Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χορός. Αγαπημένο, άστεγο, αδικημένο άθλημα.

Σε πιο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί άθλημα ο χορός είναι ένα ερώτημα που τίθεται συχνά και πολύ εύκολα απαντιέται από τους φίλους του χορού, αφού:

•  Η πιο γενική έννοια αθλητισμού είναι η επωφελής για κάθε άτομο αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου του που τον καλλιεργεί σωματικά και πνευματικά. Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο επωφελής τρόπος άσκησης και αξιοποίησης του ελευθέρου χρόνου από τον χορό. Ο χορός εκτός από πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική ασχολία, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργηθούμε πνευματικά κι να βελτιωθούμε σωματικά.

•  Ο αθλητισμός βοηθάει τον άνθρωπο στο το να ξεπεράσει την απομόνωση και τον ατομικισμό. Ο χορός είναι η πλέον κοινωνική ασχολία, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις νέους φίλους και να αυξήσεις την δημοφιλία σου.

•  Ο αθλητισμός απομακρύνει από αρνητικά στοιχεία που δεν έχουν σχέση με το αθλητικό πνεύμα. Ο χορός είναι συνυφασμένος με την σωστή συμπεριφορά και την ευγένεια.

•  Ο αθλητισμός Ατομικός ή συλλογικός είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής κάθε ατόμου και δρα παιδαγωγικά, ψυχολογικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, ψυχαγωγικά και επιμορφωτικά. Οι άνθρωποι που χορεύουν χαίρονται μια πολύ όμορφη ζωή και απολαμβάνουν τα αναρίθμητα οφέλη και πλεονεκτήματα που τους χαρίζει ο χορός. Αντίθετα όσοι ασχολούνται με τον χορό, πολύ σπάνια έχουν σχέση με τον αλκοολισμό, την χρήση ουσιών, την χαρτοπαιξία και τα τελευταία χρόνια ακόμα και με το κάπνισμα.

Μέχρι εδώ τα επιχειρήματα είναι ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα και καταλήγουν ξεκάθαρο στο συμπέρασμα: Ο χορός είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα. Συνεχίζοντας ας δούμε πόσο σημαντικό σε σχέση με τα άλλα αθλήματα άθλημα είναι ο χορός.

•  Το κύριο χαρακτηριστικό του αθλητισμού είναι φυσική σωματική κίνηση. Ο χορός έχει ασταμάτητη φυσική σωματική κίνηση.

•  Τα τεχνικά βοηθητικά μέσα, μπαστούνι, μπάλα κλπ, δεν ακυρώνουν την αθλητική δράση. Μοναδικό βοήθημα στον χορό είναι η μουσική.

•  Το κινητικό χαρακτηριστικό θα πρέπει να κυριαρχεί, παρ' όλο που έχουν επικρατήσει και χαρακτηρισθεί αθλήματα μερικά από αυτά και Ολυμπιακά αθλήματα, με ελάχιστη ή μηδενική φυσική σωματική κίνηση όπως το σκάκι, το ψάρεμα, το bowling, το Britz, ακόμα και τα μηχανοκίνητα. Ο χορός έχει ασταμάτητη φυσική σωματική κίνηση με μοναδικό βοήθημα την μουσική, τίποτα άλλο. Ούτε γήπεδα, ούτε γραμμές, ούτε δίχτυα, ούτε καλάθια, ούτε ρακέτες, ούτε μπάλες. Επομένως είναι περισσότερο άθλημα από πολλά άλλα που έχουν αναγνωρισθεί σαν Ολυμπιακά αθλήματα, σε αντίθεση με τον χορό που δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα.

•  Ο αθλητισμός προϋποθέτει κάποια στοιχεία όπως τον ανταγωνισμό που θα φέρει τις καλύτερες επιδόσεις και τα ρεκόρ. Στον αθλητισμό η μεγαλύτερη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή επίδοση που επιτυγχάνεται μέσω του υγιούς αθλητικού ανταγωνισμού, είναι ο επί πλέον σκοπός πέραν της απλής φυσικής σωματικής κίνησης. Δεν αρκεί μία απλή σωματική άσκηση χωρίς την συνεχή προσπάθεια για καλύτερη επίδοση. Εφόσον προσπαθεί να βελτιωθεί για να χορέψει καλύτερα από κάποιον άλλο, κάθε χορευτής κάνει αθλητισμό.

