Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Συμβουλές για νεοεισερχόμενους αθλητές χορού.

Τα κίνητρα που μπορεί να έχει κάποιος έφηβος ή ενήλικας όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με με τον χορό είναι πολλά. Τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών, όπως το dwts, έχει προστεθεί και το διαγωνιστικό κίνητρο.

Σήμερα μπορεί οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας εύκολα, αρκετά γρήγορα και χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία να βρεθεί, σε κάποιο γήπεδο διαγωνιζόμενος μπροστά σε κόσμο, που έχει πληρώσει για να δει αθλητικό χορό.

Αυτό που αντιμετωπίζει ο μαθητής του σήμερα δεν διαφέρει πολύ, με αυτό που αντιμετώπιζε οποιοσδήποτε μαθητής- χορευτής στους πρώτους διαγωνισμούς χορού.

Οι συνθήκες είναι περίπου ίδιες. Αυτό που είναι διαφορετικό, είναι ότι οι μαθητές αθλητές χορού των πρώτων διαγωνισμών είχαν μεγαλύτερη χορευτική εμπειρία. καλύτερο για εκείνη την εποχή ατομικό χορευτικό επίπεδο, και το πιο σημαντικό, είχαν δοκιμασθεί στην σχολή τους σε πολλές χορευτικές επιδείξεις μπροστά σε κόσμο.

Το επίπεδο του χορού έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις σε όλα τα διαγωνιστικά κριτήρια είναι πολύ μεγαλύτερες, Έτσι τα μαθήματα στις σχολές που ασχολούνται με τον Αθλητικό χορό από πολύ νωρίς, σχεδόν από το πρώτο μάθημα επικεντρώνονται στην τεχνική και στην εκμάθηση χορογραφίας.

Όση προσωπική ευχαρίστηση και διασκέδαση και αν θυσιάσουν οι μαθητές, με αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης και εξάσκησης, πάντα θα έχουν έλλειψη χορευτικής εμπειρίας, σε σχέση με αυτούς που αφού ασχολήθηκαν τον περισσότερο χρόνο της εκπαίδευσης τους πιο κοινωνικά, μετά από χρόνια αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τον αθλητικό χορό.

Η εμπειρία της χορευτικής επίδειξης είναι πολύ σημαντική. Αφού γίνεται με τον κόσμο πολύ κοντά να σε παρατηρεί, να αναγνωρίζει εύκολα το λάθος και το άγχος σου. Επίσης χορεύεις μόνος σου με τον παρτενέρ χωρίς άλλα ζευγάρια. Δεν έχεις βέβαια κριτές να σε παρατηρούν για να σε κρίνουν. Η προσοχή του κόσμου που είναι στραμμένη αποκλειστικά σε εσένα.

Σήμερα κάποιοι μαθητές με πολύ μικρή εμπειρία, συχνά μόνο με ομαδικά μαθήματα, χωρίς σταθερό παρτενέρ, πέφτουν στα βαθιά νερά της πρώτης τους συμμετοχής σε διαγωνισμό χορού.

Οι παρακάτω γραμμές αφορούν και ενδιαφέρουν αυτούς τους νέους νεοεισερχόμενους αθλητές χορού. Είναι ένα πακέτο χρήσιμων συμβουλών, ένα μικρό ελάχιστο βοήθημα πριν την πρώτη ηρωική τους έξοδο στο γήπεδο.

1. Πρέπει να δείχνετε ευδιάθετοι και χαρούμενοι, σαν να κάνετε το πιο ευχάριστο πράγμα για εσάς, ανάμεσα σε πρόσωπα που συμπαθείτε πολύ, χωρίς φαίνεται καθόλου ότι νοιάζεστε για λάθος βήματα, για μετρήματα και την χορογραφία σας.

2. Καλό είναι να νοιάζεστε για τους κριτές και τον κόσμο, αλλά και κάτι να μην πάει όπως πρέπει, κρύψτε το. Κανένας δεν ξέρει τι θέλατε να κάνετε, προσποιηθείτε ότι όλα γίνονται τέλεια, καλύτερα από την καλύτερη σας πρόβα.

