Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Μοιάζουν σαν να σημαίνουν το ίδιο. Αλλά...

Προχωρώντας στην εκπαίδευση μας στον χορό, συναντάμε συνεχώς νέες λέξεις, νέους όρους. Τις περισσότερες φορές ανοίγοντας ένα λεξικό, δεν θα βρούμε τίποτα που να μας βοηθήσει στην κατανόηση αυτών των όρων, ώστε να μπορέσουμε να εκτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό που περιγράφει η λέξη.

Πολλές φορές όσα λένε οι δάσκαλοί μας δεν μας βοηθάνε αρκετά και πάντα μένουν κάποιες απορίες. Πολλές φορές ακούμε διαφορετικές εξηγήσεις για το ίδιο θέμα, από κάθε δάσκαλο. Η σύγχυση μεγαλώνει και τα κενά στις γνώσεις μας επίσης. Κάποιες φορές κάποια πράγματα που ακούμε στην αρχή της ενασχόλησής μας με τον χορό, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα ακούμε με διαφορετική ερμηνεία ακόμα και από τους ίδιους δασκάλους.

Όλα συμβαίνουν, όλα είναι λογικά, οι τρόποι αλλάζουν, οι τεχνικές αλλάζουν, εξελίσσονται. Πολύ λογικό αφού υπάρχει ο αθλητικός χορός, όλα θα εξελίσσονται, θα καλυτερεύουν (?), θα γίνονται πιο δύσκολα, πιο θεαματικά. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των αγώνων αθλητικού χορού...ελπίζω: Η πρόοδος του χορού. Το ίδιο συμβαίνει και με το αυτοκίνητά μας και την τεχνολογία τους. Οι αγώνες Formula, σπρώχνουν την τεχνολογία, που σύντομα φθάνει μέχρι το μικρό μας επιβατηγό και το βελτιώνει.

Υπάρχουν όμως και κάποιες λέξεις, κάποιοι όροι που μπερδεύουν πολλούς, όχι γιατί αλλάζουν, είναι πολλοί γνωστοί, τους ακούμε από τα πρώτα μας μαθήματα. Μας μπερδεύουν όμως γιατί μοιάζουν πολλοί σαν λέξεις, αλλά και σαν έννοιες, γιατί μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Μοιάζουν σαν να σημαίνουν το ίδιο πράγμα ή κάτι παρόμοιο.

Ψάχνοντας θα βρούμε πολλές λέξεις, χορευτικούς όρους τέτοιους, που να προκαλούν σύγχυση σε όσους ξεκινούν και όχι μόνο σε αυτούς. Παίρνουμε κάποιες από αυτές:

Οι λέξεις Posture, Poise, Presentation, Expression, Style σίγουρα μας μπερδεύουν αφού και απλή μετάφραση στάση, στήσιμο, παρουσίαση, έκφραση, παρουσίαση, στυλ μπορεί να σημαίνουν για πολλούς το ίδιο πράγμα.
Μια προσπάθεια να ξεμπερδέψουμε λίγο τις έννοιες ίσως βοηθήσει.

1. Η γενική χορευτική στάση του σώματος Posture ή το στήσιμο του σώματος μας, αναφέρεται στον τρόπο τοποθέτησης των τεσσάρων τμημάτων του σώματος, δηλαδή:
     1. Το κεφάλι.
     2. Το επάνω μέρος του κορμού δηλαδή τον θώρακα, στήθος και τους ώμους.
     3. Το μεσαίο τμήμα δηλαδή την λεκάνη και τους γοφούς.
     4. Το χαμηλότερο τμήμα δηλαδή τα πόδια, γόνατα κλπ. Θα μπορούσαμε να το πούμε και την βάση του σώματός μας. Η σωστή μας χορευτική στάση προϋποθέτει αυτα τα τμήματα να είναι πολύ σωστά τοποθετημένα, πριν καν αρχίσει η μουσική και ο χορός.

2. Δύσκολος ο διαχωρισμός της λέξης poise, από την λέξη posture. Όταν ένα ζευγάρι χορεύει εκτελώντας κάποιες χορευτικές κινήσεις, ο κάθε χορευτής εκτελεί το δικό του μέρος. Οι δύο χορευτές έχουν δικό τους διαφορετικό τρόπο στησίματος, ο οποίος απαιτεί λιγότερη η περισσότερη ισορροπία. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά κατά την διάρκεια της εκτέλεσης ακόμα και των πιο απλών χορευτικών κινήσεων. Δηλαδή το poise μπορεί να αλλάζει κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των χορευτικών βημάτων. Το poise έχει σχέση με την στάση σώματος body position των χορευτών. Είναι δηλαδή η στάση ρου σώματος ή το στήσιμο του σώματος, για την συγκεκριμένη κίνηση ή για μια συγκεκριμένη στιγμή του χορού.

3. Οι διαφορετικοί τρόποι παρουσίασης του χορού ή κάποιας κίνησης, είναι η παρουσίαση presentation. Αυτή μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι, από χορευτή σε χορευτή, για τις ίδιες κινήσεις στον ίδιο χορό.

4. Η έκφραση του χορευτή την στιγμή της παρουσίασης, η έκφραση του προσώπου, η χρήση των χεριών, όλα αυτά μας δίνουν διαφορετική έκφραση σε κάθε ζευγάρι ή χορευτή. Αυτό είναι λοιπόν η έκφραση ή Expression.

5. Το γενικό ύφος, το γενικό στυλ του χορευτή ή του ζευγαριού την συγκεκριμένη στιγμή, αλλα και το γενικό χορευτικό του στυλ (Style).

Μοιάζουν λίγο σαν έννοιες όπως βλέπετε και εσείς, αλλά μπορούμε εύκολα να τις ξεχωρίσουμε και να αντιληφθούμε καλύτερα και εμείς, αλλά και να κάνουμε και τους άλλους να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνουν.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.