•  Η ύπαρξη κανόνων και οργάνωσης είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία κάθε μορφής αθλητισμού. Χωρίς κανόνες κάποιες δραστηριότητες όπως η πυγμαχία, η πάλη, οι πολεμικές τέχνες κλπ δεν θα μπορούσαν, να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση αθλήματα. Ο χορός ακόμα και στις πιο ελεύθερες, ατομικές μορφές του ακολουθεί κανόνες. Δεν υπάρχει χορός χωρίς κανόνες.

•  Δραστηριότητες που έχουν αθλητικά χαρακτηριστικά αλλά αποτελούν επαγγελματικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες δεν θα έπρεπε να θεωρούνται αθλητισμός. Το ότι υπάρχουν ζογκλέρ στο τσίρκο, οι ομάδες επιδείξεων όπως οι Harlems, αυτό δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα αθλήματα.

•  Ο χορός σαν θέαμα στην νυχτερινή διασκέδαση, δεν ακυρώνει την αθλητική του υπόσταση.

•  Κάθε αθλούμενος θεωρείται αθλητής, όταν αποκτήσει ειδική ταυτότητα αθλητού από την αντίστοιχη Ομοσπονδία, μετά από αίτηση του σωματείου που ανήκει ο αθλητής.

•  Για να γίνει αυτό θα πρέπει το σωματείο σε κάθε περίπτωση να τηρεί τους κανονισμούς της αντίστοιχης για το άθλημα αναγνωρισμένης ομοσπονδίας.

Εδώ τα χαλάμε λίγο στην πατρίδα μας, αφού δεν υπάρχει αναγνωρισμένη από το κράτος Ομοσπονδία χορού και τα περισσότερα σωματεία- σύλλογοι αθλητικού χορού είναι σχολές χορού, που έχουν σκοπό μόνο το κέρδος.

Οι λόγοι που δεν έχει αναγνωρισθεί από την ΓΓΑ ακόμα Ομοσπονδία χορού είναι πολλοί. Ο σημαντικότερος ίσως είναι ότι σε όσες απόπειρες έγιναν μέχρι σήμερα, ποτέ δεν συμφώνησαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι διοργανωτές αγώνων αθλητικού χορού στο να γίνει μία μοναδική για όλους απόπειρα αναγνώρισης για μία μοναδική Ομοσπονδία χορού.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποιους άλλους παράγοντες που ίσως έχουν σταθεί εμπόδιο στην δημιουργία μίας αναγνωρισμένης όπως σε άλλα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχει κανένα είδος χορού πέραν των Παραδοσιακών χορών που να διδάσκεται δωρεάν στα Δημόσια σχολεία. Αντίθετα τα περισσότερα Ιδιωτικά σχολεία, διατηρούν χορευτικά τμήματα πού λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τα παιδιά, περισσότερο των αγοριών, δεν έχουν σχέση με τον τον Αθλητικό χορό.

Η απαγόρευση της συστέγασης αθλητικού σωματείου και εμπορικής επιχείρησης, είναι ένα ακόμα εμπόδιο για την αθλητική αναγνώριση των σχολών χορού που καλλιεργούν τον αθλητικό χορό ως σωματεία και τελικά την διαφορετική αντιμετώπιση στην αναγνώριση Ομοσπονδίας χορού.

Αγώνες αθλητικού χορού γίνονται αρκετοί κάθε χρόνο, πάντα υπό την αιγίδα κάποιου Διεθνή φορέα, αφού και στο εξωτερικό συμβαίνει περίπου το ίδιο, άλλος Παγκόσμιος φορέας δηλώνει ότι είναι ο μοναδικός για τους ερασιτέχνες αθλητές, αλλά δέχεται και επαγγελματίες και άλλος δηλώνει μοναδικός για τους επαγγελματίες αθλητές αλλά έχει μέλη και ερασιτέχνες.

Για τον Ελληνικό αθλητικό νόμο δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σωματείου ή αθλητή του σε αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν αυτοί δεν είναι εγκεκριμένοι από την οικεία αναγνωρισμένη από την ΓΓΑ αθλητική ομοσπονδία ή τις αντίστοιχες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Αναγνωρισμένες από την Γ.Γ.Α. (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) αθλητικές Ομοσπονδίες:

α. Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων.