3. Θυμηθείτε ότι στο γήπεδο δεν είσθε μόνο την ώρα που χορεύετε την χορογραφία σας πάνω στην μουσική. Είστε τουλάχιστον τριπλάσιο χρόνο πριν και μετά τον χορό σας. Επί πλέον πριν και μετά, ο κόσμος και πιο σημαντικά οι κριτές, έχουν περισσότερο χρόνο να σας παρατηρήσουν. Μπείτε όμορφα, όπως σας έμαθαν, με αυτοπεποίθηση και συμπεριφερθείτε με σιγουριά έμπειρου χορευτή όσο είστε στο γήπεδο πριν και μετά τον χορό. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να υπερβάλλετε στις υποκλίσεις.

4. Συγκεντρωθείτε και δώστε ιδιαίτερη σημασία στον ρυθμό. Όση καλή παρουσίαση και να έχετε, όσο τέλεια και να εκτελέσετε την χορογραφία σας, κανένας κριτής ίσως και πολλοί από τους θεατές δεν θα σας συγχωρήσει τον να μην είσθε ακριβής στον ρυθμό. Ένα λάθος στην χορογραφία, μπορεί να περάσει απαρατήρητο ή να συγχωρεθεί από όλους, το λάθος στον ρυθμό είναι κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα.

5. Χαλαρώστε, δεν χορεύετε μόνοι σας, υπάρχουν τόσα ζευγάρια που χορεύουν δίπλα σας. Αυτό σημαίνει ότι και λάθος να κάνετε, οι πιθανότητες να το παρατηρήσουν οι κριτές και ο κόσμος είναι λίγες. Χορέψτε σαν να χορεύετε μόνοι σας, διασκεδάστε και απολαύστε το.

6. Να είστε και να δείχνετε περήφανοι για αυτό που κάνετε. Κρατήστε ψηλά το κεφάλι, θυμηθείτε λίγοι έχουν την ευκαιρία να χορεύουν μπροστά σε κόσμο που τους επευφημεί, λίγοι έχουν το κουράγιο και το ταλέντο να διαγωνισθούν.

7. Η συμμετοχή σας και μόνο είναι ένας μικρός θρίαμβος και έτσι πρέπει να φαίνεται, ιδιαίτερα το θέμα της υπόκλισης στην παρουσίαση, στο τέλος της χορογραφίας ή στην απονομή. Ιδιαίτερα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε καμία περίπτωση δεν θα δείξετε την παραμικρή δυσαρέσκεια, αντίθετα ακόμα και τελευταίοι να βγήκατε, πρέπει να χαμογελάτε και να δείχνετε ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα.

8. Συμπεριφερθείτε σαν να είστε οι πιο έμπειροι αθλητές, ακόμα και εάν δεν αισθάνεστε έτσι. Όποιος μπαίνει στο γήπεδο ακόμα και για το ζέσταμα είναι αθλητής.

9. Ξεχάστε την διάκριση και τις πρώτες θέσεις, δεν πρέπει να σας απασχολούν καθόλου. Το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί είναι να χορέψετε όμορφα αυτό που ετοιμάσατε. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα εάν το χορέψατε τόσο καλά ή καλύτερα από τις πρόβες σας.

10. Χαμογελάτε με φυσικότητα, φροντίστε να επικοινωνήτε συνεχώς με τον παρτενέρ σας και όσο είναι δυνατόν να δείχνετε ότι επικοινωνείτε και με τον κόσμο γύρω σας.

Διώξτε εντελώς το άγχος και ακολουθείστε αυτές τις απλές συμβουλές, απολαύστε όλες τις στιγμές της πρώτης χορευτική σας εμπειρίας. Την προετοιμασία, την εξάσκηση, τις πρόβες, το ζέσταμα, την αναμονή, την παρουσίαση, την είσοδο, τον χορό σας, τις υποκλίσεις, την έξοδο, την απονομή και τα συγχαρητήρια.

Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρέπει ούτε να στεναχωρηθείτε, ούτε να τρελαθείτε από την χαρά σας και να δηλώνετε την επόμενη ημέρα στους φίλους σας πρωταθλητές χορού. Δεχθείτε το αποτέλεσμα ψύχραιμα και προσγειωμένα. Θα ζήσετε ακόμη μια πολύ ευχάριστη εμπειρία από την οποία θα έχετε πολύ ευχάριστα πράγματα να θυμάστε. Την επόμενη φορά, όλα θα είναι καλύτερα και πιο εύκολα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.