Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χορός. Τέχνη ή άθλημα?

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι από την στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να κινείται, σηκώθηκε στα δύο του πόδια και περπάτησε, άρχισε να εκφράζει τα συναισθήματά του και με το σώμα του. Για να εκφράσει την χαρά, την λύπη του αλλά και κάθε άλλο του συναίσθημα, χρησιμοποιώντας μαζί με τις κραυγές του τις ρυθμικά κινήσεις των χεριών, των ποδιών και του σώματός του γενικά, δημιούργησε αυτό που σήμερα με όλος ο κόσμος παραδέχεται ότι είναι η πιο όμορφη, η πιο απολαυστική μορφή τέχνης, ο πιο σύνθετος τρόπος δημιουργίας, ο πιο εντυπωσιακός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Με μια λέξη τον χορό.

Ο χορός είναι:
1. Τρόπος έκφρασης συναισθημάτων.
2. Μία τέχνη.
Τι άλλο είναι ο χορός?

• Ο χορός είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος διασκέδασης.
• Ο χορός είναι απαραίτητος για την παιδεία και την καλλιέργειά μας.
• Με τον χορό μαθαίνουμε τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του τόπου μας- αλλά και κάθε τόπου- με πολύ ευχάριστο τρόπο.
• Ο χορός είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να διατηρούμε καλή διάθεση και υγεία.
• Ο χορός μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη εμφάνιση.
• Ο χορός μας κάνει να έχουμε σωστή συμπεριφορά.
• Ο χορός μας κάνει κοινωνικούς και δημοφιλείς.
• Μέσω του χορού κάνουμε πολλούς καινούργιους φίλους και όμορφες σχέσεις.
• Με τον χορό μπορεί να ξεπερνάμε πιο εύκολα το καθημερινό άγχος.
• Ο χορός μας βοηθάει ακόμα και όταν η σχέση μας ή γάμος μας περνάει κάποια δύσκολή φάση.
• Ο χορός είναι ένας ευχάριστος τρόπος γυμναστικής.
• Ο χορός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αδυνατίσματος.
• Ο χορός είναι ένας ιδανικός τρόπος διατήρησης της σιλουέτας και της φόρμας μας σε τέλεια κατάσταση.
• Ο χορός είναι ο πιο όμορφος τρόπος να ξεκινά ή να τελειώνει η ημέρα μας.
• Το ποιο ευχάριστο διάλειμμα σε μια δύσκολη ημέρα μας, είναι ο χορός.

Ο χορός μας είναι όλα αυτά μαζί σε κάθε φάση της ζωής μας. Την παιδική, την εφηβική την ενήλικη, γενικά σε όλη μας την ζωή μέχρι και τα γεράματά μας, ο χορός κάνει την ζωή μας πιο όμορφη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για όλες αυτές τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα του χορού, κανένας δεν θα διαφωνήσει. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν χορέψει ποτέ. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μια σχολική παράσταση χορού. Ένα θεατρικό έργο ή κινηματογραφικό έργο με χορευτικό περιεχόμενο. Όλοι δέχονται και συμφωνούν ότι ο χορός είναι όλα αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο.

Ο χορός είναι άθλημα? Εδώ υπάρχουν διαφωνίες και από πολλούς. Άλλοι διαφωνούν ήρεμα και το συζητούν ή το ψάχνουν, και άλλοι είναι κατηγορηματικοί. Υπάρχουν κάποιοι που σκίζουν τα ρούχα τους, επιμένοντας ότι ο χορός είναι τέχνη, άρα δεν μπορεί να είναι άθλημα. Υπάρχουν και κάποιοι που χλευάζουν, ειρωνεύονται τον αθλητικό χορό και τους συμμετέχοντες αθλητές, χρησιμοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις ρατσιστικά σχόλια για τον ανδρισμό των χορευτών. Το τελευταίο είναι τραγικό. Τραγικό για αυτούς που κάνουν τα σχόλια αυτά φυσικά.