..1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ε.Φ.Ο.Α.)
..2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ (Ε.Ο.Α.Β.)
..3. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Σ.Ε.ΓΑ.Σ.)
..4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΩΝ (Ε.Ο.ΠΑΓ.) υπαγωγή στην "Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων"
..5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Γ.Ο.) 
..6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.)
..7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ (Ε.Ο.Ι.) 
..8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Ι.Ο.) 
..9. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ε.Ο.Κ.) 
10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ (Ε.Ο.Κ.Κ.) 
11. ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Κ.Ο.Ε.) 
12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ (Ε.Ο.ΜΟ.Π.)
14. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ε.Ο.ΠΕ.) 
15. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Π.Ο.) 
16. ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΚ.Ο.Ε.) 
17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ (ΕΛ.Ο.Τ.) 
18. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ (Ε.Ο.Τ.) 
19. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΛΗΣ (Ε.Ο.Φ.Π.) 
20. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Χ.Ε.)
21. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΛΙΝΓΚ (Ε.Ο.ΚΕ.) υπαγωγή στην  "Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων"
22. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Ε.Κ.ΟΦ.Ν.Σ.) 
23. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ (Ε.Ο.Π.) 
24. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ (Ε.Ο.Π.) 
25. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΟΦΤ ΜΠΩΛ (Ε.Φ.Ο.Σ.) 
26. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ (Ε.Ο.Τ.) 
27. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΑΘΛΟΥ (Ε.Ο.Τ) υπαγωγή του αθλήματος του Τρίαθλου στην "Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου".
28. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ (Ε.Ο.Φ.Σ.Α.) 
29. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

β. Αναγνωρισμένες από την ΓΓΑ Ομοσπονδίες μη Ολυμπιακών αθλημάτων.

..1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΕΙΖ ΜΠΟΛ (Ε.Φ.Ο.Μ.) υπαγωγή του αθλήματος του Μπειζμπολ στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (Ε.Γ.Ο.)  
..2. Αθλητική Μοτοσυκλετιστική ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) 
..3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΚΕΥυπαγωγή του αθλήματος του Χόκεϋ στην «Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία»
..4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΛ.Α.Ο.)
..5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΥ ΣΟΥ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ (Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ.)
..6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΑΤΕ (Ε.Ο.Κ.)
..7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΡΙΚΕΤ (ΕΛ.Ο.Κ.)
..8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΟΟΥΛΙΝΓΚ (Ε.Ο.ΜΠ.)*
..9. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ (Ε.Ο.Ο.Α.)
10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΓΚΜΠΥ (Ε.Ο.Ρ.) υπαγωγή του αθλήματος του ράγκμπυ στην Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης
11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Σ.Ο.)
12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ (Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ.Ζ.)
13. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΚΟΛΦ (Ε.Ο.Γ.)
14, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ (Ε.Ο.Θ.ΣΚΙ) υπαγωγή του αθλήματος "Θαλάσσιο Σκι" στην ομοσπονδία με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
15. ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.)
16. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ (Π.Ο.Κ.)
17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΜΠΟ, ΚΟΥΡΕΣ, ΤΣΙΔΑΟΜΠΑ (Ε.Ο.Μ.Τ.Σ.Κ.Τ.)
18. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ (Ε.Ο.Μ.)
19. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (Ε.Ο.Π.Α.)
20. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ(Α.Ο.Τ.Ε.)
21. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ (Ε.Ο.Σ.Δ.) υπαγωγή του αθλήματος της Σωματικής Διάπλασης στην Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών
22. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.)
23. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Μ.Α.Ε.)

Ομοσπονδίες Αθλημάτων Α.Μ.Ε.Α.

1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΦΩΝ (Ε.Ο.Α.Κ.)
2. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.)
3. ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ)

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα της ΓΓΑ: https://www.0008.syzefxis.gov.gr/epopteyomenoi-foreis/omospondies

Οι διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Dancing with the stars, έκαναν τον αθλητικό χορό πολύ γνωστό, πολύ αγαπητό από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από τότε που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην χώρα μας. Μέχρι τότε αφού δεν υπήρχε το διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί που είχαν την δυνατότητα να ασχολούνται με τον χορό, μόνο τυχαία σε κάποιο τους ταξίδι ή στο Eurosport, εάν είχαν δορυφορική τηλεόραση θα μάθαιναν για την ύπαρξή του αθλητικού χορού.

