλλά και περισσότερο για αυτόν που θα αναλάβει να του μάθει τεχνική, από το πρώτο βήμα μέχρι...πού? Θα πρέπει πρώτα να βρει δάσκαλο με τεράστια εμπειρία και ακόμα μεγαλύτερη υπομονή και πειθώ. Λογικά το εγχείρημα, δεν θα πετύχει, σε πολύ λίγο χρόνο θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και θα συνεχίσει να χορεύει όπως χόρευε, με κουρεμένη λόγο την αυτοπεποίθησή του.

Τώρα πια γνωρίζει ότι για τους σχετικούς με τον χορό θεατές, τα περισσότερα από όσα κάνει είναι και φαίνονται λάθος, αλλά κρύβονται από τον ενθουσιασμό και την άνεσή του στην πίστα. Τα βήματα τελικά τα έμαθε, ρουτίνες εύκολες δύσκολες μια χαρά τις καταφέρνει, ρυθμό έχει πολύ καλό, μπρίο, άνεση, κίνηση, κόλπα, μα τι του λείπει τελικά. Έμαθε στο περίπου στην αρχή, λίγο καλύτερα στην συνέχεια, όλα όσα χρειάζονται για να εκτελεσθεί μία ρουτίνα. 

  • Στήσιμο.
  • Κράτημα.
  • Θέσεις ποδιών.
  • Θέσεις σώματος. 
  • Βαθμούς στροφής. 
  • Μεταχείριση ποδιών. 
  • Γραμμή χορού. 
  • Χέρια. 
  • Κεφάλι. 
  • Διεύθυνση και ακολούθηση. 
  • Ρυθμούς και χρόνους... ακόμα και το μέτρημα, μέχρι και κουβανέζική.

Τι άλλο πρέπει να κάνει, τέλος πάντων για να χορέψει όπως ονειρεύεται? Τι του λείπει για να γίνει και αυτός που δεν έκανε ποτέ κανένα μάθημα, αλλά χορεύει δέκα πέντε χρόνια, για να χορεύει όπως ένας αθλητής χορού, ένας δάσκαλος χορού, ένας επαγγελματίας χορευτής Ballroom.

Του λείπουν τα βασικά τεχνικά στοιχεία, που κάποιος μαθητής- χορευτής βήμα- βήμα, με πολύ εξάσκηση, με πολύ υπομονή, χέρι- χέρι με τον δάσκαλο θα μάθει, μέσα από τις απλές στην αρχή, πιο δύσκολες στην συνέχεια ρουτίνες.

Τα τεχνικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την καλύτερη εκτέλεση των βημάτων, από το πιο απλό στο πιο δύσκολο. Ο μαθητής τα μαθαίνει στην πορεία και αφού έχει ξεμπερδέψει με τα βήματα, την διεύθυνση- ακολούθηση και μπορεί να τα χορέψει με άνεση. Ποια είναι αυτά τα τεχνικά στοιχεία των κοινωνικών χορών:

  • Το ατομικό στήσιμο, το κράτημα, η επαφή, η πίεση.
  • Η απαραίτητη κάθε στιγμή αντίσταση.
  • Η επαφή στα πόδια, η αντίληψη της κίνησης των ποδιών.
  • Η χρήση των αστραγάλων και των γονάτων για την άρση και την βύθιση.
  • Η ώθηση και το μέγεθος στα βήματα.
  • Το μέτρημα, η ακρίβεια στον ρυθμό και τις φράσεις της μουσικής.
  • Τεχνική για όλα τα είδη των στροφών.
  • Η μουσικότητα στις κινήσεις το δέσιμο με την μουσική.
  • Καλή γνώση της χρονικής αξίας κάθε κίνησης.
  • Ξεκίνημα κίνησης από το κέντρο του σώματος.
  • Η τεχνική κίνησης των γοφών στους λάτιν.
  • Η κίνηση της λεκάνης στους απαλούς.
  • Η γραμμή των ώμων.
  • Η χρήση των πλευρών.
  • Η κίνηση του θώρακα.
  • Το CBM και το CBMP.
  • Η κίνηση του κεφαλιού.
  • Οι εκφράσεις του προσώπου.
  • Ο τρόπος κίνησης των χεριών όταν είναι ελεύθερα.
  • Οι θέσεις και ο τρόπος χρήσης της παλάμης.
  • Η σωστή κίνηση και η θέση στον χώρο ή στην γραμμή χορού.
  • Ο σωστός έλεγχος στο Sway.
  • Η ακριβής ισορροπημένη τοποθέτηση στις πόζες.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι πράγματα που κάποιος μαθητής ή κάποιος χορευτής μπορεί να καταλάβει και να νιώσει όταν μαθαίνει τα χορευτικά βήματα και την απαραίτητη διαδικασία για να εκτελεσθεί το σενάριο της κάθε ρουτίνας από τους δύο παρτενέρ. Είναι στοιχεία που με την βοήθεια ενός πολύ έμπειρου δασκάλου θα ανακαλύπτει σιγά- σιγά. Με τον χρόνο και με πολύ εξάσκηση θα γίνουν κτήμα του, θα αλλάξουν την χορευτική του εικόνα και δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τους πολύ έμπειρους χορευτές.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί η αναφορά στο ότι ακόμα και πίσω από τους πιο έμπειρους δασκάλους, πίσω από τους πιο λαμπερούς και με πολλές διακρίσεις και νίκες αθλητές χορού, πίσω από τους πιο διάσημους χορευτές υπάρχουν άλλοι δάσκαλοι πιο παλιοί πιο έμπειροι που τους βοηθούν να ανέβουν ψηλότερα. Πάντα υπάρχουν νέα πράγματα στον χορό, πάντα υπάρχουν μυστικά και άγνωστα σημεία που όταν φωτίζονται κάνουν την εικόνα του χορευτή ακόμα πιο λαμπερή.

Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι η εκπαίδευση στον χορό είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία που...ευτυχώς δεν έχει τέλος.

Ένα πολύ επίκαιρο τηλεοπτικό spot λέει «Τα πιο ωραία πράγματα στην ζωή δεν είναι...πράγματα». Ο κοινωνικός χορός είναι σίγουρα από αυτά, έχει κάποιους κανόνες, όχι πολλούς εάν αναλογιστούμε ότι μπορεί δύο άνθρωποι που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, μπορούν να χορεύουν, χωρίς να πατάει ο ένας τον άλλον και να φαίνονται και οι δυο τόσο όμορφοι όταν χορεύουν. Πάνω από όλα, δύο πριν από λίγο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, χορεύουν διασκεδάζουν και απολαμβάνουν την μαγεία του χορού.

Οι κανόνες μαθαίνονται μόνο μέσα από τα μαθήματα και φτιάχνουν αυτή την μαγεία. Δεν πειράζει όμως εάν δεν τους μάθετε όλους, η πίστα έχει χώρο για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.