Όλα τα είδη χορού, θα μπορούσαν να είναι πέρα από μια πολύ σπουδαία τέχνη και ένα πολύ ανταγωνιστικό άθλημα. Άθλημα με κανονισμούς, κριτές, βαθμολογίες και κατηγορίες. Όσοι συμμετέχουν σε αγώνες χορού, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα, είτε ανήκουν σε ομάδες, είτε αγωνίζονται μόνοι ή σε ζευγάρια, πρέπει να περνούν ιατρικές εξετάσεις και να έχουν πολλές και ιδιαίτερες ικανότητες. Όπως σε κάθε άλλο είδος αθλήματος απαιτούνται κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες από τους αθλητές. Έτσι συμβαίνει και στον χορό- μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι απαιτούμενες από τους αθλητές ικανότητες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι αθλητές χορού πρέπει να διαθέτουν δύναμη, ευλυγισία, ταχύτητα, αλτικότητα, ισορροπία, αφοβία, υπομονή, ψυχραιμία φαντασία και πολλές πάρα πολλές γνώσεις.

Πολύ διαφωνούν και λένε ότι: μα πως μπορεί να είναι αγώνισμα ο χορός, αφού ο καθένας χορεύει μόνος του ή σε ζευγάρι. Για κάποιους βλέπετε ένα αγώνισμα για να είναι αγώνισμα, πρέπει να έχει μπάλα. Για άλλους πρέπει να έχει σωματική επαφή, να έχει μεγάλη ένταση, να φθάνει στα όρια της χρήσης βίας για την επίτευξη του σκοπού της νίκης ή της ισοπαλίας. Συνήθως οι οπαδοί της βίας, αποβλέπουν περισσότερο στην ισοπαλία. Έστω στην αποφυγή με κάθε μέσον της ήτας.

Ο χορός φυσικά δεν υπάρχει καθόλου βία, αντίθετα υπάρχει ευγενής άμιλλα, όμορφη συμπεριφορά και σεβασμός στους κανόνες. Την στιγμή που αυτοί οι κανόνες κάνουν τον βαθμό δυσκολίας πολύ μεγάλο.

Οι αθλητές χορού για να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα, σε επίπεδα διεκδίκησης τίτλων και πρώτων θέσεων, πρέπει να προετοιμάζονται πολλούς μήνες πριν από κάθε διαγωνισμό, να κάνουν πολλές ώρες καθημερινή προπόνηση, να περνούν αρκετές ώρες και στο γυμναστήριο, να ακολουθούν ειδική διατροφή και να μαθαίνουν πολλά καινούργια πράγματα και τεχνικές κάθε φορά. Γιατί ο χορός σαν άθλημα, έχει και μία επιπλέον δυσκολία. Εξελίσσεται. Κάθε χρόνο υπάρχει κάτι καινούργιο που αθλητής του χορού θα πρέπει να συμπεριλάβει στην προετοιμασία του. Ο αθλητής χορού δεν έχει απλώς να πηδήξει πιο ψηλά ή πιο μακριά την επόμενη φορά. Δεν έχει να τρέξει πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά. Κάθε φορά για τον αθλητή χορού είναι μια άλλη διαφορετική φορά. Καινούργια βήματα, καινούργια χορογραφία, νέες τεχνικές περισσότερες απαιτήσεις, ο ανταγωνισμός κάθε χρονιά είναι μεγαλύτερος, οι αντίπαλοι κάθε φορά πιο σπουδαίοι και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Οι κριτές κάθε χρόνο πιο αυστηροί, πιο απαιτητικοί. Οι βαθμοί και οι προκρίσεις κερδίζονται με μεγαλύτερη κάθε φορά προσπάθεια, οι τίτλοι έρχονται κάθε χρονιά πιο δύσκολα.

Οι πολέμιοι θα πουν μα τι άθλημα είναι αυτό χωρίς σωματικά επαφή, χωρίς βία, χωρίς τραυματισμούς. Εδώ γελιούνται πολύ, οι αθλητές χορού τραυματίζονται πολύ συχνά. Οι αθλητές χορού κατά κανόνα πέρα απο την συμμετοχή τους στους αγώνες χορού, πέρα απο την προετοιμασία που κάνουν για μήνες για αυτόν τον σκοπό, εργάζονται καθημερινά και ζουν από τον χορό. Έχουν μάθει να προφυλάσσονται από τους τραυματισμούς που θα τους κρατήσουν μακριά από την δουλειά τους, που τους εξασφαλίζει το εισόδημά τους. Κάνουν πολύ καλή προθέρμανση πάντα και συστηματική προετοιμασία για πολλούς μήνες. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ συχνά πολλοί και σοβαροί τραυματισμοί. Όπως σε όλα τα αθλήματα.

Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να αναφερθεί για τον χορό και τους αθλητές χορού, σε σχέση με τα άλλα αθλήματα, είναι το εξής: Μόνο για μια απλή παρουσία σε ένα αγώνα αθλητικού χορού, θα πρέπει αυτός που θα συμμετάσχει να ασχολείται επίμονα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό πρέπει να έχει δείξει τα απαραίτητα καλά τεχνικά στοιχεία, το επίπεδό του να είναι πολύ καλύτερο από το απαιτούμενο για την κατηγορία που θα συμμετάσχει. Να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, να έχει και την ανάλογη χορευτική παρουσία και εμφάνιση. Φυσικά να έχει προετοιμασθεί με την ομάδα του ή τον παρτενέρ του εάν είναι ζευγάρι και να έχει μάθει άψογα την χορογραφία του. Όλα αυτά μόνο για μια απλή συμμετοχή, χωρίς μεγάλες προσδοκίες για καλές θέσεις και νίκες. Για αυτά χρειάζεται ανάλογη εμπειρία αγώνων.

Εύκολο πράγμα λοιπόν η συμμετοχή και η διάκριση σε διαγωνισμό χορού. Πώς να είναι αγώνισμα ο χορός, με τέτοια...ευκολία?

Ο Χορός «λένε», δεν είναι άθλημα. Αφού δεν το αναγνωρίζει η Ολυμπιακή επιτροπή σαν επίσημο αγώνισμα όπως τα αλλά τριάντα αγωνίσματα που είναι αναγνωρισμένα, δεν είναι άθλημα.

Κακώς δεν έχει αναγνωρισθεί ο χορός σαν Ολυμπιακό αγώνισμα ακόμα, αφού δεν υπάρχουν πλέον πολλές χώρες σε όλες τις Ηπείρους που να μην γίνονται αγώνες χορού, με πρωταθλήματα και Ομοσπονδίες. Για την ιστορία αναφέρεται ότι για να αναγνωρισθεί ένα αγώνισμα σαν Ολυμπιακό, οι κανόνες λένε ότι αυτό πρέπει να υπάρχει σε εβδομήντα πέντε χώρες και τέσσερις Ηπείρους από τους άντρες και σε σαράντα χώρες και τρεις Ηπείρους από τις γυναίκες. Ο χορός αυτά τα επίπεδα τα ξεπερνά και δεν υστερεί σε τίποτα από την ρυθμική γυμναστική, που περιλαμβάνει μουσική και χορό και είναι αναγνωρισμένο Ολυμπιακό αγώνισμα.

Πώς όμως ο χορός να έχει εμπορικό ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αφού δεν περιλαμβάνεται στα προγράμματα των τηλεοπτικών δικτύων και δεν φέρνει διαφημίσεις, σπόνσορες και χρήματα? Μεγάλο ψέμα και αυτό αφού εκπομπές με χορό όπως το «so you think you can dance" και το "dancing with the stars", είναι πολύ συχνά για μήνες στις τηλεοράσεις σε πάρα πολλές χώρες. Τα δύο αυτά προγράμματα είναι κανονικοί διαγωνισμοί χορού, με κανόνες και κριτές. Επίσης πολύ συχνά, κανάλια όπως το «Eurosport» δείχνουν ολόκληρους (τελικούς) αγώνες χορού.

Ο χορός είναι άθλημα και πολύ σημαντικό. Οι αθλητές του χορού είναι και αυτοί σπουδαίοι αθλητές, όπως όλους τους άλλους αθλητές των άλλων αγωνισμάτων, Ολυμπιακών και μη. Σεβασμό λοιπόν στους αθλητές του χορού, πρέπει να δείχνουν όλοι. Σεβασμό και θαυμασμό, γιατί αυτό που κάνουν είναι πολύ δύσκολο και αξίζει κάθε επιβράβευση.

Οι αθλητές του χορού μας δείχνουν τον δρόμο. Ο χορός είναι πολύ όμορφο και πολύ σημαντικό αγώνισμα. Σαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, των κορυφαίων αθλητών όλων των αγωνισμάτων, των πρωτοπόρων εμπνευστών του Ολυμπισμού, δεν πρέπει να μείνουμε μακριά από ένα τόσο όμορφο αγώνισμα. Στο κάτω κάτω οι προγονοί μας δεν έμαθαν στον υπόλοιπο κόσμο μόνο γράμματα, Φιλοσοφία, Ιατρική και Γεωμετρία. Του έμαθαν μουσική και χορό.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.