Από το 1993 που άρχισαν να γίνονται αγώνες Αθλητικές χορού στην Ελλάδα (πρωτάθλημα και κύπελλο), τα πάντα γινόντουσαν χωρίς να υπάρχει καμία κρατική αναγνώριση.

Οι αγώνες διοργανώνονταν από διάφορες "Ενώσεις" σχολών χορού, που στην πορεία με την πάροδο του χρόνου προσπάθησαν να αποτελέσουν την πρώτη Ομοσπονδία Αθλητικού χορού, καταθέτοντας σχετικούς φακέλους αναγνώρισης, που δεν έγιναν μέχρι σήμερα δεκτοί.

Οι λόγοι απόρριψής πιθανόν να είχαν σχέση με την μη ερασιτεχνική μορφή των συλλόγων χορού που σχεδόν κατά κανόνα συστεγάζονταν ή ήταν σχολές χορού με μορφή κερδοσκοπικής ατομικής επιχείρησης ή το ότι ποτέ δεν τα βρήκαν μεταξύ τους για να καταθέσουν ένα μοναδικό φάκελλο.

Έτσι μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναγνωρισμένη απο την ΓΓΑ Ομοσπονδία χορού.

Οι αγώνες αθλητικού χορού οργανώνονται από ιδιώτες, σχολές χορού υπό την αιγίδα των μη αναγνωρισμένων από το κράτος Ομοσπονδιών οι οποίες επικαλούνται την αναγνώρισή τους, η κάθε μία τους από κάποιο αντίστοιχο διαφορετικό διεθνή φορέα.

Οι διεθνείς αυτοί φορείς δεν αναγνωρίζουν και αυτοί, ο ένας την νομιμότητα ή την αναγνώριση του άλλου και βρίσκονται σε πολύχρονη διαμάχη για τον ποιος είναι αναγνωρισμένος ή όχι. Δηλαδή το ίδιο σχεδόν πρόβλημα υπάρχει και διεθνώς, αλλά εκεί έχουν χωρίσει τα χωράφια τους.

Για όσους ασχολούνται σε όλο τον κόσμο με τον αθλητικό χορό ο ένας φορέας θεωρείται ότι αφορά τους επαγγελματίες αθλητές χορού (WDC) και ο άλλος μόνο με τους ερασιτέχνες (WDSF). Στην πράξη και οι δυο αυτοί διεθνείς φορείς ασχολούνται και διοργανώνουν οτιδήποτε έχει σχέση με τον αθλητικό ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό χορό και την εκπαίδευση σε αυτά τα είδη χορού και όχι μόνο.

Δυστυχώς στην πραγματικότητα ο σκοπός για όλους, στην Ελλάδα αλλά και παντού σε όλο των κόσμο, είναι το κέρδος από τις συμμετοχές των αθλητών χορού, τις κάρτες μελών, τα διπλώματα, τα εισητήρια και τους διάφορους διαφημιζόμενους σπόνσορες.

Οι μη αναγνωρισμένες από την Γ.Γ.Α. (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) Ελληνικές Ομοσπονδίες χορού είναι:

1.Η Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΕΧΟΕ) μέλος του W.D.S.F World DanceSport Federation που από 7/6/2003
2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ IDO HELLAS Αθλητική Ομοσπονδία και Εκπαιδευτικό Οργανισμός μέλος της  IDO.
3. Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικού χορού (ΕΣΧΕ-ΕΟΑΧ)μέλος του WDC World Dance Council.

Για να παραμένει μέλος του αντίστοιχου Διεθνούς φορέα κάθε μέλος πρέπει να του καταβάλει κάποιο ποσό κάθε χρόνο και να ακολουθεί κάποιους κανόνες.

Τα χρήματα αυτά μαζεύονται από τις συνδρομές των μελών συλλόγων- σχολών χορού του κάθε φορέα, από τα δελτία αθλητών, τα εισιτήρια των αγώνων και κάποιες διαφημίσεις. Σημαντικός κανόνας που πρέπει απαραιτήτως να τηρούν οι Ελληνικοί φορείς, είναι η διοργάνωση ενός συγκεκριμένου αριθμού αγώνων κάθε χρόνο και η ύπαρξη κάποιων επαγγελματικών κατηγοριών, για την ανάδειξη ζευγαριών που θα πρέπει κάθε χρόνο να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς του ιδίου φορέα.

