Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ο σκοπός των διαγωνισμών χορού.

H σύγκριση μεταξύ δύο χορευτών, δύο ζευγαριών, ή δύο ομάδων χορού, για την επιλογή των καλύτερων, ο ανταγωνισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την διάκριση και το χειροκρότημα αρχικά, ή κάποιου βραβείου στην συνέχεια, γέννησε τον ανταγωνιστικό χορό που σήμερα έχει εξελιχθεί σε Παγκοσμίου επιπέδου αθλητική δραστηριότητα.

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, ως φίλοι του χορού, ο αγωνιστικός χορός, ή αλλιώς dancesport, αποτελεί την αθλητική όψη του χορού, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι οι διαγωνισμοί χορού.

Οι διαγωνισμοί χορού διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία των χορευτών, το είδος χορού και το σύστημα διδασκαλίας και στηρίζονται σε αυστηρούς κανονισμούς συμμετοχής και κανόνες βαθμολόγησης.

Στη χώρα μας, ο αθλητικός χορός έκανε την εμφάνισή του μόλις τη δεκαετία του 90' μέσω των ελληνικών αντιπροσωπευτικών φορέων χορού. Συλλόγων που εξελίχθηκαν από μικρές ομάδες σχολών χορού και τους ιδιοκτήτες τους, που αργότερα εξελίχθηκαν σε Συμβούλια και Ομοσπονδίες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πρώτες κινήσεις έγιναν αρκετά οργανωμένα αλλά και πολύ φιλόδοξα από τον Κο Σωκράτη Χάρος και την σύζηγό του Ντρού χορευτές- καθηγητές χορού από τις Η.Π.Α. οι οποίοι οργάνωσαν τους πρώτους αγώνες χορού στην Ελλάδα (Δεκέμβριος 1993), ακολούθησαν και άλλοι πολλοί διαγωνισμοί χορού, διοργανώθηκαν πρωταθλήματα, κύπελλα, φεστιβάλ ορού, διαγωνισμοί χορογραφίας κλπ.

Ο διοργανωτής των πρώτων αγώνων δυστυχώς μετά απο την οργάνωση μιας πολύ θεαματικής παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικής διοργάνωσης στο ΣΕΦ, την "Ολυμπιάδα Χορού" αποχώρησε απο την Ελλάδα και ζεί στις ΗΠΑ.

Το έργο του όμως συνεχίσθηκε τα επόμενα χρόνια απο τους συνεργάτες του. Η προσέλευση ξένων ζευγαριών αλλά και το φαινόμενο πολλά Ελληνικά ζευγάρια να εκπαιδεύονται στο εξωτερικό, ανέβασε τον ανταγωνισμό και το επίπεδο των αγώνων με την πάροδο του χρόνου,. Δημιουργήθηκαν δύο μεγάλες Ομοσπονδίες και διάφορες μικρότερης εμβέλειας και διάρκειας απόπειρες, που οργάνωναν και οργανώνουν και σήμερα επίσημους και αναγνωρισμένους στο εξωτερικό αγώνες αλλά σε διαφορετικούς Διεθνείς φορείς).

Δυστυχώς οι οργανωτές των αγώνων (Ομοσπονδίες, σύλλογοι κλπ), ποτέ δεν μπόρεσαν να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν για την δημιουργία μίας Ομοσπονδίας, πράγμα απαραίτητο για την κρατική αναγνώριση, την επιχορήγηση των αγώνων των συλλόγων και την πρόοδο κάθε νεογέννητου αθλήματος.

Στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα διοργανώνονται διαγωνισμοί χορού, όχι μόνο από τους επίσημους φορείς, αλλά και από ιδιώτες (σχολές χορού, latin κλαμπ, κ.ά.). Δυστυχώς, η άνθιση του αθλητικού χορού στην Ελλάδα, οδήγησε στην μαζοποίηση και στην οικονομική εκμετάλλευση του αθλητικού χορού, αφού σχεδόν πάντα υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για τη συμμετοχή και την είσοδο.

Παράλληλα πάντα υπάρχουν παράπονα, φήμες και υποψίες ότι στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται η ποιότητα, το επίπεδο και η αξιοπιστία του χορευτικού αγώνα.

Στις συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων που γενικά ασχολούνται με τον αθλητικό χορό πάντα σχολιάζεται και καταγγέλλεται ότι οι βαθμολογίες είναι υποκειμενικές, τα αποτελέσματα αλλοιώνονται και οι διαγωνισμοί είναι στημένοι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται κατηγορίες στο διαγωνισμό με μόνο δύο ή τρία ζευγάρια (όλοι είναι νικητές!).
Αποτέλεσμα; χάνεται ο πραγματικός σκοπός των διαγωνισμών χορού.

Από την πλευρά του διαγωνιζόμενου, ο βασικός λόγος συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό χορού είναι για να εισπράξει την αναγνώριση που αξίζει για την προσπάθεια και τον χρόνο που αφιέρωσε στην προετοιμασία της εμφάνισής του. Το κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο αν υπάρχει χρηματικό έπαθλο κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει στην χώρα μας..