Στα προηγούμενα χρόνια είχε παρουσιασθεί συχνά το φαινόμενο οι περισσότερες κατηγορίες να μην συμπληρώνουν τις απαραίτητες συμμετοχές και να δημιουργούνται διάφορα "παρατράγουδα".

Δυστυχώς για τους λόγους αυτούς ακόμη και σήμερα οι Ελληνικοί αγώνες Αθλητικού χορού, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μία πολύ βαρετή διαδικασία με μέτριο επαναλαμβανόμενο θέαμα, αφού για να υπάρξουν οι απαραίτητες εισπράξεις, είναι πλημμυρισμένοι από διάφορες άσχετες με τον αθλητικό χορό κατηγορίες, που μπορεί να αρχίζουν από την βρεφική ηλικία στις κατηγορίες Οριεντάλ, Χασάπικο, Ζεϊμπέκικο και να συμπληρώνονται με αναρίθμητες all ladys (ζευγάρι από δύο κορίτσια) και one dance (σε ένα μόνο χορό) συμμετοχές.

Το χάος της εκμετάλλευσης συμπληρώνεται από διάφορους εσωτερικούς αγώνες που διοργανώνουν αλυσίδες σχολών χορού ή δύο τρεις σχολές χορού μαζί, με η χωρίς την αιγίδα μη αναγνωρισμένων στην πραγματικότητα φορέων.

Το τελικό συμπέρασμα ο χορός θα έπρεπε να θεωρείται άθλημα από όλο τον κόσμο και να αναγνωρισθεί άμεσα όπως όλα τα άλλα. Να αποκτήσει στέγη. Μια αναγνωρισμένη από το κράτος Ομοσπονδία συλλόγων που έχουν σκοπό την διάδοση και την βελτίωση του χορού σαν άθλημα και όχι μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και το κέρδος.

Ο χορός θα είχε αναγνωρισθεί σαν άθλημα αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα αποτρεπτικά χαρακτηριστικά.

Ο αθλητικός χορός στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ στα καλά, με την οικονομική κρίση η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Ίσως γεννήθηκε έτσι, με τα ίδια χρόνια συμπτώματα που κάνουν τους περισσότερους συμμετέχοντες αθλητές να φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις και να θεωρούν τις λιγοστές συμμετοχές τους μία εμπειρία που θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα.

Η εικόνα της απονομής με τα φορτωμένα 5-6 μετάλλια το καθένα από τις πολλές συμμετοχές παιδάκια, μπορεί να κάνει τον παππού τους να δακρύζει και να λέει χαλάλι η πρόσκληση και τα μαθήματα που πλήρωνα, αλλά δεν βοηθάει καθόλου, ούτε στην βελτίωση της κατάστασης, ούτε στην εξέλιξη του χορού.

Οι διοργανωτές και οι "Ομοσπονδίες", δεν πρέπει να ξεχνούν ότι με λιγότερα χρήματα μπορεί κάποιος να βλέπει σήμερα, αστέρια του ΝΒΑ και πρωταθλητές κόσμου στο ποδόσφαιρο, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ατελείωτες ώρες, χωρίς κλιματισμό, χωρίς θέρμανση, βλέποντας παιδικό...Χασάπικο και τσιφτετέλι, για να δει στο τέλος και λίγα λεπτά αθλητικό χορό.

Η γνώμη μας είναι ότι ο αθλητικός χορός πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, δωρεάν στα Δημόσια σχολεία, να μαθαίνουν όλα τα παιδιά τα βασικά στους χορούς, κατόπιν να γίνεται επιλογή των παιδιών που έχουν ταλέντο ή σχετικές ευκολίες, να δημιουργηθούν Ακαδημίες όπως σε όλα τα αθλήματα. Χωρίς κόστος συμμετοχής, χωρίς έξοδα, ΔΩΡΕΑΝ μόνο με ένα πιστοποιητικό υγείας. Να μην αφορά μόνο όσους έχουν τα χρήματα να πληρώνουν αμέτρητα ακριβά μαθήματα, χορογραφίες, ρούχα, κάρτες αθλητών, δικαίωμα συμμετοχής και κάμποσες ακριβές προσκλήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.