Μερικοί άνθρωποι αγνοούν εντελώς πόση προσπάθεια χρειάζεται για να τη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό. Οι κριτές όμως οφείλουν να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τον κόπο των διαγωνιζόμενων. Σε κάθε αγώνα αθλητικού χορού, η βαθμολογία των κριτών θα πρέπει να στηρίζεται αυστηρά στους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Στους επίσημους αγώνες αθλητικού χορού, οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν μία χορογραφημένη ρουτίνα, που πρέπει να στηρίζεται σε κάποια βασικά στοιχεία, που είναι θεμελιώδη κριτήρια του διαγωνισμού. Μερικά από αυτά είναι η ρυθμικότητα και η μελωδικότητα, η σωστή εκτέλεση της χορογραφίας, η δυναμική του ζευγαριού, τα όμορφα κοστούμια, η χορευτική άνεση (να μην φαίνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τους χορευτές), η ανταπόκριση του κοινού, τα ελεύθερα (solo) χορευτικά κομμάτια, η σωστή εκτέλεση των πόζων και των στροφών (τα σηκώματα απαγορεύονται). Μία χορογραφία πρέπει να περιλαμβάνει κάθε στοιχείο που θα ελέγξουν οι κριτές, και που μπορεί να δώσει βαθμολογικό προβάδισμα στους παρτενέρ.

Όσον αφορά σε διαγωνισμούς χορού κοινωνικού χαρακτήρα, διοργανώνονται ανεξάρτητα από τους επίσημους χορευτικούς αγώνες και διοργανωτής μπορεί να γίνει ο καθένας. Ιδιοκτήτες latin κλαμπ και σχολών χορού διοργανώνουν συχνά διαγωνισμούς χορού με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη προσέλευση και τη διασκέδαση του κόσμου.

Τις περισσότερες φορές όμως, ιδίως τα κλαμπ, αγνοούν παντελώς τη διαδικασία οργάνωσης, διένεξης και τον σκοπό ενός διαγωνισμού χορού.

Πολύ σημαντικοί σε ένα αγώνα χορού είναι οι κριτές. Θα πρέπει να έχουν γνώσεις πάνω σε θέματα τεχνικής και χορευτικής παρουσίασης γενικά, αλλά και πάνω στον διαγωνιζόμενο χορό.

Είναι προφανές ότι το επίπεδο των απαιτούμενων γνώσεων θα είναι ανάλογο με τη «σοβαρότητα» του διαγωνισμού και το επίπεδο των χορευτών. Αν ο διαγωνισμός απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους χορευτές με κάποια χορευτική εμπειρία, τότε ανάλογη εμπειρία ως χορευτές ή δάσκαλοι και ως διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν και οι κριτές.

Ευλογία θα ήταν κριτές να γίνονται, μόνο πολυνίκες και για πολλά χρόνια έμπειροι πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές χορού.

Δεν αναφερόμαστε σε διαγωνισμούς «οικογενειακού» χαρακτήρα (σκοπός είναι η διασκέδαση και ο χορός), όπου η εικόνα των χορευτών και το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία, ακόμα και για τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Επομένως, κάθε διαγωνισμός χορού που στοχεύει στο έπαθλο, την επιβράβευση και την αναγνώριση είναι απαραίτητο να εποπτεύεται από σχετικούς κριτές με κάποιο βαθμό ειδίκευσης σε ό,τι αφορά στον χορό, αλλά και επαγγελματίες στον τρόπο που δουλεύουν.

Η βαθμολογία θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις χορευτικές ικανότητες των ζευγαριών και στους κανόνες του διαγωνισμού. Πάντα με σεβασμό στους διαγωνιζόμενους και το κοινό, που τις περισσότερες φορές πληρώνουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο για την συμμετοχή και την είσοδο στο διαγωνισμό αντίστοιχα.

Υποκειμενικά κριτήρια, όπως ιδεολογικά, φυλετικά και προέλευσης δεν έχουν καμία θέση σε έναν τίμιο αγώνα. Η αναφορά σε δωροδοκίες είναι περιττή... Οποιαδήποτε ένδειξη νοθείας των αποτελεσμάτων ή ισχυρισμός εύνοιας για συγκεκριμένο διαγωνιζόμενο ζευγάρι ντροπιάζει τον διοργανωτή οργανισμό, προσβάλλει τους έντιμους συμμετέχοντες και τους θεατές και καθιστά αυτομάτως το διαγωνισμό ύποπτο και τον φορέα-διοργανωτή αναξιόπιστο.

Οι χορευτικοί αγώνες είναι εκδηλώσεις αφιερωμένες στον χορό και στους λάτρεις του, με δύο βασικούς στόχους: την επιβράβευση της προσπάθειας των διαγωνιζόμενων και την κινητοποίησή τους για μεγαλύτερη προσπάθεια, και την ικανοποίηση των φανατικών φίλων του χορού.

Τα αναξιοκρατικά βαθμολογικά αποτελέσματα απογοητεύουν τους χορευτές και το κοινό και κηλιδώνουν τον χορό ως τέχνη και ως άθλημα.

Όλοι μαζί ας κρατήσουμε τον χορό στο επίπεδο που του αξίζει, πολύ ψηλά, πάνω από το χρήμα και το ατομικό όφελος.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.